Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: cijepljenje protiv vodenih kozica

Medolina

Početno cijepljenje protiv vodenih kozica

Što vi kažete ,dali je bolje dijete cijepiti protiv vodenih kozica ili ga pustiti da ih preboli?
    Inače ja osobno ne volim sva ta cijepljenja ne znam zašto ali stalno se nekog vraga bojim,kad sve vidim i čujem kaj se može dogoditi pušem i na hladno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam inače obožavatelj cijepljenja ali mi je pedijatrica savjetovala da Grgu ne cijepim.
    Cijepila sam se ja, jer ih nisam prebolila.

VAGAx2

Početno

Mamaana, jesi li se cijepila tu u Zagrebu? I ja se planiram cijepiti, jer ih nisam prebolila, pa me zanimaju moguće nus pojave (tvoje iskustvo), da li cijepe bez problema, ili ne rade probleme oko toga, cijepiva ima ili ga sam moraš nabaviti isl? Molim te me malo prosvijetli!

A osobno, Ivora ne bih cijepila na savjet pedijatrice, jer klinci to dobro podnesu za razliku od nas "starijih".

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Meni je pedijatrica rekla da se to same cijepe djeca s posebnim potrebama, kod kojih kozice mogu imati teške posljedice, npr. leukemija i sl. To me zanimalo jer moj Ivan ima febrilne konvulzije pa se grozim svake temperature. Rekla mi je da klinci to jako dobro podnesu, mislim kozice, i da je bolje da to prebole.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MamaAna pomaži!! i ja bi se cijepila jer mi nikako sad s 25 godina ne trebaju te napasti di si išla?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Klara je nedavno prebolila kozice koje je pokupila u vrtiću i super ih je podnijela. Nije čak bilo ni temperature. Klincima je to puno lakše nego odraslima, pa neki roditelji čak svoju djecu guraju k onima koji su zarazni da to "odrade" dok su mali. Time stiču prirodni imunitet na tu bolest do kraja života. Postoje izuzeci navodno, kad se bolest može vratiti opet u kontaktu s istim virusom, ali to je izuzetno rijetko, čak rjeđe od slučajeva kad usprkos cijepljenju dolazi do bolesti. Ja djecu svakako ne bih cijepila (pogotovo dok su još bebe), ali odrasli ako imaju realnu šansu da obole...to nisam sigurna što je bolje, ali sigurno ovisi puno o tvom imunitetu. Npr., naša teta u vrtiću ih nije prebolila kao dijete, ali nije se ni cijepila.
    Inače mislim da ni jedno cijepljenje nije baš sasvim bezazleno i da nije loše puhati na hladno :wink: , pogotovo kad se to unosi u organizam malog djeteta.

Medolina

Početno .

Ja isto ne bi svoga sina cjepila a suprug misli da je bolje da ga cjepimo.Pa nije to tako strašno imati vodene kozice?! A sestra kod doktora veli možete još maloga cjepiti i protiv krpelji ako je često u prirodi ,pa ne znam kaj još nije sve nabrojala protiv čega se može cjepiti, ma daj molim te mislim si kaj je ta normalna.A usput ta cjepiva nisu besplatna primjera radi za vodene kozice košta 480,00 kn .Hm da zato toliko ne forsira cjepljenje :D

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Podižem temu iz prašine...
    svojedobno smo razmišljali o tome da Andreja cijepimo protiv vodenih kozica, sad je vrijeme kad bismo to mogli i obaviti, a meni se nekako teško odlučiti. Nisam sklona tome, pogotovo nakon čitanja raznih postova na temu cijepljenja, i nakon ovog što se nedavno desilo u Zagrebu s MoPaRu cjepivom (brrr... stresla sam se kad sam to pročitala... Andrej je cijepljen tim "običnim" cjepivom, srećom, prošao je bez posljedica, ali neću ni misliti kako bih se osjećala da mu je nešto bilo). S druge strane, MM jako zagovara to cijepljenje, a glavni mu je argument da bi, ako preboli kozice, jednom kasnije u životu mogao dobiti herpes zoster. Pa sad ne znam, što je opasnije?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam Annabel cjepila i dobila je kozice u blazem obliku doduse, ali ih je dobila.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja mislim isto kao mama Juanita.
    Uopce ne kuzim zasto dijete izlagati necemu cije posljedice i koliko su (dugotrajno) opasne ni ne znamo (jer nema pracenja ni istrazivanja), iz straha od bolesti koja u najvecem broju slucajeva ima blagi tijek i najbolje ju je preboljeti u djetinjstvu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    S druge strane, MM jako zagovara to cijepljenje, a glavni mu je argument da bi, ako preboli kozice, jednom kasnije u životu mogao dobiti herpes zoster.
    pa i cijepljen moze kasnije dobiti herpes zoster. ako mu dovoljno padne imunitet. ako ne, nece ga dobiti nikad.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ha, ovo mi je bas sad doslo kao naruceno.
    naime, upravo i mladja curica "odradjuje " kozice.
    dakle- u petak su se pojavile, vrlo blago, nema temperature, vrlo ih je malo, par u kosi i malo po ledjima i trbuhu i do danas (ponedjeljak)su se vec uz pomoc lavandinog ulja sasusile.
    da nema tih tockica, ne bih ni znala da je bolesna.

upravo kao sto rece marta:h.zoster mozes dobiti bez obzira na cijepljenje-to ovisi o trenutacnom imunitetu.
    no prebolijevanje bolesti daje puno jaci i trajniji imunitet nego cijepljenje.
    daklem, prebolis li to ko dijete, "miran" si u odrasloj dobi.
    a ako se dijete cijepi, kao odraslom to cjepivo vise nece imat efekta i moze se razboliti.
    a onda su kozice prilicno gadna bolestina.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    a ako se dijete cijepi, kao odraslom to cjepivo vise nece imat efekta i moze se razboliti.
    Upravo tu je poanta da je djecu besmisleno cijepit. Umjesto da im se osigura trajan imunitet tako što prebole bolest, dovodi ih se u situaciju da kad odrastu obole i budu izloženi kojekavim poslijedicama bolesti, a ženska djeca se izlažu rizicima da je pokupe u trudnoći ako se zaborave cijepit prije ili ako je trudnoća neplanirana pa i ne stignu.

Ja ih nažalost kao dijete nisam preboljela, iako sam bila okružena varičelama, pa i sestra mi ih je imala i opet ništa. Rubeolu sam preboljela kao dijete pa mi nikakva cijepiva nisu pala na pamet prije trudnoće, skroz sam zaboravila na varičele i mogu ti reč da mi nije bilo svejedno.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Arijana, ti si sad trudnica?
    razumijem da se bojis.
    nista, puno zdrave hrane, sna (bjez sad u krevet ) i mozda cak dodatni multivitamini ako zatreba.
    moja prijateljica koja ih je dobila kao odrasla, dobila ih je bas nakon jako iscrpljujuceg zivotnog perioda kad joj je vjerojatno vec prilicno pao imunitet.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala na savjetima, ali evo još 2 tjedna, valjda ih neću pokupit

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

o,vec tako blizu:shok:, sretno .

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

upravo i mladja curica "odradjuje " kozice.
    dakle- u petak su se pojavile, vrlo blago, nema temperature, vrlo ih je malo, par u kosi i malo po ledjima i trbuhu i do danas (ponedjeljak)su se vec uz pomoc lavandinog ulja sasusile.
    Kako se tretiraju lavandinim uljem?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

malo natapkas na vatu, mozes prije toga namociti vatu u mlaku vodu i prebrises.
    super je sto l. ulje moze direktno nerazrijedjeno na kozu, smirit ce svrbez i dezinficirati.
    ove su se puno prije i nekako ljepse sasusile nego kad sam prosli put starijoj kceri tretirala s otopinom hipermangana.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    no prebolijevanje bolesti daje puno jaci i trajniji imunitet nego cijepljenje.
    daklem, prebolis li to ko dijete, "miran" si u odrasloj dobi.
    Tako i ja razmišljam, još i prije nego sam znala za mogućnost cijepljenja.
    Mislim da ga ipak nećemo cijepiti. Ne vodi mi ga se baš na pikanje bez potrebe :/
    Još jedno pitanje: imate li koji dobar link na neke tekstove u vezi s ovom temom? Da gurnem MM-u koji argument više...

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

U SLO je cijepljenje protiv vodenih kozica obavezno, a navodno je TBC izbacen.
    Inf. iz 3. ruke pa nije 100% provjerena.ž

Svidja mi se ovaj dio s lavandinim uljem. Ima li jos koji takav savjet? Moze li i ulje cajevca?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih rekla da je ulje cajevca bolji izbor od lavande (iako lavanda bolje mirise), cisto jer znam da brzo susi pristice i ima antibakterijsko djelovanje (sprjecava inficiranje ranica), ali, mozda i lavanda ima slicno ili isto, samo blaze djelovanje.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mozda i lavanda ima slicno ili isto, samo blaze djelovanje.
    Bb, baš tako.
    samo jel smije čajavac direkt na kožu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

smije cajevac direkt

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam za koze