drage mame, evo ja sam jos jedna u nizu koja ima bebu s AD. S tim da sam i ja sama imala AD kao dijete, a danas je to preslo u neki oblik dishidrotičnog dermatitisa. htjela bih svojim primjerom malo pojasniti tijek te bolesti, barem u mom slucaju, a citajuci literaturu vidim da je on poprilicno slican u velikom broju slucajeva. Uglavnom, kad je meni dijagnosticiran (78 -e, s 4 mjeseca zivota) bio je jos uvijek dosta rijedak u odnosu na danas. U to vrijeme kortikostereoidi su bili pravo otkrice, tako da je na moju kozu doslo cijelo brdo toga: od lokakortena, diprogenta, sinopena, ma nemam pojma, sad samo nabacujem imena kojih se sijecam...i svi bi u pocetku ucinili cudo, koza bi bila prekrasna, kao da nista nije bilo, ali nakon nekog vremena naravno sve bi se vratilo. a krema koju bi koristila izgubila bi svoju ucinkovitost i prelazili bi na novu. Moji roditelji su stvarno ucinili sve da mi pomognu, pila sam cajeve za ciscenje krvi, kao dijete sam sanjala o hrenovkama i salami jer ih nisam smijela probati, kreme su se nabavljale iz Beograda, Bosne, mazali su me nekim lisajevima s kamenja, prirodnim pripravcima, ma cuda cinili, a opet bi se on javio. Sve ovo pisem ne da vas obeshrabrim, vec da vas upozorim na ono sto je bitno: ja sam rasla s tom alergijom, ali mi roditelji nikad nisu predstavljali to kao neki problem, niti su oko toga dizali neku veliku frku (barem ja to tako nisam dozivljavala). I vjerujte, vise sam kompleksa imala zbog krivih nogu (koje i nisu tako krive), ruznih usiju i sl. gluposti nego zbog fleka po licu. A znam puno ljudi koji nisu imali nista od navedenog pa su bili mnogo nezadovoljniji sobom.
A bolest ima svoj tijek i ako moja beba bude kao ja neovisno o svim tim kremicama AD ce se znatno povuci u njenoj predskolskoj dobi, a zatim i vise u pubertetu kad joj se koza bude dodatno zamastila. I u svemu tome tjesim se da je AD opet mnogo bolji i bezbolniji od potencijalne astme i sl. rizika kojima su ova djeca izlozena.
I samo jos za kraj, nemojte se gristi niti ako budete primorani koristiti neki blagi kortikostereoid (premda i ja ga izbjegavam kod svoje bebe i nisam ga jos koristila), jer kako sam vec rekla ja sam ih na svojoj kozi osjetila mnostvo i nemam nekih posljedica. a dobra strana svega je da vasa djeca zbog suhe koze nece imati problema s aknama, pristicima, oziljcima i sl.