-
na placu, obavezno srdelu, lokarde eventualno skuše, drugo se kod nas i ne jede. Muž si ponekad kupi oslića.
-
tak je, na placu, na dolac i tresnjevku znam da svjeza dolazi utorkom i cetvrtkom, u ponedjeljak je stara, od petka.
Isto preferiram srdelu, izuzetno kvalitetna riba za malo novaca.
Od plave jos volim palamidu na fete (kriske, odreske), tuna je oglavnom iz uzgajalista.
Za juhu oslic ili skarpina, za brujet grdobina, ali to je skup sport.
Od rijecnih volim stuku divlju, pohanu, kad je se docepam (sa karlovackih rijeka).
Svjeza riba mora biti glatka i cvrsta na dodir, jasnih/sjajnih ociju i krvavo crvenih skrga.
Posljednje uređivanje od klija : 18.03.2011. at 11:53
-
Svježa riba na placu dolazi svaki dan osim ponedjeljka jer u nedjelju ribari ne izlaze na more, barem većina njih, više- manje, ovisno o vlasniku, ribaru ili trg. obrtu.
Naravno kad to vrijeme dozvoli, kad nisu jaka juga ili bure...
Najbolje je kupovati kod ribara, onda je to uglavnom riba koja dolazi direktno s broda na "banak".
Ovisno o vremenu plava riba dolazi svakodnevno (srdele, ponekad inćun i papalina) ako nije mjesečina, po mjesečini se zna zavući i ne da se loviti.
Bijeloj ribi svježina se prepoznaje (oslić, trlja, pišmolj, orada, ....) kao što klija reče po čvrstoći, jasnim i sjajnim očima i škrgama
ali riba se NE DIRA jer nije ni higijenski ni riba to ne podnosi jer primjerice oslić je jako mekana riba i kad se triput stisne ne isto mjesto,
ispada da nije svježa a ona ustvari ne može biti svježija, strada od diranja.
Plavoj ribi (srdela, inćun, papalina) svježina se prepoznaje po glavi, ona NE SMIJE biti krvava nipošto, već srebrna, ustvari to je riba kojoj se zaista najlakše prepozna svježina.
Ima iznimno puno prefine ribe, a ne preskupe:
osobno preferiram srdelu, friganu i pohanu,
čać, tunu (naša je najcjenjenija) sa limunom, oslić, pišmolj, salate od hobotnica, pohanu grdobinu, kovača, pauk (treba paziti jer je otrovan), škarpinu,
muzgavac sa krumpirima iz pečnice, patrvu ali gacku ,( nju kupujem samo kod Leke na dolcu) jer nije tovljena.
Volim kozice sa vrhnjem i zelenim rezancima, škampe na buzaru, ma tog ima moreeeee......
Ne volim uzgoj, oradu i brancin kojeg u ponudi ima dosta, nisu mi ukusni..
I da nikako NE KUPOVATI ribu u trgovačkim centrima jer meni obično bude zaista zlo od onog što vidim da prodaju....
I nađete si jednu "tetu" kod koje kupujete i vjerne njoj
Posljednje uređivanje od mamaLare : 18.03.2011. at 14:25
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma