Pokazuje rezultate 1 do 50 od 241

Tema: Izgovor slova 'R' i 'L'

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sara79 prvotno napisa Vidi poruku
    Lili znam za R, nepada mi na pamet. I to sam saznala čitajući tu na forumu i inače za L i R čim sam to ja skužila.
    Znam da ću se morati naoružati živcima i da joj se vjerojatno nekad neće dati ići na vježbe itd.
    Jako me zanima što će reći logoped i da eto što prije krenemo jer već neka djeca joj se znaju smijati i isprave ju :/

Ono za jezik sam bila zaboravila pa je Peterlin spomenula za šiljast i srcolik.
    Ovo boldano je zapravo jako dobra motivacija za dijete da se potrudi govoriti kako treba.

Osim toga, bitno je da dijete prihvaća rad s logopedom i da se oni dobro slažu.

Moj stariji sin je obožavao vježbe kod logopeda, jer je njegova teta Vinka odmah prokužila što ga zanima (lampice, kabeli, utičnice i slično, a to radi i danas - eno ga na FER-u). Doslovce na prvom sastanku u bilježnicu mu je nacrtala bor (božićno drvce) s kuglicama i lampicama koje je trebalo obojiti. Moj sin je odma' dodao utikač i utičnicu jer bez toga lampice ne mogu raditi. Inače, baš nije volio tu bilježnicu, ali je ipak odradio sve što treba, a za vježbanje doma prebacili smo vježbe u power point, pa je vježbao uz računalo. Naučio je čitati na taj način, a uz bilježnicu (u kojoj je trebalo povremeno nešto obojiti i nacrtati) popravio je motoriku, što je jako važan element pripreme za školu.

Nismo mu govor ispravljali doma, odnosno pokušavali smo to učiniti na neprimjetan način koji se ionako primjenjuje kad dijete tek uči govoriti (ponoviš riječ ispravno). Npr. dijete kaže "baba" jer ne zna drugačije. Moja svekrva je znala reći - Nisam ja baba, ja sam baka! Da, kaže moj sin - baba! Nakon nekog vremena ipak bi uspio. Jest da je potrajalo, išao je on na vježbe i kad je već krenuo u školu, ali to je individualno. Većini djece treba puno kraće vrijeme da poprave izgovor problematičnih glasova. S druge strane, ne treba težiti savršenstvu. Moj sin i dan danas minimalno kotrlja R kad je umoran, pa ne obraća pažnju. Određene karakteristike govora pripadaju osobnosti. Ono po čemu treba jašiti jest RAZUMLJIVOST govora, a to se u većini slučajeva može postići.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 15.09.2023. at 10:04

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •