Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: priča koja iscjeljuje

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno priča koja iscjeljuje

Ukoliko se libite izaći u javnost sa svojom pričom ili svojim licem - u ova teška vremena u Hrvatskoj - ova priča će vam možda pomoći. Meni je pomogla i donekle sam se u nekim dijelovima prepoznala. Ali još važnije je koliko mi je pomogla shvatiti da je svaka priča važna, da je svako ogoljenje intime toliko dragocjeno za one koji još nisu na tom stupnju. Prosudite sami da li vam ova priča pomaže i zamislite - da li bi i vaša priča mogla tako nekome pomoći...

Elisabeth Rohm

Elisabeth Rohm, poznata kao glumica iz serije „Zakon i red“ u kojoj igra državnu odvjetnicu, prošla je dva postupka IVF-a. U svom blogu otkrila je svoju priču u kojoj će se mnogi prepoznati i u Hrvatskoj.

Postoje određena iskustva kojima se svaka žena raduje kao obilježenjima određenog životnog doba. Trudnoća je jedna od njih. Za mene, ona je isto toliko velika kao i smrt, i čini mi se kao nemoguća situacija kad otkriješ da nikad nećeš roditi dijete – ili ako hoćeš, to će biti nakon intenzivne medicinske pomoći i koštat će malo bogatstvo.
    Jednostavno je ubijajuće kad do trudnoće ne dolazi prirodnim putem i tvoje tijelo ne funkcionira kako si mislila da će funkcionirati tokom cijelog svog mladog života.

Nikad nisam mislila da ću „izaći iz ormara“ i pričati o svojem iskustvu s izvantjelesnom oplodnjom (IVFom). Nije da sam stidljiva ili vrlo privatna osoba – to dolazi prvestveno zbog toga što je ta tema društveni tabu i vrlo osobna. Kao žena koja je trebala pomoć da bi mogla začeti i roditi zdravu djevojčicu, zahvalna sam da sam imala izbor kako početi obitelj i raspolaganja svojim tijelom.

S druge strane, neki razlozi moje šutnje o mom iskustvu dolaze iz tereta tuge i frustracije. Naravno, najuži krug mojih prijatelja zna za moj izbor IVFa i kad god sretnem ženu koja se muči i izgubljenu na putu traženja prirodne trudnoće, tada se otvorim. Vrlo je ugodno podijeliti to osobno iskusto. Svi mi trebamo utjehu i podršku kad se suočimo s osobnim izazovima.

Ipak, nikad nisam željela da ta tema bude javno poznata. Da li sam bila posramljena zbog tog izbora i zbog toga nisam željela o tome pričati? Ne znam. Znam samo da sam tada davno odlučila da su neki dijelovi života s pravom skriveni, i da je to jedno od njih.

Imala sam sreće da sam trebala pokušati IVF samo dvaput. Mnoge žene trebaju proći postupak mnogo više puta od toga, posebno ako žele više od jednog djeteta. Postupak je težak po tijelo i psihu. Ja sam duboko blagoslovljena da je rezultat sve te manipulacije mog tijela moja zdrava i vesela djevojčica, Easton.

Proces otkrića da neću začeti spontano mi je slomio srce. Otišla sam liječniku na rutinski pregled kad smo odlučili napraviti malo temeljniju pretragu. Rezultati su bili blago rečeno razočaravajući. Moja razina FSH-a je bila preko svake granice i izgledalo je da ulazim u preuranjenu menopauzu. To nije nešto što jedna 34-godišnja žena želi čuti kad misli da je vrijeme još uvijek na njenoj strani.

Kako smo istraživali moju dijagnozu, postalo je jano da je vjerojatno „sad ili nikad“. Uvijek sam željela biti majka, daleko prije nego što sam uopće trebalo misliti o tome. Ne, ne u smislu „Juno“ (film o maloljetnoj trudnoći), nego da sam uvijek s radošću zamišljala roditeljstvo kao nešto čime ću se ponositi kasnije u životu. Mnogo vremena sam provela razmišljajući o roditeljstvu zbog vlastitog burnog djetinjstva. Na neki način, mozgala sam o tome što je dobro, pravilno i zdravu u roditeljstvu. Bio je to dugogodišnji san da ću i ja jednog dana biti majka.

Stvari se nisu odvijale kako sam planirala! Da ste me pitali 10 godina ranije što mislim o IVF-u, surogat majci ili bilo što osim Bogom-danog prirodnog načina, osudila bih to iz neznanja. Kako sam samo brzo morala prihvatiti pravo svake osobe na izbor onoga što je najbolje za njih i njihovu obitelj. Ron i ja smo odlučili poći po dugačkom putu IVF-a.

Istina je da većina ljudi, posebno ja, uzimaju zdravo za gotovo kako jednostavno naše tijelo funkcionira kad smo zdravi. Sad, nakon svih tih godina, imam mnoge prijatelje koji su imali svoju djecu na netradiocionalni način. Od prijateljica koje nisu mogle zadržati trudnoću do homoseksualnih parova koji su htjeli proširiti svoju obitelji, do ljudi poput mene koji su jednostavno hormonalno onesposobljeni za trudnoću – ima nas mnogo.

Ništa u našem putu nije bilo lagano ili predvidljivo. Bio je to vrtuljak osjećaja i fizičkih izazova. Ono što sam saznala na tom putu je da svatko ima pravo na medicinsku pomoć. Imamo pravo – iako ne možemo začeti na prirodan način – imati slatku dječicu i proširiti svoje obitelji u velike, sretne i zdrave klanove.

U zadnjih par mjeseci saznala sam o spremnosti Nicole Kidman da podijeli svoju priču – koja je za mene bila iscjeljiteljska. Došlo mi je kao iznenađenje da trebam zacijeliti. Mislila sam da sam dobro oko svega toga. Ali pronašla sam iskrenost i nježnost u njenom iskustvu koja je dar i meni i društvu općenito.

Razumijem potrebu i želju za privatnim životom. Ove zadnje tri godine nisam ni pomislila da ću podijeliti vlastiti sretan kraj. Ali također prepoznajem moć u spremnosti da progovorim za druge. Bila sam zahvalna Nicole kad sam gledala njezin intervju iz Australije. Bila sam joj zahvalna što nas pokušava osloboditi osude kojoj mogu biti izložene žene koje ne mogu začeti prirodnim putem. I što mi je pomogla da prepoznam osude koje sam stavila sama sebi. Nije lagano biti ta žena i šutke se osjećati slomljeno/nesposobno.

Kao svjedok vlastitog puta, nadam se da mogu podijeliti malo oduška i suosjećanja sa svim osobama koje se bore s odlukom da li imati obitelj na netradicionalan način i koje nemaju podršku za to. Ako trebate odlučiti da li ili ne imati dijete putem IVF-a ili surogat majke, ili idete kroz postupak nakon što ste donijele odluku, nadam se da znate da se nemate čega sramiti. Ja znam vašu snagu u odluci da imate pravo biti roditelj.

Meni je osobno bilo teško da se ne osjećam konfliktirano o svojoj odluci, ali na kraju, imam svoju predivnu kćerku i zahvaljujem Bogu svaki dan za medicinska dostignuća koja su mi omogućila izbor da li biti majka o čemu sam sanjala. Svaka obitelj koja ima dijete je blagoslovljena i svaka žena ili muškarac koji duboko i s ljubavlju žele postati roditelji bi trebali imati pravo na to.

Izvor:
    http://celebritybabies.people.com/20...my-ivf-secret/

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

zaista prica koja iscjeljuje, hvla ti Pino.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Predivno!!!!!

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Realno i u sridu

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Stvarno predivno!!!

m arta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

super priča.
    drago mi je da "slavni" hoće podjeliti svoje priče s nama "običnim" ljudima, neko kao olakšanje.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Lijepa priča

Tibi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

doista predivna priča i mnogi od nas se mogu naći u njoj...

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

kad bi barem neki našli slavni našli volju da nam "pomognu" na ovaj način....

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

lijepa priča, iako meni nikada nije bilo jasno zašto ljudi sebe osuđuju ili zašto se srame svoje dijagnoze.
    uvijek sam ponosno svima govorila protiv čega se borimo, nikad se nisam sramila naših dijagnoza.
    obrazovala sam okolinu.
    i sada kada prošetam svoj duplićki stomak, ljudi me iskreno ganuti zaustavljaju na ulici i čestitaju mi. jer znaju koliko godina se mučimo i kroz šta smo sve prošli.
    žao mi je što je mm, koliko god sam ja ekstrovertirana, introvertiran i što ne istupamo i javno, na tv-u. ali prihvatila sam njegovu odluku.
    znam da ovo sad zvuči ko hvalospjev samoj sebi, htjela sam samo reći da možemo puno učiniti i na naoko neprimjetan način, ako djelujemo u svojoj sredini.
    samo se ne treba sramiti ovoga kroza što prolazimo.
    a to me smeta u priči ove glumice. vjerojatno bi je mm super razumio.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •