Citiraj Aurora* prvotno napisa Vidi poruku
arizona311 ovo sto ti se desilo je nasilje nad pacijentima. Prisilili su te da ucinis nesto protiv svoje volje i to pozivajuci se na zakon u kojem uopce ne pise to sto ti je receno.

Kao prvo, u zakonu nigdje ne pise da se mora vratiti onoliko embrija koliko ih ima.

I kao drugo, Clanak 9., stavak treci odredjuje da mozes povuci svoj pristanak (ako je npr. politika bolnice takva da od tebe traze pristanak na oplodnju tri jajne stanice) sve dok zametci nisu uneseni u tijelo.

Osim toga i Clanak 15., stavak drugi govori nesto bitno u vezi unosa zametaka u tijelo, na sto bi se barem lijecnici trebali pozivati, kada treba odluciti o tome koliko zametaka da se vrati.

Koliko god ovaj zakon bio ogranicavajuc, manjkav i nedorecen u njemu ipak ima dovoljno zakonskih odredbi na koje se mozemo pozvati da se ne bi doveli u situaciju poput ove koju je imala arizona311, zato je jako bitno da smo dobro informirani.

arizona311 tebi od sveg srca zelim srecu s ovim transferom i da cijeli postupak zavrsi na najbolji moguci nacin.
I ja sam dobro proucila ove zakone prije nego sam otisla na svoju prvu punkciju. Medjutim, nista od toga. Zakon daje prostora ocito jedino tome da svaka bolnica radi po svom
I ja sam racunala da ukoliko bih imala ludu srecu da dobijem tri dobra embrija da bih mogla reci, OK vratite dva, ali prof mi je rekla da oni ne smiju bacati embrije jer ima zakon to ne dopusta??? Nego da bi se u tom slucajuislo na dodatna dva dana cekanja da neki od embrija (ili svi) propadnu. Prtom mi je receno da je bolje da svi propadnu nego da mi ih sva tri vrate. nisam se htjela upustati u daljnje rasprave da si ne navucem jos goru situaciju s prof. a potencijalna situacija s tri embrija mi se nije eto ni dogodila pa je to proslo tako....
Da mi se kojim slucajem dese tri embrija u jednom postupku mislim da bih ipak napravila lagno frkicu dolje, barem bih pokusala, jer kao sto kazes, zakon ipak nije toliko ogranicavajuc i konacan.