Ima li netko želje i volje podjeliti sa neznalicom koji savjet o ovoj tehnici?
Koristite li drvofix?
Ima li netko želje i volje podjeliti sa neznalicom koji savjet o ovoj tehnici?
Koristite li drvofix?
ja koristim drvofix i bijelu lak boju na bazi vode
na kraju prelakiram bezbojnim lakom na bazi vode
ja sam tek početnik i do sad sam samo ukrašavala kutije za curku, ovo je jedna od njih
http://i157.photobucket.com/albums/t...P9170298-1.jpg
http://i157.photobucket.com/albums/t...2/P9170299.jpg
Mirjana kutija je baš slatka.
Ja još nisam ni početnik, nego sam se tek počela informirati.
Željela bi napravit nešto onako za svoju dušu.
Je li princip ide ovako: obojaš predmet na kojeg želiš staviti salvetu sa slikom, naneseš ljepilo, salvetu, a onda preko toga naneseš lak.![]()
1. obojam predmet
2. izrežem motive sa salveta, bacim donje slojeve i ostavim samo onaj sa motivom
3. raspordeim motive po predmetu da vidim gdje ću ih zalijepiti
4. krenem sa najvećim motivom, stavim na kutiju. umočim kist u razrijeđeni drvofix, stavim kist na sredinu motiva i lagano povlačim prema krajevima (budući da je salveta jako tanka i porozna, zalijepi se za dno, ljepilo prođe kroz nju, a imaš bolju kontrolu da ti se ne zgužva
5. nastavim sa ostalim motivima
6. kad se dobro osuši, prelakiram
do sad još nisam radila na drvetu - psihički se spremam - jer koliko sam se raspitivala, drvo ipak treba malo obrusiti, pa očistiti tu finu prašinu i tek onda bojati
i nisam još isprobavala ove cracle lakove
zapravo nemam vremena ni za ovo što već dugo planiram napraviti
joj, ja to baš odokativno - nekad mi je gušći a nekad rjeđi, ali budući da sam do sad radila samo stvari za koje mi nije bitno da ispadnu savršeno, uopće se nisam s tim opterećivala
čini mi se da kad radim na kartonu da je bolje da je malo gušći - da ne razmoči karton
stvarno otprilike sipam vode, promiješam, pa dodam još malo vode i tako dok mi se ne učin ida je OK
uglavnom probam zalijepiti nekakav komadić salvete na neki komad kartona pa se prema tome ravnam
sad još imam dozu koju sam prvi put smućkala u maloj teglici i zatvorila
Mi baš ovu nedjelju idemo na radionicu decoupaga za mamu i dijete, ali znam da možeš doći i bez djeteta ako želiš. Evo baš sam pisala već o tome na drugom topicuRadionica je 13.03. u nedjelju od 10.00-13.00. Radit će se decoupage na jajima koje poslije nosimo sa sobom . Evo možeš sve vidjeti ovdje http://www.tantan-kutak.com/kreativne-radionice.html
Mi smo s gospođom koja vodi radionicu izrađivali i čestitke na rodinom danu za roditelje, bilo je to divno iskustvo, oni koji su bili znaju o čem pričam
imate kupiti u knjižarama baš lakove za salvetnu tehniku (ili u hobby shopovima)
lijepše ispadne kad se motiv sa salvete čupka, nego kad se reže škarama, prirodnije se rubovi stope sa podlogom.
nisam koristila drvofix, ali sa salvetnim najprije premažem podlogu, pa stavim motiv i preko njega prođem ljepilom od sredine prema krajevima.
koristi se samo gornji sloj salvete, ko što ste već rekle
Nikoliša hvala ti na pozivu ali sam nekih tristo i nešto km dalje.
Pinky znači sa salvetnim lakom pređeš podlogu, staviš salvetu i onda ponovno sa tim lakom pređeš preko svega.
Drvofix sa spomenula jer sam čitala da je puno jeftinija varijanta od ovog specijaliziranog.
da, tako se radi. a nije ni salvetno nešto skupo, s obzirom koliko traje. možda bi bilo zgodno nabaviti ga za početak dok se ne savlada tehnika, a onda poslije mutiti svoje.
radila sam i decoupage na jajima, ali to je puno traljaviji posao nego na ravnoj podlozi.
najdraže su mi do sada keramičke pločice, zada se stavi kačka (sa drvofixom se fixira komadić špage) i izgleda fino za poklončić, ko mala sličica.
Pinky ovo sa pločicama je super ideja.
Zanima me kako se radi na bocama a da površina ostane glatka, jer mi se čini ako se prođe ljepilom da će biti hrapava.
Berlin i ja ti preporučujem ljepilo za salvetnu tehniku, barem za početak. Svakako svrati na ovaj forum koji sam ti linkala, a i na ovaj blog http://hobbychic.blogspot.com/ . Cura koja ga piše je majstorica za decoupage (i za sve hobby tehnike), vodi radionice u http://www.nb-net.hr/ i besplatne prezentacije. Mirjana ti je već napisala osnove.
Ja sve svoje radove, tako i boce, na kraju priče još poprskam bezbojnim autolakom. Onda više nema tih prelaza, a i drži besprijekorno, tako da se može i prati i sve drži besprijekorno.
Za početak su ti super keramičke pločice, kao što Pinky kaže.
Postoje posebni decoupage papiri , ali se može raditi i sa salvetama. Ako radiš sa salvetama, razdvojiš gornji sloj , prisloniš salvetu na podlogu i prijeđeš sa ljepilom
Dovoljno je u jednom sloju, nije neophodno prije toga premazivati podlogu , jer je salveta jako tanka i dobro će se natopiti ljepilo, a neće se kidati.
Kad radiš s papirom, onda nanesi ljepilo na podlogu, pa potom na papir , jer je papir puno čvršći .
potpisujem Luciju i za forum i za ljepilo..
ako koristiš drvofiks postoji mogućnost da ti s vremenom malo požuti...negdje to smeta, a negdje ne. za vježbu je super, iako ga ja ne volim.
probaj malo vježbati na pločicama..pa onda na staklo...
kako je glatko, salveta malo više kliže pa je malo teže...ali ništa strašno...
imaš i različitih ljepila...rijeđe, gušće...recimo za rad na staklu je pogodnije ovo gušće...i tako...ali, to ćeš sve poloviti na onom forumu koji ti je Lucija linkala
a ovo mi se posebno sviđa:
http://krpiceikonci.blogspot.com/201...za-iglice.html
Andream odlična stranica. Odlično mi je kada je ovako za početnike prikazano u slikama.
Našla sam ovaj forum i super je: http://www.cvijet.info/forum/forum_topics.asp?FID=70
imam dvije bijele drvene stolice i stolić za balkon, i baš sam mm govorila kako su mi dosadile, a sad naiđem na ovo mjesto i dobijem odličnu ideju...decopage![]()
samo, neće li to biti prevelik zalogaj za nekoga tko nije ništa do sad izradio
bacam se na čitanje...a i vaše ohrabrenje i savjeti su dobrodošli![]()
jesi li uradila štogod? jesi makar probala na nečemu drugom?
tehnički nigdje, ali je izvedba traljava....radila sam na staklenkama
To su stvari koje se odlično preporode decoupageom, ja sam tako napravila s mojima na balkonu.
Prvo, savjetujem ti sasvim malu probu na nekoj dasci, bilo kakvom komadu drveta obojanom u bijelo ili bež (podloga mora biti svijetla) tek toliko da isprobaš da ti se salveta ne rapadne, da skužiš kako ju stavljati.
-Kako su tvoje stolice već bijele, imaš obavljeno pola posla jer sve što je tamno mora se inače obojati u svjetlu podlogu. Ja sam svoje stolice još po rubovima malo postrugala tupim dijelom noža da izgledaju starije, ali ne moraš to.
-Dalje, izabereš lijepe cvjetne motive (kupiš salvete u Konzumu), gledaj izabrati malo krupnije cvijeće jer ga je lakše izrezati škarama. Mora se baš pažljivo rezati da se svi obrisi lijepo ističu.
-Zatim, u većoj knjižari (Školska knjiga i sl.) kupiš ljepilo za decoupage i kist.
- Namažeš malo na podlogu da ti se izrezani motiv dobro zalijepi, utapkaj ga lagano prstima. Već su ti ranije rekli da salveta ima tri sloja, razdvojiš ih, dva baciš, ostaviš samo onaj gornji-s motivom.
-Na kraju s tim istim ljepilom-lakom pažljivo premažeš motiv, od sredine prema ruobovima i čekaš da se osuši.
-Kist odmah oprati u vodi jer se inače brzo zalijepi i stvrde.
staklo je u principu najteže, jer salveta voli kliziti po njemu. ja bi predložila nešto drveno za vježbu..
mogu i pločice od lesonita, pa ti za uspomenu ostanu prve decoupage sličice
kad je namještaj u pitanju, ja najprije volim odraditi shabby podlogu, da dobijem taj starinski štih.
ako te to nije volja, er su stolice već bijele, starinski štih možeš dobiti npr. patiniranjem rubova stolice, da izgleda onako prljavo...
postoje još i različiti lakovi kojima možeš postići starinski štih...
u biti, ne znam što te zanima...
postupak je onakav kakvim ga je Nena opisala, osim što ja nikad ne razmazujem ljepilo prvo na podlogu, već samo prislonim salvetu i direkt ljepilo na nju...
i da, recimo za staklo su ti povoljnija gušća ljepila jer ta ljepila manje vlaže salvetu pa se teže kida, a za drvo malo rijeđa...
i tako...u par crtica![]()
da...ja radim manje više uvijek u zatvorenom...
samo da vam prijavim... od danas naše stolice imaju novo cvijetno ruho...hvala na savjetima!