Drage moje, trebam pravnu pomoć.
Naša draga teta je preminula te je u oporuci stavila mog tatu i još dvoje rođaka. Nije se udavala i nema djece.
E sad ne radi se o nekoj velikoj ostavštini, ali ipak nas je zateklo kad je javna bilježnica rekla na raspravi da bez obzira što su njih troje navedeni kao oporučni nasljednici, da se svejedno treba dobiti suglasnost svih drugih zakonskih nasljednika. To znači da bi tatina braća i sestra koji žive u BiH (i tetu nisu vidjeli desetljećima) trebali dati suglasnost da se odriču nasljedstva ili su suglasni s oporukom (tako nekako), i još neka rodbina s druge tetine strane kojoj dragi Bog ne bi znao ući u trag.
Pišem kako mi je tata prepričao pa možda ima i neka greškica u razumijevanju od strane mog tate.
Stoga vas molim da me uputite u zakonsku regulativu koja regulira navedena pitanja i/ili nekog dobrog odvjetnika/pravnog savjetnika jer mi nikako nije jasno ako je teta ostavila vlastoručno potpisanu oporuku i utvrđeno je da je oporuka autentična (mislim da nije ovjerena kod bilježnika) zašto se još mora tražiti suglasnost svih ostalih tzv. zakonskih nasljednika, do u ne znam koje koljeno. Po tom ispada kao da se ta oporuka ne priznaje ako su potrebne sve te suglasnosti nasljednika koji tetu možda nikad nisu vidjeli u životu.
Inače volim razumjet stvari do kraja kad se nečim bavim pa bih jako cijenila vašu pomoć oko ovog upita.
Hvala vam puno.