omgužasno
doduše čula sam i za slučaj kad je doktorica poslala karton po susjedima
Da li je tako samo u Zagrebu? Kod nas ne tjeraju sedmogodišnjake od pedijatra.
Na popisu pedijatara vidim da zagrebački imaju puno manje pacijenata od našeg pedijatra. Uglavnom oko 1200, a neki 300, 800, 900. Zato mi je čudno da tjeraju sedmogodišnjake, a imaju mjesta.
Pa 1200 je maksimum koliko smiju imati. Ovi što imaju 800 sigurno ne tjeraju pacijente.
Naravno da mozes. Dijete od rodenja moze biti kod pedijatra ili kod lijecnika obiteljske medicine. Isto tako, 7 godina nije carobna granica za ispis sa spiska kod pedijatra, po zakonu moze do 14 godina ostati ( tj. tehnicki do 18 godina). Jedino sto postoji kronican manjak pedijatara, pa se djecu prebacuke pri polasku u skolu.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 05.02.2017. at 20:48
Nema šanse da dete starije od četiri godine upišeš kod pedijatrA, osim ako dođeš iz neke stranske zemlje. Ja sam svoju klinku s skoro pet htjela prebaciti pedijatru u suprotnoj smjeni, veli ne može, čuva mjesto za svoje mame s time da sam tad imala u planu i klinca prebaciti, ipak smo na kraju ostali kod stare pedijatrice
Ja pretpostavljam ako neki ima baš malo pacijenata da mu je onda u interesu primiti dijete, ali ako ne želi ne znam ima li obavezu primiti sedmogodišnjaka.
Sad sam isla kopati po popisu HZZO-a i vidim da se pedijatriski timovi sad zovu " zdravstvena zastita PREDSKOLSKE djece". Odlican nacin izbaciti djecu obiteljskima koji su takoder prebukirani.
I na listi u cijelom zagrebu mozda ima 4 tima koji imaju manje od 1000 pacijenata , uz napomenu da one starije od 7 god. HZZO uopce ne ubraja u taj broj ( ako je vjerovati nekim clancima).
E svaštaPedijatri su za predškolsku djecu, obiteljski nemaju mjesta za školarce, i opet ponavljam isto pitanje koje sam postavila i prije 6 godina:
Toliko o društvu koje se zalaže za djecučim prestane biti dojenče ili malo dijete, snalazi se kako znaš i tko te pita...
a ja ću dati isti odgovor kao prije 6 godina
puno se stvari napravilo da se smanji kvaliteta primarne zdravstvene zaštite
ukidanje školske medicne, odnosno njena pretvorba isključivo u preventivu je jedna od najvećih grešaka
A zar ne bi obiteljski trebao primiti i dijete ako je roditelj kod njega ?
Mi smo isto s prvim razredom morali napustiti pedijatricu. Imala je jako veliki broj djece, a vidim na onom linku da i sad ima pzno, skoro 1400.
Vjerojatno bi, ali ne mora to svakome odgovarati.
A zašto su onda po otocima i sličnim mjestima gdi ima i pedijatra klinci većinom do 14-15godina?i recimo pred godinu dana s velikim klincem završim na otoku u hitnoj, Dr. Dao preporuku da se javimo otočnom pedijatru, a posle nakon povratku i svojem pedijatru, veliki ove godine ima 16
Ne znam za otoke, ali moja je kći bila kod pedijatrice do 13. godine .
Tada nas je dr zamolila da preselimo karton obiteljskom dr jer je prebukirana.
I to smo učinili.
Ali ima nešto što mene ljuti.
Naime, tinejdžeri kao da ne postoje kod nas.
Primjerice; moju kći neurolog ne smije primiti prije 19. Rođendana, a neuropedijatri se bave bebama i malom djecom.
Jedva sam uspjela ubacit ju kod poznate i tražene neuropedijatrice i to uz deeebelu vezu.
S ceste nas nije htio primiti nitko.
Jer ih je premalo i bave se bebama.
Kome da onda idu tinejdžeri?
Također, svoj djeci do 18. rođendana je zagarantirana besplatna zdravstvena skrb, a mi uredno plaćamo lijekove i pretrage.
Ni jedno osiguranje ne pokriva taj trošak.
Svi me redom uvjeravaju da ne treba osiguranje za dijete jer je sve besplatno.
A nije.
Prošli tjedan nije bilo reagensa na Svetom Duhu, pitanje hoće li biti ovaj.
Ili ćemo i to platiti.
MR mozga sam u četvrtak u Neuronu platila 1800 kn.
Nije bilo načina dobit to na uputnicu.
Stvarno nam je super zdravstvo.
Besplatno, a užasno skupo i nedostupno.
Meni je najgore u svemu tome što liječnici opće prakse uopće nemaju prilagođen sustav za pedijatriju.
Sve je za odraslu dob
Recimo nema šanse da se kod njega naručiš kod nekog pedijatra/specijalista za pregled/kontrolu jer ga nema u sustavu.
Kao i kod pisanja uputnice.Lutrija,hoće im proći ili neće.
A o tom koga odabrati je stvarno teško jer nemaš izbora.
Ja sam odustala od traženja i prebacila kod svoje.
Evo meni je moja lijecnica opce medicine rekla da mi nece primite dijete(koje je krenulo sad u prvi razred), jer nema mjesta....bez obzira sto sam ja kod nje vec zadnji 25 godina.
Tako da mi je dijete i dalje kod pedijatra, sva sreca pa smo i kod njega u ovih 7 godina bili samo na redovnim kontrolama, obzirom da je rijetko kad bio bolestan.
Meni su klinci 3. i 5. razred i još uvijek su kod pedijatra jer su doktori opće medicine kod nas prebukirani![]()
Sreća pa nas pedijatar ne tjera...
ovo da liječnik neće primiti dijete svog pacijenta prvi put čujem
ne bi smjelo tako biti
bez obzira na prebukiranost
a što se tiče plaćanja pretraga i lijekova
MR u neuronu bi privatno platila i s dopunskim i bez dopunskog, kad je privatno
jedino ugovoriti neko dodatno osiguranje, pa uzeti neku policu koja ima u sebi i MR
a to što se na MR čeka i godinu dana nije stvar dopunskog
lijekovi su na A i B listi
B lista se doplaćuje
svi je doplaćuju
i djeca i odrasli
i oni sa dopunskim osiguranjem
jedino ako se sklopi polica koja pokriva i dopunsku listu lijekova
croatia je to ukinula
imaju 2-3 manje osiguravateljske tvrtke koje to nude, ali njih, bar nekih, platiš doplatu pa ti onda oni vrate
Ne postoji nikakvo dopunsko osiguranje za djecu.
Jer bi za djecu trebalo sve biti besplatno, a nije.
Neuron ima ugovor sa HZZO i dva dana u tjednu rade isključivo na uputnice.
Ali,
Treba čekat odobrenje komisije pa nakon toga listu čekanja koja nije transparentna i nitko u Neuronu ne zna kako se sastavlja jer to radi HZZO.
A nama je bilo hitno.
I mala nije mogla čekati da se netko smiluje i naruči ju za dvije godine dok cista na epifizi buja.
Pa smo platili i dobili termin odmah i vrhunsku uslugu.
Sad ću tražit povrat i mogu si mislit kako ću ga dobit.
No dobro.
Sreća da postoji takav aparat od 3 T kod nas da nismo morali za Njemačku ili dalje.
Ma nije samo stvar otoka, preko praznika je imala gripu, na koju se nadovezala upala pluća, isto je u klaicevoj dobil papir da ide pedijatru
na sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti djeca idu kod pedijatra
do 18 godina
u primarnoj ne moraju
tako zakonodavac odredio
zakonodavac je glup
a Tanči je ovdje u pravu
btw. M je bila kod pedijatrice do svog 16. rođendana
u Zagrebu, ne na otoku![]()
http://www.vecernji.hr/hrvatska/sman...nicima-1147546
evo, bit će bolje
Mislim da je puno bolje da predškolska djeca budu kod pedijatra nego kod obiteljskog. Čisto se tu radi o iskustvu, mislim da pedijatar koji na dan pregleda 10 djece sa streptokoknom upalom grla, lakše je prepozna od obiteljskog liječnika opće medicine koji ima takav slučaj 1x mjesečno, jer mu je većina pacijenta 60+ i sa nekim drugim tegobama.
a znate li kak je kod naše LOM gužva?
Pitao je mm svoju doktoricu dal prima malog kad krene u skolu,pa mu je rekla da tako male ne, vec od srednje skole.
Ja nikad kod pedijatra nisam čekala 3, nekad i 4 sata na pregled, a toliko čekam za sebe kod LOM.
Istina, ako mi dijete ima temperaturu i loše je, LOM je uzme preko reda za 20 min.
Ako nije bolesna, nego treba nešto drugo, znamo čekati i sat i pol pa nas sestra ugura, opet preko reda.
Nanoibeba, koga ne bi preporucila u DZ Srednjaci?
I ako netko ima preporuku za nekoga u DZ Srednjaci, nama treba obiteljski lijecnik, svi bi se prebacili negdje
Kod mene se kod pedijatrice čekalo dok se nije došlo na red, a s obzirom na ogroman broj djece to je znalo trajati i trajati. Kod LOMa se naručuje tako da nema čekanja.
Uh, kod nase pedijatrice se ceka od 1-4h...kad mozemo, ode jedam od nas, MM ili ja, pa ceka i nazove kad procijeni da bi uskoro mogli biti na redu. Najduze sam cekala jednom od 14h do negdje 19h, cura je kurila 39, ja 40 i upala pluca (nisam znala da je imam).
Pedijatrica me zamolila da kćer s 9 godina prebacim liječniku obiteljske medicine jer je prebukirana i ne može primati nove bebe.
Naša doktorica ju je bez problema primila uz objašnjenje da je to sasvim logično s obzirom da smo mm i ja kod nje.Zaista volim tu ženu.
Moram li reći da se kod naše pedijatrice sad čeka manje od pol sata ako ideš ujutro, pa do sat vremena ako si popodne i ideš u smjenu bolesne djece, što ideš kad je frka naravno. Ali kod lom se čeka većinom duže pa i ako si naručen, ali dobro je što je sestra jako dobra pa većinu stvari koje smije sama riješi
Kako?
Ja redovno dobijem od opce uputnicu za pedijatra-endokrinologa i pedijatra pulmologa-alergologa?
Inace moj je kod ped.bio 12,5god dok se nije rodila curka.Onda smo njega micali da bi nju upisali.
A opca nam je ocajna,moja je u mirovinu otislai jos ju nitko nije zamijenio......a muz ne ide dr.nikad-ne znamo kakav je njegov.
dobiš uputnicu, ali možda ne može u dječjim bolnicama naručivati , tak sam ja shvatila rafi
nas LOM narucuje moje klince bez problema i u Klaicevoj i na Srebranjaku. obje su djecije bolnice.