-
Podizem.
Evo sto sam nasla na stranici ZABE /http://www.zaba.hr/home/wps/wcm/conn...iti_u_otplati/ :
"Odgoda otplate glavnice, tzv. moratorij – klijent koji je izgubio posao, koristi porodiljni dopust ili su mu se smanjili prihodi, u mogućnosti je odabrati potpuno mirovanje otplate glavnice u razdoblju do 12 mjeseci, pri čemu se može odlučiti za plaćanje redovne kamate ili za naknadu, koju može platiti jednokratno ili pripisati glavnici."
Dakle, kako ja to razumijem, 12 mjeseci (ili manje) se ili:
1. plaća glavnica, ali ne i kamate; ako je kredit na pocetku to znaci da se rata samo smanji (npr. na nesto vise od pola) no s godinama otplate situacija se poboljsava; dakle, ova opcija nije potpuni moratorij za tih 12 mjeseci ali moze pomoci...
2. ne placa se ni glavnica ni kamate no to onda banka naplati naknadom; iz gornjih postova izlazi da je ta naknada ne-mala (oko 3-4%)
Pitanja:
* Da li dobro shvacam gore iznesene opcije?
* Sto se opcije 2 tice, pretpostavljam da su okvirni izracuni dani u proslim postovima tocni i da je ta opcija prilicno skupa...?
* Nije mi jasno sto se u 1. slucaju dogada s novcem koji nismo uplatili tih 12 mjeseci tj. da li se samo pomakne otplata tog dijela novca na vrijeme nakon ugovorenog isteka kredita ili se poveca rata sljedecih godina ?
* Takoder da li me opcija 1 ista KOSTA u novcu (npr. kamate na iznos koji nismo otplatili tih 12 mjeseci) ili bi cjelokupna konstrukcija mog kredita (krajnji zbroj koliko vracam banci) ostala ista ??
Dodatno usputno pitanje:
Da li sam dobro shvatila da je ZABA prije par godina nudila pravi moratorij za trudnice i rodilje tj. pravu potpunu odgodu placanja? Sto se dogodilo
?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma