Ukratko, začela sam iz 5. IVF-a, nikad prije nisam bila trudna. Spadamo pod idiopate. Sa 20 tjedana odem na redovni pregled-beba mrtva. Ništa nije dalo naslutiti tome na prethodnim uzv pregledima, a imala sam ih 5.
Prema nalazima s patologije, beba je bila potpuno zdrava. Dakle problem je nastao u meni. Spominju se cistice u posteljici, spominju se neke manje infekcije...Spominje se fibroza resica i subkorijalni fibrin...Radončić kaže da bi to moglo imati značenje ali da je nedovoljno pojašnjeno.
Piše i ovo- " u većini rezova vidljive su septalne manje ciste(u većem postotku se nađu kod trudnoća s diabetes melitusom majke i RH inkompatibilnošću)"
Tu RH inkompatibilnost mi svi spominju od početka, iako sam u 15. tjednu radila testove senzibiliteta i bili su ok(ja AB-, muž A+). Radončić savjetuje da odem transfuziologu i da 3 miseca nakon primanja rhogana napravim dodatnu grupnu tipizaciju inkompatibilnosti. Iz toga zaključujem da onaj IAT kojeg inače radimo ne obuhvaća sve??? Na onoj listi za odjela za transfuziju osim IAT-a ima još cili niz podgrupa(Kell, Duffy, DAT, MN...) a meni je zaokružen samo IAT i samo su to testirali...
Šta se tiće šećera, to nisam ni stigla kontrolirat u trudnoći, prije nikad nisam imala problema sa šećerom. Jel moguće da šećer bude uzrok smrti bebe? Sad me šalju i na OGTT...
Šalju me opet i na briseve i TORCH. Imunološke testove sam odradila, kao i biljege na trombofiliju i bili su ok osim onog MTHFR-heterozigotni tip gena, rečeno mi da pijem andol 100. Pila sam ga do 6. tjedna trudnoće kad sam prokrvarila zbog hematoma, tad su mi ga ukinili i nisam ga ponovo počela pit kad je stalo krvarenje jer su mi neki ginekolozi rekli da mi to ne treba, dok je Šparac mislio da mi ipak treba...Šta vi mislite o svemu, ima li ko sa sličnim iskustvom? Imate li koji savjet šta bih još trebala napravit, kome se obratit?
Koliko dugo nakon poroda i kiretaže se trebamo čuvati, kad najranije mogu ić po preostale jajne stanice a kad mogu opet u stimulirani? Neki kažu 3, neki 6 miseci. Dal uopće smijem razmišljat o trudnoći dok ne saznam uzrok pobačaja? Kad mogu očekivati menstruaciju? Prošlo je 13 dana od poroda, krvarenja nema od prekjučer. Imate li kakav savjet za bolji oporavak maternice? Nastojim ostat normalna bez antidepresiva i sedativa, fizički sam ok, psihu isto nekako posložim ali emocije i hormoni me satiru. Koliko vam je trebalo da dođete sebi bar toliko da normalno funkcionirate u društvu? Hvala svima na odgovorima.