Pokušati ću biti što kraća, iako bi o svom zahtjevnom četverogodišnjaku mogla napisati cijeli roman. Čini mi se da od samog rođenja ima svoj stva o svačemu i točno zna što želi, a što ne, ja ga mogu samo usmjeravati. Dakle, nema nametanja. U želji da mu pružim sve ono što zaista treba, pogotovo što se tiče emocionalnog razvoja, ostali smo zajedno kod kuće do njegove 3,5 godine, bez vrtića, bez mog posla, svi smo se posvetili njemu u potpunosti. Ove jeseni je krenuo u vrtić i nakon početnih (iako ne prevelikih) problema, dobro se uklopio u vrtićku skupinu te se uključio u neke dodatne aktivnosti po svojoj želji.
Jučer smo trebali krenuti u školu plivanja te je bio dogovor da samo vidi kako to izgleda pa ako mu se ne svidi ne mora dalje ići, jer je sada u fazi da mu se ništa ne da. Ušli smo u svlačionicu, sva djeca su se sa veseljem obukla u kupaće, dok se on sav snuždio i počeo kao onako tužno plakati, jer ne želi ići. Ni ja ni trener nismo forsirali, pa ćemo probati opet danas. Uglavnom , nisam baš bila zadovoljna tom njegovom odlukom i pomalo sam se i zabrinula što se teže uklapa u neko nepoznato društvo. Znam da je izrazito vezan uz mene, ali htjela bi mu pomoći da se na neki način oslobodi i da lakše pristupa grupi djece. Kako se postaviti i što mogu učiniti? Ima li netko sličnih iskustava i savjet