Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Ko zna farbati drvo?

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Ko zna farbati drvo?

MM i ja smo napravili Svenu drvene stepenice da moze na wc. Sad je moja duznost da ih pofarbam. Kupila sam plavu i bijelu boju na kojima pise "zavrsni lak za metal i drvo" To mi je preporucio stricek u ducanu. Danas sam isla kupiti razrijedivac jer, pise na boji, treba razdrijediti sa sintetskim. Isto tako mi treba jedan za ciscenje poslje. Jasno, ja mislila da mi je za obje radnje potreban jedan. Ali...kaze stricek u ducanu razrijeduje se s uljnim a cisti se s nitrom. Pa sam tako kupila oba na sto mi je MM rekao da mi je ovaj fino uvalio Al ok, reko ja cu tako napravit kako mi je rekao. Medutim, pricam danas s ocuhom koji ipak ima nekoliko desetljeca iza sebe i farbao je sve i svasta i kaze nikako boju tj. lak ne razrijedivati s tim uljnim nego s nitrom kojeg takoder mogu koristiti za ciscenje. I sad vise nista ne znam...
    MM jos manje od mene zna o tome. A znam da vas tu ima puno "sam svoj majstor" zena pa eto...pitam vas...

inana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

pa kad uzmeš farbu, vidjela buš na kojoj je bazi ako je na uljnoj, onda uljni razređivač,tak je meni rekao frajer ukoji se s tim bavi, stolar...e sad si ja nekaj gruntam, mislim da sam običnu farbu morala s nitrom, a lak lazuru s uljnim... ali mora ti sve pisati, malo pročitaj kaj još piše na piksi.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pise ovako; "razrijeduje se sintetskim razrjedivacem-razrjedivac F" To sam rekla i striceku u ducanu... Na farbi nis ne pise na kojoj je bazi, pise da je; "alkidni, zracno susivi, zavrsni pokrivni premaz visokog sjaja za zastitu metalnih i drvenih povrsina." Ako ti to sta znaci...meni ne...
    Posljednje uređivanje od koksy : 07.03.2011. at 22:56

inana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

LUXAL lak boja

Draga, trudim se...
    Godine 1936. s nazivom "Luxal" europskom tržištu je ponuđena, na zraku sušiv, lak boja za drvo i metal. Koristi se kao završni premaz drvenih i metalnih površina. Danas se proizvodi u bijeloj i crnoj mat te 16 drugih osnovnih boja koje kada se kombiniraju daju 2000 različitih nijansi. Željenu nijansu kupac može odabrati miješanjem direktno u prodavaonici. Luxal lak razrjeđuje se sintetskim razrjeđivačem, lako se nanosi kistom ili prskanjem u jednom ili dva premaza.

btw sintetski =uljni
    nadam se da sam ti mrvicu pomogla...

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ma pomogla si mi skroz jer stvarno nisam znala da sintetski znaci uljni. Znaci mogu tu boju razrjediti tim uljnim kako mi je i rekao stricek u ducanu. Ma ocuh me bas ubio u pojam jer me uvjerio da ovaj grijesi i valjda mi je 5 puta ponovio da nikako ne smijem s uljnim razrjedivat nego s nitrom. Zanima me samo da li se s tim uljnim moze i cistiti tj. dal je bas bilo nuzno da kupim i nitro? Ja stvarno, al stvarno ne znam nista o tome...

I da dodam, ako sta znaci, ova boja je Iskralux...
    Posljednje uređivanje od koksy : 07.03.2011. at 23:20

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Postoje boje za drvo koje se miješaju sa vodom. Ne smrde (imaju blag miris) i vjerujem da nisu štetne kao ove što si kupila. Vjerujem da takvih boja ima i u hobby art trgovinama, obzirom da tebi ne treba velika količina za te stepenice, pa će ti male bočice biti dovoljne za to oslikati/pofarbati.

dragoness avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

ja ne bi razrjeđivala, probaj na komadu nekog bezveze drva kak izgleda kad se oboji prvo. ako ide na čisto drvo koje nije bojeno prije onda bi trebnalo malo razrijediti jer bi se trebalo farbati na dva puta. prvi put obojiš i pustiš da se osuši pa finim šmirgl-papirom skineš dlačice od drveta koje se dignu od sušenja, pa onda farbaš drugi put. ako je već bojeno drvo onda nerazrijeđenom bojom da bolje prima a i tu nema garancije da se neće gulit nakon nekog vremena jer ide boja na boju.
    ako su u pitanju dvije boje sa različitom bazom, onda se hoće gulit.
    sad si već kupila boju, ali inače za kućne stvari slobodno možeš kupovati boje na vodenoj bazi, ne smrde i lakše se suše i koriste.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

na golo drvo (nefarbano) ide prvo temeljni premaz (za drvo) nakon toga lak boja (ovo kaj si kupila).
    ako ne želiš temeljni premaz morat ćeš bojat više od dva puta jer ti drvo upije boju.

nemam pojima koji razrijeđivač ide, to je prema sastavu boje. uglavnom, valjda ti je tip dobro rekao.
    nitro-raz. sam ja do sada stavljala samo u nitrolak. ti lakovi na nitro bazi sa jako brzo suše.
    možeš bojat i sa nerazrijeđeniom bojom, ali puno je lakše raditi kad ju malo razrijediš.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo, našla sam:

Razrjeđivač f
    Uljni razrjeđivač koji se upotrebljava za razrjeđivanje boja i lakova izrađenih na osnovi alkidnih i umjetnih smola (drvogrund, ferolux, iskralux emajl). Razrjeđivač f služi i kao otapalo za masti, voskove i gumu. Miješa se s alifatskim i aromatskim otapalima, a ne miješa se s vodom.
    Dobro ti je reko striček u dućanu.

možeš s uljnim i čistit, ipak te malo zeznuo.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

koksy, ako si slučajno trudna, ne bi smjela farbati s ovim smrdljivima.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Eto kad se ja prvo primim posla a onda idem citat kaj ste napisale. Sad sam na pola posla. Izmjesala sam plavu sa malo bijele i dodala par kapi tog uljnog razrjedivaca, lijepu boju sam dobila, bas kako sam htjela. Pofarbala sam gornje strane u plave, rubne sam planirala u bijelo. Ali na nesto nisam racunala...na podljevanje, Ne mogu bjelom sve dok se plava skroz ne osusi jer mi se mijesa...uff...
    Anemona, na pola posla je i meni to sinulo jer jesam trudna pa sam se preselila na balkon, srecom pa je predivno vrijeme.
    Uglavnom, sad cekam da se ova plava osusi, usrala sam sve kaj se usrat dalo jer sam farbala u kuhinji na parketu, nemam di drugdje, stavila sam najlone ali kad sam otvarala bijelu boju poklopac je izletio valjda metar i pol u zrak i sav parket mi pospricao, srecom dovoljno sam bila pametna da to cistim s uljnim a ne s nitrom jer bi inace i lak od parketa skinula...
    Uzas...ko me nagovori na ovo...

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Hej, evo da se pridruzm vasoj temi, nitro razredjivacem se koristis kad farbas zeljezo a uljnim kad si na drvetu,a vjeruj mi najbolji rezultat je kad prelazis tri puta, posebno ako s tamnije nijanse ides na svjetliju,a svakako prije farbanja skini staru boju ako postoji brus papirom za drvo, a svakako moras malo razrijediti boju ali ne pretjerano,ma vidjet ces kad krenes bojati.Osim toga s malim valjcima ti ne ostaju nikakve dlacice premaz je lijep i ne moras poslije cisititi.Kazem jer sam naucila sve po kuci farbam sama uzivam u tome...od stolica u ljetnjoj kuhinji preko svih vrata u kuci...

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    Eto kad se ja prvo primim posla a onda idem citat kaj ste napisale. Sad sam na pola posla. Izmjesala sam plavu sa malo bijele i dodala par kapi tog uljnog razrjedivaca, lijepu boju sam dobila, bas kako sam htjela. Pofarbala sam gornje strane u plave, rubne sam planirala u bijelo. Ali na nesto nisam racunala...na podljevanje, Ne mogu bjelom sve dok se plava skroz ne osusi jer mi se mijesa...uff...
    Anemona, na pola posla je i meni to sinulo jer jesam trudna pa sam se preselila na balkon, srecom pa je predivno vrijeme.
    Uglavnom, sad cekam da se ova plava osusi, usrala sam sve kaj se usrat dalo jer sam farbala u kuhinji na parketu, nemam di drugdje, stavila sam najlone ali kad sam otvarala bijelu boju poklopac je izletio valjda metar i pol u zrak i sav parket mi pospricao, srecom dovoljno sam bila pametna da to cistim s uljnim a ne s nitrom jer bi inace i lak od parketa skinula...
    Uzas...ko me nagovori na ovo...
    ajme koksy baš si si napravila cijeli nered. A dobro sad znaš za idući put, prvo se raspitaš...
    Inače ta farba s razređivačem je živi otrov, s njom se radi tamo gdje ima provjetravanje jer je miris grozan. Za idući put kad se upustiš u takve akcije, biraj boje na bazi vode, savršene su, dugotrajne i kvalitetne, mi smo s njima farbali vrata i prozore u tatinoj kući i iznutra i izvana i evo već godinama se ništa nije promijenilo - izgleda kao prvi dan kad je pofarbano...

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

E da, ovo mi je skola...Sad sam pofarbala rubove u bijelo ali sad se opet to prelilo na ovu plavu Ja cu tako do besvijesti...
    Definitivno nisam trebala razrjedivati jer se boja ne prima dobro, 4 sloja a ona jos nije onako kako treba. Drvo nije nicim bilo tretirano prije i sad samo upija i upija..
    Ma dode mi da napravim novu stepenicu i ostavim ju nepofarbanu....

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

niš ne kužim od ovog gore napisanog, al bilježim se sa štovanjem za jednu fotku gotovih stepeničica

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Jao, Koksy, fakat si si dala posla , ali za trud i volju!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ako farbaš u dvije boje-prvo svjetlijom
    kad se osuši ideš tamnijom bojom
    za dodirna mjesta korištiš papirnati selotejp (kao kod krečenja), znači pokriješ rub jedne boje i s drugom farbaš do toga.

ne pokriva ti dobro jer nemaš temeljni premaz. bude to dobro samo ti treba 4 ruke, umjesto dvije. bar ćeš farbu potrošit .
    i sačekaj da se osuši, onda maži drugi nanos.
    Posljednje uređivanje od gita75 : 08.03.2011. at 13:40

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ma da, i meni je sad jasno da je trebao temeljni, ne znam zakaj mi stricek u boje i lakovi nije to rekao. A lijepo sam mu objasnila da nemam pojma kaj radim...
    Puno sam naucila danas...na svojim greskama...

Slike mozda ali samo mozda stavim jer postoji mogucnost da poludim pa stepenica zavrsi preko balkona u svekrvinom cvijecu

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

nemoj u cvijeće

ajde, bar ćemo mi ostale neznalice (čitaj ; JA)
    nešto naučiti iz tuđih grešaka.... (za sve postoji prvi put)

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Gotova za danas, moram po Svena u vrtic i ne stignem unutarnje strane sad, sutra cu. Zanima me sta s kistovima? Nekako sam bila sigurna da ce sve otic s razrjedivacem al nekako neide. Sad sam ih ostavila namocene u tom nitru, sta da radim s njima?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A nista posebno neces moci s tim kistovima. Drugi put kupi akrilnu farbu i ne nasjedaj na striceke iz ducana. Em bi prosla jeftinije, em ne bi smrdilo, em bi kistove oprala u vodi.

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ostavi h u tom nitru a kasnije i speri u njemu na nekoj tvrdoj podlozii ih da se tako izrazim "razmazi" da se sve skine s njih, trebalo bi se ocistiti, ali ti treba malo vise razredjivaca....Ipak ti uspjevas...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

kistove operi u čaši razrjeđivača (može i uljnog). onak ih dobro potupkaj u dno čaše (ili čega već). sva boja sa dlaka bi se trebala skinuti.
    onda ih operi još s deterđentom za suđe da skineš maščobu od razrjeđivača.

moji kistovi su sasvim oke poslije farbanja i mogu se i dalje koristiti.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dosta ovisi o tome koje su kvlitete kistovi.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa Vidi poruku
    kistove operi u čaši razrjeđivača (može i uljnog). onak ih dobro potupkaj u dno čaše (ili čega već). sva boja sa dlaka bi se trebala skinuti.
    onda ih operi još s deterđentom za suđe da skineš maščobu od razrjeđivača.

moji kistovi su sasvim oke poslije farbanja i mogu se i dalje koristiti.
    E tak sam i planirala al nista od toga, ocito su kistovi vec u banani. Sve se zaljepilo za dlacice. Nis, izvadit cu ih iz nitra i probat s uljnim...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja se godinama ubijala kad bi pituravala drvo, em glaspapiraj, em kitaj, em temeljna, em lak - dok nisam naučila imala sam projekata kao ove tvoje skale, glava me bolila od svega. I kistove bi redovno upropastila. Sad znam full dobro radit s drvom, al sam i otkrila sprejeve za drvo! Jednostavno, brzo, smrdi ko vrag doduše al lijepo ostane, i ako nije baš nešto extra važno da bude fency lakirano tipa prozor, vrata itd. skroz zadovoljavajuće. Za ove tvoje skale bi dušu dalo, evo ja planiram svoj kopmjuterski stol isprejat za koji dan a prije par dana smo elemenat za napu u kuhinji i zeleno i bijelo.

Sad je kasno znam, al za sljedeći put provaj s tim.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Podizem topic.
    Prvo pitanje za Roza Grozu, kako su ti se pokazali ti sprejevi za farbanje drva? Da li je boja postojana ili se lako ogrebe itd.

Drugo pitanje za sve, imate li nekoga za preporuciti tko bi profesionalno prefarbao djecji stolic i stolac?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •