Evo mog iskustva s jednim djetetom, a s drugim je sada borba.
Mom I se ad prvi puta pojavio na ramenu kada je imao 8 mjeseci. Dr. dala beloderm, s tim smo mazali samo koliko smo morali, ali sam skuzila da mu smetaju metalne kopčice na bodiju pa smo izbacili svu odjeću gdje je metal dolazio u dodir s kožom i to se smirilo pa smo odahnuli.
Kada je imao 4 godine ad se opet vratio, ali ovaj puta na rukama (točnije gornji dio dlana između prstiju i po prstima). E tu smo imali muku, dr. je naravno odmah dala kortikosteroide, a meni se kosa odmah digla na glavi jer sam već podosta čitala o ad-u i kortićima. Kao što sam i pretpostavila, nakon mazanja s tim prošlo je 5 dana i sve se vratilo duplo gore nego što je bilo. Odvela sam ga kod privatnog dermatologa koji je dao druge kortiće i hrpu nekakvih krema uz napomenu da moramo promijeniti sapun. Sve smo napravili po preporukama, a na bolje nije išlo. Negdje u 6. mjesecu je stanje bilo takvo da je on imao otvorene rane po rukama, ni jedna krema nije pomagala, nikakvi sapuni, išli smo na testiranje za alergije i nije se otkrilo ništa.
Onda smo otišli na more i koža se skroz očistila. Vratili smo se kući i čim se koža očistila od morske soli sve je počelo ponovo. S obzirom da je more pomoglo, a ja iskreno dr. više nisam vjerovala, kupila sam u trgovini običnu pašku sol, ubacila par žlica u vodu i I je namakao svaku ruku po 10 min. Nakon toga sam debelo mazala sa pavlovićevom i koža mu je bila čista. Dr. nas je poslala kod dermatologa dok je još imao tragove ad, a dermatolog nas je poslao na bris ruku i analizu strugotina s ruku da se vidi je li se uhvatila kakva bakterija zbog rana. Našli su bakteriju i dobio je antibiotsku kremu pa se to riješilo tim putem. Koža mu je sada čista, a kada primjetim da mu je malo suha samo napravim slanu kupku i namažem pavlovićevom i sve bude ok. I moram napomenuti, vrtićki sapun mu je smetao tako da smo kupili običan palmolive sa medom i mlijekom koji koristimo i kod kuće i nosi svoj ručnik u vrtić za brisanje ruku jer oni njihovi ubrusi jako grebu. Tu borbu smo, zasad, dobili.
A sad nam stupa na scenu M. Njoj je koža na vratu i pregibu ispod koljena crvena, suha, češe se i stvara kraste. Naravno dr. je dala kortić. Ne znam ni sama zašto sam mazala jer se ionako opet vratilo na staro. Dermatologinja je dala drugi kortić, a ni taj ne pomaže.
Kada su mi dečki imali vodene kozice pravila sam im kupku od zobenih pahuljica za smanjivanje svrbeža i upalilo je pa sam probala sad i njoj i smiri joj svrbež.
Od krema smo probali a-dermu, avenue, bepanten, melem, pavlovićevu i kada joj je vlažilo, sudokrem. Držimo se pavlovićeve jer joj je koža jako suha i dodala sam sad još i aloe vera gel prije pavlovićeve pa ćemo vidjeti kako će to funkcionirati.
Prije spavanja joj prebrišem crvene dijelove gazom namočenom u slanu vodu i preko dana mažem kad god joj mijenjam pelenu. Crvenilo se opet počelo pojavljivati jer smo prestali taman s kortićima. Idemo kod dermatologa sljedeći tjedan pa ću vjerojatno tražiti da ju pošalje na iste pretrage kao i brata.
Nadam se da ćemo njoj puno brže otkriti što je da ne mora prolaziti sve što joj je prolazio brat...