Ne poznajem situaciju u vrticima u HR (osim kroz vase price i price prijateljica), E. mi je isla u vrtic u Italiji.
Ovdje pomocno osoblje postoji. Ujutro docekuju djecu zajedno sa vrtickim uciteljicama; pomazu kod presvlacenja, kod odlaska na WC, kod hranjenja, prisutne su ako zatrebaju, takodjer su dezurne na vratima ako roditelj treba ranije preuzeti dijete; zajedno sa vrtickim uciteljicama prate na izlete, javljaju se na vrticki telefon, daju osnovne informacije (osim ako trebas bas odredjenu vrticku uciteljicu), prenose podatke u kuhinju, i sl.
Ista stvar postoji i u osnovnim skolama. Dolaze ranije, odlaze kasnije (dezurstva im traju duze nego nastavnicama), telefon, pomaganje u menzi, docekivanje i pracenje djece na skolski autobus, docekuju i ispracaju zajedno s nastavnicima djecu, paze na disciplinu na hodnicima, itd.
Koliko imam dojam, vrlo je korisno imati pomocno osoblje u kolektivu, jer specijaliziranom osoblju (vrtickim uciteljicama / skolskim nastavnicama) omogucuju vise vremena da se bave nastavnim planom i programom, a one uskacu za gotovo sve drugo.
Dosta puta se dogodi nesto u cemu ti moze vise pomoci upravo clan pomocnog osoblja nego nastavnicki kadar. I znam npr. da je E. jako voljela sve pomocnice u vrticu, a i u skoli ima par koje su joj omiljene, i kojima se uvijek moze obratiti za pomoc, u slucaju da joj nesto treba.

Odgovori s citatom