Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: BetahemolitiČki streptokok

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno BetahemolitiČki streptokok

Evo, mislim da se o tome premalo zna i da bebe stradavaju zbog neznanja i svaka trudnica bi trebala (zlu netrebalo) znati nešto o tome, Ja sam ga imala u urinu i morala sam se zapravo izborirt za profilaksu unatoč novim studijama i saznanjima da ako je urin(ja sam se raspitala samo za urin, ali znam da može bit i u brisu) sterilan žena se tretira kao da ga ima i kao takvoj daje se profilaksa jer on uzrokuje kod bebe sepsu i meningitis, Ajmo tko još zna nešto o tome, mislim da ne može naškodit da svi ponešto saznamo o tome

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Koliko ja znam, profilaksa se daje samo u tijeku poroda.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MIslim da kod nas neki ginekolozi jos uvijek kljukaju trudnice i u toku trudnoce, dok porod nije ni na horizontu.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A da :/

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

ja sam pila antibiotike mjesec i pol prije poroda tak da je na kraju u urinu bila prisutna samo kandida, moja saznanja su da nije važno gdje ga imaš, obavezna je profilaksa i ako je kasnije nalaz u redu jer je bilo slučajeva sa sterilnim nalazima, a beba je imala sepsu...., a može ga pokupiti i u trudnoći, tak da je obavezno liječenje

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nije obavezno liječenje, obavezna je profilaksa u tijeku poroda.
    Streptoccocus agalactiae je betahemolitični streptokok serološke grupe ,,B“ (BHSB). Najprije je otkriven kao uzročnik mastitisa kod krava. Od 1970-ih BHSB se navodi kao značajan uzročnik neonatalnih i postpartalnih infekcija. Dio je normalne flore urogenitalnog i gastrointestinalnog sustava, a kod 5-30 % trudnica vagina i rektum su kolonizirani BHSB-om bez ikakvih simptoma. Kolonizacija može biti trajna ili prolazna. Novorođenče se može od kolonizirane majke zaraziti in utero, prolaskom kroz porođajni kanal ili nakon poroda.
    1986. Boyer i Gottof su u kontroliranoj studiji demonstrirali da bi intrapartalna profilaksa ampicilinom spriječila ranu neonatalnu bolest u trudnica s pozitivnom kulturom na BHSB. APP I ACOG, CDC donose smjernice za provođenje probira trudnica između 35-37 tjedna gestacije, čiji je cilj detekcija kolonizacije BHSB-om. Probir uključuje uzimanje obrisaka s područja rodnice i/ili oko analnog otvora te mikrobiološku analizu obrisaka. U slučaju pozitivnog nalaza na BHSB indicirana je tzv. INTRAPARTALNA PROFILAKSA.
    Za vrijeme poroda se ordiniraju antibiotici (intravenski jedna doza), kako bi se najučinkovitije spriječila transmisija bakterija na novorođenče. Uglavnom se koriste antibiotici penicilinskog reda, a kod alergije eritromicin i klindamicin.
    Intrapartalna profilaksa indicirana je prema Europskim smjernicama (strategija utemeljena na riziku) kod trudnica koje su kolonizirane BHSB-om, a imaju jedan od sljedećih čimbenika rizika: prijevremeni početak poroda (<37 tjedna), produljeno pucanje vodenjaka, febrilitet majke tijekom poroda, urinarna infekcija s BHSB-om tijekom trudnoće, pozitivna osobna anamneza za komplikacije uzrokovane BHSB-om u prošloj trudnoći. Prema SAD smjernicama (strategija utemeljena na probiru) profilaksa je indicirana za sve trudnice pozitivne na BHSB kao i za sve trudnice s navedenim čimbenicima rizika bez obzira na rezultate probira.
    izvor: HČJZ (nemam sad vremena tražiti neki bolji link)

priscila avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Beta hemolitički streptokok grupe B (S.agalactiae) nije isto što i streptokok grupe A (S. pyogenes). Beta hemolitički streptokoki grupe A uzrokuju primjerice anginu, šarlah, erizipel (crveni vjetar), reumatsku vućicu i čest su uzrok pobola u babinju. Streptokoki grupe D su tzv. enterokoki i čest su uzročnik mokraćnih upala. Streptococcus pneumoniae ili pneumokok uzročnik je upale pluća, srednjeg uha, sinusa, meningitisa. Za trudnoću je značajan beta hemolitički streptokok grupe B (beta-HSB). Ako se dijete pri prolazu kroz porođajni kanal zarazi, mogu nastati teške posljedice za novorođenče: upala pluća, neonatalna sepsa i smrt. BHSB uzrokuje i prijevremeni porođaj, pucanje i upalu plodovih ovoja, kao i upale u babinju. Zbog opasnosti za dijete, preporuča se nakon 34. tjedna trudnoće uzeti obrisak rodnice na BHSB. U slučaju prisustva bakterije, žena će tijekom porođaja primiti injekcijom antibiotik, čime će dijete biti zaštićeno. Rizični čimbenik je i prisustvo te bakterije u urinokulturi.
    Autor teksta: Đurđa Žigmundovac Klaić, dr. med., spec.

priscila avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

The current approach to the prevention of group B streptococcal infection in pregnancy approach requires intrapartum antimicrobial prophylaxis in term women with culture evidence of recent vaginal or rectal group B streptococcal infection. This has become a national standard owing to efforts by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in 1995.2 Women without a known group B streptococci status delivering before 37 weeks' gestation with premature rupture of the membranes or intrapartum fever are also candidates for intrapartum antimicrobial prophylaxis. Penicillin or ampicillin is the initial approach. Clindamycin and erythromycin are standard in individuals with penicillin allergy, but group B streptococci are no longer always sensitive to these two drugs.
    Evo još malo na engleskom, dio je jednog stručnog članka iz prošle godine

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Imala sam ga i prije T i u urinu i u brisu i nisam ga se mogla riješiti, ostala trudna i pila antibiotik, ponovili nalaz nije ga bilo, onda u 30tj trudnoće radimo nalaz i opet ga imam i opet pijem antibiotik ali ne ponavljamo više nalaz jer nema smisla i na porodu dobivam profilaksu. Bebi je nađen u zvukovodu ali samo koloniziran ako sam ispravno rekla, pratili su je još neko vrijeme i poslije je bilo sve ok - nije ništa pila.
    Ja se s tom bakterijom borim već godinama i malo je imam a malo nemam, nakon poroda su mi rekli vi to morate riješiti sli meni nije jasno kako a imam i alergiju na penicilin a ona najbolje reagira na penicilin a ne mogu ga primiti.

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Postoje neke indicije u znanstvenim istraživanjima da se taj streptokok pojavljuje i nestaje, odnosno da je stalno prisutan u našem tijelu samo da je nekad "vidljiv" nekad ne. Ja sam imala takvo iskustvo u trudnoći da sam radila pretragu u 36. tjednu i nisam ga imala, a na porodu su mi ponovili test i imala sam ga. Porod je bio carski pa s time i manje šanse da beba dobije taj streptokok, ali su ga svejedno promatrali prva dva dana i zaključili da nije potrebno dati antibiotik.
    Liliana Lammers je pričala o iskustvu američkih doula koje savjetuju stavljanje češnjaka kao tampona (probuši se rupica u režnju, provuče končić) tri dana za redom kojih mjesec dana prije termina (da beba ne iznenadi i dođe ranije, a opet da se to ne napravi prerano pa da se streptokok stigne vratiti do poroda) i da to izvrsno funkcionira za "ubijanje" streptokoka.
    Posljednje uređivanje od partyka : 16.03.2011. at 07:50

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam ga imala u prvoj T. na brisu (ne u urinu). Nisam pila antibiotik, već sam priču riješila s češnjakom (na Rodi je bilo dosta tekstova o tome). na ponovljenom brisu više ga nije bilo.
    Liječnici inzistiraju na antibiotiku (kojim ga se jako teško riješiti, posebno iz urina), ako ima upalnih promjena uzrokovnih njime, što kod mene nije bio slučaj. Kod mene je on samo bio nastanjen, ali nije došlo do upale.
    Ginićka je napisala da sam odbila antibiotik, ali mi je rekla da bi ona inzistirala na antibiotiku da ima upale.
    U porodu sam dobila profilaksu (ništa prije poroda) -penbritin, što je penicilinski antibiotik. Mislim da je bitno znati ima li ga ili ne, jer malo naših ginekologa bris radi rutinski.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •