Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Otkaz i zaposlenje u drugoj firmi nakon porodiljnog

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Otkaz i zaposlenje u drugoj firmi nakon porodiljnog

Hello,
    Treba mi mala pomoć, a ne mogu naći temu, pa ako ima, slobodno me preusmjerite.
    Na čuvanju trudnoće i poslije na porodiljnom sam od 03.10.2010. Porodiljni mi ističe 24.05. Želim promjeniti posao (već me čeka drugi posao), pa me zanima koje su mi najbolje opcije? Želim se rastati mirno i u sreći , a i nemamo ni ja ni oni razloga za ikakve drugačije rastanke, pa da prođe dobro za sve. Htjela bi iskoristiti GO za 2011. Oni mi to baš moraju odobriti ili jednostavno po zakonu ja imam pravo na to?
    Koliko prije trebam dati otkaz? Pismeno? Otkazni rok?
    Hvala

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Otkaz trebaš dati pismeno. Najbolje je da ih obavijestiš o svojoj namjeri usmeno, a pismenu odluku o otkazu poneseš da forma bude ispunjena.

Otkazni rok ovisi o duljini zaposlenja u toj firmi, no prema zakonu o radu, otkazni rok ne može biti dulji od mjesec dana ukoliko radnik za to ima važan razlog (a ti ga imaš).

Godišnji ti mogu odobriti, a mogu se odlučiti i da ti ga isplate...nisam sto posto sigurna, nekada se godišnji mogao prenijeti i u novu firmu, ne znam da li još uvijek postoji ta mogućnost...u svakom slučaju nećeš ostati bez svog GO, nešto od tog troje ti moraju omogućiti; korištenje, isplatu ili prijenos.

U nastavku primjer odluke o otkazu ugovora o radu...

Sretno!

IME FIRME d.o.o.

Adresa
    Grad
    n/r direktora
    IME I PREZIME
    Adresa
    Grad
    Datum
    ZAHTJEV ZA RASKIDOM UGOVORA O RADU

Poštovani,

Ovim putem bih vas željela obavjestiti da sam odlučila raskinuti ugovor o radu sklopljen dana DATUM na radnom mjestu NAZIV RADNOG MJESTA.
    Molim da mi se ugovor otkaže s otkaznim rokom od 30 dana u skladu sa Zakonom o radu, čl.12 te čl.120, st.1.

Unaprijed zahvaljujem,

Ime i prezime

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Puno hvala!
    Godišnji bi iskoristila sad jer se mora iskoristiti do 30.06. a i čeka me posao odmah.
    Naravno da imam još pokoje pitanje. Otkazni rok moram odraditi ili se možemo dogovoriti da sa zadnjim danom moga godišnjeg završava moj radni odnos? Koliko prije moram obavijestiti firmu o mojoj odluci da dajem otkaz?
    Thanks

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ako se i firma i ti strogo držite zakona onda otkazni rok teče od dana od kada predaš pismenu obavijest o otkazu, dakle trebaš ih obavijestiti mjesec dana prije nego što želiš prekinuti ugovor. Za vrijeme trajanja godišnjeg odmora otkazni rok ne teče, što znači da bi prekid ugovora nastao tek za cca 2 mjeseca - otkazni rok od mjesec + godišnji.

No u praksi je obično sve stvar dogovora; najbolje da porazgovaraš s njima i kažeš im da si odlučila dati otkaz i da bi voljela za vrijeme otkaznog roka iskoristiti svoj GO za prethodnu godinu, vjerujem da ćete se složiti jer ni oni nemaju mnogo koristi da se nakon porodiljnog (nevoljko) vratiš na mjesec dana. Većini poslodavaca je također stalo do dobrih odnosa i mirnog rastanka. Budući da su oni tebi dužni omogućiti korištenje GO ili ga isplatiti, za njih nema nikakvog gubitka ako ti GO uđe u otkazni rok.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Zaboravila sam napisati da osim GO za 2011. imaš pravo koristiti i dio GO za 2012., točnije 1/12 dijela godišnjeg za svaki mjesec proveden na poslu, uključujući i onaj pod otkaznim rokom. Primjer; ako predaš otkaz 15.4. s otkaznim rokom od mjesec dana, a puni godišnji ti iznosi 24 dana, imaš pravo iskoristiti 8 dana GO za 2012. (po 2 dana za 4 odrađena mjeseca u ovoj godini).

Ako ne iskoristiš GO za 2012. obavezno traži da ti ga isplate. Nekad je stari poslodavac mogao i izdati potvrdu da radnik nije koristio godišnji pa bi se godišnji prenio u novu firmu, ali mislim da više nema te mogućnosti.

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Hvala puuuuno!!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne može se prenijeti godišnji odmor, po novim izmjenama ili se iskoristi ili ga poslodavac mora isplatiti. Postoji mogućnost sporazumnog raskida radnog odnosa u kojem slučaju se poslodavac i radnik dogovore sve odnosno niti da se mora odrađivati otkazni rok, mogu sporazumno utvrditi datum prestanka radnog odnosa, bez obzira na otkazni rok, odnosno sve mogu dogovoriti.

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj kavofob prvotno napisa Vidi poruku
    Zaboravila sam napisati da osim GO za 2011. imaš pravo koristiti i dio GO za 2012., točnije 1/12 dijela godišnjeg za svaki mjesec proveden na poslu, uključujući i onaj pod otkaznim rokom. Primjer; ako predaš otkaz 15.4. s otkaznim rokom od mjesec dana, a puni godišnji ti iznosi 24 dana, imaš pravo iskoristiti 8 dana GO za 2012. (po 2 dana za 4 odrađena mjeseca u ovoj godini).

Ako ne iskoristiš GO za 2012. obavezno traži da ti ga isplate. Nekad je stari poslodavac mogao i izdati potvrdu da radnik nije koristio godišnji pa bi se godišnji prenio u novu firmu, ali mislim da više nema te mogućnosti.
    Hvala. A što ako sam ovu cijelu godinu bila na porodiljnom (i jesam još uvijek, a prošlu cijelu komplikacije/porodiljni), a sa standardnim GO od 4 tjedna mi ističe radni odnos 22.06. imam li pravo na te osmine?

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam dala otkaz nakon povrataka s porodiljnog.
    otisla sam kod poslodavca mjesec dana prije povratka s porodiljnog, rekla sam mu da se ne vracam. dogovoreno je bilo da se sporazumno rastranemo, dakle bez ikakvih komplikacija. sporazumni otkaz je nesto sto je njabolje za tebe i za njih.
    morala sam odraditi jedan dan (tako su odredili u prvanoj sluzbi), koji sam potrosila na oprostaj i potpisivanje papira, razduzivanje stvari koje su se vodile na meni. zapravo bas mi jedobro dosao taj dan.
    GO ne mozes vise prenositi od poslodavca do poslodavca, pa savjetujem da isti iskoristis.

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Thanks. Tako nekako i ja zamišljam moj rastanak. Samo me zanimaju ti dani godišnjeg, koliko ih, s obzirom na sve što sam napisla, imam, pa da i to iskoristim?

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

najlakse ti je pitati u kadrovskoj.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Franciska75 prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala. A što ako sam ovu cijelu godinu bila na porodiljnom (i jesam još uvijek, a prošlu cijelu komplikacije/porodiljni), a sa standardnim GO od 4 tjedna mi ističe radni odnos 22.06. imam li pravo na te osmine?

Imaš pravo na svoj GO bez obzira što si ovu godinu na porodiljnom. Ako nađeš neku kombinaciju u kojoj bi ti ugovor s otkaznim rokom i cijelim GO trajao do 1.7. onda bi imala pravo na korištenje cijelog godišnjeg, ako ti ugovor istječe prije 1.7. onda imaš pravo na jednu dvanaestinu za svaki puni mjesec radnog staža u ovoj godini; u tvom slučaju 5 x 1/12 godišnjeg.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

može li pitanje a zašto nema pravo na cijeli go, nešto slično sam izvela ja već u veljači , prekinula porodiljnji i ošla na go i vratila se na porodiljni, godišnji skoro iskoristila 100%

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

franciska dal si si uraćunala i blagdane u 6.mjesecu 7.6, 22.6, 25.6.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 16.04.2012. at 13:30

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    može li pitanje a zašto nema pravo na cijeli go, nešto slično sam izvela ja već u veljači , prekinula porodiljnji i ošla na go i vratila se na porodiljni, godišnji skoro iskoristila 100%
    Prema zakonu o radu ima pravo na cijeli GO, samo ako bi joj ugovor (s korištenjem godišnjeg i otkaznog roka) trajao punih 6 mjeseci u ovoj godini. Naravno, s poslodavcem se može dogovoriti i drugačije, ako im to oboma odgovara.

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj kavofob prvotno napisa Vidi poruku
    Prema zakonu o radu ima pravo na cijeli GO, samo ako bi joj ugovor (s korištenjem godišnjeg i otkaznog roka) trajao punih 6 mjeseci u ovoj godini. Naravno, s poslodavcem se može dogovoriti i drugačije, ako im to oboma odgovara.
    Ja bi iskoristila puni godišnji za 2011 i onda još ovih 5 dana za svaki mjesec i ako sve to zbrojim, kad se oduzmu ovi neradni dani, uspjela bi sve to izgurati do 30.06. do kada imam pravo iskoristiti GO za 2011. Jesam li u pravu?

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Znači, porodiljni mi istječe 24.05. Četiri tjedna godišnjeg za 2011 su do 21.06. Onda su praznici i vikend do 25.06. pa bi onda preostalih 4 dana iskoristila 4x1/12 i tako dogurala do kraja lipnja. Mogu tako?

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ne moraš dogurati, imaš pravo na puni godišnji za 2012., budući da bi ti ugovor s iskorištenim otkaznim rokom, punim godišnjim za 2011. i punim GO za 2012. završio debelo iza 1.7.

Samo ne daj da te netko u firmi obeshrabri i tvrdi drugačije, to je tvoje zakonsko pravo - ili neka ti daju da iskoristiš ili neka ti isplate

Jedino, u ovoj kombinaciji ne možeš tražiti da ti GO ulazi u otkazni rok nego bi ga trebala odraditi, ali vjerojatnost je da poslodavac to neće ni tražiti.

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja bi koristila dio godišnjeg na ljeto u novoj firmi jer sam se već tako dogovorila. A i to bi još koristila (za 2012) do 30.06.2013. Tako da bi ovdje samo ovaj koji mi je ostao za 2011. Nadam se da neću morati ništa odrađivati, samo im ja još falim!

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Najbolje se i sa starim i s novim poslodavcem dogovoriti, ako možete postići dogovor koji oboma odgovara, bez obzira na zakon.

Zakon je tu da te štiti ako ti poslodavac uskraćuje prava i ne možete postići dogovor...taj dio, kako stoji u zakonu (prema mom tumačenju), sam napisala, ali moram priznati da meni na kraju uopće nije jasno što ćeš gdje koristiti :D

Čini mi se da bi najbolje bilo, ako si se već s novim poslodavcem dogovorila da kod njega koristiš GO za 2012. (po zakonu ti je dužan omogućiti samo srazmjerni dio GO za mjesece koje ćeš provesti na radu kod njega, ali vi se, naravno, možete dogovoriti i drugačije), kod starog iskoristiš cijeli GO za 2011. i neka ti uđe u otkazni rok da se ne moraš daviti s dolaženjem na posao ni ti ni oni.

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Da ja nisam ovo pisala, ni ja samu sebe nebi skužila. Ali tako nekako kako ti kažeš bi i ja!

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Čini mi se da je tako u najboljem interesu i za tebe i poslodavca pa vjerujem da nećeš imati problema. Sretno

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Još nije kraj sa mojim pitanjima Kad budem na go tih mjesec dana, kako se osigurati da mi isplate cijelu plaću kolika mi je bila prije porodiljnog, a ne npr neki minimalac, jer u ugovoru u radu ne piše iznos plaće, samo u pravilniku, koji bi oni mogli promjeniti sa iznosima?

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Iz zakona u radu;

"Za vrijeme korištenja godišnjeg odmora, radnik ima pravo na naknadu plaće u visini određenoj kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, a najmanje u visini njegove prosječne mjesećne plaće u prethodna tri mjeseca (uračunavajući tu i odgovarajuću novčanu vrijednost plaće u naravi)."

Ova 3 mjeseca su, naravno, ona koja si provela na radu (prije porodiljnog).

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Hvala, što bi ja bez tebe?!?

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Uvijek bi se našao netko da pomogne

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Evo me!
    Je li ovo OK:
    ZAHTJEV ZA RASKIDOM UGOVORA O RADU

Poštovani,

Ovim putem bih vas željela obavjestiti da sam odlučila raskinuti ugovor o radu sklopljen između ____________ (u daljnjem tekstu poslodavac) i ____________ (u daljenjem tekstu djelatnik) na radnom mjestu ________________ .
    Molim da mi se ugovor otkaže s datumom 03.07.2012.
    U razdoblju od 24.05 do 03.07. djelatnik će koristiti zakonski mu propisan godišnji odmor (24 dana + 5x1/12 dana za svaki mjesec u 2012 godini) koji će mu biti plaćen prema Zakonu o radu, minimalno 3 prosječne zadnje plaće.
    Ukoliko se poslodavac i djelatnik dogovore da radni odnos prekinu 24.05. bez korištenja godišnjeg odmora, poslodavac će djelatniku ispaltiti do 01.06. godišnji odmor u trajanju od 24.05 do 03.07. prema gore navedenom zakonski propisanom iznosu.

Poslodavac i djelatnik su se dogovorili i složili da djelatnik ne treba odrađivati otkazni rok.
    Unaprijed zahvaljujem,

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Super je, ali mislim da bi bilo bolje drugi dio malo izmjeniti da dobije formu zahtjeva/molbe u kojoj izražavaš svoje želje (jer je sada pisan kao gotov ugovor), a onda se postignut dogovor sastavlja u formu ugovora.

Ja bih to napisala u ovom stilu;

U razdoblju od 24.05. do 03.07.2012. bih željela koristiti zakonski propisan godišnji odmor (24 dana za 2011. godinu + 5x1/12 dana za svaki mjesec u 2012. godini) koji će biti isplaćen prema Zakonu o radu, minimalno u visini prosječne mjesečne plaće za prethodna 3 mjeseca. (prethodno napisano izgleda kao da tražiš 3 plaće za GO umjesto prosjeka)

Ukoliko poslodavac želi prekinuti ugovor bez korištenja godišnjeg odmora, molim da mi se godišnji odmor za 2011. godinu te srazmjerni dio godišnjeg za 2012. godinu isplati najkasnije do 01.06.2012...
    Posljednje uređivanje od kavofob : 18.04.2012. at 18:53

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Znaš i gotovo! HVALA!!!

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Drago mi je da sam mogla pomoći

Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Pozdrav!
    ja imam slični problem, dodatno zakompliciran time što sam prije trudnoće radila u Zg i bila tamo privremeno a na komplikacijama i sad na porodiljnom sam kod kuće, 100-ak km od Zg-a. E, sad, ja pokušavam pregovarati sa šefom jer još dojim i opcija ostavljanja djeteta mi ne pada na pamet.
    Zanima me jel mogli reći jel imam pravo na kakav GO pata time 'ucijenim' šefa. Na komplikacijama sam od 21.1.2011. a porodiljni mi ističe 4.8.2012.
    Hvala unaprijed!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •