moja mlađa cura koja ima nepuna 3 mjeseca i koju dojim ima ad. doc dematolog se nada da je to sekundarna alergijska reakcija kože na jaku candidu, a što će biti dalje vidjet ćemo.

s 3 tjedna su joj izbili crveni prištići s bijelim vrhom, (koje neki zovu milije, a riječ je o čišćenju dječjeg organizma od majčinog hormona androgena) po licu, cijelom tjemenu i gornjem dijelu tijela; nadlaktice prsa i leđa. paralelno s tim pojavljuju se crvene točkice bez bijelog vrha, po cijelom tom području. na glavi se pojavljuje jaka tjemenica. ja odmah sumnjam na ad, a ped na prvoj kontroli kaže da treba pričekati neko vrijeme kako bi vidjeli što je, jer je u toj dobi moguće da je riječ i o seboroičnom dermatitisu. uskoro počinju problemi s jakim crvenilom u pregibima (u koje se kako smo kasnije doznali uselila candida s kojom smo se uspješno borili u plenskoj regiji sudocremom). do druge kontrole kod peda lice se čisti, a na prsima i na nadlakticama crvene točkice se spajaju u ekceme, ne jako izražene. područje iza ušiju je crveno i ponekad vlaži. cijepimo se, doc daje uputnicu za dermatologa. ekcemi se nakon cijepljenja šire i obuhvaćaju cijeli prednji dio trupa. pregibi izrazito crveni. dotada ja zbog sumnje na ad i moguću alergiju na km u potpunosti izbacujem mliječne proizvode. dermatologica dijagnosticira candidu i ad. kaže da ad može biti alergijska reakcija kože na candidu, što je rijetko, ali moguće, pogotovo kod malih beba. dobijamo rojazol, fenistil i elocom losion. ja odgađam mazanje elocomom, fenistil odlučujem ne davati, a rojazol mažemo po preporuci. ekcemi ne nestaju već se šire prema leđima usprkos pojačanoj njezi neutralnim kremama i kupci od zobi. kako je ona počela uopće ne spavati i sve se više češati, vidim da bez kortikosteroida neće moći. mažem joj prsa tri dana. ekcemi na leđima se šire. ja mažem leđa slijedeća tri dana i uočavam citne crvene (kao potkožne) točkice na prsima. sinoć je bio sedmi dan elocoma, namazala sam samo te točkice na prsima. sad čekam dalji razvoj situacije grčevito se nadajući da je doista riječ o rijetkoj sekundarnoj reakciji na candidu.

u međuvremenu sam odlučila na dijetu i jedem kruške, jabuke, banane, rižu, krumpir, ječam, proso, leću, grašak, luk, češnjak, svo zeleno lisnato povrće, sjemenke lana, buče, sezama, suncokreta, gožđice, kocku crne čokolade dnevno i domaći polubijeli ili mješani kruh. jedem i bijelu ribu i tofu, budući da sam vege, pa moram nekako unositi proteine, kad već ne jedem meso, jaja i mliječne proizvode.
znam da i među ovom hranom koju jedem ima namirnica koje sadržavaju alergene, ali ih unosim u vrlo maloj količini u nadi da moja cura ne reagira baš na njih. ne znam hoće li to uopće pomoći, znam da alergen ne mora biti hrana, ali naprosto sam morala nešto učiniti, jer kako ste i vi ovdje već pisale, kod te je bolesti najgore, što je najčešće riječ o borbi protiv nepoznatog neprijatelja.
naš dodatni problem je što kod nas u gradu ima samo jedan (!) dermatolog koji nije baš na glasu, pa ćemo za eventualno drugo mišljenje morati drugdje, što će opteretiti naš ionako siromašan obiteljski proračun.

pročitala sam prvih 20 strana ovog topica, a čitam i dalje te učim o ad. posebno me zanimaju postovi o jako malim bebama koje imaju ad. zanimaju me i iskustva s homeopatijom, ali u mom gradu nema homeopata, pa sam u potrazi za nekim dobrim u susjednim gradovima.
od neutralne njege trenutno koristimo uljnu kupku (mislim da se proizvođač zove balmadol), kupku od zobi, avonovu trixeru i bephanten plus za područje iza uha, gdje joj puca koža.

ja odjeću i inače svu ispirem dva puta, ne koristim omekšivač, a od detergenata sam već dugo vjerna froschu od aloe vere. dijete, a i ja nosimo isključivo pamuk.
inače smo planirali biti platenenopelenaši kao i s prvom curkom, ali zbog stalnih osipa u pelenskoj regiji, koji su se vraćali stavljanjem platnene pelene za sada sam odustala. ima li tko od vas dobrih iskusatava s platenenima i ad-om?

ispričavam se na stvarno dugom postu, ali htjela sam ispričati naš put do dijagnoze, jer je riječ o jako maloj bebici i možda naše iskustvo nekome bude dragocjeno.