Citiraj flori prvotno napisa Vidi poruku
Imam pitanje za iskusne mame djece s atopijskim dermatitisom - da li ste kada davale djeci echinaceu?

Moja curka ima odkako je bila beba neku lakšu varijantu atopijskog..s tim sto mi se čini da se s godinama pogorsava.. Dosada smo prolazili bez kortikosteroida. (Pet godina ima)
I sad je prvo 10 dana bila prilično bolesna, visoka temperatura, završila na antibioticima (i tih deset dana joj se koža skroz očistila - pitam se da li zato što nije skoro ništa jela ili zato što nije išla van).
Kad je to prošlo, počela sam joj po prvi put davati ehinaceu..i onda strašno....Izbilo joj je na podlakticama, na puno većem područiju nego ikad dosada, nastale rane.. I prvi put sam je mazala kremom s kortićima ..

I sad se pitam da li je slučajnost, ono..pao imunitet od bolesti..Ili od ehinacee.. Atopijskog nema na popisu bolesti i stanja kod kojih se ne smije koristiti..

Zna se dogoditi da kod neke bolesti atopičara (npr.virusne), ta bolest ( upalni proces) preuzme atopijski. Ne znam kak da se bolje izrazim.Jedna upala preuzme drugu pa je koža bolja ili manje svrbi. Bilo je takvih slučajeva. Moj kad je imao vodene kozice njemu se koža očistila, samo su bile vodene kozice ( mada ih je bilo milijun). I one su preuzele dermatitis. Ali, poslije njih mu je koža bila bolja. Valjda jer mu je ojačao imunitet. Kažu da poslije vodenih kozica ti je jači imunitet. Ali, znalo je puno puta biti, dosta dobro kad je imao virusnu infekciju, a onda poslije kaos po koži. To zato jer njima atopičarima virus izbija van kroz kožu na kraju bolesti i onda im se koža pogorša.

Znam kak ti je. Moj ti je savjet da testiraš dijete, makneš sve na što je alergični, i čekaš da poraste. jer moj sin je stvarno imao jako, baš je ono pravi primjer
atopičara iz udžbenika. Ma , bilo je grozno, ali sad je stvarno ok, tj.držimo pod kontrolom. Najbolje ti je naći si dobrog alergologa i dermatologa i njih slušati.Nemoj se niti bojati kortića, maži točno po uputstvima dermatologa i djetetu ćeš puno pomoći. samo treba pravilno mazati s razmacima. Ja sam svojeg sina mazala s kortićima kak su mi rekli i slabim i jakim, i njemu je puno pomoglo, i nema nikakvih oštećenja na koži, dapače, koža mu je glatka. Ja ga niti ne moram po tijelu mazati s neutralnim kremama, smao po žarištu, I još dan danas, ga ponekad kad pocrveni namažem s kortićem i to odmah, ništa ne čekam se de to proširi i rasplamsa i da ga na kraju onda jako svrbi.
Odmah to suzbijem. Znam da mame onda mažu sa 1001 stvari ( te neke biljne stvari mogu tek još bolje štetiti), a na kraju to ništ ane pomogne. Čim je dijete starije, to ide dermatitis sve bolje, ali tu je onda astma. Ali, srećom, moj nema baš izraženu jako astmu. Dovoljan mje je samo singulair svaki dan i njemu je ok, kao da je zdrav. Ne treba čak niti flixotide, bar za sada.
Moram priznati da sam jedno vrijeme mazala i s posuškom kremom. Ja imam samo riječi hvale za tu posušku kremu. Jer sam se i ja ponašala prema toj kremi kao da je koritć. Znači jedno 5 dana mazanja i onda pauza, pa opet dok pocrveni. I od onda mu je lice i bilo izliječeno.Više poslije nije bilo crvenila po licu. žariše mu je jedino malo iznad usnice i kapci. Ali, za kapke koristim maxidex kremu. Isto najslabiji kortić,ali pravilno mažem i nema problema.

uglavnom, moj savjet: slušati dermatologa i alergologa ( ipak su oni stručnjaci) i sve bude ok.