Citiraj ivanas prvotno napisa Vidi poruku
Hvala na odgovoru.

Pošto sam ja krenula na posvojiteljski kao nezaposlena mama objasnili su mi da zbog toga nemam pravo tri godine primati naknadu za treće dijete, a da sam zaposlena onda bih valjda imala kao roditeljski, a meni na rješenju piše posvojiteljska briga, a ne roditeljski dopust.
Rekli su mi isto da imam pravo tražiti da mi se prizna pravo za neiskorišteni posvojiteljski za prvo i drugo dijete i da bi mi se trebala naknada za toliko produžiti. Kad mi istekne ovih 6 mjeseci dat ću zahtjev, pa javim kako sam prošla, da li sam uspjela iskoristiti to pravo.
Ivanas,

ja sam ti odgovarala pod pretpsotavkom da si ZAPOSLEN roditelj (tako sam shvatila iz posta, a i nigdje, osim u zadnjem postu nisi napisala svoj radnopravni status). Jer za zaposlenog posvojitelja vrijedi sve ono što sam ti napisala.

Nezaposlenog posvojitelja, regulira čl 39. Zakona, pa je tako i tamo istaknuto pravo na posvojiteljsku poštedu od rada ioli posvojiteljsku brigu o djetetu (ovisno o tome da li se radi o nezaposlenom roditeluju čiji je status reguliran preko burze ili o roditleju izvan sustava rada) u trajanju od 6. mjeseci za posvojenika u dobi od 5 - 8 godine. Ujedno za ovo treće dijete dobivaš ekstra još 60 dana (odnoso 2 mjeseca). I to je to.

I isto takko smatram, kao što su ti i u HZZOu rekli da prije isteka ovog posvojiteljskog dopusta, tražiš nastavak korištenja onih neiskorištenih dopusta. Misloim da će ti više odlučivati to koliko ti je dana ostalo za iskoristiti od prethodnih dopusta (odnosno ako je ostalo po dopustu manje od 30 dana, bojim se da ćeš to teško ostvariti).

u svakom slučaju javi se!