Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: voćne/povrtne kašice-kupljene ili doma rađene?

Evitta avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno voćne/povrtne kašice-kupljene ili doma rađene?

pitanje je sad..
    kako većina vas radi?
    ja čitala da su ove kupljene sigurnije, jer su kontrolirane namirnice, nešpricane i tako to..

nije mi baš sezona da imam neki izbor, a i baš nisam mišljenja da je voće i povrće iz trgovačkih centara najbolja opcija za skroz male bebe..

znači imam opciju gotovih kašica, plac, kumice i njihova roba il trgovački centri.. nisam iz zg da mogu nabavit bio, nemam svoj vrt i tako..pucajte

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mislim da bebe više vole domaću hranu, bar je takvo moje iskustvo. No, povremeno, kad nema vremena ili sirovina, dobro dođu i kupovne. Fleksibilnost je najbolja. A mlijeko je i u drugoj polovici prve godine najvažnija hrana (naročito ako je mamino).

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam uvek pravila. Kupovne i kad smo probali da joj damo u nekim situacijama kad nismo ceo dan kod kuće, ona nije htela. Dohranu smo počeli po zimi, nije bio neki izbor, sve sam kupovala u prodavnicama, nemamo ništa domaće.
    Ja iskreno, ne verujem u tu priču da su kupovne kašice od voća i povrća proverenog kvaliteta. Pa sam se time i vodila. A i davala sam detetu uglavnom sveže spremljeno povrće, a voće sirovo. Mesne kašice kupovne nisu dolazile u obzir (meso koje ima rok trajanja nekoliko meseci a stoji na polici a ne u frižideru )

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

kupujem vocne gotove kasice i to one na kojima pise da su 100% voce... i to samo ono voce koje trenutno ne mogu kupit jer nije sezona (breskva, marelica i slicno)... preferiram kuhanje ali ako nemam izbora onda kupim...
    povrtne nisam nikad kupovala jer ga ima u izobilju u maminom frizeru
    mesne mi ne pada na pamet kupit

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Radim sve obroke sama ako smo doma, ako idemo u goste ponesem skuhano ili ponesem par komada povrća pa skuham u gostima ...
    Ako idemo u grad a nisam stigla skuhati nešto i spremiti u zdjelicu, kupim voćnu kašicu...povrtnu nikad jer su grozne. Kupila jednaput za starijeg i otad više ne .
    Otkad zna gristi voće ponesem bananu ili krušku pa mu to dam, već nekia 2 mj nisam kupila kašicu (kupila ih 10ak možda od njegova 6 do 8 mj)

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

mi također sve doma radimo..... mislim da kupovne kašice i nisu toliko kontrolirane , koliko se govori, osim toga, sadrže sastojke koje moje dijete ne jede (tipa sol, mlijeko, i slično) i manje više su sve takve, tako da ću radije kupit voće/povrće/meso i napravit doma, bar znam šta jede (s tim da, dosta voća i povrća dobijemo od svekrve koja sama uzgaja što može, a meso kupujemo kod nama poznatog mesara, iz domaće proizvodnje)
    tako sam za starijeg, kupili smo kašicu možda 2-3 puta

Nikolina_S avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Hm hm... neznam baš kako je u drugim gradovima kad sam ja iz Zagreba. No jel imaš kakve poznate kumice na placu koje ti mogu garantirati da nije špricano? Ja preferiram od početka ne kupovne kašice. Em su mi voćne previše zmiksane em su mi povrtne od 8 mjeseca pre začinjene. Ja svojoj maloj ni sad kad ima 14 mjeseci ne začinim ko kupovne od 8 mjeseci. Pre rano mi je za tako začinjeno. A ja ti osuđujem prema formuli (pošto ja jako volim začinjenu hranu) ako mi je kupovna fina onda ne valja :D

Jedino ako idemo negdje pa mi je komplicirano da joj spremim onda joj dam kupovnu. Inace strogo domaće
    Neznam dal sam ti baš puno pomogla al' nadam se da barem malo jesam

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Najčešće domaće, ponekad kupovne. I to samo Fr.............

cyber-mama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Od gotovih kašica kupujem samo voćne, kruške,breskvu i marelicu. Jabuke imamo domaće.Banane naravno kupim bilo gdje. Povrtno/mesne radim isključivo doma (imamo domaći krumpir i mrkvu), ostalo povrće (zasad brokulu, karfiol,tikvice) kupujem u trgovini. Meso također (zasad piletinu i puretinu) i to od C..... i V...... Mislim da voćne kupovne kašice okusom i sastavom i nisu tako loše (kruška,mljac) ali ne mogu si zamisliti da mu dajem one gotove mesno/povrtne koje kad otvoriš, digne ti se želudac od mirisa..to znam jer sam prvom djetetu u par navrata, kad nismo bili doma, dala taj bučkuriš.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Uvijek sam radila doma, nek je to voce i povrce takvo kakvo je al ipak ja kontroliram sta cu jos staviti u tu kasicu. Prilicno sam sigurna da oni za te kupovne ne beru voce i povrce u vrtu neke bake...
    Ako bas nije bila sezona neceg sto je po tablici onda to nisam ni davala taj tren nego kad je bilo za kupit. Nista se nece dogodit ako malo priceka, ima cijeli zivot za isprobavanje hrane.
    Tako da ja definitivno glasam za home made.

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Mi smo navršili godinu dana i još nismo probali nijednu kupovnu kašicu. Ne mogu si zamislit da mu dam nešto što mjesecima stoji na polici dućana na ko zna kojoj temperaturi. Ma ne može me nitko uvjerit da u tome nema neke kemije. Nedavno smo dobili jednu voćnu kašicu poznatog proizvođača, čitam ja sastav i između ostalog (ima stvari za koje pojma nemam jesu li otrov ili ne) piše "sredstvo za narastanje". Stavila sam tu staklenku na policu u špajzu baš da vidim koliko dugo će ostat tak lijepa.

Da, ponekad nam je bilo teško kad smo išli u goste, ali tad sam mu rađe dala dvaput dnevno isti voćni obrok (zmiksala bi doma) ili bi uzela povrće koje bi skuhala u gostima. Bilo je perioda kad je jeo stalno isto jer nije bila sezona, ali bolje i to nego kupovno. Domaće je domaće!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za drugo dijete radila sam isključivo domaće, nisam apsolutno niti jednom kupila kupovnu kašicu. tako planiram i s trećim.

jedan od razloga mi jest taj što nimalo ne vjerujem proizvođačima dječje hrane i njihovim šarenim reklamama, a u domaće bar znam što sam stavila.

ali drugi glavni razlog mi je što sam protiv miksanja hrane, i od početka dohrane dajem djetetu da se samo hrani ako želi (a još nisam srela dijete koje ne želi jesto svojim prstima ) i najviše što usitnjavam je gnječenje prstima ili vilicom. ništa ne miksam niti miješam u jednolične mase, pa su mi kupovne kašice i zbog toga izrazito odbojne.

ne planiram neka fiksna vremena za obroke, ako smo vani a beba je gladna, dam joj da doji ili joj dam komad voća u ruke (čak i bebi od 6 mjeseci, čak i bebi bez ijednog zuba. moja starija kćer je bez ijednog jedinog zuba najnormalnije jela krišku jabuke, kruške, mrkvu ... usitnjavala je desnima)

Evitta avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

znači, ne dira vas ako kupite jabuke, kruške, mrkvu, špinat, il krumpir i znate da je špricano i tretirano ko zna čim?
    i ja bi rađe doma sama radila, al dok vidim kak to voće/povrće lijepo izgleda znam da ima puno kemije u sebi..
    znam da bude jednom sve to počeo jesti, jer živimo u takvim vremenima kad se sve "truje", al bar dok je ispod godine dana bi htjela čim prirodnije, zdravije..
    za starijeg sam imala ljetnu sezonu, kad imamo u goricama voća, povrća,a i na placu dosta tog domaćeg.. sad baš nema nikakav izbor, pa si mislim bar za taj početak kupovat neke bio kašice. je da dosta koštaju, al nekak zasad više naginnjem tome..
    jesam li u krivu??hmm..

Evitta avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    . A mlijeko je i u drugoj polovici prve godine najvažnija hrana (naročito ako je mamino).
    da, mamino je.. ma znam da je najbitnije, al bi htijela i za drugu vrstu hrane najbolje odabrat (tj kolko je to u mojoj mogućnosti)

a propo ovih mesnih kašica, i meni je to odurno uopće zamislit kak dugo to meso stoji, ne znam voće mi je ok, tipa ko pekmez, ali meso u kašici-koma.. ni ja starijem to nisam kupovala, samo ponekad voćne, i one koje nisu sezonske, ostalo sam sama radila.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne dira me.
    kao prvo, to mi nije glavni kriterij (napisala sam već što mi jest važno)
    a kao drugo, ne vjerujem da ovo što je u kašicama uopće nije tretirano. i ne vjerujem da u tim kašicama nema bar neke kemije. ne može sasvim prirodna bio kašica bez aditiva ostati prekrasna i fina stojeći mjesecima po skladištima i policama dućana. nešto mi tu ne štima.
    kao treće, u većini njih ima i soli i šećera i limuna i mlijeka, namirnica koje ja ne dajem prije cca godine dana.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pravim domaće. Brijem da je to u kašicama istretiranije pet puta nego ono što kupim. Plus, finije je i više voli.
    Nekad kad smo na putovanju ili je neka nemoguća situacija, kupim vočnu od marelice - ona starinska marka, al to je stvarno extra rijetko.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam koristila samo 2 vrste povrtnih - mrkvu s krumpirom i brokulu s rizom. Ovu prvu kao umak uz zgance, kuskus, krumpir, tjesteninu (lijena sam za gulit, kuhat i miksat mrkvu u umak, a paradajz nisam jos bila uvela) a drugu mozda 2-3 puta ukupno kad se bas poklopilo da nisam stigla skuhati unaprijed nego smo "izletile" iz stana u roku keks pa da pojede nesto (ali to kad je vec bila navucena na konkretnu hranu, u pocetku dohrane bi jednostavno umjesto krutog obroka dala cicu).

Kupovne kasice generalno nisam davala iz dva razloga: jedan je moja odbojnost spram miksane hrane i strah da se beba ne navuce na miksano (zato nisam nikad miksala) a drugi je po meni neprimjeren sastav vecine pa makar gore pisalo 100x BIO i EKO - sto cu s tim kad je unutra mlijeko u prahu, sol, secer, skrob, limunska kiselina, itd? Onda radije dobro operem/ogulim i dam povrce iz ducana. Ionako je krenula u jaslice s godinu dana, tamo sigurno ne kupuju u bio-i-bio.

Vocne kasice mi uopce nije padalo na pamet davati - jer je voce kuhano! Znaci - to je u rangu miksanog kompota! Radije sam davala banane i kruske pa je bar svjeze, makar i van sezone... I naravno nije izmiksana kasa nego meki komadici koje je bez problema zvakala...

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja sam uvijek i iskljucivo pravila. mi imamo vrtu tako da znam sta mi dijete pojede. ono sto nismo imalu u vrtu trudila sam se kupit organsko ( mada sam nekad skepticna da li je to sto kupimo doista oragansko). Jednom kad je L imala skoro 2 godine kupila sam teglicu organsko pirea od jabuke nije htjela okusiti samo bilo je ok kao namaz na palcinke ili kao dodatak nekoj zitarici jer ona nije navikla na tu kasatu teksturu jer nikad nismo miksali nista strugali na pocetku jesmo ili malo naginjecili vilcom i ona je tako navikla jesti. Ja sam pobornik one teze da dijete treba osjetiti i teksturu hrane a ne da je sve jednolicno smiksano. Znam masu ljudi koje je strah tako hraniti dijete i koji su me napadali sto citavu mrkvu dam dijetetu od 8 mjeseci da "gricka" ali nama je to funkcioniralo. samo jednom se zagrcnula na moru kruskom jer je jela i nesto ju je odusevilo u tom trenu i MM i ja smo se prestravili na sekundu rijelsi situaciju ali smo joj nastavili davati komade voca i nakon toga.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Evitta prvotno napisa Vidi poruku
    znači, ne dira vas ako kupite jabuke, kruške, mrkvu, špinat, il krumpir i znate da je špricano i tretirano ko zna čim?
    i ja bi rađe doma sama radila, al dok vidim kak to voće/povrće lijepo izgleda znam da ima puno kemije u sebi..
    znam da bude jednom sve to počeo jesti, jer živimo u takvim vremenima kad se sve "truje", al bar dok je ispod godine dana bi htjela čim prirodnije, zdravije..
    za starijeg sam imala ljetnu sezonu, kad imamo u goricama voća, povrća,a i na placu dosta tog domaćeg.. sad baš nema nikakav izbor, pa si mislim bar za taj početak kupovat neke bio kašice. je da dosta koštaju, al nekak zasad više naginnjem tome..
    jesam li u krivu??hmm..
    Razmišljam isto kao i ti. Ja sam svojima davala domaće kad sam znala da je domaće. A jele su i kupovne bio kašice.
    Što se tiče roka trajanja tih kašica, već sam pisala o tome. Mi radimo zimnicu bez ikakvih konzervansa, a jako se dugo očuva u nepromijenjenom stanju, vakumiranjem. Ako će netko upitati - kako znaš da je sastav nepromijenjen, odgovaram unaprijed:ako je boja, miris, okus i tekstura ista kao i prilikom kuhanja i spremanja, onda smatram da sastav nije promijenjen, ili barem bitno promijenjen da bi na bilo koji način bio loš za nas.
    Ako smatraš da su kupovne bio kašice tvoj izbor, neka te ne smeta što ovdje možeš pročitati da su loše, kašaste, s aditivima itd. Dijelim tvoje mišljenje da je bolje dati bebi kupovnu eko kašicu nego kupovno voće ili povrće za koje ne možemo znati čime je sve tretirano. Uvijek se sjetim jabuka koje sam jednom prilikom kupila u nekom dućanu i koje su stajale potpuno nepromijenjene u zdjeli na stolu četiri mjeseca (htjela sam vidjeti kad će početi truliti). Dok ih naposlijetku nisam bacila.
    Posljednje uređivanje od n.grace : 13.03.2011. at 09:16 Razlog: typo

Hajdi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

kad je starija krenula sa dohranom sve mi se bilo složilo kako ne treba - selidba-renoviranje tog stana, polaganje pravosudnog, mama krenula u privatan posao, čuvala je svekrva koja je bilo prilično nevešta s bebi kuvanjem i tako je ona zavolela kupovne "slane" kašice, to mi je bilo najsigurnije, a voće nije volela ni u kašici ni sa pijace ni sa grane, tj. nikako i tako je i danas.

Par letnjih meseci je bila na kupovnim kašicama, a onda je počela da jede normalnu hranu.

Mala nije uopšte bila zainteisovana za teglice, jela je sve kuvano i domaće i seckano i miksano, bila je blagorodno dete za hranu koje jede sve, i takva je i danas s 3 godine.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Sretna sam što imamo vrt pa sam dio povrća (nešpricanog) zamrznula, grašak, mahune, mrkvu smo u zemlju stavili pa vadim po potrebi. I buča imam još. Žitarice sam kupila u bio&bio i dm-u, a meso imam od domaćih koka i purica. I teletinu. Ribu smo dobili iz ribnjaka. Da nemamo vrta, mislim da bih kupovala na tržnici, ali kupovne kašice ne bih djetetu davala niti sam mu dala a vjerujem i da neću.

Evitta avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

još sam ipak mišljenja da je bolja kupovna bio kašica, nego sa špricanim voćem i povrćem. govorim o razdoblju do godine dana.ako im smeta kravlje mlijeko, citrusi i začini, onda tako malom organizmu sigurno smetaju i pesticidi i ostale kemije..ove kašice koje sam ja kupila nemaju ništa od onih dodataka što ste spominjale.miksano me ne smeta, tako sam i mislila radit. tako sam i sa starijim, u početku miksala, kad se naučio gutat počela sam ribat, a kad je i to usvojio rezala sam na komadiće i nikakvih problema nije bilo. s godinu dana je sve normalno jeo.
    inače,domaće, nešpricane sam nabavila jedino jabuke, i banane ću davat sama,od mesa imamo domaće piceke, a ostalo će pričekat sezonu, dok bude na tržnici bakica koje imaju svoje domaće. mama ih zna par koje sigurno ne špricaju, a i vidi im se po izgledu. sad nažalost niti one nemaju..

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

u principu mozes bit siguran jedino ako uzgajas sam... u protivnom moras vjerovat deklaracijama/kumici na rijec... nitko ti ne garantira da tvoja kumica na placu ne kupuje robu na zelenoj trznici iz Turske ili Spanjolske... isto kao sto mozda i gospodin xxx laze u reklami ili je Bio&Bio prijevara... sve je uvijek moguce, ali ako se pocnes s tim zamarat mozes samo poludjet...
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 16.03.2011. at 16:24

Nikolina_S avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj lukab prvotno napisa Vidi poruku
    u principu mozes bit siguran jedino ako uzgajas sam... u protivnom moras vjerovat deklaracijama/kumici na rijec... nitko ti ne garantira da tvoja kumica na placu ne kupuje robu na zelenoj trznici iz Turske ili Spanjolske... isto kao sto mozda i gospodin xxx laze u reklami ili je Bio&Bio prijevara... sve je uvijek moguce, ali ako se pocnes s tim zamarat mozes samo poludjet...
    točno to! slažem se u potpunosti!
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 16.03.2011. at 16:24

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

banane ću davat sama
    a gle, banane su jedno od najgorih voća koje možeš davati
    ako te toliko brine tretiranje i špricanje, i zbog toga želiš davati isključivo bio kašice, onda ne kužim kako ti banane uopće padaju na pamet.
    em su jedno od kemijski najtretiranijeg voća, em putuju tko zna od kud i u kakvim uvjetima, em uopće nisu karakteristične za naše podneblje a samim tim nisu prikladne za početke dohrane.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kako mislite da proizvođači dječje hrane proizvedu TOLIKE količine hrane bez tretiranja?? Meni to zvuči ko žešći SF.

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    kako mislite da proizvođači dječje hrane proizvedu TOLIKE količine hrane bez tretiranja?? Meni to zvuči ko žešći SF.
    x

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    nije samo stvar tretiranja.
    nesto sto je svjeze skuhano, je nemjerljivo bolje od necega sto mjesecima ili godinamo stoji na polici. to nam kaze nas zdravi razum, kad ga pripustimo sebi.
    dakle ako bi i posla od potpunog povjerenja prema proizvidacima, da je sve bio, netretirano itd...
    ako bih izabrala samo one teglice bez secera, soli, itd...

svejedno ostaje svjeze kuhana hrana naspram necega sto stoji na polici xy vremena.
    mislim da je jasno sto je u prednosti.
    cijela prehrana po principima kineske tradicionalne medicine i principima kuhanja po pravilima 5 elemenata tvrdi da chi/zivotnu energiju ima samo svjeze kuhana hrana.

ako pogledamo osnovne principe svih prehrana od mediteranske, ayurvede, ovih i onih teoreticara, svi tvrde da svjeze ubrana / pripremljena hrana je zivotna. ona iz teglica to nije.
    pa i mi sami ljeti jedemo svjeze pomidore, paprike i slicno. zimi kad ih nema (teoretski) ukiseljene.

teglice su zgodne za tu i tamo, ali mislim da nikako ne bi trebale biti temelj prehrane.
    bez obzira sto su se prodavaci dosmislili zgodnog slogana o spricanim/nespricanim namirnicama.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    nije samo stvar tretiranja.
    nesto sto je svjeze skuhano, je nemjerljivo bolje od necega sto mjesecima ili godinamo stoji na polici. to nam kaze nas zdravi razum, kad ga pripustimo sebi.
    dakle ako bi i posla od potpunog povjerenja prema proizvidacima, da je sve bio, netretirano itd...
    ako bih izabrala samo one teglice bez secera, soli, itd...

svejedno ostaje svjeze kuhana hrana naspram necega sto stoji na polici xy vremena.
    mislim da je jasno sto je u prednosti.
    cijela prehrana po principima kineske tradicionalne medicine i principima kuhanja po pravilima 5 elemenata tvrdi da chi/zivotnu energiju ima samo svjeze kuhana hrana.

ako pogledamo osnovne principe svih prehrana od mediteranske, ayurvede, ovih i onih teoreticara, svi tvrde da svjeze ubrana / pripremljena hrana je zivotna. ona iz teglica to nije.
    pa i mi sami ljeti jedemo svjeze pomidore, paprike i slicno. zimi kad ih nema (teoretski) ukiseljene.

teglice su zgodne za tu i tamo, ali mislim da nikako ne bi trebale biti temelj prehrane.
    bez obzira sto su se prodavaci dosmislili zgodnog slogana o spricanim/nespricanim namirnicama.
    bas ovako i ja mislim

a ovo za zdrav razum

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    (a još nisam srela dijete koje ne želi jesto svojim prstima )
    ne znam jesam li te upoznala sa svojim sinom? ako jesam, bome si srela jedno!

U jednom sam se trenutku uplašila jer moje dijete odbija jesti rukama. neće pa neće.
    pokazat će prstom i reći "to to" ali neće rukom uzeti.
    ispostavilo se, kad smo postali malo spretniji, da je mladi gospodin - gadljiv.
    a to sam otkrila tako što smo imali scenu na cesti oko banane. hoće jesti, neće uzeti. potrajalo je dok mi je objasnio da želi da ostavim donji dio banane u kori. so it's not sticky.

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

moje dijete alergično.
    i nema te kupovne kašice na koju nije reagirao, unatoč tome što nije alergičan na ništa što piše da je u toj kašici. pa vi vidite.
    (da, okrutna sam i znatiželjna i testirala sam da vidim čime si mogu pomoći kad ne stignem kuhati)

a ono što kupim na placu? nekad reagira, nekad ne. kad ne reagira, vratim se i kupim još, u većoj količini. ponekad i tu reagira. jbg, tako to ide.
    neke stvari dobijem od prijatelja s vrtovima ili prijatelja koji imaju roditelje na selu.

Nikolina_S avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Nimrod prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam jesam li te upoznala sa svojim sinom? ako jesam, bome si srela jedno!

U jednom sam se trenutku uplašila jer moje dijete odbija jesti rukama. neće pa neće.
    pokazat će prstom i reći "to to" ali neće rukom uzeti.
    ispostavilo se, kad smo postali malo spretniji, da je mladi gospodin - gadljiv.
    a to sam otkrila tako što smo imali scenu na cesti oko banane. hoće jesti, neće uzeti. potrajalo je dok mi je objasnio da želi da ostavim donji dio banane u kori. so it's not sticky.
    sin ti je legenda

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •