Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: ostavinska rasprava_oporučni i zakonski nasljednici

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno ostavinska rasprava_oporučni i zakonski nasljednici

Drage moje, trebam pravnu pomoć.

Naša draga teta je preminula te je u oporuci stavila mog tatu i još dvoje rođaka. Nije se udavala i nema djece.

E sad ne radi se o nekoj velikoj ostavštini, ali ipak nas je zateklo kad je javna bilježnica rekla na raspravi da bez obzira što su njih troje navedeni kao oporučni nasljednici, da se svejedno treba dobiti suglasnost svih drugih zakonskih nasljednika. To znači da bi tatina braća i sestra koji žive u BiH (i tetu nisu vidjeli desetljećima) trebali dati suglasnost da se odriču nasljedstva ili su suglasni s oporukom (tako nekako), i još neka rodbina s druge tetine strane kojoj dragi Bog ne bi znao ući u trag.

Pišem kako mi je tata prepričao pa možda ima i neka greškica u razumijevanju od strane mog tate.

Stoga vas molim da me uputite u zakonsku regulativu koja regulira navedena pitanja i/ili nekog dobrog odvjetnika/pravnog savjetnika jer mi nikako nije jasno ako je teta ostavila vlastoručno potpisanu oporuku i utvrđeno je da je oporuka autentična (mislim da nije ovjerena kod bilježnika) zašto se još mora tražiti suglasnost svih ostalih tzv. zakonskih nasljednika, do u ne znam koje koljeno. Po tom ispada kao da se ta oporuka ne priznaje ako su potrebne sve te suglasnosti nasljednika koji tetu možda nikad nisu vidjeli u životu.

Inače volim razumjet stvari do kraja kad se nečim bavim pa bih jako cijenila vašu pomoć oko ovog upita.

Hvala vam puno.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ili se sve to može drugačije rješiti ovisno o javnome bilježniku i pristupu predmetu?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ovako, koliko mi je jasno to je sestra tvoga oca? pored njega ima još braće i sestru.
    ako je oporuka valjana i zadovoljava sve zakonske uvjete nije potrebna suglasnost ovih koje navodiš jer oni nisu nužni nasljednici jer nije imala kako kažeš bračnog druga i djece koji bi spadali u tu skupinu.
    ukoliko u postupku pre j.b. dođe do toga da postoje neke nejasnoće prekida se postupak i upućuje u parnicu da sud odluči.
    ukratko ovo je odgovor ako sam te sve dobro razumjela.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

i još jedna stvar. nakon što vam j.b.donese rješenje a vi niste s tim zadovoljni imate pravo uložiti prigovor na isto o čemu odluku donosi sud.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

zarrin, hvala na brzom odgovoru.

Moj tata i teta su bili bratić i sestrična, njihove mame su bile sestre. Teta je bila jedinica, nema braće, sestara, muža, djece.
    Jedini rod su joj bili moj tata (i tatine braće i sestra koje nije vidjela 20 godina, žive u BiH) i taj drugi bratić (isto u oporuci), treća nasljednica je njena najbolja prijateljica iz djetinjstva.

ajd me molim te prosvijetli i reci mi što čini oporuku valjanom? jer i meni se čini s obziom da nema nužnih nasljednika da nema potrebe tražiti sve te suglasnosti mogućih živućih nasljednika.

Inače oporuku su pronašli u njenom stanu, vlastoručno je pisana i potpisana što su posvjedočili moju tata, bratić i njena frendica, možda je problem što nije ovjerena kod j.b.

znači ako ima nejsanoća možemo se obratiti sudu, na kojem principu se uopće "dobije" određenog j.b.?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

na pp ti objasnim sve

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

odlično hvala ti puno.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

zarrin i druge cure, opet trebam pomoć.

Koliko sam se raspitala budući da je oporuka valjana a naša teta nije imala ni muža ni djece (nužnih nasljednika), javna bilježnica ne bi trebala sad razvlačiti i slati nekoj rodbini 3.-4. koljeno dopise da potvrde da su suglasni s oporukom.

Ono što mene muči je ako netko može pomoći u kojem zakonu/pravilniku, članku to piše da se na isto pozovemo.

A nisam bila na toj raspravi kad je ona govorila na koje se članke poziva, ovo postaje lakrdija,a moj tata i nije baš neki snalažljiv tip pa se bojim da bi se to moglo pretvorit u dugogodišnju trakavicu.

pročitala sam Zakon o nasljeđivanju (ne baš detaljno a i nisam pravnica) nisma mogla pronaći taj dio oko nužnih nasljednika.

bila bih vam zahvalna na pomoći ili da me uputitre na nekoga tko se bavi ovom vrstom prava (ako treba mogu i platit pravnu pomoć samo da to rješimo). Pun mi je kufer nesposobnih ljudi u ovoj državi koji se prave pametnima!!!

Ona sad traži od tate imena djece nekih daljnjih tetaka a ne znamo ni te tetke, nešto razvači i mulja, nije mi jasno jel to neznanje ili nešto "potražuje".

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

jel netko nešto zna?

NINA80 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

zarrin imaš pp

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

NINA80, a baš sam se bila poveselila da imaš neki savjet za mene?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

a da možda ipak nisi htjela meni odgovorit a omaškom poslala na zarrin?

NINA80 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    NINA80, a baš sam se bila poveselila da imaš neki savjet za mene?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •