A ne ja uzmem škaf i svaku samo prstom potegnemo ljuske, ponovo preperem i gotovo
Zanimljivo da Beti komentira ljuske, a na svakoj svakoj fešti uz more se ribe ni ne čiste ni ne odljuščavaju!
A ne ja uzmem škaf i svaku samo prstom potegnemo ljuske, ponovo preperem i gotovo
Zanimljivo da Beti komentira ljuske, a na svakoj svakoj fešti uz more se ribe ni ne čiste ni ne odljuščavaju!
Meni isto ljuske ne lete po kuhinji jer srdele čistim u vodi. Nekad se potrefi i da dosta njih nit nema ljuske.
A na moru ne jedem te sitne ribe (osim ak ih samo ne pripremamo) jer ih ne mogu jesti neočišćene.
Ne jedem ribe na feštama (ps.ni ne idem na fešte). A ribe mi moraju biti posve očišćene da bih ih hela.
Nije dobro čistiti ribe u vodi, jer izgube svoj "morski" okus. To mi je ostalo u pameti od kad sam curica bila. Čak ih i prati treba posve minimalno, pod tekućom vodom, toga se uvijek držim.
Više se gubi od okusa pranjem ispiranjem u nedogled u tekućoj vodi
Joj, meni je ostalo kad sam s djetetom dosla u Interspar i pitala sto bi mi preporucili za dijete - a zena iskreno rekla Ništa, gospođo! Ja bas rijetko kupim tu gotovu hranu.
Coksa, trebas taj grif s glavom snimit na youtube i stavit link ovdje![]()
Samo info od 1.5. je zabrana lova na plavu ribu, još nisu saznali kolko dugo ali pretpostavljaju oko mjesec dana
Kako ne kupujem na ribarnici očišćenju ribu bez glave, tako ne bih ni kupila nešto napravljeno od ribe u dućanu. Tko zna koliko im je "svježa" riba stajala prije pripreme.
Ribi gledaš oči i škrge.
Kad ti prodaju očišćenu i bez glave ne znači da su je očistili da bi tebi život bio lakši.
Vjera mi brani kupovanje ribe u dućanu, osim smrznute, naravno.
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 28.04.2022. at 13:39
Joj pa imaš ih na desetke...od azijata koji ga rasijeku za 5 sekundi do sporih edukativnih koji svaki korak tumače for dummies![]()
Danas sam shvatila da je losos zapečen na tavi nevjerojatno ukusan. Ima li neka caka sa ovim atlantskim i to? Na što bi trebalo paziti kod kupovine? Možda ovo bude riba koju će napokon i djeca voljeti.
Meni su fileti lososa puno ukusniji kad ih kupim svježe s kožom nego zaleđene bez kože. U Lidlu je nedavno bilo velikih komada po cca 13€/kg.
Ako naletiš negdje na svježe odreske tune, nama su oni još i draži. Kupujemo ih u velikom konzumu, ali rijetko ih nađemo.
A ti svježi su kod nas ulovljeni, mislim da su svi zamrznuti samo kaj mi to ne vidimo
Tune friškr tu i tamo ima kod Palube ( imaju ribarnice na više placeva)
Posljednje uređivanje od jelena.O : 24.12.2024. at 16:36
Je li sad lovostaj srdele?
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 31.01.2025. at 20:35
Ako uzmem sad srdelu hoće bit dobra u friđu do pon popodne?
Jedino ako ju ispeces i stavis u savur (marinadu)
Ako kupiš svježu na placu, možeš ju zalediti. Ako kupiš u Lidlu onu zapakiranu, ako je rok do ponedjeljka izdržat će. Iako, ni meni nije jasno na koji način postižu tako dugačak rok, dodaju li neki štetni plin ili nešto drugo.
Uzela sam set za sushi u lidlu bilo na sniženju, jeeej... idući tjedan je tjedan sushija, možda bih mogla i srdele malo frigati pa i njih ubacit u sushi.
Vidi ovdje https://www.novilist.hr/more/plavi-s...-ispod-limita/
Kopiram samo bitno:Uvodom o slanoj ribi i soljenju majske srdele otvorio sam širu temu, nikako novu u našem ribarstvu – lovostaj. Od 1. do 30. svibnja trajat će lovostaj za malu plavu ribu. Službeno »Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti okružujućim mrežama plivaricama – srdelarama«. Za potrošače koji kupuju na ribarnicama naziv je nevažan, ribe nema jer je lovostaj. Jednako i za ribare koji ne smiju raditi.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 08.05.2025. at 10:33
?
Slobodne tune nema previše u Jadranu, dapače jedva se oporavila.
Za uzgoj tune lovi se živa tuna i dohranjuje malom ribom. Tako da srdele završavaju u kavezima s tunama. Kvota tuna u uzgoju je strogo regulirana. Domaća tuna ni ne dođe do domaćeg tržišta, već uglavnom ide u Japan, a nama u pravilu dođe iz uvoza tuna. Najvažniji igrač u uzgoju tune je Gotovina.
To je veliki biznis i svaka riba se broji.
nisam znala kak da ovo shvatim pa sam se sjetila da se on ubacio u taj posao, inače se rečenica može shvatit dvojako
sve naopako... mi van tunu, pa onda oni nama
jeftinu srdelu tunama... i onda tunu van, nazad jeftinu tunu, baš baš gotovina...
Kad se netko toliko trudi razvit svoj biznis od nule i onda mu netko kaze da vrti lovu za sebe...no comment...
Slobodno ti pokreni neki posao, postani poduzetnik i onda se odrekni vlastite zarade.
Pa jel ti uopce znas žuta koliko tune se godisnje pojede u Japanu u odnosu na RH? Ne znas. Stvar je potreba trzista i ako si se nekome obvezao odredjene kolicine izvest onda to i omogucis i gle čuda za pare...a ne treba glumit dobrotvorca i radit za dzabanu.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.05.2025. at 16:21
Sta znaci on se ubacio u taj biznis??
Nevezano za temu posebno ga cijenim sto se nije dao navuć u polit.vode ni od koga. Covjek zivi povucenim zivotom u svom kraju, super biznis je napravio i svaka mu cast! Ja mu kapu skidam ko i svim nasim poduzetnicima a posebno onima koji su se uspjeli probiti na inozemno trziste i izvozit. Ma bravoooo!!!!
Prvi je Cromaris, druga Sardina Postira, a treca ova njegova firma.
https://zadarski.slobodnadalmacija.h...489243-1388175
Mislila sam na prvi u uzgoju tune. Cromaris je u prvom redu uzgoj brancina i orada.
Slažem se s tobom lili da je super da se čovjek bavi nečim. A gdje će prodavati je valjda tržišno pitanje. I meni je žao što friška prvorazredna tuna ode u izvoz, al koji sam ja faktor u tom biznisu. Pojedem godišnje vjerojatno dvostruko više od prosječnog Japanca, ali sam teški manjinac.
krivo mi je da se proizvodi ovdje i kako sad doznajem hrani srdelama koje bi inače sirotinja uzela na placu i onda izvozi van, jasno da tržište diktira a diktira želja za profitom i nemam ništa protiv da je neko oportun i sposoban. al opet krivo mi je...
Aj Tefil neka si objasnila.Nadam se da je zutoj sad jasnije.
Je Jelena da Cromaris je vise u brancinima i oradama (cudno su to napisali u clanku). Meni su na otoku prakticki ljeti pod nosom. Imamo jako puno Cromarisovih ribarnica. A bila sam sigurna i da je jedno tunogojiliste Gotovinino al vidim da kazu da je kod Murtera, a mene domaci uvjeravaju da je tu kod nas Pašman-Ugljan.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.05.2025. at 22:40
Treba se prilagoditi vremenu i periodu u godini i jesti ribu koje trenutno ima. Kao druga opcija je kupiti smrznutu.
Tako je sa svim namirnicama - kupuješ sezonske ili smrznute (ili sam spremaš/zarzavaš/ukuhavaš). Druge velike mudrosti nema.
Nadam se da ćeš se Žuta uspjeti prilagoditi tom načelu. Olakšat ćeš si život i rasteretiti misli.
A možeš i sam uloviti. Naravno, za to moras imati pribor, barku, dozvole...
Meni žao tih velikih tuna koje ulove nakon par sati borbe, to su mrcine od 100-200 kg kohe slobodno žive u moru, ali sad slijedi veliki ALI...toliko su fine za pojesti.
Mozda sam fulala temu, ali imam doma ribolovce, a BIG OM u Omislju je svake godine, oa me podsjetilo.![]()
Posljednje uređivanje od Beti3 : 14.05.2025. at 09:15
pa pišu u tekstu koji je peterlin stavila da su imali slab ulov zbog tune koje se toliko nakotilo (ne znam kak se kaže za ribu kad se jel... umnoži, narojilo?) da se nisu mogli okrenut od nje... stoga čak mislim da nije uzgajalište već tune slobodno plivaju i ometaju ribare zato sam rekla kaj ne potamane tunu prvo
moram priznat da sam cijeli mjesec zamišljala da ću po srdelu i svaki put bih se predomislila jer je padala kiša
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 14.05.2025. at 10:20
nego, a gdje se u nas može kupit Gotovinina tuna i jel može na... gotovinu?![]()