evo i prva prava šetnjica obavljena...
sa mamom kod frizera..
vani je bilo oko 12 stupnjeva ako jedva, oblačno, a mi smo se zabundali jer smo bili sami kod kuće, a mamina kosa patila od Božića bez frizerke.. zakopčali se u kolica i piči... bubač je cijelo vrijeme bio super, kod frizerke je spavao, a zaplakao je tek kad smo kući došli..
što je još ljepše počeli smo ga s kolicima uspavljivati, jer ne želi zaspat više ako ga netko ne njiše ili ne voza... sunce moje malo, tako da mi se desi da mi beba spava u kolicama
![]()
ma bitno da spava, šta ima veze jel u kolicima hahahaha
Ja sam kupila jednu njihaljku u turbo limachu za 200 kn jako je dobra i bebu cu tamo ucit spavat jer ja recimo mogu gledat film,a njega nogom njisem.To ima moja sestra i pokazalo se jako dobro
Evo mene opet dosadne...
Daj mi recite kako ste rješavale šetnje u vruće dane?
Jeste li dijete pokrivale ili? ja mu stavim jaknicu sportsku, ispod ima benkicu i pamučnu gegicu + tanki bodić kratkih rukava.. jučer se pokazalo to dobro, makar sam ga još dekicom prekrila koja je malo deblja..
Al danas je strašno vruće već sada je 25 stupnjeva, i sad ne znam ni sama šta da od ovoga izbacim.. ne mogu mu nogice ostavit samo tako u gegici da budu gole.. a gore bi mu moglo biti vruće, pa sam mislila umjesto jaknice mu stavit prslučić mali koji imam..
Znate li ima li gdje tankih dekica za nabaviti malih (tipa onih flis dekica, ili čak pamučnih??) jer neću da mi se bubo kuha u kolicima, a pošto je još mali, i još pajki u kolicima...
E i da, da ostanemo u kući nema šanse..![]()
ja svoje obućem za nijansu više od sebe i to je to, samo ponesem jednu laganu dekicu ili plahticu za svaki slučaj.
Mi smo ti jučer bili u tankim pamučnim hlačicama (koje prekrivaju i stopala), ispod body na tregere i majica kratkih rukava. Pokrila sam ga jedino tankom pamučnom dekicom (bog ju blagoslovio - ali dobila sam iz Kanade još za starijeg malog, ne znam gdje ima za kupiti), kad je spavao u parkiću, jer je tamo malo puhalo i bilo svježije. I predvečer sam ga pokrila tek kad je zaspao (i tako inače baca dekicu).
A možeš Noi obući čarapice još ili šlapice, ako se brineš da mu je hladno za noge.
demian je jučer i danas ujutro (od 8 do cca 11) u hlačicama, bodiju s kratkim rukavima i majici s dugim rukavima. tokom dana (od 11 nadalje) je samo u hlačicama i bodiju s kratkim rukavima.
nemamo dekicu jer ne koristimo kolica, u šetnji smo uvijek u slingu.
Sad na ovim temperaturama samo bodić, šorc i čarapice. Kad još više zatopli samo bodić. I tako smo i ljetos, kad je bio mala beba. Po noći bi ga pokrili tankom dekicom, ali bi on odmah zalamatao nogama i zbacio je, pa smo i od toga odustali. Ja ne bih stavljala nikakve prsluke, deke, oblačila ga sloj deblje i sl., mislim da je i njima vruće kao i nama, i da ih to samo još više unervozi.
Inače, tanke pamučne dekice imate u Turbo limachu i Coconutu.
Apropo šetnja nakon poroda.. Ja sam isto malog izvela u šetnju kad je imao 10 dana. Imala sam CR pa to nije bila neka maratonska šetnja, već koliko sam mogla izdržati. Jedan stari iskusni pedijatar mi je rekao da djeca mogu svaki dan ići u šetnju, bez obzira na vrijeme, samo ih treba dobro utopliti kad je hladno, i toga se držim.
imam je ja.i asuper je. gledamo tv i nogom ga njišem. svaku vecer tako zaspe pa ga prebacimo u krevetic.a ako je nemiran po noci stavim pokraj svog kreveta,rukom ga njišem i napola spavamcim zaspe prebacim ga i nastavim lipo spavat. spas je to. bolje nego po rukama ga nosat.
Jedna poznanica prekjučer šeta u kolicima po vjetru svoju 1,5 mjesečnu bebu u kolicima. Ako se dobro sjećam- bez kapice. Jesam li baba ili je to ipak prerano bez obzira što je ljeto???
Naša druga beba će biti prava zimska mezimica i sigurno neće ići van prije 3 mjeseca starosti, a i tada će biti uvjetovano vremenom jer će biti veljača.
Ja sam rodila u veljači. Isli smo van nakon 15ak dana. Kakvih 3 mjeseca?
A ako nije hladno, ne puše, cemu kapica? Ni pregrijavanje nije dobro za malu bebu.
I ja sam rodila krajem veljace,isli smo van za neka 2tj.
Ma kakva kapica sad po ovoj vrucini,mom malcu samo od lezanja bude mokra glava
Mi prva dva mjeseca nismo puno šetali jer je bilo ljeto i užasno vruće, a malac je navečer u 19 već spavao (ne u kolicima, samo krevet je dolazio u obzir), tako da su samo jutarnje šetnje dolazile u obzir.
Zato smo jesen, zimu i proljeće šetali i po kiši i po orkanskoj buri i jugu. U nosiljci ili u kolicima sa zaštitom od vjetra i kiše.
Druga beba se treba roditi krajem siječnja i već sad se radujem šetnjama u Ergobaby nosiljci čim ja budem spremna za to. Puuuno ranije od tri mjeseca, uvjerena sam.
Kakva frikin kapica u drugoj polovici srpnja!? Pregrijavanje bebe opasnije je od pothlađivanja.
Osim toga, košara kolica ima onaj prekrivač koji štiti od vjetra i beba jedva da se i vidi u košari, a kamoli da će ju ispuhati i sl.
moje druge dvije su bile u setnji s nepunih 20 sati starosti, ne razumijem sta ce im biti, pa nisu bebe od stakla, u svakom slucaju vise im godi biti na zraku nego zatvoreni u kuci
mi idemo van i na +40 i na -20
Rođena u drugoj polovici 11. mjeseca, šetali od kad je imala tjedan dana pa .. mislim svaki dan, nešto u kolicima, uglavnom u nosiljkama. Svako je vrijeme za bebe, samo ih treba prikladno obući.
Zekana, i ja mislim da pretjeruješ.
Ovakvi komentari na druge mame su meni strašni. Ovime doslovno govoriš da je ona majka koja se ne zna brinuti za svoje dijete.
Hodala sam tako sa malcem u slingu i neka baba me potiho prokomentirala da to sigurno nije zdravo i da mu unistavam kicmu. Time je, iako joj tvrdnja nije točna, rekla da sam losa majka koja ne pazi na svoje dijete. To isto i ti radiš prema majci koja djetetu nije stavila kapicu. Kakva kapica po ovakvoj vrucini? Jos u kolicima ..
A ovo da ti dijete 3 mjeseca nece udahnut friski zrak je smijesno.. Rodila sam u prvom mjesecu i maleni je bio na zraku vec sa tjedan dana. Dobro sam ga zamotala i svaki dan po minutu duže vodila van. I evo , već preko 6 mjeseci mu ni jednom nisam mjerila temperaturu, kamoli da je bio bolestan..
Zekana stvarno si baba
Kakva crna kapica?! Stavi sebi kapu pa prosetaj, bebu obuces slicno kao sebe..
I stvarno ne mislis dati bebici da udahne svjezeg zraka toliko dugo?!?! I ja sam sokirana...
Bebi ce vise koristiti taj zimski zrak nego ovalj ljetni...
Ja sam rodila krajem 10. mj i bili smo vani vec nakon tjedan dana, doduse mojoj mami u narucju u dvoristu, a u setnji kolicima nakon 2-3 tjedna kad sam se ja oporavilaod carskog..
Svaki dan smo isli u duge setnje, osim po kisi i teskoj magluštini, evo ga zdrav kao dren
Sent from my iPhone using Tapatalk
Stavi sebi kapu pa prosetaj .
Mi smo od samog početka vani. I to po pola sata-sat svaki dan. Moje dijete živi u obitelji sa psom i šetnje po kiši, zimi, vrućini, su sastavni dio svakodnevice.
A bože jeste opake s kritikom na moje pitanje. Živimo u planinskoj klimi gdje puše nekada (i ljeti i zimi, nema veze) da te dobro zanese, a tad ni kapa ne pomaže. Da, nekada baš radi vjetra stavim laganu kapicu na glavu i ljeti, no nije bitno. Što ste se toliko zgražale na pitanje? Stvarno mi niste jasne. Meni se stvarno čini da je to rano za bebu pa sam zato pitala da li je to rano za bebu. Brate mili, kao da sam vas za dupe ujela pa ste sve poskakale. Stvarno sam se razočarala u vama. Vas bolje ništa ne pitati, očigledno.
A za moju bebu, zimsku bebu računam da neće ići van, barem ne u šetnje isto radi klime. Zimčuga i opaki vjetar, a vi se grozite koliko god hoćete, hehe! Ima svježeg zraka i kad ga pustiš u kuću, kraj otvorenog prozora ima puuuuuno zraka, ledenog i svježeg, ali nema uz to ledenog i opasnog vjetra kojeg se nekada prepadnem i ja odrasla.
ne kuzim bas ni te minute, kao izvest cu bebu danas 15 min, sutra 16
ljudima je zrak prirodan, to je kao da ih navikavas da disu. beba je sposobna biti vani i 1 min i 24 sata, uostalom nismo se rodili, kako ono kazu, s kucama oko vrata![]()
Vjetar nije opasan. Bebi ne moze nista biti pd vjetra. Zekana, cini kako se osjecas najugodnije. Bebi nece nista specijalno biti niti ako ju ostavi u kuci 3 mjeseca, no cure su ti odgovorile na post u kojem si se ti zgrozila nad nekom drugom mamom. Bez ikakvog razloga, osim vlastitih bojazni.
ma ovo je bezveze, kakvo navikavanje na zrak, topli, hladni, kakav godDa se pluća postupno naviknu na hladniji zrak.
Mikka je u pravu.
Nismo se rodili s kućom oko vrata.
Disanje kroz nos zagrijava zrak pa u pluća ne ulazi baš hladan zrak.
Važno je da je bebi zimi toplo, a ljeti da joj nije vruće.
Od vjetra, propuha i hladnih nogu oboljevamo samo mi balkanci
Kad je mama spremna, beba može van.
Pa ne znam, s obzirom na to da je svo ostalo vrijeme u kući na toplom, meni je logično da ne treba izać i odma pustit pola sata da diše hladno, nego po malo.. Od nagle promjene mene nekad zna boljeti u nosu pa sam i bebu čuvala.. Govorimo o zimi naravno, kad je vani hladno..
ako te boli u nosu na hladno, bolit će te svaki put kad izađeš na hladno, ne možeš se na to "navikavati". pa "navikavanje" nema smisla.
X
To jest naviknes se tako sto se nos i pluca sami prilagode na promjenu kad izades vani. Svaki put, bez obzira na trajanje izlaska.
Mm uvijek kihne kad promjeni temperaturu
Mislim da sve te preporuke o izlasku bebe vise postoje radi rodilje nego radi beba, mada mi ni to nije bas najjasnije...
Po meni je jedina potencijalna opasnost vjetra ako setas po nekoj prljavoj zoni pa ti vjetar nosi cestice u oci ili ti ndb doleti kakva grana u glavu, te kad si jako znojan i mirujes na vjetrusini pa se realno mozes prehladiti.
Inace se ne bojim vjetra.
Ni ja to s minutama nikad nisam skužila. Kad smo išle van, išle smo van, u konkretne šetnje. Koliko nam je bilo ugodno i koliko smo htjele. Cijelu zimu od najranijih dana.
To s klimama, ova je bolja, ova je hladnija, ne stoji. Sve klime u kojima ljudi žive pogodne su i za njihov podmladak, radilo se o ekvatoru, Južnom polu ili planinskoj klimi. Ako je beba zdrava, može van u bilo kojim uvjetima koji nisu baš ekstremni.
Meni se tri mjeseca držanja bebe u kući čini kao veliko uskraćivanje, ali nismo svi isti...
Nismo se zgrazale nego iznenadile/sokirale, dugo tj nikad valjda nisam cula da netko ne planira izaci s bebom van toliko dugo..
Neces sigurno voziti bebu u otvorenim kolicima onako kao na ravnoj dasci, ima sigurno nekakvu tendu, skafander i uzivajte u setnji...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Što je s onim ne kad je malo jaci vjetar?
to me zanima jer kazu da lako može dobiti upalu uha?
logicno mi je kad je hladno ili toplo, samo prilagodis odjecu
Posljednje uređivanje od Ninunanu : 21.07.2014. at 13:30
upala uha dobiva se od virusa i bakterija, ne od vjetra, pa čak i da je orkanski
meni stalno pune glavu s tim vjetrom, a s obzirom da zivim u Splitu nebi nikad izasla vani...
prvo mi je djete i jos sam cila u strahu, doduse nije bas ni fan kolica tako da smo pola na rukama pola u kolicima (ako dozvoli hehe) pa me tu i tammo panika uhvati
Osim u Dalmaciji....tu promaja i bura odnose živote.. Po mogućnosti. gurajte pamuk u ključanice jer promaja vreba nespremne.
Kad idete vani po neljudskim uvjetima sjetite se dječice na Aljasci, u Africi i Dalmaciji i budite bez brige.![]()
I mokra kosa,za ime sveto,ne idite vani s mokrom kosom,ni ljeti...zbog promaje
Da ne bi bilo zabune, iako znam znanje, ne mogu odgoj iz sebe istjerati...
Kad god vidim kako se nogometna utakmica igra po pljusku dodje mi da ih sve stjeram doma da ne dobiju upalu pluća
A nije baš da nakon svake tekme po kiši 22 igrača par tjedana u krevetu radi upale pluća![]()
To nam je u genetskom kodu. Nemože se protiv prirode. Ja čak djecu ne oblačim više nego sebe jer ja sam preslojevita uvijek,i stalno mi je hladno. Želim da su oni čvršći,a ne ko mama da 2h ulazim u more da me ne spuca infarkt. Ja sam upropaštena s tim "promaja u bubrige" pa njih ne maltretiram. Za sad su falabogu zdravi i imuni,da tako i ostane. I bosi su stalno,a to opominjem iz navike![]()
Carmina, i kod mene pušu i bura, i jugo
Nemam pojma, ja sam operirana od tih strahova, oduvijek sam izlazila s mokrom kosom...pa sam na faksu u Zagrebu, jednom usred zime, došla na fax i skontala da mi je kosa zaleđena, mogla sam je prelomiti. Onda sam pustila da se odledi i osuši kraj radijatoraMoram li napomenuti da mi nije bilo ništa od toga, nikad
))
Neki dan sam išla po curku u vrtić i čekale da prođe prolom oblaka, ali nije nam se dalo čekati predugo pa smo fino do grada šetale po kiši...ona je skočila u sve lokve, u jednoj se rastegla uzduž i popreko (okliznula) pa sam je onako mokru odvela u stastičarnu na presvlačenje (u ruksaku uvijek dežura zamjenska odjeća) i sladoled. Meni to baš fora, neka dijete uživa u svim godišnjim dobima i vremenskim prilikama, sve je to za ljude. I blato, i kiša, i sunce, i vjetar, i snijeg![]()
Jedva cekam nase setnjice. Bit ce bas lijepo vrijeme, sredina travnja. Cim cu se dobro osjecati, idemo se oboje luftati.
Odluka je na mami - ovisi kako se oporavlja i osjeća te kakvo je vrijeme i tu nema mjesta nikakvom iščuđavanju ni komentiranju
Znam neke koje po 3 mj nisu izlazile i one koje su odmah iz rodilišta produžile u šetnju![]()
Moja prva beba je rođena po paklenim vrućinama, ja se savršeno oporavila u kratkom roku, ponti od epi poispadali još u rodilištu i odmah smo išli u šetnje.
Druga će se roditi za koji tjedan, pa ćemo vidjeti. Nadam se što više vremena iskoristiti vani, osim ako baš ne lijeva kiša![]()