-
u prvih 18 dana svega 100g...
molila bih za savjet - treće mi je dijete, prvo dvoje sam dojila uz AM 8 mjeseci i to uz gomilu poteškoća u početku. Oboje su bili prvih mjesec dana samo na cici, dobili oko 300g, stalno bili nemirni, plakali i stalno bili na cici pa mi je za oboje pedijatrica uvela AM nakon tog prvog mjeseca zbog svih navedenih razloga.
sada, s trećim, sve je super (osim soora) - mala cica, super spava, ima dovoljan broj pokakanih i popišanih pelena i rekla bih sretno i zadovoljno dijete i odmorna mama da je nisam mjerila po izlasku iz rodilišta i danas. Rođena je s 4450g, izišla iz rodilišta sa 4150g a sada, 18 dana poslije, ima 4250g.
Dojim je na zahtjev, između podoja spava po 3 sata a po noći mi spava od zadnjeg obroka (uvijek nudim obje cice za navečer iako uglavnom pojede jednu) koji je oko 20 30 pa skroz do 4, 5 ujutro. Mislim da u tom nedostatku noćnog hranjenja leži nedovoljno dobivanje na težini ali dijete jednostavno ne mogu probuditi. Doslovno. Po 15 min pokušavam, spava ko top. Cijedim joj mlijeko u usta, jedva da ga gucne, ne hvata cicu, ako je uopće i uspijem djelomično probuditi, dvaput povuče i tek onda zaspe još čvršće.
Pedica mi se vraća s godišnjeg tek krajem mjeseca, patronažna mi je rekla da ubacim AM, kad joj pokušam poslije obje cice uvaliti tu gadnu silikonku i to bljutavo mlijeko, pljuje, neće piti. ako joj ponudim AM sat vremena poslije podoja, prihvati i popije dozu bez problema ali ako joj ponudim cicu poslije sat vremena, povuče par puta za žeđ i zaspi.
Doslovno nisam pametna što raditi - čini mi se da mlijeka imam dovoljno, samim time mi je suludo davati AM samo zbog kilaže, ako joj uvedem zaseban obrok AM to mi je skok od 6-8 sati sa cicama što će slati signal za manje mlijeka (izdajalica i izdajanje nisu opcija) - dijete mi djeluje zdravo i zadovoljno i izdužuje se, pelene i kakice su super, spava puno...
Imate neki savjet?
-
Samo doji, ja nisam uspjela sa trećim, ali moja nije dobijala na težini, nakon 20 dana imala je prođajnu težinu, i morala sam je dojiti po sat dva(problemi sa mliječnim kanalima). Dijete dozira sebi mjeru, kako joj se bude tražilo tako će te i ona zvati. Vidjet ćeš. Sačekaj još par dana, uu najgorem slučaju, za AD nije kasno, ali za dojenje može biti.
-
Ako nije vagano na istoj vagi, nije relevantno, jer se vage međusobno mogu razlikovati i do 500g (govorim iz iskustva). Možda da smanjiš razmak između podoja, pogotovo po noći (ja sam svog sina budila tako da sam mu noge močila u hladnu vodu, jedino tako sam ga mogla probuditi). Nakon tjedan dana ponovi vaganje na istoj vagi, onda ćeš znati točno na čemu ste.
-
ma nema pomoći, ako se ne da budit, nema šanse da ćeš je probudit. tako je i moja. al ako nije vagana na istoj vagi...
al pokušaj joj o danu dat češće. meni je bila identična situacija ko i tebi. dobivala je 600 g prva 3 mjeseca. al ja sam bila sretna jer je spavala cilu noć i super je beba, a evo i danas sporije dobiva ne težini, al ja vidim na njoj da je ok.
-
pa i sama kažeš da ti je prvo dvoje dobivalo malo na kilaži, takva su djeca valjda
kako ste ti i suprug građeni? možda ti i u tome leži odgovor
nadalje, i opet sama kažeš da kaka, piški, dovoljno, sretna je i zadovoljna beba
ne vidim problem 
prati pelene, opće stanje djeteta i udri brigu na veselje
a nije ni mala beba, 4i nešto kile je solidna kilaža 
za svoj mir ponudi joj dojku češće i to je to
ja sad po ovim vrućinama vodim 'rat' s mojom malom (10 mj) stalno joj guram cicu u usta, a ona ko vrapčić, malo po malo
a ne jede od dohrane apsolutno ništa
na kilaži je od sedam mjeseci dobila možda 200 - 300 grama, takva je i gotovo, da se ja postavim na trepavice
i da, ostavi me AD-a, nemoj si komplicirati život bez veze :hug:
nazovi još i SOS sa svaku sigurnost i da sve provjeriš
Posljednje uređivanje od kahna : 11.07.2011. at 16:04
-
Drži se ivala 
Nikako nemoj uvoditi AM jer nije problem u količini nego u tome što ona nije zainteresirana jesti. Dodavanjem AM na bočicu si samo zaista još više možeš zakomplicirati dojenje, ako joj se ne da dojiti samo ćete doći do toga da joj se još manje da dojiti jer joj je lakše gutati na bočicu. Stoga molim te, izdržite i ne koristite bočicu, jer ti zaista imaš dovoljno mlijeka i nije panika.
Vjerujem da, kao što si i sama rekla, problem leži u nedostatku noćnih podoja. Da li ima 10-12 podoja u 24h? (pod podoja smatram AKTIVNE podoje, ono guta, jede vidno) Ako nema, onda morate poraditi na tome. Što se razbuđivanja tiče, radi što god treba da je razbudiš - skini je golu, presvuci je, štipkaj je, budi nemilosrdna u razbuđivanju.
Treća stvar, zaista je moguće da je razlika u vagama, par 100 gr se lako izgubi od vage do vage.
Svakako gledaj da bude 12 podoja u 24 sata, ako ih nema, uvedi ih pod svaku cijenu. I nikako ne odustaj od dojenja, treba cca 6 tjedana da se dojenje uhoda, to nije ništa čudno.
Što se dobivanja na kilaži tiče, najbitnije je da malena dobiva - da gubi na kilaži ili stagnira to bi bilo alarmantno, ovako nema razloga za paniku (pogotovo jer su pelene ok). Samo polako - daj vam vremena da se uhodate, to je najnormalnije
-
e a najbolji lajtmotiv cijele priče s dvoje starije djece je da su mali požderuhi u pitanju, stalno bi nešto jeli i žvakali od jutra do mraka, i ne postoji namirnica koju ne jedu, samo je hijerarhija u pitanju (sreća pa kuham zdravo jer bi bili ko dvije loptice). A razlog tome, kako kaže muževa i moja familija, leži u tome ''jer su deca bila gladna prvih mjesec dana pa je to sad u podsvijesti''
hahaahhahah
-
ista je vaga u pitanju jer sam je na kućnoj mjerila čim smo stigli iz rodilišta da na njoj mogu pratiti dalje. Imate pravo, pokušat ću joj davati po danu češće nego što traži iako mi je stvarno muka buditi dijete kad lijepo spava. Što se noći tiče, tu jednostavno nema nikakve šanse, štogod sam probala od buđenja, ako je i uspijem probuditi, odmah zaspi na cici čim jednom povuče - mala spavalica.
Razlika između prvo dvoje i nje je u tome što ona ne traži više nego što dobiva, a oni su jadni plakali od jutra do mraka prvih mjesec dana jer valjda nisu mogli navući dosta mlijeka (tad su mi podoji trajali po sat vremena a razmaci su bili sat vremena, bila sam ko zombi i svađala se s mužem i svima jer su mi svi sjedili na glavi da nemam dosta mlijeka i da se djeca gladna) - zato mi je pedica i rekla s mjesec dana da uvedem i AM, a prodojeći je orijentirana.
ma mala mi je super,dijete je zadovoljno, kaka 3-4 puta dnevno, piški između 5-6 puta... nastavit ću ovim tempom i češće joj po danu davati (nemamo 12 podoja ziher, 8-10 ih je, fali noć) pa ćemo vidjeti za dva tjedna
hvala i pusa svima
-
Za početak uvedi 2 po noći i bar jedan ili dva po danu i to ti je dosta, ja ne bi AD davala, samo dovodi dojenje u pitanje...
pelene su vam dobre...
A po noći, pa probaj ovo što je martina napisala, namoči hladnu vodu i tapkaj pa uvali cicu
-
ivala, meni se uvijek upali alarm kad čujem da beba (tako malena, do mjesec dana starosti) "lijepo spava" a ne dobiva na težini koliko je očekivano... Zašto? Zato jer je moguće da je lagana žutica u pitanju. Nije uvijek dijete uočljivo žuto, pa da na prvi pogled vidiš što je u pitanju. Neka djeca "požute" tek po dolasku iz rodilišta. Prvi i često jedini simptom je dijete "spavalica" koje se teško budi. Tako maleni se ponekad neće probuditi ni ako su gladni. Tako da zbilja moraš, na bilo koji način, buditi dijete. Ako je ne uspiješ probuditi, ja bih se na tvom mjestu izdojila i dala izdojeno mlijeko u snu na špricu (i to sam nekoliko puta napravila, nije teško kad se malo ispraksiraš).
-
martina , moja nije imala žuticu, a isto je spavala. al NEMA ŠANSE da je probudiš, to je nevjerovatno
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma