Pokazuje rezultate 1 do 50 od 241

Tema: Izgovor slova 'R' i 'L'

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

5 godina je granica koja se tolerira , manji je problem ako r zamjenjuju sa l, veći je problem ako potpuno izbacuju slovo ,
    odnosno ako umjesto r ne izgovaraju ništa ( tako je meni objasnila naša logopedica )

Vježbati tako da oponašaju zvukove na pr. brrr ili nešto slično

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Za one koji vježbaju doma sami:

Treba imati na umu da dijete ne može pravilno usvojiti izgovor glasa R ako nije prethodno savladalo glas L.

Dobro je posavjetovati se sa stručnjakom (ne mora to značiti da dijete odmah ide na terapije logopedu 2xtjedno) jer se obično prije četvrte godine ni ne kreće s redovitom terapijom. Sve ovisi o specifičnom problemu...

Moj sin je išao logopedu, a i doma smo vježbali.

Evo njegove bilježnice:http://www.sendspace.com/file/z3wtps

(možda sam trebala staviti "otključanu" varijantu u ppt, a ne pps).

Imam još toga...
    http://www.sendspace.com/file/1atmzw

Iz redoslijeda vježbica se vidi kako postupno ulaze pjesmice i riječi koje imaju glas R (za probu), pa kasnije sve više.

Bitno je djetetu pokazati kako se pravilno izgovara L (jako se podigne jezik na greben iza prednjih zubi). Po potrebi neka uzme ogledalo da gleda sam sebe kako izgovara.

Ali toplo preporučujem logopeda - mi smo se spasili u Suvagu, ali ima dobrih logopeda i drugdje i dostupni su na uputnicu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Treba imati na umu da dijete ne može pravilno usvojiti izgovor glasa R ako nije prethodno savladalo glas L.
    Ovo mi je stvarno zanimljivo, jer H govori slovo R sasvim normalno od drugog rođendana (nije neki čudni izgovor, baš odlično izgovoreno slovo R), ali L se tek nazire.
    Posljednje uređivanje od Amalthea : 22.03.2011. at 09:36

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo mi je stvarno zanimljivo, jer H govori slovo R sasvim normalno od drugog rođendana (nije neki čudni izgovor, baš odlično izgovoreno slovo R), ali L se tek nazire.
    Ima li možda iskrivljene zubiće ili nema prednje zubiće? To može biti smetnja, ali piše negdje u uputama za pregled djece prije polaska u školu da se dozvoljavaju određena odstupanja u izgovoru glasova zbog ispadanja zubića.

Uostalom, nema veze, svako dijete je posebno....

Isto, ako dijete nauči govoriti s dudom u ustima, to je često jako teško ispraviti (nisam stručnjak, ja sam samo mama s iskustvom koja se jako jako puno nasjedila po čekaonicama i naslušala djece s kojekakvim felerima u govoru).
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 22.03.2011. at 10:59

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Identično je i kod nas.
    Od 2. rođendana besprijekorno izgovara R. Sada je 4 godine i 8 mjeseci i L je i dalje neko čudno "V".
    Nazire se to L, ali nije dovoljno. Svi drugi glasovi su već godinama besprijekorni.

Bili smo kod vrtićke logopedice na testiranju prošle godine u 11. mjesecu, preporučene su vježbe, odmah iza toga sam zvala logopedicu kod koje želimo ići i za koju sam dobila niz preporuka. U svibnju idemo kod nje na testiranje, ali vježbe tek kada napuni 5 godina, što će kod nas biti u ljeto.
    Obzirom na godišnje odmore, pretpostavljam da na vježbe nećemo krenuti prije 9. mjeseca.
    I prema riječima obje logopedice s kojima smo bili u kontatku, te vježbe kreću tek s napunjenih 5 godina starosti.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Peterlin prvotno napisa
    No no, to sam i ja gore napisala da je i meni baš čudno kad je naš mali samo najednom skroz sam počeo govoriti R, a još nije niti pričao kak spada. a L, Č, Ž, Š u riječima niti traga. I umjesto L govori R.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ovo je tema i za nas
    Nismo još tražili savijet stručnjaka, rekli su nam da se do 5 godina ne treba brinuti.

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    ...

Bitno je djetetu pokazati kako se pravilno izgovara L (jako se podigne jezik na greben iza prednjih zubi). Po potrebi neka uzme ogledalo da gleda sam sebe kako izgovara.
    Ima li neki sistem kako djetetu objasniti izgovor slova R?
    Sunčica ga izgovara nekako na pola, ostala slova nisu problem.

Peterlin hvala ( i na ovim ) pps-ovima!
    Kako se rade vježbice, samo čitanje i ponavljanje ili ima neki drugi sistem?

Ako netko ima još materijala (za R) on line, ili preporuku što tražiti u knjižarama, hvala unaprijed

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj kinder prvotno napisa Vidi poruku
    5 godina je granica koja se tolerira , manji je problem ako r zamjenjuju sa l, veći je problem ako potpuno izbacuju slovo ,
    odnosno ako umjesto r ne izgovaraju ništa ( tako je meni objasnila naša logopedica )

Vježbati tako da oponašaju zvukove na pr. brrr ili nešto slično
    Hvala ti na ovome, danas moram zvati pedicu pa ću ju i za ovo priupitati kakvog je mišljenja.
    A na red čekanja nisam ni mislila, zbilja bi se trebali odmah naručiti

Peterlin, ove vježbe što si stavila ne mogu čitati, samo mi neke 'hieroglife' otvori

Amalka ti me nemoj buniti sad, taman sam mislila da sam na tragu nečega
    Posljednje uređivanje od kahna : 22.03.2011. at 10:44

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •