Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: premali prirast težine :(

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno premali prirast težine :(

Evo mene opet sa novim problemom..Taman riješimo jedan i eto ti novi na vrata ...Maloprije nam je u posjeti bila patronažna i nakon vaganja konstatirali smo da dijete premalo dobiva na težini. Porođajna težina mu je iznosila 3530, otpusna 3210. Sa navršenih 9 dana je ima 3355 pa je sa dva tjedna starosti pao na 3325 a danas sa svoja tri tjedna dijete ima 3515 ...Znači, nije još dostigao svoju porođajnu težinu i sad nas patronažna šalje kod pedijatrice na pregled a ja sva očajna i u suzama..Patromažna veli da on njoj dobro izgleda, da je boja kože ok...Dojim ga na zahtijev i imam osiječaj da mlijeka ima dovoljno. Pelenu mijenjemo 5 puta dnevno i mokra je, stolicu ima 3 puta dnevno. Noću jede 4 puta i nakon toga zaspi...Inače, sitnije sam građe. Rodila sam ga sa 53 kg a sada imam 45 (ne znam kolko je to bitno ali...) Ne bih ga željela dohranjivat jer, iskreno imam averziju prema bilo kakvom ad mlijeku a osim toga meni dijete izgleda ok...Na kraju krajeva pa nismo svi iste građe

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni to izgleda ok. Konačno idete u plus, dijete dobro izgleda.
    Savjetnice će se vjerojatno javiti za detalje...
    Moj sin je dostigao porođajnu težinu tek sa 30 dana starosti .

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ma glavno da dobiva, koliko god, a i ti najbolje vidiš da li papa, kaka i smiren je. Mene se tako zeznuli i natjerali na dohranu (a krivo je samo pedijatrica izvagala, pa je za tjedan dana s 10 extra ml dohrane dnevno kakti dobio 1150 g - yeah right!), pa je s vremenom postao mali ljenivac kojeg je više nisi mogao dobit na sisu, a mlijeka sam imala još mjesecima ko u priči

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Čestitam na sinčiću
    Vjerujem da si zabrinuta, ali nemoj da ti prva pomisao bude dohranjivanje.. puno se toga može napraviti da se to izbjegne.
    Istina, vaga pokazuje manje nego što se po tablicama preporučuje, ali imaj na umu da vage vrlo često znaju prevariti i pokazati krive rezultate. Najvažnije je djetetovo opće stanje (vlažne sluznice oko očiju, usta, da nema temperaturu, koža elastična, dijete živahno) i broj mokrih i pokakanih pelena. Vidim da je kod vas to OK.
    I sama kažeš da si sitnije građe, naravno da genetika nije za zanemariti.

Po onome što kažeš, super radiš što dojiš na zahtjev, dojiš noću i što pratiš pelene. Samo tako nastavi.

Sad kad vidiš da nije sve tako crno, pokušaj se opustiti, to je jako bitna stvar kod dojenja. Stres je veliki neprijatelj dojenja.
    Kako bi dijete dobilo što više masnijeg, hranjivijeg mlijeka, nemoj ga prebacivati na drugu dojku dok nije potpuno ispraznilo prvu. Pri kraju podoja možeš raditi kompresije za dobivanje masnijeg mlijeka - prstima potiskivati sve od ključne kosti prema dojci (bradavici) kako bi se ispraznili svi kanalići do kraja.

Javi se, sretno!
    Posljednje uređivanje od Linda : 08.12.2010. at 15:31

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Samo na brzinu: i moja N je pocela da dobija na tezini tek posle 14 dana, ne znam bas koliko je nasa kucna vaga bila tacna u odnosu na onu u porodilistu, ali ona je sa 20 dana imala tek malo vise (130g) od porodjajne tezine. I onda je u zadnjih 10 dana natukla jos 400g. Tako da ako ti beba izgleda ok, ako su popisane i pokakane pelene ok, mislim da nema razloga za brigu. Ja sam, posle tog vaganja sa 20 dana pocela sa kompresijama.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Istina je da sam u zadnje vrijeme malo pod stresom te da se lošije osiječam radi pada imuniteta i lošije krvne slike...A i tu je još dvoje djece kojima se trebam posvetiti pa sam dosta iscrpljena, pa vjerujem da i to sve utiječe na neki način na samo dojenje. Dohrana ne dolazi u obzir što se mene tiče pa makar morala i krv pišati. Nastojat ću što više dijete stavljati na prsa da se pospješi laktacija ako treba...Javit ću se svakako kak će se situacija dalje odvijat. Za sad hvala na savjetima, uspijele ste me barem malo utiješiti..i da, hvala Linda na čestitci

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

ja sam imala sličan problem, pedijatrica samo šta me nije optužila za izgladnjivanje dijetea :/ Rekla mi je da joj poslije dojenja dajem još i bočicu i za 3 dana dođem ponovo da ona vidi hoće li curica moja dobiti koji miligram Nije ju čak ni htjela cijepiti!
    Nazvala sam dr. Stanojevića na Sv. Duh u laktacijsku amb., on je inače vodeći stručnjak za dojenje kod nas, iznjela mu problem, i rekao mi je da je to sve normalno i ako je ona meni dobrog ponašanja i stanja i ako jede dobro sve je u redu. I ne moraju svi klinci za 6 mjeseci imat 2 i pol puta svoju prođajnu težinu što je nekad bilo mjerilo dobrog općeg stanja bebe.

Niš se ti ne sekiraj... Bebe nekad imaju periode, bar je moja... Kad joj se više jelo, a nekad kad joj se manje. Ljetos stvarno nije bila izjelica, ali čim bi malo pale temperature visila bi na meni

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj anavi5891 prvotno napisa Vidi poruku
    i ne moraju svi klinci za 6 mjeseci imat 2 i pol puta svoju prođajnu težinu što je nekad bilo mjerilo dobrog općeg stanja bebe.
    reČe se oko 2 puta viŠe od poroĐajne , a ne 2.5 puta

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Mozda cu te sad utjesiti a mozda i zabrinuti ali...Kad sam ja rodila A.imao je 2900 a na izlasku 2800.DOkt. nas jedva otpustio iz bolnice pod uvjetom da dodjemo za 6 dana ponovno na vadjenje krvi jer su mu bilirubini bili mali.Ajde obavimo i to ali mali i dalje ne dobiva na tezini.Sto je jos gore on uopce ne doji, ja bacam svoje mlijeko a on pije umjetno ali to je za neku drugu pricu.I opet ne dobiva na tezini.Nema sto nismo pokusali ,koliko sam suza prolila ali ne ide i ne ide.I dan danas moj sin koji ima 9 god. ima jedva 20 kg.Brat i sestra su mu normalno dojili bez ikakvih problema imaju vecu tezinu od njega .Ali kad sjednemo za stol rucati on pojede vise kolicinski nego njih dvoje skupa.Jedno vrijeme su nam sumnjali na celijakiju ali nista od toga.Nedavno mi je muzeva teta pokazivala slike njihove obitelji, dok su bili mladi.Sve sami kosturi jedan do drugog.On jednostavno ne dobiva na tezini jer je non stop u pokretu.I da napomenem nisu ga htjeli ni u skolu upisati kad je trebao bas zbog tezine.Vidim da si spomenula da i ti imas malu tezinu pa je mozda na tebe,a najbitnije ti je ne odustati i nemas potrebe za ad. dok god on dobro ciki.Sretno

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    reČe se oko 2 puta viŠe od poroĐajne , a ne 2.5 puta
    Jelena, znam ja kako se "reče". Malo sam karikirala.

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja imam pitanje vezano za prirast tezine. Koliko citam ne bi se trebala brinuti, ali sto mogu kada je briga jaca trenutno od razuma pa je bolje da pitam.)

Moja bebica rodjena je s 2280. Od rodjenja do navrsenog prvog mjeseca dobila je 960 g, do navrsenog drugog mjeseca 1210, a do navrsenog treceg 660 g. Ovaj treci mjesec mi stagnira po nekoliko dana (da, da cesto ju vazemo) pa se pitam je li to ok.
    Dodatno me brine sto je od navrsenog drugog mjeseca pocela povracati i to povracanje se dogadja otprilike svaki 2-3-4 dan. Dakle ne svaki dan i ne nakon svakog obroka. Je li to normalno i mogu li to tolerirati i ignorirati ili da idem pedijatru?

Inace samo ju dojim, bez ikakvih dodataka cajeva, AD i sl.
    Dnevno ima 2-3 stolice, vecinom zute, ponekad eksplozivne i smrdljive, rijetko (par puta mjesecno) vuku na zeleno ali kako su to nekada nocne stolice moguce da su promijenile boju zbog toga sto nije odmah premotana?! Mokri uredno (cesto).

Da rezimiram:
    - da li je prirast tezine ok
    - da li se zbog povracanja trebam obratiti pedijatru ili je to ok?

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja ću komentirati prirast koji je odličan!

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mia, prirast je super, zaista nemaš razloga za brigu. Ne vjeruj slijepo onome što vaga pokaže, gledaj i prati bebu (opće stanje, pelene, učinkoviti podoji), to ti je najbolji pokazatelj.

Što se tiče povraćanja, ako beba inače izgleda zadovoljno, ne pokazuje znakove da bi je nešto boljelo, dobiva na težini, ne trebaš brinuti. Eksplozivne stolice ukazuju da bi se moglo raditi o prejakom refleksu otpuštanja mlijeka.
    Jesi li to uočila? Dolazi li ti mlijeko u jakom mlazu, pa se beba naguta zraka i previše prvog vodenastijeg mlijeka?

U svakom slučaju, dobro je da je podižeš u okomit položaj nakon podoja da izbaci višak zraka (ili mlijeka).
    Podoji neka budu što češći.
    Za sad toliko, čekam tvoj odgovor vezano za refleks otpuštanja mlijeka, pa ćemo onda na savjete ako se radi o tome.

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Linda prvotno napisa Vidi poruku
    Što se tiče povraćanja, ako beba inače izgleda zadovoljno, ne pokazuje znakove da bi je nešto boljelo, dobiva na težini, ne trebaš brinuti. Eksplozivne stolice ukazuju da bi se moglo raditi o prejakom refleksu otpuštanja mlijeka.
    Jesi li to uočila? Dolazi li ti mlijeko u jakom mlazu, pa se beba naguta zraka i previše prvog vodenastijeg mlijeka?

U svakom slučaju, dobro je da je podižeš u okomit položaj nakon podoja da izbaci višak zraka (ili mlijeka).
    Podoji neka budu što češći.
    Za sad toliko, čekam tvoj odgovor vezano za refleks otpuštanja mlijeka, pa ćemo onda na savjete ako se radi o tome.
    Koliko sam primijetila mlijeko zna doci u jacem mlazu (ne uvijek), beba se zna zagrcnuti i zakasljati. Onda ju dizem, a ona je prava hrabrica i cim se malo iskaslje, odmah se spusta da nastavi sa cicanjem.
    I nakon svakog podoja ju drzim da se podrigne, a ponekad izbaci i visak mlijeka. Ponekad se dogodi da visak mlijeka izbaci i nakon sat vremena od podoja.
    U zadnje vrijeme prakticiram da joj dajem istu dojku 2x zato sto su joj podoji vrlo kratki i obicno traju 5 min, maksimalno 10.
    Primijetila sam da zna povracati kada cica i pocne spavati. Cini mi se kao da se tada "previse nacica" i onda sirota jos vuce mlijeko, a povracanje je vec krenulo. Nikako da skuzim u kojem trenutku bi trebala prekinuti takvo cicanje kako bi sprijecila povracanje...

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo da dodam da ju dojim svaka 2 do 3 sata po danu. Po noci nakon sto zaspe probudi se u roku od 4-6 sati prvi puta, a drugi puta nakon 3 sata.Sve na njezin zahtjev, cim jezik pocne raditi dam joj da cica. Po noci uvijek dobije istu dojku (to sam uvela zato da dodje do masnijeg mlijeka). Po danu ovisno o duzini podoja dajem joj ili opet istu dojku ili krecemo s drugom.
    Zna dojiti vrlo kratko - po otprilke 5 minuta do maksimalno 10.
    Inace za vrijeme dojenja zna biti vrlo nemirna, mase rucicama i nogicama, izbacuje i ponovno uvlaci bradavicu...primjetila sam kada joj prodje taj prvi val mlijeka koji lako ide, da se zna plakati ako mora cicati da bi dosla do masnijeg dijela. Tada zna biti stvarno vrlo nezadovoljna.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

mia... kazes da je pocela povracati s navrsena 2 mjeseca... mozes li se prisjetiti je li se to povracanje poklopilo otprilike sa prvim cijepivom 5 u 1?
    kod mojeg prvog djeteta je bilo bas tako (samo sto se kod nas cijepilo s 1 mj i to se pocelo dogadjati 2 ili 3 dana kasnije). kod nas je to definitivno bilo izrazenije, ali pokusaj ako ti nije tesko izbaciti mlijeko/mlijecno/jaja na tjedan-dva pa prati ima li poboljsanja? mozes pokusati isto i sa psenicom/glutenom... Sretno!! (kod nas je, doduse, povracanje i smrdljive eksplozivne stolice pratila i stagnacija u tezini, ali kazem vec bilo je sve to jako izrazeno)
    Posljednje uređivanje od smedja : 13.01.2011. at 10:55

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj smedja prvotno napisa Vidi poruku
    mia... kazes da je pocela povracati s navrsena 2 mjeseca... mozes li se prisjetiti je li se to povracanje poklopilo otprilike sa prvim cijepivom 5 u 1?
    kod mojeg prvog djeteta je bilo bas tako (samo sto se kod nas cijepilo s 1 mj i to se pocelo dogadjati 2 ili 3 dana kasnije). kod nas je to definitivno bilo izrazenije, ali pokusaj ako ti nije tesko izbaciti mlijeko/mlijecno/jaja na tjedan-dva pa prati ima li poboljsanja? mozes pokusati isto i sa psenicom/glutenom... Sretno!! (kod nas je, doduse, povracanje i smrdljive eksplozivne stolice pratila i stagnacija u tezini, ali kazem vec bilo je sve to jako izrazeno)
    Povratila je 2 puta u razmaku od 3 dana prije nego sto je dobila cjepivo tako da ne mogu povracanje povezati sa cijepivom.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mia, zaista mislim da nemaš razloga za brigu oko ovog izbacivanja mlijeka kakvo opisuješ. Neke bebe su tome jednostavno sklonije od drugih i dokle god normano napreduje, nije stalno nezadovoljna, ne pokazuje znakove boli, ne povraća konstantno, sve je OK.
    Kad vidiš da ti mlijeko ide u jačem mlazu nego ga beba može savladati, makni je s dojke (prekineš vakuum tako da u kut usana gdje se spajaju donja i gornja usnica, lagano staviš svoj prst), pusti da mlijeko iscuri u gazu, pa kad uspori taj jaki mlaz, vrati je na dojku. Pritom možeš dojiti u položaju da je bebina glava iznad dojke - npr. ako je držiš u naručju (položaj kolijevke), nagni se malo unazad, ili zauzmi ležeći ili poluležeći položaj, pa da beba leži trbuhom na tvom trbuhu i doji "s gornje strane".. dakle, glavno da gravitacija ne pomaže da mlijeko lakše izlazi.

Kažeš da ima i trenutaka kad je ljuta jer joj zadnje mlijeko ne ide, pa se muči s izvlačenjem. Pomozi joj kompresijama: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=669

I dalje doji na zahtjev, i noću, sve kao do sad. Ne brini ako ti se čini da je pokoji podoj prekratak - samo prati da je tijekom podoja jedno vrijeme gutala. Neki put je dosta svega par malo jačih gutljaja da bebi bude dosta, nema tu nekog pravila. Samo je promatraj i prati njezine potrebe. Sretno!

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Linda hvala na detaljnom odgovoru i na ohrabrenju za daljnje dojenje.
    Svakako cu probati kako funkcioniraju kompresije. Jos kada i taj dio savladamo dojenje ce nam postati super!)

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

I ja imam pitanje vezano uz prirast...

M. se rodila s 3780, otpust 3400 (49cm)
    1. mjesec je dobila 1200, (53cm)
    2. mjesec 1000g, (56 cm)

Poslije smo bili nakon 40 dana na kontroli i zgrozila sam se dobila je u tih četrdeset dana 450 g i narasla 3 cm.
    Jede svaka 3 sata (2,5), ima uredne 2 -3 stolice dnevno, zlatnožute, zadovoljna je i sretna beba. Dr. mi je rekao da nastavim još 14 dana samo dojiti i da budemo onda vidjeli jel će joj trebati dohrana.

Što vi kažete...je li to mali prirast?
    Hvala.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

I da, još me pitao, da li se budi po noći jesti, ja reko, da 2,3,4 puta. A on meni da ne bi trebala...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ako sam dobro izračunala ima 5600 g i 3 i pol mjeseca. Ja mislim da je to idealno. Samo vi nastavite dojiti. Po kilo se dobiva samo prva dva mjeseca, inače bi sve bebe bile bucke.

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Drage moje,
    imam jednu nedoumicu i ne znam sto da radim.
    Maleni ima dva tjedna i zuticu koja je bila dosta jaka, ali sada ide na bolje. Moram ga cesto buditi da bi ga stavila na cicu, a onda prvih par minuta sisa pa zaspe. Na tezini je nesto dobio,pokakane i popisane pelene uredne, ali patronazna misli da bi ipak trebao vise jesti.
    Inzistira na tome da se ja izdajam i nakon podoja mu ponudim bocicu s mojim mlijekom. Provala sam jednom i on je popio jos 40 ml mlijeka.
    Ono sto mene brine je da li je moguce da se beba tako nauci na bocicu (ako kombiniram dojenje pa bocicu) pa da vise nece na cicu?
    I da li cu s vremenom ostati bez mlijeka ako se ne izdajam svaki put nakon sto ga podojim (imam osjecaj da stvarno malo pojede na cici)?
    S prvim djetetom nisam imala nikakvih problema s dojenjem tako da iako mi je ovo drugo dijete koje dojim osjecam se jako nesigurno.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Vinalina
    Ona je sad veća bebica i sve manje će dobivati na težini, aktivnija je i hrana joj više nije sve već ju jako zanima i okolina.
    Troši više pa se manje vidi i na vagi, tako je svima nama bilo i to je normalno.

Ako ima tri stolice i mokre pelene........ma gdje ćeš bolje, a prva dva mjeseca da i ne spominjem...a šta je sa onima koji dobivaju prva dva mjeseca po 500-600-g (cca. min.) pa taj famozni treći mjesec na pola manje? I sve je u redu jer su to takve bebice.

Beba raste, dobiva na kilaži, ne gubi....ma sve je u redu...

A što se tiče doktora, a šta će on drugo reći nego da se ne treba buditi po noći... moj je meni rekao sa 12 mjeseci da ne treba po noći cicati, a sad kad kažem da se budi po noći na cicu samo se smije ( a smije se jer zna da to nije lako i treba izdržati), a kad je bolest u pitanju kaže nam hvala Bogu da cica...

Eto, oni vele ono što im u tom trenutku padne na pamet....ne znajući kolike nedoumice izazivaju kod friških i brižnih majki!
    Samo nastavite tako i dalje bez ikakvih AD-a!
    Posljednje uređivanje od oka : 10.02.2011. at 17:42

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Oka, hvala ti. Sada sam se već smirila, ali ispočetka mi je baš bio šok.
    To je tak kad su svi pametni i onda ih ja slušam. Kada su dolazili gledati bebicu, stalno je bila na sisi, prije, i svi, ama baš svi su komentirali da je previše na sisi, da bi joj trebala davati svaka 3 sata jesti (sjećam se da je to i patronažna rekla prvi puta, rekla je da ne dajem na svaki zahtjev, jer je to samo refleks, a da je njoj to previše i da onda zato bljucka, te da to postaje začarani krug). Ja sam počela dojiti poslije kada je stvarno plakala. I čitam, svaki podoj, ponudite drugu dojku... I tu sam pogriješila, pila je samo ono tekuće prvo mlijeko. Toga se najela i više nije nije stalo.

Ali sada ja vodim politiku i baš me briga što će drugi reći.
    Najbolje mi je kada mi netko kaže da je dojeno dijete od dolaska kući spavalo cijelu noć (a ja se sjećam da nije) i dobivalo u prvim mjesecima po 1700. Ljudi ponekada zaborave kak je bilo i pokušaju te staviti u nezadovoljan položaj, te pričaju bajke...nažalost, ja sam im vjerovala.

lionne avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj mimi 25 prvotno napisa Vidi poruku
    Drage moje,
    imam jednu nedoumicu i ne znam sto da radim.
    Maleni ima dva tjedna i zuticu koja je bila dosta jaka, ali sada ide na bolje. Moram ga cesto buditi da bi ga stavila na cicu, a onda prvih par minuta sisa pa zaspe. Na tezini je nesto dobio,pokakane i popisane pelene uredne, ali patronazna misli da bi ipak trebao vise jesti.
    Inzistira na tome da se ja izdajam i nakon podoja mu ponudim bocicu s mojim mlijekom. Provala sam jednom i on je popio jos 40 ml mlijeka.
    Ono sto mene brine je da li je moguce da se beba tako nauci na bocicu (ako kombiniram dojenje pa bocicu) pa da vise nece na cicu?
    I da li cu s vremenom ostati bez mlijeka ako se ne izdajam svaki put nakon sto ga podojim (imam osjecaj da stvarno malo pojede na cici)?
    S prvim djetetom nisam imala nikakvih problema s dojenjem tako da iako mi je ovo drugo dijete koje dojim osjecam se jako nesigurno.
    Draga Mimi, čestitke na bebici!

Odlično je da žutica ide na bolje i da tvoj sinak dobiva na težini, a odlično je i što pratiš broj pelena. Ako ima 3-4 kakane i 5-6 mokrih u 24 sata za pretpostaviti je tvoje dijete dobiva dovoljno mlijeka.

Bilo bi još zanimljivo znati koliko podoja u 24 h imate? Trebalo bi ih biti minimalno 8, a u vašem slučaju, zbog žutice i pospanosti, barem 10. Kako inače izgleda vaš podoj? Uspiješ li primjetiti neko vrijeme nakon početka da je mlijeko „krenulo“? (trnci ili toplina u grudima, promjena u ritmu sisanja te se sada vidi otvaranje usta, pa pauza dok prima mlijeko, gutanje pa opet pauza?) Ako sve ovo navedeno štima ne moraš više brinuti i možeš biti sigurna da sve super radiš

Dobro je i što ga budiš za cicanje, s obzirom da se brzo uspava možeš pokušati, ako već nisi, sa kompresijama dojke. Znači – kada vidiš da usporava sa sisanjem primi dojku koju sisa slobodnom rukom između palca i ostalih prstiju, dalje od bradavice, pa stisni prste tako da stvoriš pritisak (ali bez boli naravno). Tada bi mlijeko trebalo opet krenuti i razbuditi bebicu koja će nastaviti sisati. Razbuđivanju doprinosi i kontakt koža na kožu (u toploj sobi skineš bebicu u pelenu, a sebe do pasa), presvlačenje, brisanje bebinog lica mokrom maramicom, dizanje na podrigivanje usred podoja…

Ukoliko tvoja beba dobiva dovoljno mlijeka sisanjem nema potrebe za izdajanjem, djeca najbolje isprazne dojku i niti jedna izdajalica im ne može biti konkurencija. Najbolje je raznim „strategijama“ razbuđivati bebu i pustiti da ona što češće isprazni dojke (gore spomenutih barem 8 do 10 puta u 24 sata). Što se češće dojke isprazne više mlijeka se stvara i možeš biti sigurna da nećeš ostati bez mlijeka! Čak i kada ti se dojke čine naizgled prazne novo mlijeko se već stvara u njima i uvijek možeš staviti bebu da doji ne čekajući da osjetiš da su se napunile

Kao što si i sama pretpostavila bebu može zbuniti ako sisa nekada dojku, a nekada na bočicu pa može doći do tzv. konfuzije bradavice. Iz bočice mlijeko lakše izlazi, beba dolazi do njega bez mnogo truda, te stoga može početi odbijati dojiti. Ukoliko se ipak odlučiš na povremeno izdajanje, izdojeno mlijeko svojem djetetu možeš dati na žličicu ili na čašu.

Vjerujem da si nesigurna, svaka priča o dojenju je novi početak koji može biti malo grbav, ali ti o dojenju znaš mnogo i ako bebica dobiva na težini, prlja pelene koliko bi trebalo i dobro se osjeća, nema razloga za brigu, uživaj

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Mi smo u sličnoj situaciji s premalim prirastom. Lucija je moja treća curica rođena prije točno mjesec dana. Danas smo bili na prvom pregledu i pedijatrica, nezadovoljna prirastom naredila mi je pokusno dojenje. Pitam ja nju kaj je to - svaki put nakon podoja nek dajem maloj čaj i mjerim kolko ga je popila pa sutra javim, veli ona. Porođajna težina 3760g, pri otpustu 3380g, a danas 3830g. Inače ima žuticu, ali nije jako uspavana, ko starija joj sestra koja je bila prava trnoružica. Moje iskustvo mi govori da je sve ok (dvije starije cure sam normalno dojila malo duže od godinu dana). Lucija normalno cica, prlja pelene i zadovoljna je, ali zbog tog malog prirasta stalno mi postavljaju pitanja dal imam dosta mlijeka, kolko mi mlijeka ostaje nakon podoja i sl. Ljuti me to i ne znam kaj nek izmislim sad s tim čajem. Nisam se snašla danas kod pedijatrice nego sam samo poslušno kimnula. Inače sam zadovoljna s njom i ona je uvije podržavala dojenje, čak mi je kad smo sa srednjom bili u sličnoj situaciji rekla da kad je na prsima nek se ne zabrinjavam s malim prirastom pa me ovo sad malo hitilo. Iskreno, da mi ovo nije treća beba, da nemam iskustva s dojenjem i da nisam tolko tvrdoglava s dojenjem već bi me odavno nagovorili na dohranu. Zakaj okolina nemre normalno podržati dojenje - pa patronaža, i pedijatri su tu da nas podrže u naporima da dojimo, a ne da u nama bude sumnju da nemamo dosta mlijeka i sl.
    Ah, malo sam ljuta pa si dajem oduška, ali nadam se da razumijete!

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Evo da napisem do kraja svoje iskustvo, mozda nekom pomogne:
    nakon savjeta patronazne da nakon podoja bebi dam bocicu s izdojenim mlijekom uslijedio je jos jedan savjet, da se izdajam i davam bebi samo bocicu s mojim mlijekom, nakon kojeg sam uvidjela s kim imam posla.
    Posto sam vec primjetila da se L. nakon sto sam mu ponudila bocicu nekako ulijenio na cici, nije htio vuci,( kao sto je Lionne rekla) izbacila sam potpuno bocicu i nastavila samo s dojenjem.
    Zato KeDobro, oprezno s bocicom.
    Jucer je L. imao mjesec dana, zutica je prosla, a mi uspjesno dojimo .
    Cijela ta epizoda s savjetima patronazne sestre mi je ostala u losem sjecanju jer me je pocela opterecivati s mililitrima popijenog mlijeka, s vaganjem prije i poslije podoja, s bocicama i sl. A onda sam shvatila da s prvim sinom nikada nisam znala koliko je tocno mililitara popio niti me je to opterecivalo. I on je savrseno zdravo dijete. Tako sam se i sada prestala opterecivati s mililitrima i svakim gramom tezine.
    Mislim da je bitno da beba dobiva na tezini (ne nuzno prema tablicama) i da je beba sretna i zadovoljna.
    Mame, vjerujte u sebe, svoje tjelo i svoje bebe!
    Ne znam jesam li pogodila smisao onoga sto sam htjela reci (ne zamjerite, "malo" sam neispavana).
    Pozdrav!

lionne avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Bravo mimi! Lijepo te čitati
    Puse malom i velikom bratu!

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Evo i nas s jednom dugom pričom o malom prirastu. Kod nas je sve već prošlo, ali pišem jer možda i naše iskustvo nekom pomogne. (Znam koliko sam ja tada pretraživala forum i guglala). Mi smo se rodili s 2400g, doma došli s 2200g. Tih 200g grama smo vratili u 4 dana, vagala nas patronažna. I prva dva mjeseca je bilo super, prvi 1200, drugi 900g. Beba je na cici bila cijeli dan. To su bili podoji po sat-dva, spavanje na cici i sl. Uglavnom, on je u 24 sata više ležao na cici nego bez nje.

Inače, ja sam cijelo to vrijeme dojila sa šeširićima zbog "uvučenih bradavica". U bolnici nam nikako nije krenulo bez njih, sestre na Sv. Duhu su savjetovale da "će ići samo uz šeširiće" i tako sam jednostavno samo nastavila. Ponekad sam ih pokušavala izbaciti, ali uvijek bi plakao. Dok nije napunio 4 mjeseca i dok nismo na novoj kontroli dobili samo 400 g u ta dva mjeseca.

Kako nisam ništa skužila? Pa narastao je 4 cm u ta dva mjeseca, vidjelo se da se izdužio, a od rođenja je bio "žgoljav" pa nisam ni očekivala "bucka". Osim toga, kako je svaki dan uredno kakio, doduše 1x, ali uvijek zlatno-žute zrnaste kakice - nikad ljigave-zelene, pelena je bilo i po 8-10 mokrih (na platnenima smo pa sam često mijenjala). Bio je veseo i sve super. Ko bi brinuo?
    A 400g je možda stvarno malo za 3. i 4. mjesec.

Prvi savjet od pedijatrice je bio: "Koliko dugo cica? Sat i pol je dugo. 20 minuta, ni minutu više. Nakon toga mu dajte bočicu AD, ako popije 125ml gladan je. Dođite za sedam dana na vaganje". Muž i ja naravno i u šoku, i u bedu... nismo išli po AD, nego došli doma, ajmo gledat Rodin film opet. Zvali smo i cure na SOS telefon naravno. Od sutradan smo izbacili šeširiće odmah. Mališa se taj prvi dan jako bunio, ali je do kraja dana i prihvatio. Idućih 7 dana sam samo dojila, dojila i dojila. Mislim da sam jednom izračunala da je bio na cici 16 sati dnevno.

Razmišljala sam i što je pošlo krivo u ta dva mjeseca... osim što su očito šeširići sad više smetali nego pomagali, jer mlijeko nije samo curilo, kao na početku - a on je s njima hvatao samo bradavicu, a ne što veći dio aureole... pa sam se sjetila da sam ga često skidala s cice kad bi zaspao. No, kasnije sam skužila da bi obično spavao 10-15 minuta i nastavio sisati... ili se počeo "igrati, zanimati za svijet oko sebe", sam bi prekidao, i ja sam zaključivala da se najeo. Naravno da sam mu davala uvijek na zahtjev kad god je tražio, ali očito nisam smjela početi prekidati ta duga sisanja, on je bio mali, njemu je valjda bilo teško navući. Ne znam samo zašto onda nije plakao da je gladan. Pedijatrica je komentirala da se umorio pa zaspao od gladi

Uglavnom nakon malo bediranja, mi smo uspjeli izdržati taj prvi tjedan samo sisanja, bez AD. Mislim prvenstveno "psihički izdržati" jer se teško oduprijeti onome "nemaš dosta mlijeka". I bila sam presretna jer je na očigled navukao puno više mlijeka u tih tjedan dana... taj prvi dan kad smo došli od pedijatrice sam se probala izdojiti, nisam mogla ni kapi iscjediti. A nakon tih 7 dana sam ručno napunila pola šalice u par minuta. Probala sam ga i nakon podoja "nadohranjivati" svojim izdojenim (da budem sigurna da nije gladan), ali nije prihvatio ni bočicu, a ni mlijeko koje bi odstajalo par sati. Osim što smo "navukli mlijeko", sad je imao i 4-5 kakica na dan.

I nakon 7 dana vaganje - dobio je 100g. Mi jupi, ali dr. i sestra - to nije dosta, odite u čekaonu na probno dojenje. Ajme meni... Tamo 5-oro djece trči, igra se, vrišti... on ih više gleda nego što sisa, i naravno imamo 10-minuta, a njemu treba bar sat da se najede. I nakon nekih 15-20 min eto vaganje - 50g više. To je malo za jedan podoj!
    Ma odite mi u guzicu, skoro sam im rekla... to nije metoda. Idem doma, doći ću opet za sedam dana. 150g. Ajde dobro, dođite opet za 2 tjedna, i tako smo se mi vagali dok nije napunio 6 mjeseci.

A mi smo samo cicali, cicali i cicali... I kad sam mislila da je gladan, i da nije . Uglavnom, do kraja tog 5. mjeseca je dobio ukupno 600g, a u 6. mjesecu 1kg (Imao je 6000 g tada). Juupii! Nadoknadili smo. Pustili su nas bez AD. I rekli "Bravo mama, bili ste uporni". Ali su još i dodali "da sam sretna jer neke žene nemaju dovoljno mlijeka ili im je mlijeko slabo". Grrrr... no, neću vas ja učiti.

Mi smo sad 9 mjeseci i vesela smo beba sa malo manje od 8kg, 59 cm (mrvica u odnosu na vršnjake, ali nama dosta

Uglavnom, u cijeloj toj priči meni je zapravo možda najviše zasmetalo što nisam imala podršku okoline, meni nekih bliskih i dragih ljudi koji "nikako nisu mogli shvatiti zašto sam zapela za to dojenje"... "da zašto ne uzmeme bočicu, da zašto si ne olakšamo, da ko se normalan može zatvoriti u sobu i cijeli dan dojiti" ... i tako dalje... tužno uglavnom. A nama danas s 9 mjeseci treba 5 minuta da se nacicamo (i sa 7. mjeseci nam je toliko trebalo, negdje oko 6. mjeseca su prestali dugi podoji). Kad ja bila zapela

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Hvala, Bubilo, meni si puno pomogla. Upravo smo došli od pedijatrice i sva sam isto bila u šoku... Uglavnom prvi mjesec moja D. je dobila 1150g, super, drugi mj. 850g, super i odemo sad sa 4 mj. 750g u dva mjeseca ???????? Zašto, kako??? Ali sad vidim da je to normalno(nadam se!!!), pa ona je narasla 5,5cm, tu je otišlo dosta toga!! Ok, to je manji prirast nego što bi trebao biti, ali ona meni izgleda sasvim u redu, ponaša se normalno.... Stolica nam od navršenog prvog mjeseca varira, bude svakih par dana, ali i to je pod normalno, zar ne!?? Zato piškimo 5-6 pelenica dnevno.
    Pedijatrica se naravno odmah okomila na dojenje, traži da se izdojim i vidim koliko nudim, pa spominje AD... A još traži i da odem vaditi krv malenoj za svaki slučaj, plus kao majčino mlijeko oskudjeva željezom, pa da i to provjerimo. Dobro, napravit ćemo i to, ali mislim da pretjeruje...
    Što se tiće kilaže, dojimo na zahtjev od prvog dana bez problema ( osim , naravno dosadne okoline, oni su jedini problem..), ispočetka je tražila svako malo, a sada je hranim otprilike svaka 2-3 sata. Noću jede svaka 3-4 sata.Trudit ću se nuditi joj češće i nadam se da će to riješiti taj problem...
    Zar ne!!?????

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Evo sad sam se izdojila, kako mi je ped. rekla, samo iz jedne cicke i to jedva 30ml. I već ju vidim kako govori da je to premalo... Koliko bi trebalo biti ml u jednom takvom izdajanju? Zna li tko?

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ajde baš mi je drago
    Normalno je da u 3. i 4. mjesecu manje dobivaju nego prva 2, a meni se vaših 750g uopće ne čini tako malo.

To sam zaboravila spomenuti, i mi smo nosili urin i dali krv, i nalazi su bili svi super, čak i željezo.
    Nemoj se samo dati obeshrabriti s količinom izdojenog mlijeka, sjeti se – to je količina koju si u tom trenu uspjela izdojiti, a ne pokazatelj koliko je dijete u nekom podoju posisalo.
    Mislim da bi s češćim podojima svakako bilo bolje, to je nama definitivno upalilo. On je meni u to vrijeme spavao po 5 sati u komadu noću (pedijatrici previše) pa sam ga čak taj prvi tjedan «naše akcije» budila za sisanje, ali poslije više nisam… počeo je sam tražiti nakon 3-4 sata. Uglavnom, češći podoji – da, ali možda za više savjeta (ili podrške, ulijevanja samopouzdanja) još pričekaj nekog iskusnijeg, ili zvrcni cure na SOS telefon.

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Drage moje žene, ako tko ima još neku ideju, prijedlog savjet....bilo što.. Danas smo bile kod pedice i kad sam joj rekla koliko sam izdojila, naravno odmah je na dnevni red došla tema AD! Uf!! Ja naravno neću na to pristati, nego ću se potruditi da što češće jede, ali imam problem što je ona pravi mali zvrk i kad pojede koliko je njoj valjda dosta ona neće više. Ljuti se ako je gnjavim i nudim joj još kad ona neće. Dojimo otprilike svaka 2-3 sata, nekad jede 10min, a zna to trajati i pola sata, preko toga uglavnom ne ide. Ja sam do sada mislila da je to ok i da joj je to dovoljno, ali eto ispada da nije.
    Nalazi urina i krvi su joj sasvim u redu i sad kao imamo rok tjedan dana da se stanje popravi, ali ja mislim da je to premalo vremena... I kako da mi sad natjeramo te gramiće na sebe???? Baš mi idu na živce ti pedijatri i njihove vage!!! Kao da svi moramo biti bucmasti, pa ja sam u trudnoći jedva navukla 10 kg i s tim sam imala 65kg. Ne znam kako da toj pedici na lijep način objasnim, a da ne ispadne da joj solim pamet, da je moje dijete savršeno zdravo i da malo manji prirast na težini ne mora nužno značiti: AD !?

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Lotta, jesi probala zvrcnuti cure na Rodin SOS?
    Baci pogled i na ovaj tekst o izdajanju:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2473

Teško mi je dati neki savjet o tome kako da tvoja beba "želi" češće sisati, ili neki drugi savjet, ja nemam iskustva osim svog (zato kažem da zvrcneš cure), no mislim da ti možda treba i koja riječ podrške . Zato, ako si sigurna u sebe i svoju bebu, ne daj se!
    Ne moraš joj soliti pamet, samo joj mirno reci da si odlučila isključivo dojiti i da ne vidiš razloga za AD. Moja meni nije ništa rekla nakon što sam odbila AD, samo mi je mirno rekla, "ok, ali dolazite mi onda češće na vaganje". Ne mora značiti da ćeš imati "problema" s njom, nemoj se samo obeshrariti misleći na nju i što će ona reći. I traži još jedan tjedan ako opet ne bude "zadovoljna", to ste ti i tvoja beba.
    (Moja frendica je jednom izašla iz ordinacije s bebinim kartonom jer joj je ped. rekla da 2 tjedna staroj bebi uz dojenje počne dodavati čaj da nije žedna, ova je samo rekla "hvala, doviđenja" )

lionne avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hej Lotta!
    Bubilo ti je već puno dobrih stvari rekla (mama sa iskustvom !
    Vaš prvi i drugi mjesec pokazuju da ste naučile dojiti, a i ne čudim se uz tako divno upornu mamu
    Prirast od 750g u dva mjeseca zaista je ispod onog u tablicama, da li je tvoja cura možda u tom periodu bila štogod bolesna? Možda neka virozica koja joj je začepila nosić pa je manje sisala, možda soor (bijele naslage u ustima) pa ju je boljelo ili nešto slično?
    Nakon 6-8 tjedana broj kakica zaista može pasti, i možda je zaista mršavica na tebe, ali bilo bi dobro ipak učiniti sve da budemo sigurne da je došla do dovoljne količine i to naročito onog masnijeg mlijeka!

Što se tiče izdajanja ono definitivno nije pokazatelj koliko ti mlijeka imaš jer, naročito pod pritiskom pod kakav si ti došla, nemoguće je izdojiti istu količinu koju bi dijete posisalo! Izdajanje je najbolje preskočiti u vašem slučaju jer samo unosi nemir, a koristi baš i nema…

Probala sam računati, to znači da imate cca 8 podoja na dan? Ako uspiješ ubaciti još koji bilo bi super, možda nakon što se zvrkica malo umori pa se umiri, dok se mazite, u poluzamračenoj prostoriji gdje joj ništa ne može odvlačiti pažnju? Nisam uspjela pronaći u tvom postu, da li joj dodaješ još neku tekućinu ili isključivo dojite? Koristite li dudu varalicu? Ako da poželjno je da ih izbacite – dodatnu tekućinu izbaciti da ne zauzima mjesto mlijeka koje bi beba trebala posisati, a dudicu tako da svu potrebu za sisanjem pristane zadovoljiti na dojci (ovo s obzirom da se ljuti na tebe ako joj ponudiš, a ona nije gladna)
    Reci mi kako dojite – daješ li joj obje ili jednu dojku u svakom podoju? Osjetiš li pri svakom podoju kako se mlijeko otpušta (često kao trnce u dojkama, a uvijek kao promjenu ritma sisanja i gutanja kod djeteta, dijete je na početku samo sisalo, a tada počne i gutati – otvorena usta dok prima mlijeko koje se otpustilo, pa gutanje, pa opet otvorena usta, pa gutanje). S obzirom na odlična dva mjeseca sigurna sam da nije bio problem u ovome, ali me zanima desi li se to otpuštanje i u onim kratkim desetminutnim podojima? Desi li se to jednom ili više puta tijekom jednog podoja?

Ukoliko mala sisavica prestane sisati kada mlijeko uspori možeš ju probati „šarmirati“ kompresijama dojke, vidi kako u ovom tekstu.

Što se tiče željeza, istina je da ga u majčinom mlijeku ima manje nego u adaptiranom, ali to je zato jer je ono iz majčinog mlijeka u daleko iskoristivijem obliku nego u ad, pa ga u ad moraju dodati u većoj količini

Javi kako vam ide!

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Hvala Lionne

Htjela sam još dodati uz ono "traži još jedan tjedan"... da ne ispadne neodgovorno, da bebi nešto fali, a odgađa se... nego, mi smo taj prvi tjedan dobili 100g, drugi 150g, a u iduća dva 350g - ukupno 600g u tom (5.) mjesecu... To sam već gore napisala, ali sam htjela ponoviti, jer ipak treba neko vrijeme "da to krene". I ne kužim te doktore. Beba dva mjeseca nije dovoljno dobivala na težini, i sad odjednom u tjedan dana mora odmah puno dobiti.

I da, i mi smo od od 8 tjedna negdje uveli dudu varalicu, ali je tada i ona letila u smeće

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Evo da se javim kaj je s nama. Prvo da ponovim da sam ja inače zadovoljna i s patronažnom i s pedijatricom, ali me smeta da je kod nas uvriježeno mjerilo uspješnosti dojenja prirast težine. Kad vaganje razočara uvijek je prvo pitanje "Imate mlijeka?", a to budi sumnju, pogotovo kod malo nesigurnijih majki s prvom bebom. Ma ne samo kod njih pa meni je ovo treće dijete i stvarno znam puno o dojenju, ali taj neki crvić sumnje grize te bez obzira na sve. Ipak se radi o bebama pa na koga bumo osjetlive ako ne na njih!? Naša patronažna, a i pedijatrica su skroz za dojenje, ali mali prirast težine i odmah pitaju kak ide dojenje. To je u stvari sve ok, ali kad ja velim da ide i da bebica normalno cica sumnje nisu otklonjene. E to me lagano naljutilo. Pokusno dojenje koje je pedijatrica naredila skoro pa da sam odbila, ali ajde idemo probati. Prvi put onak preko volje dam ja njoj komorač (obični čaj, ne instant, i to nezaslađen), poslije obroka, sve po uputama pedijatrice. Moja Lucija, onak sita, napravila je takvu jadnu facu kad joj je čaj došel u usta i to me tak razveselilo. Aha, ipak sam ja u pravu mislila sam si. Više me nije bilo strah dati joj čaj jer unutar tih 24 sata ona više nije ni otvarala usta za čaj. Ja sam sva sretna nazvala dr. i rekla da je mala sita i da čaj neće. Ne znam kome je bilo lakše, meni ili pedijatrici! Ipak smo hodale na vaganje svaki tjedan i ona uredno dobiva 100g po tjednu. Danas smo išle na vađenje krvi i bilirubini je još povišen, još neke vrijednosti su van referentnih, a stoji i napomena: serum žut, lipemija. Čekam ponedjeljak da odem k pedijatrici, ali drago mi je da dojenje funkcionira. Znam da postoji žutica koju uzrokuje majčino mlijeko jer sam nekaj čitala o tome, a ima i neki sindrom vezan uz hiperbilirubinemiju. Sad mi muž veli da je on imal povišeni bilirubin na pregledu za vojsku i da su mu rekli nek strogo miruje par dana i onda mu je krvna slika bila ok. Može biti da je to tak nekaj nasljedno.
    Uglavnom ja znam da naša patronažna i pedijatrica rade svoj posel isto ko i svi u rodilištu koji su nam digli frku oko odlaska doma zbog te žutice. I kaj se toga tiče sretna sam jer znam da ima drugih koji bi se jače okomili na dojenje kao uzrok malog prirasta. Svejedno me ljuti to da se stalno povlači to pitanje učinkovitosti dojenja, a rijetko se pita za broj stolica ili mokrih pelena. Dajte se zapitajte kolko put ste čule da vam mlada mama veli da je prestala dojiti jer nije imala dosta mlijeka!? A kolko put je to bilo istina? E sad, ako na svaki mali prirast ide pitanje kolko imate mlijeka, kak oni misle dobiti odgovor na to pitanje? Ja sam dojila dugo i moje cure nisu imale ni flašice ni dudice i nisu bile gladne, ali nikad nisam znala kolko imam mlijeka. Pa daj si zamislite to!? Sljedeći put kad me neko pita rekla bum da u lijevoj imam jedan deci, a u desnoj dva i pol! Ali da me neko pita kolko ima prljavih pelena, e pa to se već lijepo da izbrojati. Kakva je stolica, žuta, sluzava, pjenušava - vidi se. Dal je dijete zadovoljno - vidi se. Meni se čini najvjerojatnije da će mama od straha da je njeno dijete gladno automatski posegnuti za AD jer se može izmjeriti koliko dijete jede. Ne znam, muči me to sve jer vidim i na ovom i na drugim forumima da ima puno upita o malom prirastu, a iz iskustva znam da je puno mojih vršnjakinja odustalo od dojenja zbog straha da im je dijete gladno. I ne samo mojih vršnjakinja, čula sam to i od starijih gospođa. Veli moja mama - al' ja nisam znala to kaj ti znaš, i nije bilo interneta da saznam, samo sam morala slušati doktore! E dragi naši medicinari i svi ostali koji postavljate pitanje kolko imamo mlijeka - obećajem, za sljedeću bebu dala bum si ugraditi mjerače pa da se zna kolko je to beba pocicala!
    Evo, veli moja Lucija le, le, le, a moja teta veli da to baš zvuči ko "mlijeko" na francuskom pa moram na dužnost, a ona nek izmjeri kolko ima!

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Jučer sam čitav dan započinjala pisati post i nikako ga napisati... sad vidim da kad si mama 24 sata stvarno zna biti premalo

Hvala vam Bubilo i Lionne na savjetima i riječima podrške.

Nije bilo nikakvih prehlada kod malene ni soora, ma ništa takvoga.., nema dudu i nikad nije probala ništa osim mog mlijeka (dobro izuzmemo li Torminalis protiv grčića koji su nas dobro izgnjavili od njenog drugog tjedna pa do trćeg mjeseca). Otpuštanje se desi uvijek i to nakon par sek., a nekad i dva puta. Kroz tri sata joj uvijek dajem jednu cicu, nikad nisam obe u jednom podoju jer je ona jako često dojila...

Malo sam razmislila o svemu i mislim da sam shvatila što je dovelo do problema! Bravo ja!
    Od samog početka, tj. od prvog trena nakon poroda D. je odmah prihvatila dojenje i tu nije skoro bilo nikakvih problema. Ispočetka je cika bila za papanje, za utjehu, za umirivanje, za zbližavanj..ma sve, tako da je malena jako često cikila i sve je bilo dobro. No, od njenog trećeg mjeseca kako se počela zanimati za sve oko sebe, ,sa tri ipo mj. se počela okretati sa leđa na trbuh,nju sve živo zanima.. pa bi tako i podoj sto put bio prekinut bilo kakvim šumom, zvukom.. i ako bi malena bila iti malo sita nebi joj se dalo opet nastaviti jesti, kad ima toliko drugih zanimljivih stvari oko nje.. a ja je nisam forsirala, jer računam da će tražiti sama kao što je do tada često tražila da bude na ciki. A i promjenilo se to što joj je cika postala samo za papanje, a sve ostale svoje potrebe bi zadovoljila kroz nošenje, maženje i igru samnom i tatom, tako da nije od onih što dugo vise na ciki ili se uspavljuju na njoj, ona pojede, okrene se stavi palac u usta i ide spavati... Dakle to je sve rezultiralo time da je ona manje sisala, time je opala količina mlijeka, pa i njena težina...

Sad sam ju počela stavljati svakih sat vremena na cicu, nekad hoće, nekad neće, ali definitivno mislim da je to dobar početak da opet to sve dovedemo u red. I dok traje podoj smanjimo tv i nema razgovora...

I dalje sam ljuta na pedijatricu i što me dovodi u situaciju da se ja moram opravdavati što svoje dijete "samo" dojim, kao da je to neka moja fora, pa sad eksperimentiram na jadnom djetetu! I tih tjedan dana, mislim kao što i Bubilo kaže, kao da se može nešto značajno promjeniti za tjedan dana!? I što onda, opet je moram žicati još jedan tjedan, jer ona "ne može dopustiti da dijete bude gladno", došlo mi je da joj kažem " ma da, zašto, pa meni je baš to super"! UF,UF!!

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Mislila sam još dodati kako sam bila uvjerena da sam apsolvirala dojenje, ali sad vidim da je to proces koji se uči i razvija do zadnjeg dana dojenja ))))))

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

KeDobro, potpuno se slažem sa tvojim razmišljanjem. I sama sam se puno informirala o dojenje i imam veliku podršku MM, kao i moje mame (koja nas je troje "oddojila"),tako da sam baš bila od početka čvrsta u odluci o isključivom dojenju,( unatoč mnogima iz okoline kojima je dojenje, kao neka onako zanimljiva ideja, ali eto nijedna od njih nije imala mlijeka (no comment ), pa i moje sveki koja je imala puno mlijeka, ali nije bilo hranjivo, pa su joj djeca plakala ( ma sve u svemu, da nije tragično, bilo bi komično)), ali sam isto ostala zatećena pitanjem pedijatrice nakon vaganja imam li mlijeka. Pa ne živi mi dijete od zraka, imam valjda, gospođo draga. Također nikakvo drugo pitanje, niti o ponašanju djeteta, o mokrim pelenama, kakici, kolliko podoja, dojimo li noću.... a da ne pričam da je nije htjela niti cijepiti, nije niti pregledala, nego nas odmah poslala mene da se izdojim doma, a malena ujutro na vađenje krvi i urina. Niti u jednom trenu nije spomenila da bi trebalo poraditi na samom dojenju, nego sve onako kao konačno, premalo ste izdojili, trebat čemo uvesti bocu!! Ma daj...

Drage moje Rode, čini mi se da bi trebalo organizirati savjetovanje medicinskog osoblja, pa bi nas se puno manje javljalo sa problemima ovakvog tipa...

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Da Lotta, nekad nikako uhvatiti vremena za napisat post

U potpunosti kužim to sa zanimanjem za svijet oko sebe, i skraćivanjem sisanja. To se i nama događalo (uz ostalo - duda, šeširići...) ... A u vezi gladi, ja sam se tako bedirala što je on "bio gladan" u to vrijeme kad je dobio malo na težini i nikako mi nije bilo jasno da ne bi plakao ili tražio češće... Ali sam se nekako "utješila" da se valjda navikao na manje i da mu je valjda bilo (bar donekle) dosta Uh, dobro da je sve to iza nas. Želim i vama da se što prije "vratite u tračnice".

A u vezi doktorice, razumijem i tvoju ljutnju. Malo sam bila "ne-fer" ranije, pišem ti da se ne živciraš što će ti pedijatrica reći, a ja sam prije prvog vaganja nakon tjedan dana bila tako ljuta i nabrijana. Isprintala sam si tablicu s novim standardima svjetske zdravstvene org. o prirastu dojene djece i papir s natuknicama o dojenju, "sve ću joj to sasuti u facu!!!", mislila sam.
    I još sam joj htjela reći, ako mi "ne da još jedan tjedan" - "Pa bio je gladan 2 mjeseca, što će mu biti još malo!?". Užas!!!

... Ali je ona na kraju smireno reagirala na moje da neću AD pa nisam ni pokušala s "educiranjem". I da, bila sam ljuta, da kaj se ne educiraju, da Rode moraju nešto napraviti... ali nekako mislim da je problem s medicinskim osobljem malo dublji i da treba malo više vremena, energije, nekakve usmjerene politike i svega da se to promijeni...

Ja sam svoju cijelo to vrijeme htjela pitati zašto mi nije rekla "Idite doma i dojite što više i što češće", nego mi je rekla "Ne dajte mu sisu duže od 20 minuta i onda dajte bočicu AD". ... Ni sada mi to nije jasno. Imam teorije, ali sad...
    Eh...

KeDobro, ova ti je odlična: Sljedeći put kad me neko pita rekla bum da u lijevoj imam jedan deci, a u desnoj dva i pol!

p.s. Lotta, mi sad imamo 9 mjeseci i 4 zuba. Vjeruj mi, nisi apsolvirala dojenje ... šalim se, bez obzira na zubiće, svaki mjesec je nova priča za sebe. Kad se npr. mogao okrenuti na trbuh i vući se malo na rukama u jednu ili drugu stranu, to je radio uvijek u sred dojenja. Odmakne se, okrene na trbuh i vrati natrag i hoće sisati sad tako Ludnica! Sad je aktualno "sisanje stojećki" ... I tako to ide...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •