-
alergija na kravlje mlijeko i dohrana
Moja Sunča ima 6 mjesecii alergična je na kravlje mljeko. Dojim je ali bih voljela uvesti još nekakav mlječni obrok što mi do sada nije uspjevalo sa Pregominom, sojinim i rižinim mljekom. Mame sa iskustvom - HELP.
-
Ja sam se izdajala i s tim miješala kašice. Tek nedavno je prihvatio rižino i sojino mlijeko u mikrokoličinama.
Nije mi jasno zašto mu uvodiš mliječni obrok ako počinješ s dohranom, a još uvijek dojiš?
-
Nemam baš mljeka za izdajanje, a voljela bih polako početi raditi pa da mogu djete ostavit sa bakom doma. Hoće ona voćne kašice, ali mi se to nekako ne čini adekvatna zamjena za mlječni obrok.
-
Pa ako su mu ostali obroci mliječni nema potrebe eksperimentirati. Osim ako ne namjeravaš potpuno prekinuti dojenje?
Voćna kašica može biti sasvim adekvatna zamjena čak i kalorijski.
Ona malecna gotova bočica ima negdje oko 70-tak kaorija (isto kao i dcl tvog mlijeka). Tj oko 2 kašice zamjenjuju jedan obrok.
A uvijek možeš dodati rižu ili žgance u voće i tako povećati kaloričnost.
-
Osoblje foruma
Nemoj do godine dana eksperimentirati ni sa kakvim mlijekom, osim svojega ili adaptiranoga.
Sojino mlijeko je visokoalergeno i uopće nije pogodno za dijete od 6 mjeseci, pogotovo za dijete koje je već alergično.
Ako će beba i dalje dojiti intenzivno, kašice možeš raditi na vodi i (ako baš hoćeš) malo ih razrijediti svojim mlijekom: vidjet ćeš da su to u početku jako male količine tako da ti ni ne treba više od 2-3 žličice izdojenog.
-
To izdojeno mlijeko više služi da djetetu da poznati okus koji voli. Obično upali kad nešto neće jesti, pa s prvim žlicama daš veći dio svog mlijeka, dalje sve više hrane.
-
Nisam pametna da li ja nju mogu ostavit pet-šest sati bez mljeka, jer ona meni cica svaka dva tri-sata, a i kad joj dam voćnu kašicu, pa još malo kukuruznih pahuljica, ja joj još dodam i cicu za kraj - pa sam sigurna da je sita. Palentu i griz mi baš neće, a ni povrće joj baš nije milo. Ja sve kopam po forumima ne bi li otkrila neku super hranu koju bi ona odmah prihvatila, a da to nije samo voće - jer mi se čini to nekako jednolično da djete u toku dana ima tri voćna obroka, i ostalo mlijeko.
-
S obzirom da jednu alergiju već ima, bolje pričekaj još par mjeseci s pšenicom (griz, svi lini osim rižolina, tijesto). Također nemoj, ako na tome misliš raditi kašicu, ni obično adaptirano, mora biti potpuno hidrolizirano. Iako nije ni to 100% sigurno da neće biti alergična. Tako, pumpica pa navali...
-
Meni je mali bio alergičan na kravlje mlijeko do svoje druge godine isto kao i nećak. Počeli smo sa voćnim kašicama od hipoalegenog voća: žlica jabuke pa tri dana ništa, pa onda malo kruške, pa opet ništa tri dana, pa kombinacije. Svo to vrijeme nastavljaš najnormalnije sa dojenjem. Pa smo onda uveli malo rižinih pahuljica, i tako redom. Važno je POLAKO, ne puno namirnica (doista, ima cijeli život da isprobava). Nisam mu davala nikakve kašice sa već sadržanim mlijekom (npr (kršitelj koda)ove) a kad smo počeli sa mliječnim kašicama koristila sam Soyamil(osobno, nekako ne bih davala rižino i sojino mlijeko tako rano, mislinm da su ipak bolja adaptirana- sojamil na bazi soje, ali ima i drugih vrsta). Dojila sam ga godinu dana. Moram priznati da nisam baš previše davala mliječne kašice dok sam ga dojila, više voće, povrće, lagane juhice.
Savjet: paziti na sastav svega što daješ jer u nevjerojatnim stvarima ima mlijeka u prahu!!!!.
Kasnije ima i finih pudinga od sojinog mlijeka - sjećam se da je to obožavao!
-
Ne kužim te mehanizme alergija - kažu mi da alergije na kravlje mljeko često prođu, ali šta je bitno - da djete uopće ne dolazi u kontakt sa alergenom ili da se postepeno navikava? Pitam to jer sam probala u kašicu umutiti bebi keks, koji mi prihvaća za razliku od ostalih žitarica - ali isti ima mljeka u sebi, a opet nisam primjetila alergijsku reakciju. Od samih voćnih kašica ima mi dosta rijetku stolicu, pa mi se čini da joj je tako bolje.
-
Čuj, mi smo svi alergičari - i ja i suprug, tako da je to kod nas genetski. Marko je u početku imao neurodermitis (apsolutno očekivano) i isključivo sam ga dojila 6 mjeseci. Dohranu sam počela jako oprezno jer bi i od samog doticaja s mlijekom i mliječnim proizvodima dobio osip. Alergija na kravlje mlijeku uglavnom prođe sa nekih 2-2,5 godine (tako je bilo i kod Marka i kod nećaka ali i u mnogim drugim slučajevima) i moja preporuka je izbjegavati dok ne prođe odnosno ja osobno sigurno ne bih davala u prvoj godini. Mislim, Marko sada ima skoro 6 god, jede najnormalnije jogurte, monte i slično, pije mlijeko bez ikakvih problema.
Što se tiče keksa, možeš naći i one bez mlijeka - mislim da sam ja kupovala Klara piškote ili tak nekak (davno to bijaše!). Ili sam mu u kašicu stavljala rižolino - ne mijenja toliko okus a opet je kao hranjivije.
-
Sunce, kako se ta alergija manifestira?
Kod mog malog je to bio dermatitis. Ali nije mi padalo na pamet mu davati ista mlijecno do 13 mjeseci. Tek onda smo krenuli tek s pola casice jogurta.
Cak ni ja nisam jela nista mlijecno dok sam ga dojila, a kada mu je dermatitis bio najjace izrazen.
Ja sam pocela raditi kad je maleni imao oko 8 mjeseci, nastavila sam dojiti, on je dobivao nesto dohrane, ja sam se jos izdajala i nije bio gladan.
Ne kuzim zasto mu ne mozes rizinim mlijekom raditi kasice. Ja mu jos uvijek njime kuham veceru, a od mlijecnih proizvoda je jos uvijek samo na jogurtu.
Nikako ne bih na tvome mjestu eksperimentirala mlijecnim proizvodima barem ne prije prve godine. Mislim da je kod alergije bitno da ne dolazi u dodir s alergenom dok su im organizmi sami po sebi slabasni. Ne vjerujem u to privikavanje dok su tako maleni.
-
Nikad ona praktički nije popila ni gutljaj adaptiranog ni kravljeg mlijeka, veće sam joj ja pokušavala dati (kršitelj koda) jer mi kao nije dovoljno dobivala na težini. Međutim gdje je ona god bila umrčkana oko usta sa njim ona je dobila koprivnjaču koja bi se povukla nakon sat vremena. Onda sam ja probala čisto probe radi namazat je sa kravljim mlijekom oko usta i ista stvar. U obitelji nemamo nekih alergija osim na penicilin, što sam ja, djed po tati, stric, brat, a čini mi se da će bit i ona jer je dobila Ceporex pred par dana i osula se na njega (to mi je bio prvi znak kod njezinog brata, što je poslje dokazano). Išla sam na Kantridu neonatologu i opisala simptome po kojima ja sumlnjam da je alergija na mljeko i neonatolag mi je rekao da je to vjerovatno to i da se mogu naručit na alergotest koji oni rade na bockanje što je za mene bio totalni nonsence i mislim si otić to privatno obavit na testovima iz krvi. Ja je inače dojim i normalno pijem mljeko - ja sam od onih koji piju po litru mljeka dnevno i nisam primjetila nikakve reakcije kod nje (makar su mi rekli da je jaka alergija da bi se ona osula i na moje mljeko). Ja nisam htjela odustat od pijenja kravljeg mljeka i mlječnih proizvoda jer jednostavno neznam funkcionirat bez njih, to mi je baza prehrane uvijek bila i ostala.
-
mislim ta alergija na kravlje mlijeko me izluđuje...
josip je isto alergičan, tj. sa 7 mjeseci je dobio takav osip (koprivnjača) od malko kravljeg mlijeka... nitko naravno nije predložio nikakove testove, ali kao doktorica je bila sigurna u dijagnozu...
nakon toga smo radili mliječne kašice sa (kršitelj koda)om jedno mjesec dana, a onda sam se malko raspitivala i istraživala i probala mu dati sojino mlijeko, jer su mi mnogi ljudi rekli da se zapravo radi o laktozi, te da u mliječnim prerađevinama toga nema (kao i u sojinom mlijeku, npr. - rižino nema u mom malom mjestašcu...
) te da to mogu slobodno. kad mi je doktorica potvrdila da mogu probati, probali smo sir i jogurt i nije bilo apsolutno nikakve reakcije (osim gađenja na sir kod josipa), ali jogurt nam je redovan u obrocima i mališa ga obožava
tako da mi zapravo niš nije jasno na što je on zapravo alergičan... :?
ali eto, tako to funkcionira kod nas...
kravlje mlijeko mu neću davati jop dva tri mjeseca, baš mi se ne isprobava, a super funkcioniramo i ovako
-
mislim ta alergija na kravlje mlijeko me izluđuje...
josip je isto alergičan, tj. sa 7 mjeseci je dobio takav osip (koprivnjača) od malko kravljeg mlijeka... nitko naravno nije predložio nikakove testove, ali kao doktorica je bila sigurna u dijagnozu...
nakon toga smo radili mliječne kašice sa (kršitelj koda)om jedno mjesec dana, a onda sam se malko raspitivala i istraživala i probala mu dati sojino mlijeko, jer su mi mnogi ljudi rekli da se zapravo radi o laktozi, te da u mliječnim prerađevinama toga nema (kao i u sojinom mlijeku, npr. - rižino nema u mom malom mjestašcu...
) te da to mogu slobodno. kad mi je doktorica potvrdila da mogu probati, probali smo sir i jogurt i nije bilo apsolutno nikakve reakcije (osim gađenja na sir kod josipa), ali jogurt nam je redovan u obrocima i mališa ga obožava
tako da mi zapravo niš nije jasno na što je on zapravo alergičan... :?
ali eto, tako to funkcionira kod nas...
kravlje mlijeko mu neću davati jop dva tri mjeseca, baš mi se ne isprobava, a super funkcioniramo i ovako
-
Nije mi primilo post. Uzalud mi trud.
No, moja ima alergiju na kravlje mlijeko i takodjer smo imali nedovoljno dobivanje na tezini. Iz tog sam razloga pocela nadohranjivati i dobila je osip od adaptiranog. Primjetila sam da ne smijem piti mlijeko jer dobije sluzave stolice (kasnije se ustvrdilo da osim stolica je imala i stagnaciju u tezini iz istog razloga). Bili smo na pretragama (o tome na Zdravlje djece). Uglavnom, nista, bas nista mlijecnoga ne smijem uzimati (pogotovo ne mlijeko). Od kasica uzimam **** s oznakom A i mogu reci da sam zadovoljna. Do sada nikakvih problema. Receno mi je da ne dajem osim rize i kukuruza nikakve druge zitarice. Kalcij uzimam u sumecim tabletama. Osvrni se malo na bebinu stolicu. Mozda i ona ima problema s mlijecnim koji se tako manifestira. Nasa se osipala samo jednom, ostalo je svaki puta povratila adaptirano i imala sluzave stolice ako sam ja konzumirala lijecne proizvode.
-
Stvarno je i moja imala sluzave stolice i ja sam to spomilnjala pedijatrici, ali nije to povezivala sa alergijom (kaže možda bakterije - jesam li bila na analizi stolice? nisam jer me nitko nije poslao). Ja i dalje pijem mlijeko, a ona mi je počela dobivat na težini kad sam uvela kašice, ali stolice i dalje znaju imat sluzi tu i tamo. Stvarno ću morat probat prestat jest mlječne proizvode. Bojala sam se prestat jer sam ja sklona niš ne jest ako ne jedem šta mi paše, pa opet ne bi mogla funkcionirat.
-
Stvarno je i moja imala sluzave stolice i ja sam to spomilnjala pedijatrici, ali nije to povezivala sa alergijom (kaže možda bakterije - jesam li bila na analizi stolice? nisam jer me nitko nije poslao). Ja i dalje pijem mlijeko, a ona mi je počela dobivat na težini kad sam uvela kašice, ali stolice i dalje znaju imat sluzi tu i tamo. Stvarno ću morat probat prestat jest mlječne proizvode. Bojala sam se prestat jer sam ja sklona niš ne jest ako ne jedem šta mi paše, pa opet ne bi mogla funkcionirat.
-
Tako je i moja meni prvi put rekla da ne vidi kako bi beba mogla imati sluzave stolice ako je na prsima, a ja pijem mlijeko. Nakon osipa i svega mi je priznala da se nakon mene jos jedna mama pozalila da joj beba ima sluzave stolice kad ona pije puno mlijeka. Bilo bi ti pametno da izbacis sve mlijecno jer ce ti to i dalje kociti bebu u rastu, a to sto trenutno nema takve stolice moze biti zato jer si joj pocela davati dohranu koja joj stisne stolicu pa se ne primjecuje. Ja sam uvela rizino mlijeko i bas mi je fino. Malo treba zrtve, ali za nase miseve se isplati.
-
Evo trudim se već dva dana, tu i tamo mi nešto pobjegne od mlječnog, ali malo. Probala sam rižino, to mi je bljak (makar kažu i da ovisi o proizvođaču). Sojino mi je OK, ali jato doživljavam kao neku biljnu kašu, a ne mlijeko pa mi recimo ne paše u kavi, ali sa nekim kakaom ili čokolinom bi prošlo. Inače mala ima sada sedam mjeseci i konačno je počela nešto normalno jesti. Prije bi to bilo par žličica i dosta. Sada mi pojede nekih 100ml za obrok tri puta na dan i čini mi se sita.
Da li znaš točno temu u Zdravlje djece gdje ima o alergiji na mlijeko (pretražnik me nešto zeza)?
-
Pisala sam na topicu alergijska ispitivanja.
-
alergija na KM
Moj stariji (sada % god) plakao je i grčio se kad bi imao stolicu od rodilišta. Pa je bljuckao i povraćao po malo. Pa je u dobi 3 mjeseca dobio proljev koji nije prestajao cca 3-4 tjedna. DG: alergija na KM, nereaginski tip. Mene su stavili na STROGU dijetu bez i traga mliječnoga (slažem se, kava bez kofeina s natreenom i sojinim mlijekom je nešto nezamislivo odvratno), al musli, čokolino sa sojinim mlijekom su postali moja svakodnevica slijedećih 10 mjeseci.
U literaturi stoji da se dijete senzibilizira još u trbuhu- mojem su još pomogli u rodilištu dajući mu formulu,kao ostalim 98% djece u Hrvata.
S mlađim se nisam dala, inzistirah na 24 satnom rooming-inu i odlučno zabranih dodavanje mlijeka osim mojeg. (U rodilištu **** iz nepoznatog razloga zovu "čajem")
A onda me pedijatrica nagovorila da malome dam kekse jer nedovoljno dobiva na težini. (imao 7 mjeseci) ispočetka mi je jedna draga baka pekla domaće kekse bez mlijeka, pa kad je toga nestalo, probala kupovne( "1. keks za bebe"). Rezultat: mali se osuo, dobio sluzave proljevaste stolice, na težini još manje dobio nego prije, odbija bilo kakvu hranu, žličicu, bočicu, bilo što osim sise.
Pitanje:
1. Upomoć! Kako ga nagovoriti da opet počne jesti kašice? 2.znate li proizvodi li tko kekse bez mlijeka?
-
Ja znam da ih ima "Misura".
Moja je isto stalno nešto brljavila po tim kašicama. Sada sam valjda otkrila šta joj paše. Skuham joj povrća - na pol litre vode dodam pol mrkve, malo brokule, pola tikvice, žlicu-dve riže ili palente, ponekad komadić teletine ili piletine (cca 5dkg). Dodam mrvicu soli i žličicu marga. To onda zmiksam i ona jede.
Mislim da je dosta bitno isprobavat različite varijante da skužiš šta bebi paše. I isto tako da su to obroci uvijek u isto vrijeme - bez uvaljivanja hrane između.
Ja moju uspijem nahranit samo kad je odmorna - nakon spavanja.
-
evo našla sam temu. joj, kako je stara, valjda neću dobiti ban jer ju dižem iz pepela?
uglavnom. da.
moj će uskoro 9 mjeseci i primjetila sam da je alergičan na kravlje mlijeko jer sam mu stavila bila malo adaptiranog mlijeka u kašicu.
dobio je osip oko usta i neke male plikove.
to mi je bilo dosta da odlučim da mu više to ne dajem.
eh, što me sad zanima jest kakva je tu procedura ako se pokazalo da je dijete alergično na kravlje mlijeko?
jel moram odmah ići pedijatru to reći ili tek na idućem pregledu?
znam da sam pročitala da ta alergija prođe obično do druge godine života... ali vidjela sam onu reklamu za adaptirano mlijeko poslije godine dana pa me zanima ako ću ja njega dojiti do njegove treće/četvrte godine... jel mu unatoč tome što ću dojiti moram uvesti neko drugo mlijeko?
nekako mi je logično da dok pije moje mlijeko da mu ne treba kravlje uopće , zar ne?
pa ni tele ne pije ljudsko mlijeko, zakaj bi dijete pilo kravlje mlijeko? 
i što je s jogurtom i sirom? ako je alergičan na kravlje mlijeko, jeli nužno alergičan i na jogurt i sir?
zanima me to zbog kalcija jer nisam sigurna hoće li od dojenja dobivati dovoljnu količinu kalcija.
i, eh, da. ja pijem mlijeko tu i tamo, svako jutro stavim mlijeka u kavu... ali on nema nikakve reakcije od toga, u stilu da bi se sad preko mog mlijeka nešto izlučilo što bi njemu škodilo.
ima alergiju samo kad on izravno dođe u kontakt s tim kravljim tj adaptiranim mlijekom.
-
Osoblje foruma
nazovi pedijatricu i pitaj trebaš li doći; vjerojatno svaka ima svoje procedure.
nećeš znati smetaju li mu jogurt i/ili kravlji sir dok ne probaš. ali, s time pričekaj dok ne nepuni 11 mjeseci. daj mu malu žličicu, pa vidi kako će reagirati.
ovo, treba li mu ili ne kravlje mlijeko dok doji... vjerojatno ne treba. mnoga djeca žive bez kravljega mlijeka, ali onda unose druge namirnice koje sadrže ono što bi eventualno moglo nedostajati.
ovisi koliko dijete doji.
pogledaj na onim topicima na kojima iskustva razmjenjuju mame malih vegetarijanaca i vegana.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma