Evo da se i ja malo javim. Tanjaa znam kak se osjećaš, jer je i meni bilo tak. Cure su ti manje više sve napisale. Nije lako reć uzmi ovu ili onu kremu jer svakom djetetu odgovara nešto drugo, a neko ima sreće od prve pogodit što mu paše, a neko (ko mi) mora isprobat dosta toga da bi imalo učinka.

Osnovno je probat pratit na što reagira, što ti i radiš, smirit se i strpljivo rješavat, malo po malo, i isprobavat što paše.
Nažalost u akutnim fazama se ne može izbjeć kortikosteroid, i dapače bolje ga je i kratko koristit nego da se inficira veće područje.

Sad ću ti ukratko napisat što smo mi saznali o atopijskom dermatitisu:
Atopična koža je koža kojoj fali određeni enzim i ona pojačano gubi vlagu, i za takvu kožu se može reći da je koža lošije kvalitete.
I na takvu "lošiju kožu" jače utječu suhi zrak, vjetar, alergije i sl. Problem je kod atopijskog dermatitisa taj što se na takvu suhu, iziritiranu kožu lakše hvataju bakterije iz okoliša i vrlo često dolazi do seknudarnih infekcija i baš zbog toga je bitno kod akutnih stanja tretirati kožu kombinacijom koritikosteroidne i antibiotske masti da ne bi dolazilo do pogoršanja.

Roku je prošle godine bilo slično ko i kod vas. Njemu su obrašćići non stop bili crveni, hrapavi, iziritirani, malo, malo su pucali, kapci su mu non stop bili ispucani, ispod očiju mu je stalno pucala koža, grozno.
Tretirali smo kortikosteroidnim kremama, pa nakon toga pokušavali sa pojačanom njegom kože ublažit i ne mogu reć da je uspjelo. Onda smo čuli za Naftalan i otišli tamo i da se pohvalim od tada mu je samo jednom ljetos puknula koža na prstiću i koristili smo antibiotsku kremicu, inače (i to možda 2x mjesečno) se kupamo u njihovom ulju. Roku to odgovara, dal će odgovarat vašem djetetu ne znam.

Tanjaa mi smo uz kreme uvijek Roku davali i antihistaminik (Claritin i sl), mi osobno koristimo Fenistil kapi jer mu ih najlakše podvalim u soku. Ne znam da li vi koristite što, ali mislim da bi trebali.

Kažeš da su mu obraščići najgori ujutro, moguće je da mu smeta nešto na krevetu. Imate li jastuke od perja, možda imate deku pa ga ona iritira. Mi smo Roku i dekicu oblačili u navlaku za poplun. Možda ima na krevetu plahticu od frotira pa ga ona iziritira, moraš doslovce sve provjerit. Mi smo izbacili tepihe iz soba, zavjese, plišance, sve.

Nama je dermatologica rekla da temperatura u stanu mora biti između 18- 20 stupnjeva nikako toplija. Isto tako je rekla da veš ne smijem prati s Arielom i sl. jakim prašcima, već nekim blažim, dva puta ispirati, peglati s unutarnje strane, i omekšivač potpuno izbaciti.

Mogu vas samo utješit da dolazi proljeće, s njim lijepo vrijeme koje odgovara našoj djeci. Jedino budite jako oprezni, čim svane prvo sunce morate dijete prilikom izlaska van mazati kremom za sunčanje namjenjenu za atopičnu kožu). Mi koristimo Eucerin, i ni pod razno van bez šilterice.

Ja sam malo odužila, nadam se da sam barem nekom malo pomogla, ako sam kaj preskočila samo pitajte.