bucka, svakako dijete treba logopeda.
Nisam ti pametna dati savjet u vezi privatnice, to moraš procijeniti sama. Ja sa Suvagom i njihovim logopedima imam super iskustva, a za privatnike ne znam jer sam imala mogućnost gnjaviti prijatelja iz te struke kad mi je trebalo drugo mišljenje. Osim toga, dijete se ne složi dobro sa svakom osobom - možda nije problem kratak interval pažnje, nego mu se ne sviđa osoba. Teško mi je to procijeniti ovako napamet... Pitaj muža kako se NJEMU učinila logopedica. Osim toga, vi i sami znate da li je vaše dijete inače sklono naglo i nepredvidivo mijenjati aktivnosti. Ako jest - onda stvarno ima kratak interval pažnje. Ako ne - znači da nije "kliknuo" s logopedicom i terapije kod nje bi bile neučinkovite. Samo da znaš - to ti se može dogoditi i u Suvagu i bilo gdje drugdje. Logopeda terapeuta treba odabrati pažljivo, jer ako dijete ne surađuje, sve je to beskorisno.
Što se tiče kratkog intervala pažnje, 50% predškolske djece je u istoj vreći. Tu možeš sama sebi i djetetu doma pomoći. Pisala sam već o tome puno puta, ali evo opet:
- oprezno koristiti ekrane (ne kažem da ih treba ukinuti, ali dogovoriti regule korištenja)
- poticati dijete da sjedi i radi nešto što voli i što može završiti do kraja (puzzle su klasika, počneš s manjim brojem komada, slažete zajedno i potičeš ga da dovrši do kraja)
- birati aktivnosti koje dijete voli, a koje potiču finu motoriku (glina, plastelin, slano tijesto, nizanje perlica, igre vodom, slikanje prstima, slikanje kistom, crtanje...) i isto poticati da završi do kraja. Treba paziti da projekt ne bude prezahtjevan nego da je u početku kraj dohvatljiv i vidljiv. Kod nas je klasika bila izrada kućica od kutije za cipele - okvir ti je gotov, a ti unutra nacrtaj ili izreži od papira tepih, napravi krevet od manje kutije, kadu od posudice za maslac i slično...
- čitanje slikovnica
- AUDIO PRIČE - klasika za produljivanje intervala pažnje (kreneš s kratkima od 2 minute, recimo Pikove priče za igru i zabavu na cd-u, pa onda prema duljima u skladu s djetetovim interesima). Nakon odslušane pričice još malo porazgovarajte o tome.
Što se tiče L i R - prvo idite otorincu da vidi da li dijete slučajno nema kratak frenulum. Zapravo, pitaj to svoju pedijatricu da bezveze ne ganjaš uputnicu. Ako je to u pitanju, nikakve logopedske vježbe ne pomažu dok se frenulum ne riješi (lokalno u 3 sekunde u ambulanti).
Dalje - pošalji mi e-mail na pp pa ću ti poslati Suvagove vježbe za L i R. Moj L. nije volio vježbati po bilježnici, pa sam sve prebacila na power point i to je s voljom koristio. Ima unutra pjesmica i brojalica, kojekakvih stvari koje možeš koristiti onako "kao usput" svakodnevno. Roditelj djeteta s govornom smetnjom je ključni terapeut. Nikakva terapija 2x tjedno neće popraviti stvari ako se s djeettom ne radi i izvan tog vremena. Ali terapija kod logopeda daje ti smjernice što trebaš činiti, pa kad nađete odgovarajuću osobu za logopedsku terapiju, često postavljaj pitanja kako dijete napreduje i što ti je doma činiti... Svašta tu ima - od vježbi pred ogledalom do igara riječima.
Mojim dečkima, naročito starijem, je upravo logopedska terapija poslužila kao odlična priprema za školu. Interval pažnje se postupno produljio, naučili su sjediti i raditi nešto dovoljno dugo (to ne znači 45 minuta nego 15-20 minuta u trenutku polaska u školu).
Ožujak će ti brzo doći. A do tada - zabavljajte se i usput probajte nešto od ovoga...

Odgovori s citatom