Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Odjednom zapinjanje govora

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Odjednom zapinjanje govora

Znači 2. god. i 4. mj. inače kao i sva djeca u brzini pričanja zapne, ali danas nešto intenzivno pa to izgleda ovako.

Evo, evo, evo mama cvijet.
    Dddddd di je .... ili di, di, di di je mama...

I tako slično...

Inače smo pod kontrolom logopeda, preventivno, jer je bila hipotonka.
    Da li se treba zabrinuti za ovo naglo i učestalo zapinjanje ili ne...

Dakle, izgleda kao da svaku drugu riječ zapne.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Moj je D.bio malo stariji kada se to pocelo dogadjati.
    Odvela sam ga kod logopeda da me uputi kako da postupam.
    Receno mi je da se detetu na to nikako ne treba skretati paznja,ispravljati,traziti da ponovo kaze niti ista slicno.
    Treba mu pruziti sansu da govori,pazljivo ga slusati,ono gde zapne s interesovanjem pazljivo i polako ponoviti za njim,bez da ono shvati da postoji problem.
    I da ce se to povuci kako se i pojavilo.
    Tako je i bilo.
    Nastupi period kada im mozgic radi brzo,svasta bi odjedanput hteli reci,a govor jos ne prati u potpunosti.
    Tvoja je malena vec pod kontrolom logopeda,tako da se opusti

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Evo baš primjetim da se smanjilo poprilično, vjerojatno je danas to nekako zabrzdala, nemam pojma...
    Ma da, kako je bila hipotona preventivno smo upućeni kod logopeda, a kao logopedica kaže da ako hoću može pratiti dijete do škole, što meni nije mrsko.
    Jednom u šest mjeseci otići nije zaista problem, moja L. ionako voli te dr. što u ordinaciji imaju puno igračaka i sl.

Nisam obraćala pažnju niti ispravljala, kao da se to nije ni događalo.

Hvala ti KayaR

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Nema na cemu
    Ljubi pametno pilence!

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Jučer sam guglala 'mucanje' . Sve naše cure su tu negdje i ona je prije nekoliko dana počela zamuckivati. Najprije kad bi nešto htjela 'Ja ja ja ja bi...', ali sad i druge riječi, uglavnom na početku rečenice, ponekad i usredini.

Po svemu što sam pročitala, normalna faza u razvoju, javlja se između 2. i 3. godine i prolazi.

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

moj necak je u toj dobi iznenada poceo mucati. mucao je u jednom treutku toliko da kad bi ga cula na telefon doslo bi mi da placem. isto su bili upuceni logopedu na pracenje. receno im je da ga ne ubrzavaju da kaze sto zeli niti da ga ispravljaju, da jednostavno ne pridaju paznju tome.
    ja malo googlala i nasla da se to cesto zna pojaviti u spomenutoj dobi, osobito kod deckica, i samo od sebe prestati (kao sto rece mimah).
    na srecu tako i bilo... jednog dana samo prestao mucati . sad ima 9 godina i nema s tim problema

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mimah naše su cure doslovno vršnjakinje. Rođenje istog mjeseca iste godine
    Ma i ja sam čitala o tome, ali eto, lakše je dobiti potvrdu nego ostati samo pri mišljenju.
    Svakako, vrag mi nije dao mira pa sam se telefonski javila našem logopedu i kaže isto.
    Inače, smanjilo se jako puno, ali jučer je to bilo užas pa kao da joj se nešto u glavi poremetilo, Bože prosti ))))))

Hvala cure sveisto!

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

imali su oboje. prošlo za par mjeseci

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

J je počeo mucati negdje prije 3. rođendana. Baš je bilo intenzivno. Prva riječ i zadnja riječ, ponavljao ih je po pet-šest puta.
    Razgovarala sam s psihologicom, i s obzirom da je on vrlo rano počeo puno, ali puno, puno pričati, da su njegove rečenice višestruko složene, psihologica je rekla da je to zbog toga što on ima puno toga za reći, mozak mu brže radi nego jezik.
    Ne biste vjerovali, ali nestalo je preko noći. Kao da ga je netko kliknuo i isključio mucanje

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa Vidi poruku
    mozak mu brže radi nego jezik.
    Upravo tako sam ja shvatila Svenovo mucanje jer sam primjetila da se jednostavno u toj sekundi ne moze sjetiti kako se nesto tocno kaze. Cak je nekad znao i reci da ne zna. Proslo je samo od sebe.

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Nama je danas bilo baš intenzivno, nekoliko puta se i naljutila jer nije mogla izgovoriti što je htjela. Jel' i vašima tako? Uglavnom ponovi nekoliko puta i ispljune , ali tih par puta nikako, bezbroj puta je ponovila prvi slog pa odustala. Pa opet počela i odustala. I tako sve dok nije uspjela, a u međuvremenu se ljutila... Nadam se da neće ubuduće baš tako.

Pepita, znam da su naše cure nekoliko dana (tjedan mislim) razlike, a iskoristit ću priliku i čestitati na pojačanju!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pa nama je onaj dan kad sam otvorila temu bilo užas, poslije toga sitno.
    Isto je rano progovorila i sa godinu dana imala mnogo riječi.
    Inače, primjetim da zapne kad nešto želi da joj dam ili mi nešto želi reći s uzbuđenjem, u ostalim slučajevima je manje.
    Ma meni to ne izgleda kao mucanje, tipa mmmmm mama...već više kao zapinjanje i ustvari da budem precizna ponavljanje jedne riječi ili sloga više puta.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Matilda,
    moj je isto jaaaako rano progovorio i sad već priča jaaaako složenim rečenicama, ko mali čovik.
    I on povremeno "zapinje" u govoru u zadnje vrijeme na način da stane u pola rečenice i puno puta ponovi neku riječ. Ali meni se čini kao da mu mozak kalkulira što će slijedeće reći i kako će to posložiti (perfekcionist je i mora reći sve kako treba) pa zato malo zapne.
    Mi se na to ne obaziremo i nadamo se da je samo faza kao i kod drugih.

toolaa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Dragi svi
    podizem malo ovu temu jer smo upravo u situaciji nagle pojave intenzivnog mucanja, i kad citam vase postove cini mi se kao da opisujete mog dvoipogodisnjaka. dijete koje je do prije tjedan dana govorilo tecno i neobicno slozeno za svoj uzrast (i da, to je, uz urodjene sklonosti, tipican profil djeteta s predispozicijom mucanja ) kao da je izgubilo vlastite rijeci. odmah smo potrazili savjet logopeda specjaliziranog bas za mucanje, gdje smo dobili dobili mnogo korisnih savjeta, ali jednu svar logoped ne moze dati, a to je autenticno roditeljsko iskustvo. zato bih molila da ako tko od vas naleti na temu, recite mi kako napredujete, kakve ste teskoce imali, i sto mislite da vam je najvise pomoglo. jeste li radili kakve vjezbice kroz igru? nama je logopedica savjetovala par jednostavnih igrica za auto-regulaciju daha i misica koji upravljaju govorom, ali tek trebam smisliti kako ga svaki dan iznova motivirati, posto je pre mali da reagira samo na - hajd da se igramo ovoga.
    pozdravi i unaprijed hvala

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Draga ti! : )))

prije točno 2 mjeseca bijah u tvojoj koži: 2,5 god, velika pričalica, genetska predispozicija.....došlo je preko noći, silovito, uz mucanje praćeno i depresijom (par mjeseci prije dobila je sestru). Bilo je strašno, žalila sam se i na rodinom forumu, drage kolegice su me tješile, i gurale smo dan po dan. Sve se smirilo, evo danas nije nijednom zamucala, jučer možda jednom ili nijednom i tako već nekih 20 tak dana-a napominjem i da smo ovaj tjedan prvi put krenuli u vrtić, tako da taj šok nije izazvao novo mucanje, kako sam se bojala.
    u logopeda nismo išli jer ja osobno imam iskustva s mucanjem, prošla varaždinsku školu i izliječila se nakon 20 god. mucanja, tako da sam znala što mi je činiti. a što ti je činiti? NIŠTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ništa ne čini ako boga znaš! ignoriraj, ignoriraj, ignoriraj, pravi se kao da se ništa ne događa, ne dopusti mu da osvjesti da muca, nego se lijepo "pravi luda" rekli bi mi Dalmatinci. poslušaj ga što ti ima reći, strpljivo, do kraja, nemoj da vidi tvoj strah na licu, kao da se ništa ne događa. uspori svoj govor, razgovjetnije i tiše pričaj i naoružaj se strpljenjem. bit će boljih i gorih dana, ali SVE ĆE PROĆI. meni se na dane činilo da neće nikad, ali kad realno pogledaš, prošlo je, u samo 2 mjeseca. možda će tebi trebat mjesec,možda 4, ali će proći. samo te molim da ne vodiš dijete po doktorima i logopedima jer ćeš mu dat do znanja da "nešto s njim nije u redu", a onda si tek u problemu.....a ionako je premalen za ikakav ozbiljan rad.
    zato draga, puno strpljenja, odslušaj ga do kraja što ima reći, ne završavaj njegove riječi ili rečenice, smireno mu odgovori, usporite govor u kući i bit će dobro. naravno, svi ovi savjeti se odnose na svih koji su s djetetom u stalnom kontaktu, bake, djedovi, rodbina i sl.

drž' se i želim ti da i ti za 2 mjeseca nekoga ovako tješiš! i ljubi i grli svoje zlato!

naniluc avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Da se priključim ovoj temi, dakle, imam dvije curice koje su obje imale problema sa mucanjem- prva je počela mucati kad sam rodila drugu, a druga jedne večeri kad je razgovarala sa sestrom i bakom. Inače, i ja sam mucala- tako da je tu i genetika u pitanju. Nama to nije prošlo preko noći- kako sam kod prijašnjih postova pročitala- zapravo taj problem nas je izmučio i psihički i financijski. Kad se mucanje javilo- naravno da roditelj želi istog trene pomoć, no to nažalost nije uvijek moguće- mi smo čekali 2 mjeseca na pregled- zatim misliš- e sad će konačno krenuti terapija, no to nije tako. Najprije se dijete promatra, a zatim te logoped savjetuje- mada ponekad želiš njegove savjete poslati u ... . Mi smo imali sreće što sam ja bila u Vž pa sam tamo odvela i cure- tamo mi je savjetovan brain gym- koji sam doma radila - dok su spavale- malu još i sad masiram. No ja nisam htjela stati samo na tome jer sam željela znati da sam dala sve od sebe- došli smo do telefonskog broja Melinde Kolar u Mađarskoj koja također masira stopala- kako ona kaže - šalje impuls gdje mu je mjesto- njoj šalju djecu i sa Goljaka- cerebralna paraliza i sl.. Mucanje je zapravo ono o čemu ovi prijašnji postovi pišu- usred emocionalnog naboja dolazi do kratkog spoja u mozgu( moja prva curica) ili jezični razvoj daleko ispred motoričkog razvoja- dijete ne može verbalno izraziti svoj veliki obujam riječi ( druga moja curica, koja je počela mucati sa 33 mjeseca, a sam početak govora joj je bio jako netečan). Iako sam isprva morala tjerati muža da nas odvede gore,a sada sam predloži dane kad bi mogli ići jer samo nakon 4 masaže L. je bilo puno bolje - uz to sam ju još i doma masirala. Dakle ako mucanje traje duže ili prestane pa opet počne- što je jako često ( npr. 2 tjedna muca pa jedan ne ) treba nešto poduzeti- slažem se da djetetu ne treba ukazivati na problem, no pokušati barem ovako posredno- reći mu da ide na masažu ili ako ste upućeni doma ga masirati . Mogu vam samo reći da su moje cure u srpnju dobile seku i da ih to nije potreslo kako sam mislila- nismo ni kanili više imati treće, no kad nam je Melinda rekla da nek dovedemo dijete čim bude mogla putovati- bebicu- jer je najbolje prevenirati- ako ima genetske predispozicije- objeručke smo to prihvatili . Njezine masaže ne pokriva HZZO - pa je tu i ona negativna financijska strana. Osobno mislim da je mucanje problem koji se ne treba shvaćati olako- pisala sam čak i diplomski o tome. Biti opušten pred djetetom- da, ne ispravljati - da, potražiti pomoć-da- odmah- neka kažu da će proći- ali budite dosadni i pitajte, pitajte, pitajte. Ako vidite da se djetetu govor pogoršava ili ga se srami, ili izbjegava pričati- nemate što čekati i biti strplivi- možda je već kasno. Nije mi namjera da vas plašim, ali to je bio slučaj mojih roditelja koji su isto tako dobili te upute stare 30 godina- na terapiju sam išla dok nisam mogla normalno izgovoriti riječ, a onda je to jako teško iskorijeniti ....

naniluc avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Čitam svoj stari post i vidim da nisam napisala da nam je logopedica savjetovala da dajemo curama riblje ulje. Ako netko ima saznanja o nekim novim metodama rehabilitacije govora neka napiše- ne paše svakom djetetu ista terapija

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sad vidjeh ovu svoju temu, a kako je došlo tako i prošlo, da sam ovo nisam vidjela ne bi se ni sjetila toga.

naniluc avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Pepita, baš mi je drago zbog tvoga djeteta , no neki nisu te sreće i stalno strepe od recidiva

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •