Pokazuje rezultate 1 do 50 od 4690

Tema: Atopijski Dermatitis

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

negdje sam pročitala, mislim da je baš dr.Richter nekome odgovorio da alergija na gluten nema veze s celijakijom..celijakija i alergija su sasvim različite stvari..celijakija se utvrđuje najtočnije biopsijom crijeva..alergija na gluten je samo obična alergija ko i sasvim druga na neku drugu stvar..i naravno ako si alergični na gluten ne jedeš ga i praktički se hraniš kao celijakičari..i mislim da kad se kaže da je neko alergični na pšenično brašno da je na gluten, jer upravo taj gluten u pšeničnom brašnu je alergen..kao u kravljem mlijeku oni proteini i itd..tako da alergija na gluten nije celijakija, mada ima rijetkih sad slučajeva da su baš i aleregični na gluten i da ima celijakiju..
    tak sam ja barem to skužila, kao laik..

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

stela, tako sam i ja do sada mislila
    a nedavno sam pročitala ovo "jednom utvrđena alergija na gluten znači i doživotnu prehranu bez glutenskih proizvoda" (ovdje je alergija na gluten izjednačena sa celijakijom) i da se ne može tek tako "prerasti"
    to me zbunilo

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Adrijana66, vjerujem i držim fige da tako i ostane i da se nikada više ne vrati!
    Alergija na gluten i celijakija su dvije različite stvari, ali zahtjevaju gotovo jednaku prehranu

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Frida1 prvotno napisa Vidi poruku
    Alergija na gluten i celijakija su dvije različite stvari, ali zahtjevaju gotovo jednaku prehranu
    kao što rekoh, mehanizam nastanka celijakije nije još poznat, velika je mogućnost da je alergološki uvjetovan; to onda ujedno i znači da današnja djetetova "alergija" (koja se trenutno kontrolira bezglutenskom prehranom) može sutra kad dijete (ako ikad?) počne konzumirati gluten, "prerasti" u celijakiju (tako nam je i alergologica objasnila);
    dok ne konzumira, ne može se ni testirati "opterećenje" glutenom i napraviti potrebne pretrage

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •