Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 189

Tema: Gdje kupujete ribu i koju

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,246

    Početno

    Ja s nožem skinem glavu u ravnini škrga i zarežem trbuh , samo malo postrugam i sve je vani
    Žuta nadam se da su bile fine

    U adnje vrijeme radim ih kuhano pečeno
    Stavim malo ulja okrenem utrobe prema gore zalijem s vidom stavim ružmarina, čepnjaka, nekih drugih začina po volji i skuham, do isparenja meni su ok vidim da muž i klinka ne komentiraju.
    Inače sam mislila pastrvu ali kad su bile srdele, onda sam njih upecala

  2. #2
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,293

    Početno

    A ljuske? Pa izgubiš puno vremena dok svaku srdelu ne oljuštiš. Pa onda svuda nalaziš te ljuskice jer lete dok stružes nožem

  3. #3
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,246

    Početno

    A ne ja uzmem škaf i svaku samo prstom potegnemo ljuske, ponovo preperem i gotovo

    Zanimljivo da Beti komentira ljuske, a na svakoj svakoj fešti uz more se ribe ni ne čiste ni ne odljuščavaju!

  4. #4
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,703

    Početno

    Meni isto ljuske ne lete po kuhinji jer srdele čistim u vodi. Nekad se potrefi i da dosta njih nit nema ljuske.

    A na moru ne jedem te sitne ribe (osim ak ih samo ne pripremamo) jer ih ne mogu jesti neočišćene.

  5. #5
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,293

    Početno

    Ne jedem ribe na feštama (ps.ni ne idem na fešte). A ribe mi moraju biti posve očišćene da bih ih hela.
    Nije dobro čistiti ribe u vodi, jer izgube svoj "morski" okus. To mi je ostalo u pameti od kad sam curica bila. Čak ih i prati treba posve minimalno, pod tekućom vodom, toga se uvijek držim.

  6. #6
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,246

    Početno

    Više se gubi od okusa pranjem ispiranjem u nedogled u tekućoj vodi

  7. #7
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,530

    Početno

    Joj, meni je ostalo kad sam s djetetom dosla u Interspar i pitala sto bi mi preporucili za dijete - a zena iskreno rekla Ništa, gospođo! Ja bas rijetko kupim tu gotovu hranu.

    Coksa, trebas taj grif s glavom snimit na youtube i stavit link ovdje

  8. #8
    Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    8,463

    Početno

    Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Joj, meni je ostalo kad sam s djetetom dosla u Interspar i pitala sto bi mi preporucili za dijete - a zena iskreno rekla Ništa, gospođo! Ja bas rijetko kupim tu gotovu hranu.

    Coksa, trebas taj grif s glavom snimit na youtube i stavit link ovdje
    U Kauflandu kada dođeš i naručiš radi samo za tebe. Imaju takav promet da im akcijske stvari ne stoje. Jedino kaj onda oni iza tebe čekaju.
    Tako da je friško, kao u restoranu.
    Posljednje uređivanje od Cathy : 28.04.2022. at 10:34

  9. #9
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,661

    Početno

    Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    U Kauflandu kada dođeš i naručiš radi samo za tebe. Imaju takav promet da im akcijske stvari ne stoje. Jedino kaj onda oni iza tebe čekaju.
    Tako da je friško, kao u restoranu.
    Ovo nisam znala. Zvuči totalno friško.

  10. #10
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,097

    Početno

    Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku

    Coksa, trebas taj grif s glavom snimit na youtube i stavit link ovdje
    Šuti, ja sam i pile naučila trančirati u poznim godinama gledajući yt

  11. #11
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,703

    Početno

    Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Šuti, ja sam i pile naučila trančirati u poznim godinama gledajući yt
    Ja još uvijek ne znam. Pošalji mi video

  12. #12
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,246

    Početno

    Samo info od 1.5. je zabrana lova na plavu ribu, još nisu saznali kolko dugo ali pretpostavljaju oko mjesec dana

  13. #13
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,703

    Početno

    Kako ne kupujem na ribarnici očišćenju ribu bez glave, tako ne bih ni kupila nešto napravljeno od ribe u dućanu. Tko zna koliko im je "svježa" riba stajala prije pripreme.

  14. #14
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,661

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Kako ne kupujem na ribarnici očišćenju ribu bez glave, tako ne bih ni kupila nešto napravljeno od ribe u dućanu. Tko zna koliko im je "svježa" riba stajala prije pripreme.
    Istina, al ni u ribarnici to ne znam, ono nitko mi ne garantira. Kupim jer im vjerujem, al da imam jamstvo nemam.

  15. #15
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,246

    Početno

    I ja samo frišku ribu kupujem

  16. #16
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,703

    Početno

    Ribi gledaš oči i škrge.

    Kad ti prodaju očišćenu i bez glave ne znači da su je očistili da bi tebi život bio lakši.

    Vjera mi brani kupovanje ribe u dućanu, osim smrznute, naravno.
    Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 28.04.2022. at 13:39

  17. #17
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,097

    Početno

    Joj pa imaš ih na desetke...od azijata koji ga rasijeku za 5 sekundi do sporih edukativnih koji svaki korak tumače for dummies

  18. #18
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,703

    Početno

    Ja bum guglala te druge

  19. #19
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,661

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Ribi gledaš oči i škrge.

    Kad ti prodaju očišćenu i bez glave ne znači da su je očistili da bi tebi život bio lakši.

    Vjera mi brani kupovanje ribe u dućanu, osim smrznute, naravno.
    pa pogledam ja njoj oči, al tražim da mi je očiste. Malo sam i gadljiva, nije mi to omiljen posao.
    90 % uzimam u ribarnici, a 10% znam uzet ribu u Intersparu, njihova tuna i losos su mi wooow.

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bum guglala te druge

  20. #20
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,840

    Početno

    Danas sam shvatila da je losos zapečen na tavi nevjerojatno ukusan. Ima li neka caka sa ovim atlantskim i to? Na što bi trebalo paziti kod kupovine? Možda ovo bude riba koju će napokon i djeca voljeti.

  21. #21

    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    1,998

    Početno

    Meni su fileti lososa puno ukusniji kad ih kupim svježe s kožom nego zaleđene bez kože. U Lidlu je nedavno bilo velikih komada po cca 13€/kg.
    Ako naletiš negdje na svježe odreske tune, nama su oni još i draži. Kupujemo ih u velikom konzumu, ali rijetko ih nađemo.

  22. #22
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,246

    Početno

    A ti svježi su kod nas ulovljeni, mislim da su svi zamrznuti samo kaj mi to ne vidimo
    Tune friškr tu i tamo ima kod Palube ( imaju ribarnice na više placeva)
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 24.12.2024. at 16:36

  23. #23
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,246

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    A ti svježi su kod nas ulovljeni, mislim da su svi zamrznuti samo kaj mi to ne vidimo
    Tune friškr tu i tamo ima kod Papaline( imaju ribarnice na više placeva)
    Papalina je naziv ribarnica
    Špansko, Dolac, Trešnjevački plac, Gajnice, možda i prema istoku ali ne znam
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 24.12.2024. at 17:51

  24. #24

    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    1,998

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    A ti svježi su kod nas ulovljeni, mislim da su svi zamrznuti samo kaj mi to ne vidimo
    Tune friškr tu i tamo ima kod Palube ( imaju ribarnice na više placeva)
    Ne znam kako su transportirani, ali okus je puno bolji. Naručila sam jednom jadransku tunu od nekih ribara koji dostavljaju po zg, zaleđenu i nije bila ni približno tako dobra kao ova iz konzuma. Ne znam što joj rade

  25. #25
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,840

    Početno

    Je li sad lovostaj srdele?
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 31.01.2025. at 20:35

  26. #26
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,097

    Početno

    Uvijek do 15.2.

  27. #27
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,840

    Početno

    Ako uzmem sad srdelu hoće bit dobra u friđu do pon popodne?

  28. #28
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,506

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Ako uzmem sad srdelu hoće bit dobra u friđu do pon popodne?
    svježa ne

  29. #29
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Ako uzmem sad srdelu hoće bit dobra u friđu do pon popodne?
    Nema šanse. Smrzni.

  30. #30
    Munkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2016
    Lokacija
    Sjever
    Postovi
    2,035

    Početno

    Jedino ako ju ispeces i stavis u savur (marinadu)

  31. #31

    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    1,998

    Početno

    Ako kupiš svježu na placu, možeš ju zalediti. Ako kupiš u Lidlu onu zapakiranu, ako je rok do ponedjeljka izdržat će. Iako, ni meni nije jasno na koji način postižu tako dugačak rok, dodaju li neki štetni plin ili nešto drugo.

  32. #32
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,840

    Početno

    Uzela sam set za sushi u lidlu bilo na sniženju, jeeej... idući tjedan je tjedan sushija, možda bih mogla i srdele malo frigati pa i njih ubacit u sushi.

  33. #33
    Munkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2016
    Lokacija
    Sjever
    Postovi
    2,035

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Uzela sam set za sushi u lidlu bilo na sniženju, jeeej... idući tjedan je tjedan sushija, možda bih mogla i srdele malo frigati pa i njih ubacit u sushi.
    A onda mozes i cevap staviti u sushi.

  34. #34
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,840

    Početno

    Opet je lovostaj na srdele do lipnja jel tak?

  35. #35
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Opet je lovostaj na srdele do lipnja jel tak?

    Vidi ovdje https://www.novilist.hr/more/plavi-s...-ispod-limita/

    Kopiram samo bitno:
    Uvodom o slanoj ribi i soljenju majske srdele otvorio sam širu temu, nikako novu u našem ribarstvu – lovostaj. Od 1. do 30. svibnja trajat će lovostaj za malu plavu ribu. Službeno »Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti okružujućim mrežama plivaricama – srdelarama«. Za potrošače koji kupuju na ribarnicama naziv je nevažan, ribe nema jer je lovostaj. Jednako i za ribare koji ne smiju raditi.


    Posljednje uređivanje od Peterlin : 08.05.2025. at 10:33

  36. #36
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,097

    Početno

    Da, cijeli svibanj.

  37. #37
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,840

    Početno

    Zašto ne potamane tunu...

  38. #38
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,530

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto ne potamane tunu...
    ?
    Slobodne tune nema previše u Jadranu, dapače jedva se oporavila.
    Za uzgoj tune lovi se živa tuna i dohranjuje malom ribom. Tako da srdele završavaju u kavezima s tunama. Kvota tuna u uzgoju je strogo regulirana. Domaća tuna ni ne dođe do domaćeg tržišta, već uglavnom ide u Japan, a nama u pravilu dođe iz uvoza tuna. Najvažniji igrač u uzgoju tune je Gotovina.
    To je veliki biznis i svaka riba se broji.

  39. #39
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,840

    Početno

    nisam znala kak da ovo shvatim pa sam se sjetila da se on ubacio u taj posao, inače se rečenica može shvatit dvojako

    sve naopako... mi van tunu, pa onda oni nama
    jeftinu srdelu tunama... i onda tunu van, nazad jeftinu tunu, baš baš gotovina...

  40. #40
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,661

    Početno

    Kad se netko toliko trudi razvit svoj biznis od nule i onda mu netko kaze da vrti lovu za sebe...no comment...
    Slobodno ti pokreni neki posao, postani poduzetnik i onda se odrekni vlastite zarade.

    Pa jel ti uopce znas žuta koliko tune se godisnje pojede u Japanu u odnosu na RH? Ne znas. Stvar je potreba trzista i ako si se nekome obvezao odredjene kolicine izvest onda to i omogucis i gle čuda za pare...a ne treba glumit dobrotvorca i radit za dzabanu.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.05.2025. at 16:21

  41. #41
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,661

    Početno

    Prvi je Cromaris, druga Sardina Postira, a treca ova njegova firma.

    https://zadarski.slobodnadalmacija.h...489243-1388175

  42. #42
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,530

    Početno

    Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Prvi je Cromaris, druga Sardina Postira, a treca ova njegova firma.

    https://zadarski.slobodnadalmacija.h...489243-1388175
    Mislila sam na prvi u uzgoju tune. Cromaris je u prvom redu uzgoj brancina i orada.
    Slažem se s tobom lili da je super da se čovjek bavi nečim. A gdje će prodavati je valjda tržišno pitanje. I meni je žao što friška prvorazredna tuna ode u izvoz, al koji sam ja faktor u tom biznisu. Pojedem godišnje vjerojatno dvostruko više od prosječnog Japanca, ali sam teški manjinac.

  43. #43
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,661

    Početno

    Sta znaci on se ubacio u taj biznis??
    Nevezano za temu posebno ga cijenim sto se nije dao navuć u polit.vode ni od koga. Covjek zivi povucenim zivotom u svom kraju, super biznis je napravio i svaka mu cast! Ja mu kapu skidam ko i svim nasim poduzetnicima a posebno onima koji su se uspjeli probiti na inozemno trziste i izvozit. Ma bravoooo!!!!

  44. #44
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,840

    Početno

    krivo mi je da se proizvodi ovdje i kako sad doznajem hrani srdelama koje bi inače sirotinja uzela na placu i onda izvozi van, jasno da tržište diktira a diktira želja za profitom i nemam ništa protiv da je neko oportun i sposoban. al opet krivo mi je...

  45. #45

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,135

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    krivo mi je da se proizvodi ovdje i kako sad doznajem hrani srdelama koje bi inače sirotinja uzela na placu i onda izvozi van, jasno da tržište diktira a diktira želja za profitom i nemam ništa protiv da je neko oportun i sposoban. al opet krivo mi je...
    Pa nije lovostaj srdela zbog tuna. I nisu tune pojele srdele sirotinji. Van lovostaja srdela ima redovito (ovisno o vremenu) u ribarnicama.

  46. #46
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,661

    Početno

    Aj Tefil neka si objasnila. Nadam se da je zutoj sad jasnije.

    Je Jelena da Cromaris je vise u brancinima i oradama (cudno su to napisali u clanku). Meni su na otoku prakticki ljeti pod nosom. Imamo jako puno Cromarisovih ribarnica. A bila sam sigurna i da je jedno tunogojiliste Gotovinino al vidim da kazu da je kod Murtera, a mene domaci uvjeravaju da je tu kod nas Pašman-Ugljan.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.05.2025. at 22:40

  47. #47

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,135

    Početno

    Treba se prilagoditi vremenu i periodu u godini i jesti ribu koje trenutno ima. Kao druga opcija je kupiti smrznutu.
    Tako je sa svim namirnicama - kupuješ sezonske ili smrznute (ili sam spremaš/zarzavaš/ukuhavaš). Druge velike mudrosti nema.
    Nadam se da ćeš se Žuta uspjeti prilagoditi tom načelu. Olakšat ćeš si život i rasteretiti misli.

  48. #48
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,293

    Početno

    A možeš i sam uloviti. Naravno, za to moras imati pribor, barku, dozvole...
    Meni žao tih velikih tuna koje ulove nakon par sati borbe, to su mrcine od 100-200 kg kohe slobodno žive u moru, ali sad slijedi veliki ALI...toliko su fine za pojesti.
    Mozda sam fulala temu, ali imam doma ribolovce, a BIG OM u Omislju je svake godine, oa me podsjetilo.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 14.05.2025. at 09:15

  49. #49
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,840

    Početno

    pa pišu u tekstu koji je peterlin stavila da su imali slab ulov zbog tune koje se toliko nakotilo (ne znam kak se kaže za ribu kad se jel... umnoži, narojilo?) da se nisu mogli okrenut od nje... stoga čak mislim da nije uzgajalište već tune slobodno plivaju i ometaju ribare zato sam rekla kaj ne potamane tunu prvo

    moram priznat da sam cijeli mjesec zamišljala da ću po srdelu i svaki put bih se predomislila jer je padala kiša
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 14.05.2025. at 10:20

  50. #50
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,840

    Početno

    nego, a gdje se u nas može kupit Gotovinina tuna i jel može na... gotovinu?

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •