Citiraj sajkomum prvotno napisa Vidi poruku
bok svima! moj sin ima 5, 5 godina.... prosli mjesec smo krenuli na govorne vjezbe i vrlo smo zadovoljni... L je savladao odmah, tehniku, do automatizacije jos teba vjezbe.... al voli ici... medjutim imamo jedan drugi problem, barem ga ja imam, on ima svoju crtancicu i tamo trenutno stoji LA LA LA u svakom redu na dvije strane i on to mora kada izgovori napisati LA pa opet i tako redom... medjutim on to ne zeli bas... ja mislim da razumijem znacaj toga (povezuje l vizualno u rijeci i izgovara kao preventiva disleksiji, disgrafiji?), al on to NECE sada ja skakucem i "motiviram" al fakat mi to izgleda ono NECE a ja sad motaj pa motaj "ti to hoces samo nisi toga svjestan!" sto nama nije svojstveno (ni Mačkiću Prvom, ni meni).... a onda kad napise koliko toliko onda logopedica uzme gumicu i pazite sad POBRISE to jer nije "od crte do crte" i neka ponovno!!!??? to se tako radi, meni je to prestraaaaasno!!! a gdje je tu tehnika pisanja... sad on nesto pise, prekovolje i cas slovo vuce od dole, cas od gore!?... ja sam u najmanju ruku zbunjena, da ne velim revoltirana (da ne govorim grublje ipak je to strucnjak)
kakova su vasa iskustva?
Moj stariji ni danas (sad je završio 4. razred) ne može pisati od crte do crte. Ima smetnje fine motorike i godinama je išao logopedu.

Eh, sad... Procjena je logopeda (i drugih stručnjaka) da li dijete nešto može ili ne može. Moj sin ne može jer ima nalaz neurologa i fizijatra koji to potvrđuju. Nikakva prisila tu ne daje rezultate. Ima rješenje Ministarstva o posebnom obliku školovanja (individualni pristup nastavi, cjelokupni program) i to dobro funkcionira.

Ja bih pustila logopeda da proba izvući najbolje od djeteta. To je faza koja će trajati kratko, dok logoped ne stekne uvid u mogućnosti djeteta. Naše dvije logopedice (Suvag) uspjele su osposobiti mog sina da može pisati za vrijeme nastave. Funkcionalnost je bila na prvom mjestu, estetika na drugom, ali se i to s vremenom popravilo.

Bitno je i kakav je pisaći pribor. Ako logopedica nije nabavila trokutaste olovke (prvo deblje, pa onda tanje) koje odmah liježu u ruku kako treba, ako vam nije ponudila grippere (gumeni nastavci koji se navuku na olovku za pravilan hvat - ima ih raznih vrsta jer to treba odabrati prema ruci i hvatu olovke - potraži u Mulleru) i ja mislim da bi trebala promijeniti logopeda. Ako pak samo inzistira na estetici i sagledava koliko dijete zapravo može, to bih tolerirala. Logoped će vidjeti da li je problem pisanja "fiksiran" (u ovoj dobi to ne može biti) ili se tu može još puno napraviti...

Daj djetetu da rješava labirinte, kupi neki dječji časopis tipa "Alkica" u kojem imaš tih grafičkih zadataka (potraži na kiosku dječje enigmatske časopise za najmlađe). Moj sin je u logopedskoj bilježnici crtao jelke s girlandama (u koje je trebalo nacrtati stotine malih lampica - on je to volio, a logopedica otkrila) i na taj način je vježbao grafomotoriku zabavljajući se... Igrali smo križić-kružić, oduzimanje zemlje i slično (igre koje se igraju na sitnom kvadratnom papiru i zahtijevaju preciznost). To možeš s djetetom raditi i doma - ne treba ti logoped.

Ako te zanima drugo mišljenje online, pitaj stričeka logopeda na specijaliziranom forumu (taj garantirano ne jaši po lijepom rukopisu): http://sbkt.hr/djecji/phpBB3/index.php