iako već i ptice na grani govore i znaju da je pušenje štetno za zdravlje, htjela bih vidjeti koliko nas MPO-vki puši bez obzira na postupke.![]()
iako već i ptice na grani govore i znaju da je pušenje štetno za zdravlje, htjela bih vidjeti koliko nas MPO-vki puši bez obzira na postupke.![]()
pitam jer uskoro krećem u postupak a jednostavno se ne mogu otarasiti te grozne točnije odvratne ovisnosti...
Ja prestanem oko mjesec dana prije postupka, ali ovaj put nisam karakter, odbrojavam 18 dana prije pikanja, a još zapalim pokoju![]()
Trudim se prestat, lijepim flastere, brojim cigarete, ali ne ide... Prestala bi zauvijek, mislim da prestajanje neposredno pred postupak nema baš neki utjecaj.
ima na moju psihu
![]()
ja bi prestajala na transferima, u krajnju uru. onda bi se opet propušila nakon negativne bete. nadam se da se sad neću propušiti barem godinu dana nakon poroda, da uspijem sa namjerom dojenja mojih duplića. dakle - ako sam ja ostala trudna sa 37 godina i kutiju ipo-dvi na dan, ostat ćete i vi
inače moj mpo liječnik mi je na zadnjem transferu pripritio da šta sam popušila, popušilaiako je naglasio da to moje prestajanje od kad počne postupak ili na transferu ništa ne znači, da bi trebalo prestati barem 3 miseca prije
Ja sam prestala prije 2 g. i još mi nekad dođe da zapalim, ali uspijem pobjediti želju! Glupo reći, ali malo mi se dnevni raspored odonda promjenio. Svaka cigara je imala svoj "termin" pa onaj termin za popodnevnu kavu ne traje pola sata nego brzinski srknem kavu i gibam naljevo. Kao i sad, bilo je i prednosti i mana. Ali u svakom pogledu, ful mi je drago da sam prestala!
ajd Pinky, utješila me...ja sam uvijek bila ispod pol kutije i grizem se za svaku...
Nadam se da sam i ja popušila svoje![]()
Ja sam prestala pušiti 3 mjeseca prije postupka, nisam pušila cijelu trudnoću i nekih 2 mjeseca nakon poroda dok sam dojila curu. A sada opet pušim i grizem sebe zbog toga, mada opet razmišljam da bacim to zlo. Kada sam mogla cijelu trudnoću mogu opet i zauvijek da bacim to zlo.
Ja sam prestala pušiti 3 mjeseca prije Maribora i opet propušila nakon padanja bete- biokemijske. Žao mi je što sam ponovo počela ali mislim da to nema utjecaja na postupak, naravno da nije zdravo i da ne bi trebale uopće pušiti ali sama sam se uvjerila da ni to ništa ne znači.
prestala sam pušti prije 3 godine, 3 mjeseca i 14 dana (bila je nova godina, nisam neki frik pa da brojim dane) i dobila 15 kg! one su gore zlo u postupcima i pogotovo sad u trudnoći pa sad razmislite.... inače, moja mama je pušila u trudnoći a ja (a zna me većina ovdje) nisam baš ispala neka astmatična rahitična mršavica...
Ja sam imala transfer oko 16h,a što sam popušila do tog vremena,toga dana,to je bilo to...
U početku mi nije padalo napamet zapalit,a sad već pomalo zavidno gledam neke svoje frendice..
No,odlučila sam da neću,pa kako god bilo..
Naravno da bi bilo najbolje da sam puno ranije prestala,ali bolje ikako nego nikako!
Pušač sam, i to strastveni...nikad nisam pokušala prestati ( a pušim već cca 15 god ). Pušila sam i prije IVF -a, kroz sami postupak mislim čak i duplo više, užasno sam bila nervozna... i nakon postupka...
E sad, pušila sam i u trudnoći ( znam, odvratno zvuči, i svega sam svjesna, ali evo, iskrena sam...), nakon 4.mj. trudnoće, doduše...prva četiri mjeseca nisam mogla ni prić blizu duhanskom dimu...
Nakon toga sam ponovo propušila, i pušim i danas...Sve smo mi svjesne da i najzdravijim osobama cigarete u određenoj mjeri škode, sve mi to dobro znamo, ali u ovakvim stresovima koje sve zajedno prolazimo, nisam preoptimistična da se može prestat preko noći ( svaka čast iznimkama i čeličnim karakterima - ja to nisam...).
Davno sam sama sebi rekla da ću prestat pušit onog dana kad osjetim da mi cigarete počinju smetati, ne zbog ni jednog drugog razloga, a to je vrijeme lagano stiglo...(kašalj, zapuhanost i sl.) i spremam se i psihički i fizički na taj korak, jer kad to odlučim napraviti, željela bi da to bude zauvijek, bez obzira na postupke...
Jednom mi je također moj ginekolog rekao da on smatra, a i da su neka istraživanja pokazala, da nagli ( čitaj preko noći ) prestanak pušenja, pogotovo u trudnoći, kod stratsvenih pušača, može čak dovesti i do apstinencijskih kriza i kod mame i kod bebe, i da je u svakom slučaju, u takvim situacijama, poželjno polako smanjivati doze ( što je možda i logično? )..Sad, koliko to sf zvuči, ne znam, nisam znanstvenik..
Znači, pušim, ali se nadam da ću ubrzo napokon pokušati prestati...zauvijek...![]()
Posljednje uređivanje od katka22 : 14.03.2011. at 13:27
Katka22,slažem se oko onoga da nije dobro ni preko noći odjedanput prekinut.Mojoj jednoj frendici je ginekologica rekla da ne prestaje pušit-mada ona nije imala ni namjeru,nego da max smanji.
Opet znam slučajeva gdje je sve bilo sa dijetetom uredu bilo da se radi o nastavku pušenja kroz trudnoću bilo da se radi o naglom prekidu..
Bez obzira na preporuke i inih stvari oko štetnosti,pušiti ili ne je individualna stvar i samo tvoja odluka..i ja to poštujem-kao sada bivši pušač![]()
jooooj curke moje kad bih barem bila karakter pa da kažem dosta,od danas više neću...
al nisam,ujutro uz kavu,poslije ručka,popodne uz kavu..pa u međuvremenu,pa mi dosadno...i tako na kraju popušim kutiju...![]()
Svugdje sam čitala kako je dobro i poželjno da se ne puši.
Pušila sam 15 godina i konačno prestala prošle godine u 10mj.
glavni razlog je to da ću biti uskoro biti trudna i mogu reći da me to presjeklo i konačno sam prestala
MM je isto pušio i on je prestao prošle godine u 5 mj. (a dimil je 2 kutije dnevno) ali da on nije prestao, mislim da ne bi ni ja.
Nije mi nikada branio, čak ni kad smo ulazili u postupke, rekao mi je ako ne mogu da se ne maltretiram.
Pokušavala sam i prije, ali bezuspješno, ipak je teško ako svi oko tebe puše.
Dobila sam 5-6 kg pa još i blage stimulacije i eto kile samo rastu.
E da i papica je promijenila okus, sve mi je jako fino i stalno sam gladna
Teško je riještiti se bilo koje ovisnosti
Kažu psihijatri da postoji opasnost da se jedna ovisnost zamijeni drugom još većom. Pa sad ti budi pametan. Svakako ne bi trebalo pušiti u trudnoći i uz djecu.
Ja sam prestala neposredno prije prvog transfera koji je bio pred godinu i mjesec dana i od onda više nisam zapalila. Isto sam pušila 1-2 kutije dnevno. Ni sama ne znam kako mi je to uspjelo, imala sam par kriza ali ne prevelikih. Sad imam osjećaj da ne bi zapalila nikad više. Smetaju mi cigarete, dim, zadimljeni prostori i roba i nadam se da će tako ostati zauvijek.
Zadnju cigaretu zapalila 06.12.2008. oko osam ujutro, ušla u sobu za punkcije i transfere na VV-u da mi vrate dvije mrvice, i skoro od stresa i ludila oko deset zapalila ponovo ali se suzdržala i evo uspješno odoljevam već više od dvije godine...
Šumskovoce, ne znam obrazloženje. Ali ima onih nekih priča tipa ovisnički gen i ljudi skloni ovisnostima (oralni tip kod pušenja - stalno nešto u ustima) a u praksi se pokazalo da nakon prestanka pušenju počneš više jesti, ili igrati kompjutorske igrice, piti... Visiti na forumu?!
hehehehehe... prestala sam pušiti 3 puta do sada, prvi put sam se prejedala, drugi put sam šetala do beskraja i treći put opet trusila po hrani![]()
A na forum sam se navukla od kad sam saznala da smo MPO par, to je dobro za moje psihičko zdravlje...
Mislila sam da je nešto gore u pitanju, pao mi kamen sa srca.
Ovisnički gen po meni ne postoji, eto ja pušim jer imam iskrivljenu sliku o sebi (tipa da uživam dok pušim) i zbog nekih drugih doživljaja sebe same u glavi. Da sam dovoljno ustrajna rješavati svoje unutarnje probleme, pušenje bi postalo prošlost samo od sebe... ali eto, lakše mi je sakriti se iza svoje zavjese dima i zatvarat oči pred evidentnim... Kažu da je spoznaja problema prvi korak u rješavanju istoga...
Ma znate šta?! Šta god svi pričali, meni je tako dobro bilo kad bi zapalila!To mi je bilo mojih 5 minuta i sve mi je bilo ravno! I baš me briga da li će me netko osuđivati za ove riječi ili ne!!!
![]()
Posljednje uređivanje od Snekica : 14.03.2011. at 17:30
ne daj se Sneki!!
ja prestala kad sam vidila srce pa čak i koji dan poslije(prije sam bila preskeptična) a počet ću opet kad prestanem dojiti (iako to ne planiram skoro). ja sam pušač u duši i moš ga slikati! a ne fale mi ni malo!
Prestala prije 4 godine, kad sam krenula u MPO. I nikad mi više nije palo na pamet zapaliti, bila sam presretna što sam konačno raskrstila s tim i jako ponosna na sebe. Zapravo, mislim da sam i godinama prije toga jedva čekala da prestanem pušiti i žao mi je što nisam i ranije.
POTPIS VELIKI
Iako, evo, za par dana će bit 2 godine da ne pušim i nemam nikakvih kriza (više, a nisu bile neke strašne nikad) i ne fali mi uopće. Svejedno, sjećam se one ugode. A onda s druge strane sam jako ponosna na sebe jer nakon 21 godine pušačkog staža sa cca kutijom i pol dnevno, evo ja sam ponosna bivša pušačica
Moj prestanak nije bio vezan uz MPO i postupke, nego jednostavno mi je prekipilo da mi cigareta rukovodi životom. Puno sam poslovno putovala u zemlje gdje je pušenje već bilo više manje svugdje zabranjeno i to me užasno počelo opterečivat - kad ću, gdje i koliko stić zapalitI jednostavno sam jedan dan odlučila i naručila se na tretman magnetskom rezonancom i nikad od sad više povukla ni dima
Da li je taj tretman bio placebo ili je stvarno bilo nešto, ne znam ni ne zanima me.
Sjećam se jednog odličnog magneta za frižider na kojem je pisalo:
"Prestati pušiti je najlakša stvar na svijetu."
Ja znam jer sam to napravio tisuće puta!
i ja sam prije dvije godine prestala pušiti i dobila sam 20-ak kilograma ...užasnekako mi se ne prestaje jer ću opet natuć kile, a kao što je ksena rekla mislim da su kile štetnije za postupke nego pušenje.
eh da i da nadodam nisam pušila negdje oko 15-16 mjeseci prije zadnjeg postupka i baš tada nisam stigla do tansfera.. po prvi put, a i znam nekoliko žena što su pušile kroz kompletan postupak i opet ostale trudne! Jednostavno mislim da je to sreća kako kome upali.
ja pušim cca kutiju na dan, nakon punkcije svedem na minimalno jednu/dvije na dan samo da me želja mine pa ako upali super.
I ja sam jedna bivša strastvena pušačica. Nekoliko puta sam pokušavala prestat, ali nisam imala dobru motivaciju pa sam brzo ponovno propušila. U prvih par postupaka sam pušila ... imala jednu biokemijsku i puuuuno grižnje savjesti. Na kraju mi je ipak bilo lakše prestat pušit nego se stalno opterećivat i predbacivati si da ipak nisam napravila sve u svojoj moći da dođem do željenog cilja. Ne znam da li prestanak pušenja ima ikakvog utjecaja na to što sam uspjela zatrudniti i roditi, ali sam se barem riješila tog otrova. Ne smrdi mi roba, ne smrdi mi stan, hrana ima okus, prsti mi nisu žuti, ne kašljem u nedogled i na svu sreću nisam od onih bivših pušača koji više ne mogu smislit dim cigarete i zanovijetaju pušačima. I ako netko želi prestati pušiti preporučam tretman magnetskom rezonancom ... meni je pomoglo ... prestala sam pušit bez ikakvih kriza. Da li je placebo ili ne ... nije mi bitno, glavno da je uspjelo!
Prestala sam pušit prije cca 5 godina, krize sam imala koji mjesec poslije, ali danas mi uopće ne pada na pamet zapaliti cigaretu. Kad sam prestala, sjećam se, mislila sam pa kako ću uopće popiti kavu bez cigarete, dobit ću sigurno i koju kilu više...... Danas kafenišem bez ijedne cigarete, s kilima i nakon puno postupaka i prestanka pušenja nemam uopće problema (genetika mi takva).... Ma sve u svemu, ja sam se preporodila otkad ne pušim......
A baš si našla datumMeni je 17.03. znači za 2 dana slavim 2 godine
Skoro pa nevjerojatno. A večina koji me poznaju mi i kažu da stvarno nisu vjerovali da će meni uspjet, koliki sam kroner bila.
Što se tiče "pušač u duši" TA SAM. Ne fali mi cigareta ni najmanje, ali sam svjesna da sam ja BIVŠI pušač, a ne nepušač i uopće mi ne pada na pamet reskirat s jednim dimom ili jednom cigaretom na fešti, jer to tako krene
Brzo bi se ja sjetila da "s cigaretom nisi sam"![]()
Pušenje je inače štetno za zdravlje, a u našem slučaju štetno utječe na produkciju muških i ženskih splonih stanica što smanjuje šanse za začeće.
Žene koje puše imaju veći rizik od pobačaja i malformacija ploda (najviše u vrijeme dijeljenja stanica i formiranja organa) to se čak događa u slučajevima gdje žena ne puši, ali njezin muž puši.
Zato učinite nešto za sebe prestanite pušiti budite zdraviji i plodniji![]()
Pušenje općenito nije dobro za zdravlje, ali sam uvjerena da nema velike veze s MPO-om. Ono, to je rubrika "opustite se", "nemojte vježbati", "nemojte bit u stresu" itd.
Ono, kad se trudnoća postigne, bilo bi poželjno smanjit / ne pušit.
Da se treba grist za popušene kutije iz perspektive nije uspilo - pls don't. Pogotovo ako ste u Hrv. u postpucima, ima puno više veze neoplodnja više od 3 od pušenja itd.
Tj. tu vam je jednostavna račnuica - ako ćete se grist prestanite pušit. Ako nećete - nastavite pušit. Iz 10 godina življenja ovoga imam milijun primjera di se pušilo tijekom postupka pa je svejedno uspilo.
Bottomline - uvjerena sam da to ima minimalan utjecaj na uspjeh, bez obzira na linkove fight u stilu "stres pogoduje MPO-u" versus "stres uzrokuje neuspjeh MPO-a" a što će vam, na kraju, bit lakše napravit je ovisno o tome kako ćete menadžirat grižnju savjesti na temu pušenja.
Znači - stvarno nema neke veze - ali ako vas živcira, više nego opušta - don't do it. Ako vas manje živcira, a više opušta - do it. Do pozitivnog testa, onda smanjite ili prestanite, što već možete napravit.
Posljednje uređivanje od ina33 : 15.03.2011. at 16:23
ina33 i ja se slažem s tobom... a ovi savjeti - prestanite pušit budite plodniji - tell me something I don't know...
I btw šta kad je s pušačicom stanje OK, a nepušač ima oligoastheno ? Je li krivo pušenje ili nepušenje? Možda da propuši bi mu oligoastheno prošao... Tko zna..
U svakom slučaju ne branim pušenje, sama sam si gnjusna s tom cigarom u rukama dva tjedna prije stimulacije... ali nažalost moj uzorak iz RL govori da su parovi koji se nisu izluđivali (i pušili u tijeku postupka) uspjeli iz 1-2 pokušaja, a oni koji su paranoično pazili na sve i svašta su prošli godine muke i borbe... Na početku me razljutila izjava jedne suborke koja je napisala da što manje zna, bolje živi...e pa sad se slažem s njom. Što se manje pilam s temama vježbati ili ne, jesti ananas ili ne, raditi na kompu ili ne, ležati nakon transfera ili ne, i tako redom to mi brže prolaze dane u iščekivanju postupka i osjećam se bolje, neopterećenije i veselije, a TO su osjećaji koji povećavaju šanse za uspjeh - veselje, nada i pozitivan stav.
Ma, sumsko, čak ti i to nema veze s time - to, pozitivni stav itd. Ono, općenito, u životu je bolje ne bit kolerik (iako, i to je upitno, ako si neki reggea yo man pa ono ne mičeš se nego samo plutaš) itd. Ono preveliki (nenormalni) stres ugrožava spavanje i zdravlje, ali sve drugo je - normalno. Stress-stream pretjeruje i živi od reklamiranja opasnosti stresa. Pozitivni stav - nema veze s uspjehom, bilo je istraživanja stres je bolji za IVF i stres je loš za IVF.
Treba bit realan i složit si neke realne opcije i ne izludit od svega. To ti znači, iskreno, u tvom konkretnom slučaju (KB Ri) razmislit ima li ti smisla ići negdje okolo ako te ne košta previše u smislu love i nervirancije (tipa Reš itd.). Malo se raspitat jel' rade vitrifikaciju il' slow freezing stanica itd. u KB Ri. Pušenje i stres, ono, u cijeloupnom kontekstu, je ono malo... kao zabava za raju, nemoj se ljutiti, ja nekako vjerujem u iskrenost (u tom smislu ako je misli pozitivno čak i štetno ako je ono marama preko očiju). Realno, zakon plus još KB Ri... ono, nije baš neka dobitna kombinacija, u stvari, kako za koga.
A ovo - stres i pušenje - to ti je ž lista prioriteta u tvom slučaju. Naravno, najbitnije je imat sreće, ali na to ne možeš utjecat.
Sretno!!!
Posljednje uređivanje od ina33 : 16.03.2011. at 13:28
I oni koji se drogiraju ostaju trudni pa ipak nije zdravo. Ne znam zašto nekome smeta moj pogled na zdravi život, a još manje mi nije jasno zašto traže pomoć od doktora kad si ni sami ne žele pomoći. Ako je dokazano da pušeneje šteti zašto si ne probate povećati šanse bile one male ili velike.
Nije dokazano jednoznačno uzročno-posljedično da pušenje šteti implantaciji ploda. Upravo je u ovome emotivna kvaka, koju bi ja poručila ženama da se ne ubijaju zbog toga. Ono, prestanite pušiti, ako to želite, zbog sebe (i okoline), ali da će to nešto suludo utjecat na implantaciju - to je prije mit, nego nešto dokazano.
Posebno u kontekstu pomoći koju kro doktori mogu dat pacijentima mi je žao da se ljudi ubijaju grižnjama savjesti i izvrtanjem života naopačke (mislim na zakon) - referiram se na rečenicu da je nejasno zašto ljudi traže pomoć od doktora. Mislim, s tim se donekle slažem. Ali, ne znam je li se tu kužimo.
Zdrav život super, ali uz svjesnost o gradaciji što je puno bitnije. Po meni, bitniji je puno bolji zakon i bolji lab, a zdrav život je za samu implantaciju više ono razina "nice to have". Zdrav život je super za... ostatak života, nevezano, ali nije toliko supervažan za sam MPO. To sam htjela reći.
Posljednje uređivanje od ina33 : 16.03.2011. at 14:04
To šta se tiče same implatacije ploda to nije dokazano ali je dokazno da pušenje šteti kvaliteti jajnih stanica, broju i pokretnosti sperme.
Početak i osnova ove teme je bila pušenje i mpo naravno da neću podržat mišljenje tipa ako te to opterećuje ako ćeš se više mislit, grist zbog toga onda puši.
MPO i pušenje ne idu zajedno u kojoj mjeri to je sad nebitno.
Ja sebi nikad nebi dopustila umanjiti šansu da dođem do svoje srečice.
Eh da...dakle:
- KBC Ri + HR zakon
- Pušenje
- nikakav utjecaj pozitivnog stava na ishod
Dakle nema mi šanse![]()
ne mogu se ne nasmijati....
Bilo je trudnica u KBC Ri
Bilo je trudnica u HR po novom zakonu
Bilo je trudnica koje su pušile prije postupka, u tijeku, a nadasve i nakon toga
Bilo je trudnica koje su se pikale a da nisu znale ni kako se lijek zove
Starijih i mlađih od mene (nas svih) i sve to znači da ćemo i MI biti trudnice. To je stav koji ja zastupam, ne osuđujem ni one koje se manično drže svakog savjeta o "povećanju šansi" niti one koje svoje odgovore traže u znanosti i/ili statistikama, niti one koje imaju new-age pristup. Jedino mi ne leže one koje misle da je jedino njihov stav ispravan i vodi prema uspjehu...to je bad. Jer kao što su nam dijagnoze različite, tijela različita, tako su nam i psihe/sudbine/životni putevi različiti i svatko zna sebi odredit ono najbolje.
A ti ina33 ti si vrelo znanja i sad će da te udavim na pp![]()
osobno, ne postoji ružniji prizor od trudnice kako puši!!!!!!
dok traje stresan postupak opravdavam pušenje, bar nekakav odušak, ja sam se suzdržavala od dana početka pikanja, nakon negativne bete bi to sve nadoknadila
ali cure, nakon svih trauma, punkcija, negativnih rezultata i suza ne postoji ta sila koja bi me natjerala da zapalim nakon plusa na testu!!!!!!!!!!!!!
a što se tiče studija, pa kome one trebaju? nismo blesave: pušenje šteti i točka!