Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: Pitanjca vezana za Sv. Duh

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Pitanjca vezana za Sv. Duh

Curke, ja uskoro ulazim u zadnji mjesec i posto je ovo moje prvo zlato, sva sam izvan sebe da necu sve obaviti na vrijeme niti se pripremiti za sve. Naime ja jos uvijek radim i planiram odradit jos do 15.05. ako cu moci fizicki to podnjeti. Doktor mi zbog velicine bebe i skracenog cerviksa predvidja porod 10-tak dana prije termina. Znam da su vec negdje bila ovakva pitanja, ali ja trazim i nemogu naci. S obzirom na malu kolicinu vremenu koja mi je ostala imam pitanja za KB "Sveti Duh" a na koja nisam nasla konkretan odgovor:
    1. Da li za Sv. Duh treba proci tacaj u njihovoj bolnici ili prolazi i tecaj u domovima zdravlja? Ako treba proci njihov tecaj, kad se odrzava, koliko traje i koliko kosta?
    2. Da li mozes imati svoju pidjamu na odjelu babinjaca ili dobijes njihovu?
    3. Da li na zahtijev mozes dobiti epiduralnu ili su skrti?
    4. Da li imaju samo one famozne krevete za radjanje ili ima i drugih mogučnosti? (stolac, lopta....)?
    5. Dopustaju li Vam da se namjestite kako Vam odgovara za vrijeme trudova i da se secete ili vas zakace za ctg i miruj, ne mrdaj?
    6. Da li odmah odnesu bebu ili ti dopuste malo da je pomazis s njom ili cak eventualno daju na prsa?
    7. Da li smijem zaspati odmah nakon poroda ili moram 2h koliko traje promatranje biti budna tj pokusavati ostati budna (vjerojatno zbog uzbudjenja to niti nece biti neki problem)?
    8. Kad smiju doci posjete, koliko se zadržati i da li smiju vidjeti bebu?
    9. Ima li rooming in?
    Hvala unaprijed na odgovorima i strpljenju. Lijepi pozdrav svima.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

1. Treba se ici na tecaj jedino ako otac djeteta zeli sudjelovati u porodu. Same rodilje ne trebaju, a sada da li je pozeljno ili ne...
    2. U radjaoni nemas svoju pidjami, u principu dobijes njihovu, a na babinjacama kako hoces.
    3. Ne znam bas
    4. Lopta je samo za predradjaonu. Imaju krevet i dvije one kao stolice. A gdje ce te stavit, ovisi o popunjenosti.
    5. Ovisi
    Od 6. do 8. - Ne znam
    9. Ima li rooming in? - Ima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Pitanjca vezana za Sv. Duh

1. Da li za Sv. Duh treba proci tecaj u njihovoj bolnici ili prolazi i tecaj u domovima zdravlja? Ako treba proci njihov tecaj, kad se odrzava, koliko traje i koliko kosta?
    Ne treba ići na njihov, štoviše, mislim da ga zadnjih par mjeseci ni ne održavaju. Odeš na tečaj u bilo koji Dom zdravlja u kojem daju potvrdu. Mog dragog potvrdu nisu uopće tražili.

2. Da li mozes imati svoju pidjamu na odjelu babinjaca ili dobijes njihovu?
    Ja sam imala svoju i na porodu i nakon poroda, ali sljedeći put se ne bih time zamarala - bez veze sam je zakrvarila i na kraju bacila.

3. Da li na zahtijev mozes dobiti epiduralnu ili su skrti?
    Možeš, ali trebaš tražiti na vrijeme. Koliko sam ja vidjela, davali su epiduralnu šakom i kapom.

4. Da li imaju samo one famozne krevete za radjanje ili ima i drugih mogučnosti? (stolac, lopta....)?
    Imaju stolce za rađanje, imaju lopte...Najtoplije preporučujem loptu, trudovi su na njoj izdržljivi do zadnjeg trena, a otvaranje je rapidno - ja sam se, kao prvorotka, otvorila 8 cm u 4 sata, od čega je zadnjih 5 cm bilo u sat vremena!!! I nisam jedina, sve cure redom hvale loptu. Moj savjet bi bio - zaboravi epiduralnu i koncentriraj se na loptu!

5. Dopustaju li Vam da se namjestite kako Vam odgovara za vrijeme trudova i da se secete ili vas zakace za ctg i miruj, ne mrdaj?
    Ja sam bila na lopti, a bebu su pratili fetoskopom. Na CTG su me stavljali po 20 min u početku, ali kad su započeli opakiji trudovi, molila sam da me ne stavljaju na to čudo i nisu me stavili.

6. Da li odmah odnesu bebu ili ti dopuste malo da je pomazis s njom ili cak eventualno daju na prsa?
    Odmah po rođenju dobila sam Kaleba i ponudila ga cicom, no on se stisnuo uz mene i zaspao. Ostao bi uz mene i mog dragog još neko vrijeme (neke cure kažu da su im na zahtjev ostavili bebu i 1 h), ali mi je zaostao komadić posteljice u meni i trebalo me hitno uspavati i kiretirati.

7. Da li smijem zaspati odmah nakon poroda ili moram 2h koliko traje promatranje biti budna tj pokusavati ostati budna (vjerojatno zbog uzbudjenja to niti nece biti neki problem)?
    Mene su izveli pred boks na krevetu i pustili mi infuziju da isteče (zbog kiretaže, unutra je bio antibiotik). Vjerojatno sam mogla otspavati, ali me prao adrenalin, pa sam telefonirala. Nakon toga su me stavili u hodnik kod MD-a i pustili nas još sat i po da razgovaramo o svojim dojmovima.

8. Kad smiju doci posjete, koliko se zadržati i da li smiju vidjeti bebu?
    Posjete su svaki dan od 16 do 17 h. To je teorija, u praksi mogu doći kad god žele (osim ako je vizita), ali to ne preporučujem jer je beba uglavnom s tobom. NE SMIJU nipošto dolaziti na odjel, osim ako je bio carski, onda puste (mislim samo muža) u sobu. Tada beba nema. Nema šanse da itko vidi bebu, tj. ima - preko stakla na par sekundi. To je po meni najveći minus tog rodilišta, tata 3 dana (ili više, ako se ostanak u bolnici produži) ne može primiti svoje dijete na ruke.

9. Ima li rooming in?
    Ima. Pretpostavljam da misliš na rooming in preko noći? To posebno napomeneš, jer većina mama to ne želi, pa im je takav zahtjev malo čudan, ali imaju tu opciju. Beba je s tobom i po noći i dobiješ noćnu lampicu i pelene za presvući. No, čak i kad tražiš 24-satni rooming in, bebu preko dana odnose kad i sve ostale bebe - dakle, kad je vizita, posjete, ručak/večera...To mi se također nije svidjelo.

Što se tiče poroda, ja bih ti najtoplije preporučila to rodilište. Sve što želiš moraš zatražiti (što nije čudno, jer većina žena nema ništa protiv epiziotomije, npr. ili ne žele skakutati na lopti), ali prolazi. Problem je na babinjačama ako imaš neke posebne prohtjeve, a najveći je problem dojiti bebu ako završi na fototerapiji. No, sve se da dogovoriti.

Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Zaboravila sam napomenuti nešto JAKO, JAKO važno: ako imaš epiduralnu, stavka 4. i 5. otpada - nema skakutanja po lopti i kretanja okolo, već cijelo vrijeme poroda moraš ležati prikopčana za CTG kao kukac i još (mislim) 24 sata nakon poroda moraš ležati zbog opasnosti od jakih glavobolja.

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Što se tiče epiduralne ja baš nisam dobila dojam da ju dijele šakom i kapom..Eto ja zahtjevala i dobila ćorak! A i kada sam prije poroda pitala mogu li dobiti epiduralnu dr. mi je rekao da ništ od toga ako dođem u pola noći..I tako je točno bilo (osim što mi je još dr. lagao da nisam dovoljno otvorena-a ja bila savršeno otvorena za epiduralnu). Inače sam čula da na SD imaju tri epiduralne dnevno i da ih čuvaju za 'teže slučajeve'. Ali sigurno se može nešto preko veze (kao i sve ) dogovoriti, uz koju kunicu ili eurić naravno...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam cijeli 23.3. provela u predrađaoni i u periodu između 10 i 14 h osim mene je u predrađaoni bilo 5 trudnica i svih 5 dobilo je epiduralnu! Čak je i doktor, kojeg neću imenovati, došao i pitao: "Tko sve želi epiduralnu?". Ne lažem, tako je bilo.

Doduše, drugi dan kad sam ja rađala je bila nenormalna ludnica i kad sam ja u doba najžešće tranzicije, ne znajući da sam već skoro 10 prstiju otvorena, žicala da je i meni daju, nitko me nije šljivio. SVA SREĆA. Rodila sam 25 minuta kasnije i istu večer sjedila bez problema. :D

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Al' stvarno za ne povjerovat..mislim vjerujem ti
    Ja sam došla u ponoć u rađaonu i garant im se nije dalo zvat/budit anesteziologa jer su sigurno procijenili kak' će to kod mene ići lako...Rodila sam u 3.44..-I nije mi žao što nisam dobila epiduralnu..na koncu konca..žao mi je samo što se dr. ponašao kao da sam glupa, kao da ne znam koliko točno prstiju moram biti otvorena za epiduralnu..Ali nisam se mogla još raspravljati s njim kad su me pucali trudovi, jest da sam malicko probala ali ubrzo sam odustala...

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Zaboravila sam napomenuti nešto JAKO, JAKO važno: ako imaš epiduralnu, stavka 4. i 5. otpada - nema skakutanja po lopti i kretanja okolo, već cijelo vrijeme poroda moraš ležati prikopčana za CTG kao kukac i još (mislim) 24 sata nakon poroda moraš ležati zbog opasnosti od jakih glavobolja.
    ako imaš epiduralnu onda te baš briga za skakutanje po lopti i hodanje okolo, fino ležiš i uživaš. a to što si privezana za CTG... baš te briga, uopće ti ne smeta i ni najmanje se ne osjećaš ko kukac zbog toga nego uživaš gledajući kako te peru trudovi a ti ih uopće ne osjećaš.

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

i ne moraš ležat 24 nego 12 sati 8).
    ne dijele epiduralnu kapom i šakom, barem nisu kad sam ja bila prije 3 mjeseca. prvi put, prije 3 godine su mi je sami ponudili ali ovaj put navodno nije bilo anesteziologa i zato mi je nisu dali premda sam ih gnjavila cijeli dan.
    sad drago da je nisam dobila jer sam iskusila "pravi" porod koji fakat booolllliiii, ali je trajalo kratko pa sam se na kraju začudila kako sve to i nije tako strašno... ali o epiduralnoj sve najbolje. pogotovo za prvi porod.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Luna rocco, procitala sam tvoju pricu sa poroda i odusevila me, rasplakala, nasmijala... Prekrasno stvarno. Kako si? jesi se pomalo vec oporavila od poroda? Kaleb je dobro? Sv. Duh mi se stvarno svidja po svemu, samo se nadam da ce mi biti dobro tamo, posto nisam isla na preglede tamo, a i ne spadam u tu bolnicu...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Citiraj ninni prvotno napisa
    ako imaš epiduralnu onda te baš briga za skakutanje po lopti i hodanje okolo, fino ležiš i uživaš. a to što si privezana za CTG... baš te briga, uopće ti ne smeta i ni najmanje se ne osjećaš ko kukac zbog toga nego uživaš gledajući kako te peru trudovi a ti ih uopće ne osjećaš.
    Meni i nije bila takva uživancija :/ Krevet je bio vrlo neudoban, pa su me boljela leđa, a trudove sam osjećala jer su škrtarili s dozom anestetika. Na kraju sam se pitala čemu sam uopće uzimala epiduralnu.
    Jedino mi je CTG bilo zanimljivo gledati, i meni i MM-u, ali mi smo malo udareni u glavu po tom pitanju...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Sve je to divno, samo mene zanima kako je bebi...? :/

Zlato, super sam! Oporavak od poroda, što je to? Naime, ja ni dan danas teško vjerujem da sam rodila jer sam oporavljena bila - odmah! Stvarno ne znam što znači taj termin "oporavak", jer sam već drugi dan jurcala po bolnici, nosila dijete, nisam bila ni umorna, ni nenaspavana, niti me išta boljelo...Stvarno ni na trenutak nisam imala osjećaj da sam rodila. Valjda imam sreće, iako mislim da je dosta bitno kako si postaviš stvari u glavi. Psiha jaaaaaako utječe na oporavak.
    Kaleb je sjajno, uhodani smo od prvog dana i MD i ja imamo osjećaj kao da je oduvijek bio tu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Luna rocco, jako mi je drago, stvarno si sretnica i svaka cast. Da je bar meni priblizno tako.... uzvajte, mazite se, pazite... Pusa :D

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Draga ninni,

mene uskoro ceka prvi porod i opasno razmisljam o epiduralnoj kao opciji, inace imam jako nisku toleranciju na bol i od svega me hvata panika, a kako bi zeljela barem jos jedno dijete strah me da mi prvi porod ne bude jako bolan.isto idem na SD.imam svog doca ali jos uvijek nisam uspjela s njim porazgovarati o mojim zeljama i pojedinostima poroda.mislim da ako ga pitam da ce mi dati epiduralnu.samo me zanima tvoje iskustvo.kako sam na zalost bila 11 dana na SD-u radi nekih drugih problema i jednu noc provela u predradaoni, pa onda u sobicku nasuprot radaone jer im je bila ludnica i nisu me imali gdje smjestiti na odjel, tu noc je do mene lezala zena koja je primila epiduralnu, ne na njen zahtjev nego zato sto joj je porod trajao 22 sata pa su zakljucili da pred sam kraj vise i ne bi imalal snage za nista, a i nije se otvarala.no ona mi se cinila super, ko da nije rodila, puna adrenalina, cijeliu noc je brbljala, jedini bed je kaj je imala kateter jer se 12 sati nakon ne smijes dizati.pred jutro je tek pocela osjecati blage bolove,ali to je valjda normalno, pa osjecala bi ihi da nije primila epiduralnu, odmah se digla to jutro na noge, uglavnom njenoi skustvo me ohrabrilo za epiduralnu.kakvo je tvoje, zanimaju me pojedinosti i tko ti je bio doc, kada dobijes bebu kada si na epiduralnoj?THX na odgovoru!

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Barbie,
    iako sam 2. put rodila bez nje (kao što sam već napisala, nije bilo anesteziologa pa mi je nje imao tko dati), ja imam fantastično iskustvo s epiduralnom i o njoj ću uvijek govorit samo sve najbolje.
    za razliku od sada, prvi put čak nisam ni tražila epiduralnu jer mi je bilo nekako neugodno (?!) kukat i tražit da mi je daju, nego sam trpila trudove koji su pod dripom postajali sve češći, bolniji i duži. uf, i već sam mislila ajme meni, ko će ovo izdržat, kad je u predrađaonu ušla anesteziologica i pitala - cure, jeste čule za epiduralnu? pa jel je hoće netko? JA, JAA, spremno sam joj odgovorila, sretna i presretna što ću se spasit muka. druge cure su ostale nezainteresirane, a jedna me čak pitala i da zar se ne bojim... očito se naslušala svakakvih priča. i tako sam se ja između trudova nekako odgegala do boksa di su me vrlo vješto i potpuno bezbolno (u odnosu na trudove, ha ha) stavili kateter i onda pustili epiduralnu...e, koji gušt... svi bolovi su samo odjednom nestali a tijelom, posebno nogama, mi se počela širit nekakva ugoda, ili se to meni samo činilo jer me više ništa nije bolilo... uglavnom, narednih sat i pol smo ja i mm časkali i zezali se, čudili se tom čudu od bezbolnog poroda... e da, nakon nekih sat vremena mi je anestezija popustila i počela sam osjećat bolove s lijeve strane pa sam tražila JOŠ, i onda nastavila guštat. doktori bi (stalno su se mijenjali) tu i tamo došli pogledat kako se otvaram, da bi nakon nekih sat i pol od epiduralne (a oko 4 od dripa) jedan dr., mislim da je kinez, a ne znam mu ime, objavio kako sam otvorena 10 prstiju i da idemo tiskat! mm i ja nismo mogli vjerovat, mislili smo ko zna koliko će još sve to trajat... uglavnom, doktor i babica su me upozoravali kad ide trud i tada sam tiskala, jedno 3-4 puta, i rodila našu ljepoticu...stavili su mi je na prsa i tu je ležala nekih 15 minuta, a nakon toga me taj dr. zašio jer sam malo popucala ili su me rezali, ne sjećam se jer ništa nisam ni osjetila. nakon toga sam, ko i svi, još 2 sata ostala na promatranju i onda na odjel. bebu su mi donijeli navečer oko 20 ako se dobro sjećam. za one koji se pitaju kako epiduralna djeluje na bebe - ne znam, ali moja maca je izgledala kao i sve ostale bebe na odjelu, a normalno je i sisala dok meni nisu nadošle ogromne količine mlijeka zbog čega su sise bile preogromne, bradavice uvučene pa nije mogla uhvatit jadna. ali to je već druga tema.
    meni nisu stavili kateter nego mi je sestra donijela onu smiješnu tutu kad sam morala piškit pa sam to obavila na krevetu, i uopće mi nije bio bed, he he. nakon 12 sati, u ponoć, sam se uredno ustala i otišla na wc.
    dakle, da rezimiram još jednom - nikakvih neugodnih posljedica niti nus pojava kod mene nije bilo. bolile su me jedino noge tu noć poslije poroda, ali to mi tako nije bilo bitno jer sam ionako sva bila pod adrenalinom i nema šanse da bi spavala i da me nisu boluckale.
    moje oduševljenje epiduralnom nije splasnulo niti nakon skoro tri godine i nisam ni trenutka dvojila o tome da je želim opet. ali baš sam imala osjećaj da je ovaj put neću dobit, da će se nešto izjalovit. i tako i bi. iako sam cijelo jutro gnjavila i tražila je, nisam je dobila jer nije bilo anesteziologa. ali nije mi žao jer je porod prošao super brzo, pa mi nije bio neki problem otrpit bolove. a da boli, fakat boli.
    eto barbie, nadam se da sam ti rasvijetlila neke stvari i olakšala odluku. naravno, svaki slučaj je različit i stvarno ima žena (barem tako čitam, ja nisam ni jednu upoznala) kojima epiduralna ili ne djeluje, ili imaju užasne glavobolje... ne znam, odluka je tvoja. ali javi, baš me zanima šta si odlučila i kako je prošlo. ako imaš još pitanja, tu sam

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

iako sam 2. put rodila bez nje (kao što sam već napisala, nije bilo anesteziologa pa mi je nje imao tko dati), ja imam fantastično iskustvo s epiduralnom i o njoj ću uvijek govorit samo sve najbolje.

Draga ninni, ili sam ja prava Barbie ili te ne kuzim?!!kazes kako si 2 puta rodila bez nje, a dolje opisujes svoje iskustvo s epiduralnom i kazes kako ces o njoj govorit samo najbolje!!jesi ili nisi rodila s epiduralnom?

ibezbolno (u odnosu na trudove, ha ha) stavili kateter i onda pustili epiduralnu...

evo kazes da su ti pustili epiduralnu?!koliko ja znam epiduralna se daje u lednu mozdinu!

nakon nekih sat i pol od epiduralne (a oko 4 od dripa) jedan dr., mislim da je kinez, a ne znam mu ime,

koliko ja znam taj Korejanac je stazist, nije doc i bas sam cula od zena kako obicno on siva i kako je jako grub i bez feelinga, no mozda se ipak ne radi o istome, nema veze

epiduralna djeluje na bebe - ne znam, ali moja maca je izgledala kao i sve ostale bebe na odjelu, a normalno je i sisala dok meni nisu nadošle ogromne količine mlijeka zbog čega su sise bile preogromne, bradavice uvučene pa nije mogla uhvatit jadna. ali to je već druga tema.

a o tome kako djeluje na bebu bi se dalo raspravljati, mnoge zene piju razlicite antibiotike i tablete u trudnoci koje im pripisuju sami doktori, tako da ovo ne moze imati bas neki utjecaj na bebu, mislim ne znam, ali vjerujem da je ne bi davali da je toliko stetna.e a ovo s dojenjem me isto zanima.koliko vidim, meni su isto za sada uvucene bradavice na prsima, zapravo ravne, a imam silnu zelju dojit!

eto barbie, nadam se da sam ti rasvijetlila neke stvari i olakšala odluku. naravno, svaki slučaj je različit i stvarno ima žena (barem tako čitam, ja nisam ni jednu upoznala) kojima epiduralna ili ne djeluje, ili imaju užasne glavobolje... ne znam, odluka je tvoja. ali javi, baš me zanima šta si odlučila i kako je prošlo. ako imaš još pitanja, tu sam [/quote]

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Draga Barbie,
    drugi put sam rodila bez epiduralne, ali prvi put (prije 3 godine) sam je dobila i o tome sam ti pisala.
    da, epiduralna se daje u leđnu moždinu, kroz kateter. dakle, stavili su mi kateter i kroz njega pustili anesteziju.
    kinez, koreanac, whatever... ja naravno ništa nisam osjetila jer sam bila pod epiduralnom, ali šavovi me kasnije nisu bolili, a moja ginekologica je bila oduševljena kako me lijepo zašio
    što se tiče uvučenih bradavica, to možda i ne mora biti problem samo po sebi, ali ja sam se zbog njih, u kombinaciji sa jako puno mlijeka, dobro namučila s dojenjem prva tri mjeseca.

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

samo mala digresija,
    sa epiduralnom se MORA ležati 24 sata potpuno vodoravno, inaće se dobije tzv. spinalna glavobolja, koju sam na žalost prošla upravo iz gore navedenih ne pridržavanja uputa! to je pre pre pre pre pre pre pre strašno i nikad više- slijedeći put OPĆA ANESTEZIJA! :/
    naime svako iskustvo je drugačije, ali ležanje je obavezno, jer dizanjem se onemogučava noramlan protok likvora kroz leđnu moždinu i tada dolazi do teških glavobolja!

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

nemam pojma, meni rekli 12 sati, i nakon toga sam normalno otišla do wc-a. doduše, bila je noć pa sam nastavila ležat u krevetu, ali svejedno sam opet ujutro ustala prije isteka 24 sata i ništa mi se nije dogodilo.

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

kako misliš opća anestezija? ideš na carski?

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ninni, hvala Bogu imaš sreću , mene nisu htjeli prenjeti iz kreveta na krevet nakon 10-12-tak sati i eto što mi se dogodilo!

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

tea, ne kužim, kako te nisu htjeli prenijet? iz kojeg u koji krevet?

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ja sam imala carski rez, i bio je pod spinalnom anestezijom, budući da me nisu htjeli prenjeti iz kreveta na krevet idući dan kad sam dolazila na odjel babinjača iz šoka, a nije prošao termin za mirovanje, dobila sam kao posljedicu spinalnu glavobolju!! pacijentice nakon opće anestezije se mogu i moraju već idući dan dignuti i hodati, ali pacijentice nakon sp. an. se ne smiju niti pomaknuti a kamo li dizati! to je to!

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

a joj, fakat grozno tea. čitam sad u jednom tekstu da se glavobolja javlja kao posljedica spinalne u 2-4 posto slučajeva. baš si pegula, kako god se uzme. moje "cimerica" je također bila na carskom, pod spinalnom, i isto tako dobila strašnu glavobolju. plakala je od bolova. mislim da joj je na kraju pomogla coca-cola. :/

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

a joj, fakat grozno tea. čitam sad u jednom tekstu da se glavobolja javlja kao posljedica spinalne u 2-4 posto slučajeva. baš si pegula, kako god se uzme. moje "cimerica" je također bila na carskom, pod spinalnom, i isto tako dobila strašnu glavobolju. plakala je od bolova. mislim da joj je na kraju pomogla coca-cola. :/
    ajme meni, pila i colu i dobivala litre i litre infuzije sa vitaminima, voltarene, pila cafetine, sve po preporuci odjelnog liječnika, ali to je bilo nešto pre strašno. nema šanse, nikad više spinalna! znam da se javlja u jako malom omjeru, a valjda smo mogli i tim prelaskom iz kreveta to izbječ, ali se dotičnoj gospodi u bijelom- tehničarima, nije dalo prenosit babu od hm, hm kg (eto ti prednosti mršavih rodilja) i tako mi dodatno ogorčali te prelijepe trenutke u rodilištu! nisam se mogla poći niti pop... trpila, plakala, jaukala, isto mi je bilo- pokušavala sam se suzdržati maximalno zbog mlijeka!

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mene su isti dan nakon spinalne stavili u polusjedeći položaj zbog kašlja ali nisam imala nikave glavobolje.

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

tea, ti onda definitli ne smiješ više spinalnu. a pitanje je i kako ćeš na opću reagirat, jer i nakon nje zna biti grdo. moja majka je ispovraćala dušu a o glavobolji da ne govorim.

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

prva operacija mi je bila pod općom i bilo mi je suuuuper, nikakvih problema, drugi dan ko turčin sjedala na krevetu!
    al ova druga- ujedno i zadnje bockanje moje leđne moždinetine! nou vej!

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

aj dobro onda, opća i riješena stvar .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čitam sad u jednom tekstu da se glavobolja javlja kao posljedica spinalne u 2-4 posto slučajeva.
    Ne znam bih li se na ovu dezinformaciju smijala ili plakala - u mojih 10 dana u bolnici tri su cure imale grozomorne glavobolje nakon epiduralne/spinalne (jedna je rodila vaginalno, dvije na carski), a jedna je čak morala ići na blood patch ("krvna zakrpa", koliko sam shvatila došlo je do prekomjernog istjecanja likvora i mozak je "nasjeo" na kosti lubanje, pa su morali uštrcati u kičmu njezin krvni ugrušak da začepi tu neku rupu - ovo je laičko objašnjenje) - cura je toliko plakala da mi koje smo bile s njom u sobi nismo više znale što bi. Naša Romy također ima to grozno iskustvo, morala je na blood patch i isto je danima plakala zbog neizdržive, neljudske glavobolje - voljela bih da se sama javi i napiše što je proživjela.

Tako da ne vjerujem da se radi samo o 2-4%, kad ja znam za 5 primjera u roku od 2 tjedna.

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

možebit :/

maururu

Početno

curke velika je razlika izmedu epiduralne i spinalne anestezije.Epiduralna se daje puno pliće u kraljeznicu i ne dolazi se s njom do kanala vec ispred njega i pusta anestetik sa fiziološkom.S dobrom danom epiduralnom anestezijom rodilja mora osjetiti noge i sve pokrete pa cak i blago trudove (to se u strucnoj literaturi naziva idealno dana anestezija).Njena zadaca nije anestezija donje dijela tijela vec samo ublazavanje bolova.Za vrijeme izgona rodilja mora osjetiti trudove da zna kako tiskati jer u suprotnom zna biti jako opasno po zivot bebe.Sve koje su dobile epiduralnu a nisu osjetile nista za vrijeme izgona tj. tiskale bez osjeta trudova takvog anesteziologa treba tuziti i zabranit mu rad.
    Spinalna je pak anestezija kao i svaki drugi oblik anestezije i ne upotrbljava se samo u ginekologiji pri carskom rezu vec i kod npr.operacija sportskih ozljeda koljena, prostate.S njom se tocno dolazi u kanal.nakon te anestezije nemas osjet u cijelom donjem dijelu tijela.Naravno da je i oporavak nakon nje puno gori i da se moze po novim podacima razvit spinalana glavobolja u 2 posto slucajeva. Nakon epiduralne je to iznimno rijetko i ako se javlja najcesce je zato jer je anesteziolg otisao sa iglom pre duboko pa na kraju rodilja nije dobila epiduralnu vec spinalnu.

maururu

Početno

zato se naziva epiduralna ANALGEZIJA jer samo smanjuje osecaj boli a ne anestezija prilikom koje izostaje bilo kakava bol i osjet

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ja s epiduralnom nisam osjetila bol niti trudove, ali mi nije palo na pamet da zbog toga tužim anesteziologa

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

kad je u predrađaonu ušla anesteziologica i pitala - cure, jeste čule za epiduralnu? pa jel je hoće netko?
    :shock: x 10000
    Nipošto nisam protiv epiduralne, ali sam za informiran izbor - dakle, da se prije određene medicinske intervencije osobi jasno kažu i moguće negativne posljedice. Da li je bilo kojoj od vas rečeno koje su moguće posljedice epiduralne analgezije u normalnom porodu?

Činjenica da "meni/tebi/njoj nije ništa bilo od epiduralne" nije apsolutno nikakav dokaz da je epiduralna sigurna. Još me više brine podatak da je moguće da se neurološke smetnje djece mogu povezati i s epiduralnom...
    Ovo je izvadak iz teksta dr.Marsdena Wagnera, neonataloga i epidemiologa:

Is epidural block safe? The single most important new trend in modern obstetrics is a universally agreed principle that all obstetric practice must be based on the best scientific evidence. What is the evidence on the safety of epidural block?
    First, a procedure can hardly be called 'safe' when close to a quarter (23%) of women receiving epidural block have complications. The risks to the woman are many and serious, starting with the possibility the woman will die because of the epidural. The maternal death rate for women having epidural block for normal labour pain is three times higher than for women with normal labour not having the block. For every 500 epidurals performed there will be one case of temporary paralysis of the woman and the paralysis will be permanent in one of every half million epidurals. The woman has a fifteen to twenty percent chance of fever after receiving an epidural, necessitating a diagnostic evaluation for possible infection in the woman and baby which can sometimes be invasive such as requiring a spinal tap of the baby. Between fifteen and thirty five percent of women given an epidural will suffer from urinary retention after the birth.
    How effective is epidural block in relieving pain? In around 10% of epidural blocks it doesn't work and there is no pain relief. Even when it works, around a third of women given an epidural will trade a few hours of pain-free labour for days or weeks of pain after the birth. Thirty to forty percent of women receiving an epidural during labour will have severe backs pain after the birth and 20% will still have back pain a year later.
    A great deal of scientific research has shown that women receiving epidural block for normal labour pain will have a significantly longer second stage of labour. This, in turn, results in a four times greater risk of using forceps or vacuum extraction and at least a two times greater risk of caesarian section and these operative interventions during birth carry their own serious risks as well. While many women might be willing to take risks with their own bodies to gain pain relief, it is highly unlikely they are willing to put their babies at risk. One common complication in the woman after an epidural is started is sudden loss of blood pressure leading to a sharp drop in blood flow through the placenta to the fetus, resulting in mild to severe lack of oxygen to the fetus as shown on a fetal heart rate monitor. In another typical high-tech strategy of using a second intervention to try to stop the bad effects of the first intervention, doctors give the woman a great big dose of fluid through an IV to try to prevent the drop in blood pressure from the epidural but this does not always work. So lack of oxygen to the baby during the epidural remains a possibility and the American College of Obstetricians and Gynecologists reports that the electronic fetal heart monitor shows severe fetal hypoxia in eight to twelve percent of infants whose mother's are given an epidural block for normal labour pain.
    There are other risks to the infant including some data suggesting poor neurological function at one month of age in some babies whose mothers had epidural block. More recent innovations in epidural block, such as changing the type of drugs used or the drug doses used or the 'walking epidural', do not eliminate these risks to the woman and her baby.
    One reason for the epidemic of epidural in many countries is that women are not told the scientific facts about all of the risks to them and their babies when epidural block is used for normal labour pain. Indeed, at one meeting of obstetric anesthesiologists in the US, discussions were held on how to prevent any information on risks of epidural from reaching the public. The excuse used was the typical patronizing approach of some doctors: "We don't want to scare the ladies." It is absolutely essential that any women offered epidural must be told all the scientific facts about the risks before she gives informed consent to the procedure.
    With all these risks of epidural block to woman and baby, why are doctors urging women to use it? Research shows that doctors prefer the woman to have an epidural because then she is quiet and compliant. Furthermore, it is the frequent use of epidural for normal labour which has created a new specialty, obstetric anesthesiology, which is highly lucrative and flourishing---witness that obstetric anesthesiology journals contain advertisements urging doctors to purchase private jet airplanes.

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ja sam dobro znala u što se upuštam s epiduralnom i svijesno sam ušla u taj rizik jer smatram da je minimalan. a da je netko tamo išao objašnjavat rizike i moguće posljedice, fakat nije.

maururu

Početno

ninni budi sretna da je beba u redu a da ja imam takvog anesteziologa zadavila bi ga

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

to je već cura velika . drugi porod išao normalno, bez epiduralne.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •