Evo i mene ponovo na ovoj temi...
Najmlađem sinu buknuo AD u trećem mjesecu života. Kad se rodio koža odlična, na prvom pregledu sa mjesec dana pedijatrica oduševljena kako mu je koža čista a onda odjedanput sa prvom burom sa njegovih 3 mj. zacrvenio se ko paprika. Trajalo je par dana pa se povuklo...onda ponovo buknulo sa drugom burom a zadnjih pola mjeseca je konstantno prisutno crvenilo na obrazima i na pregibu od nogica, ne vezano više za vrijeme....
Prije skoro pa 11 godina prvi put sam se susrela sa AD-om kod najstarijeg sina koji se defakto rodio sa osipom. Na prvom pregledu nam je pedijatrica rekla da je vjerovatno u pitanju alergija na mlijeko ali prvo testiranje na točno određene alergene smo obavili kad je navrsio godinu dana i tu se pokazala alergija na jaje i mlijeko klasifikacije 3 i na grinje i prašinu klasifikacije 4. Probala sam sve moguce kreme koje su tada bile na tržištu i nekako nam je Aderma bila najbolja. Kortiće sam izbjegavala skroz a kad je bila najgora faza dala bi mu fenistil kapi da se manje grebe. Spavao je u rukavicama i posebnom odjelcu za dermatitis...i nekako smo progurali godinu i po dana i tada je dermatitis nestao ali se pojavio bronhitis zbog kojeg je evo i dan danas na flixotide inhaleru. Alergija na mlijeko i jaje je nestala sa navrsene 4 godine života i na hranu više alergija nema, ostale su ove inhalacijske (grinje i prašina a i neke trave, te bor)...
Jasno mi je da je AD genetska "bolest" ali me zanima od vas mama koje imate više djece kako su se razvijali simptomi kod drugog/trećeg djeteta ? Najmladji mi sutra puni 5 mj., isključivo ga dojim i ne znam koliko je pametno da izbacim sve mliječno i jaja iz prehrane s obzirom na starijeg ??? Znam da treba nekih mjesec-dva da se moje tijelo očisti pa da vidim ima li poboljšanja kod maloga....
JelenaO vidim da si negdje u komentarima pisala da se dijete može testirati na određene alergene i prije godine dana ??? Jer meni su rekli da prije toga nije vjerodostojan nalaz....