Lijepi pozdrav svima. Nisam se nikad registrirala na nekom forumu niti pisala na njemu pa ako nešto krivo radim molim da ne zamjerite. Želim napisati svoje iskustvo sa atopiskim dermatitisom kod djece. Moje djete ima 4 i pol godina i gotovo od rođenja ima jednu "flekicu" na listu koju nismo baš previše ni tretirali kremicama jer se nije širila i nije stvarala neke probleme. Međutim, predprošle godine u jesen čim je počela sezona grijanja primjetili smo kod njega suhu kožu promjene u vidu flekica i krugova uglavnom po butinama, pregibu iza koljena i ramenima. Pedijatrica rekla dermatitis. Njegujte kožu raznim kremama za ovlaživanje i nije dala kortikosteroide jer kao nije strašno. Bilo je sve gore do proljeća prošle godine, kad zbog korone nismo mogli posjetiti liječnika. Dijete je imalo jako crvenilo po cjelim nogama i na dijelu ruku, jak svrbež i bilo je strašno za vidjeti. Kontaktirali smo privatno dermatologa koji je tražio da slikam pa je na osnovu slika propisao kremu. Krema je pomagala dok bi s njom mazali, čim prestanemo par dana sve se vraćalo. Čim se moglo posjetili smo svog dermatologa koji je potvrdio da je u pitanju dermatitis, preporučio lipikar mlijeko za svakodnevnu njegu i kremu sa kortikosteroidima po potrebi. Moram napomenuti da je stanje tad već bilo puno bolje jer je i vrijeme bilo toplije. Moram reći da je preporučio i more. Doista preko ljeta se koža u potpunosti očistila. Čim je krenula jesen, grijanje, zatvoren prostor, deblja odjeća koja često nije pamučna počeli su i problemi. Stanje je opet bilo jako loše, zahvaćenost kože je bila 60 do 70%. Dermatolog dao ponovo iste preporuke. Uzevši u obzir sve, nismo bili zadovoljni riješenjem. Poboljšanje je tu samo dok koristimo kortikosteroide. Počeli smo istraživati, čitati, raspitivati... Sjetila sam se da sam starijoj djeci kad su imali kozice u vodu za kupanje dodavala kalijev permanganat i kašu od zobi i to bi smirilo svrbež. Počela sam to primjenjivati i kod njega jer je koža bila jako upaljena i nikakve proizvode za njegu nisam mogla koristiti jer bi ga jako peklo. I nakon prvog kupanja sam primjetila da je koža mirnija i manje crvena. Da napomenem, uzela bi obične zobene pahuljice, smiksala sa nešto tople vode i isula u čarap koji bi potom stavila u vodu za kupanje i s njim bi lagano prelazila preko kože. Na kraju bi iscjedila još malo te sluzi koju pusti zob i s tim namazala cijelu kožu i tako ostavila da se osuši. Olakšanje je stvarno došlo brzo. U međuvremenu sam našla i neki probiotik specijaliziran za atopiski dermatitis. Dođe u prahu u kesicama, 20 kom u pakiranju. Neznam smijem li napisati kako se zove. Ja sam njemu davala jednu kesicu u mlijeku svaki dan. Može i po dvije, ali ja sam davala jednu. Za 20 dana kad smo potrošili jedno pakiranje uz kupanje sa zobi, negova se koža OČISTILA. Ostala je samo različita pigmentacija na djelovima odnosno blago šarenilo kože. Još da napomenem da sam za to vrijeme izbacila sve skupe kreme za njegu kože i nakon kupanja i još par puta kroz dan kožu mazala običnom dječjom kremom za guzu, bolje što masnija. Dok bi bio u kući cijelo vrijeme bi bio u laganoj pamučnoj pidžami. E nakon tog, djete se razbolilo, dobio je antibiotik. Treći dan korištenja antibiotika dermatitis se počeo vraćati. Deseti dan, do kraja antibiotika bili smo opet na početku!!!
Imala sam veliku potrebu podijeliti ovo iskustvo. Znam koliko ima očajnih roditelja, kakva sam i sam bila. Mom je djetetu pomoglo, nadam se da može još nekom. Ne kažem da su uzroci kod svakog isti ali vrijedi pokušati...
Moj je zaključak, što više prirode, što manje kemije, u hrani, u higijeni doma i osobnoj higijeni i njezi, te općenito u životu koliko je to u današnje vrijeme moguće.
Sve vas volim i od srca želim da ovo nekom pomogne. Oprostite što je ovako dugo...