Pokazuje rezultate 1 do 50 od 189

Tema: Poziv ateistima/agnosticima/ireligioznima

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    ... jer kao vjernik moraš vjerovati da ono što ona čini je ispravno!
    Ne mogu. Bilo bi to protiv zdravog razuma.
    Edit: kako je laž ne izjasniti se? Ne razumijem.
    Posljednje uređivanje od Cubana : 23.03.2011. at 13:55

Mikki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    Mikki moram priznat da te nisam shvatila.

-akcija se ne bavi unutarnjim pitanjima RKC, kako ćete se vi (kažem vi jer ja nisam pripadnik) međusobno etiketirati i ko će koga isključivati, ili se sam ispisivati iz RKC nije predmet ovdje.
    -ja političko opredjeljenje nisam ni naslutila ovdje, inače nebi ni lijepila link na ovom pdf.
    -"pokret za izražavanje slobode svog odabira" ? nemam pojma što bi to moglo biti. ovo akcija poziva na govorenje istine na popisu stanovništva, ništa više. pokret PROTIV je loš? ako sam protiv toga da RKC prima toliko kuna iz državnog proračuna, to nije dobro? Ja mislim da je legitimno izraziti svoje PROTIV tu ( a tko je ZA, neka isto glasno kaže-možda na referendumu?)
    -nije mi jasno ni gdje vidiš namjerno provociranje i želju da se nekoga naljuti?

Ovakve teme su sklone žučnim raspravama, i brzom ključanju. Nije mi cilj potaknuti tako nešto, ovo je samo obavijest o akciji drugih udruga i pojedinaca, i nije poziv na svađu.
    dapače :D
    Akcija se bas bavi unutarcrkvenim pitanjima.
    Dovoljno je pogledat samo vijesti na naslovnici:

Crkva od Vlade godišnje primi preko 300 milijuna kuna (ref)
    Dok ljudi gladuju, Crkva gradi Vojni ordinarijat od 35 milijuna kuna, (ref)
    Crkva za posjet Pape traži dodatnih 30 milijuna kuna, najmanje. (ref)
    Crkva zabranjuje zaređivanje žena (ref)
    Crkva otežava borbu protiv HIV-a zabranom kondoma (ref)
    Crkva dopušta da osuđeni pedofili predvode misu (ref) (ref)
    Iz Rimokatoličke Crkve ne možeš svojevoljno istupiti (ref)
    Dal je potrebna analiza svake vjestice? Cini mi se da jest :D
    - Crkva dobiva onoliko koliko je dogovoreno izmedju drzave i crkve- mozda je iznos velik,mozda je malen nebitno- iznos je transparentan te se ne ulaze samo u sebe nego sve sta se gradi jest uglavnom i vecinom stavljeno na koristenje vjernicima i tu je zbog njih..al to je sa druga tematika- zelim samo naglasit zakonitost. te takodjer naglasit da iako se uglavnom ateisti bune protiv toga da se iz njihovog poreza financira KC...moram naglasit da se i iz mog poreza financira ono cemu se ja izricito protivim, necemu sta smatram nemoralnim, necemu sta se protivi svim moralnim i prirodnim zakonima itd - mogu koristit jos mnogo slicnih izraza al nema potrebe :D ..svakom njegov dio i svakom po pravu i pravici. zakaj ne
    Ostalo se isto bavi novcima pa to isto preskacem. Poantu sam vec naglasila- ja zbilja ne patim od toga koliko gdje novaca ide...iako uvijek volim pozvat na umjerenost i dostojanstvo koje kojiput izostane unutar KC...al necu sad previse ni u tom smjeru.

Dalje govori o tome da KC neda da se zene rede. Zar to nije zadiranje u unutarcrkveno pitanje? Naravno da jest.
    Iako nije dio nikakve dogme- pocele se zene redit sutra ili za 1000 godina to nece utjecat ni najmanje na ono sta katolicanstvo cini time sta jest.

Dalje pise da crkva otezava borbu kondomom protiv hiv-a. opet prikaz crkve kao becutne i kajaznam kakve. Zapravo Crkva naglasava da kondom nije spas od hiva. Spas od hiv-s crkva vidi u bračnoj vjernosti i ćudoređu i to nitko ne moze osporit. Da kondom moze covjeka spasit jednom, dvaput od zaraze moze i nitko to ne osporava i ludost je tako govorit...al da je 100% spas i sigurnost kakvim promoviraju velike kompanije proizvodjaci kondoma- NIJE.

Ovo s pedofilom podrzavam...al svakako ne vidim poantu zasto se nalazi u vijestima ateista. cilj je povest jos jednog vjernika na put nevjernistva?

I zadnje al ne manje bitno jest - iz rck nemoze istupit...lala...mozes...poanta je da kod nas nema bas previse ucinka istpio ili ne jer kod nas se ne radi o tome dal ces placat porez na kc ili ne...vani je to bitno kod nas ne pa ocito da svecenik se iz tog razloga na taj nacin o odnosi spram toga.

Kazes da politicko opredjeljenje se ne nazire
    http://www.nisam-vjernik.org/plakati
    evo pogledaj plakate. prvi plakat je sanader i kosor. kakve veze oni imaju s tim? Da se tito digne danas iz groba ugovor sa vatikanom ne moze izmijenit samo tako- ugovor je medjunarodni i za njega vrijedi medjunarodni zakon. ako ce do izmjena dolazit doci ce na zakonit nacin a ne smjenom vlast.

Da nije poanta rec- ne sramite se bit ateist. nego je poanta- kc vam nevalja.

.....
    idem sad dalje...dete mi dosadjuje al svakako cu detaljizirat dodatno pojedine stavke ako ce bit potrebe .

I molim da se nitko ne svadja...poanta jest da se nesto nauci a ne da se kome skace za vrat.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Mikki prvotno napisa Vidi poruku
    dapače :D
    Akcija se bas bavi unutarcrkvenim pitanjima.
    Dovoljno je pogledat samo vijesti na naslovnici:

Dal je potrebna analiza svake vjestice? Cini mi se da jest :D
    - Crkva dobiva onoliko koliko je dogovoreno izmedju drzave i crkve- mozda je iznos velik,mozda je malen nebitno- iznos je transparentan te se ne ulaze samo u sebe nego sve sta se gradi jest uglavnom i vecinom stavljeno na koristenje vjernicima i tu je zbog njih..al to je sa druga tematika- zelim samo naglasit zakonitost. te takodjer naglasit da iako se uglavnom ateisti bune protiv toga da se iz njihovog poreza financira KC...moram naglasit da se i iz mog poreza financira ono cemu se ja izricito protivim, necemu sta smatram nemoralnim, necemu sta se protivi svim moralnim i prirodnim zakonima itd - mogu koristit jos mnogo slicnih izraza al nema potrebe :D ..svakom njegov dio i svakom po pravu i pravici. zakaj ne
    Ostalo se isto bavi novcima pa to isto preskacem. Poantu sam vec naglasila- ja zbilja ne patim od toga koliko gdje novaca ide...iako uvijek volim pozvat na umjerenost i dostojanstvo koje kojiput izostane unutar KC...al necu sad previse ni u tom smjeru.

Dalje govori o tome da KC neda da se zene rede. Zar to nije zadiranje u unutarcrkveno pitanje? Naravno da jest.
    Iako nije dio nikakve dogme- pocele se zene redit sutra ili za 1000 godina to nece utjecat ni najmanje na ono sta katolicanstvo cini time sta jest.

Dalje pise da crkva otezava borbu kondomom protiv hiv-a. opet prikaz crkve kao becutne i kajaznam kakve. Zapravo Crkva naglasava da kondom nije spas od hiva. Spas od hiv-s crkva vidi u bračnoj vjernosti i ćudoređu i to nitko ne moze osporit. Da kondom moze covjeka spasit jednom, dvaput od zaraze moze i nitko to ne osporava i ludost je tako govorit...al da je 100% spas i sigurnost kakvim promoviraju velike kompanije proizvodjaci kondoma- NIJE.

Ovo s pedofilom podrzavam...al svakako ne vidim poantu zasto se nalazi u vijestima ateista. cilj je povest jos jednog vjernika na put nevjernistva?

I zadnje al ne manje bitno jest - iz rck nemoze istupit...lala...mozes...poanta je da kod nas nema bas previse ucinka istpio ili ne jer kod nas se ne radi o tome dal ces placat porez na kc ili ne...vani je to bitno kod nas ne pa ocito da svecenik se iz tog razloga na taj nacin o odnosi spram toga.

Kazes da politicko opredjeljenje se ne nazire
    http://www.nisam-vjernik.org/plakati
    evo pogledaj plakate. prvi plakat je sanader i kosor. kakve veze oni imaju s tim? Da se tito digne danas iz groba ugovor sa vatikanom ne moze izmijenit samo tako- ugovor je medjunarodni i za njega vrijedi medjunarodni zakon. ako ce do izmjena dolazit doci ce na zakonit nacin a ne smjenom vlast.

Da nije poanta rec- ne sramite se bit ateist. nego je poanta- kc vam nevalja.

.....
    idem sad dalje...dete mi dosadjuje al svakako cu detaljizirat dodatno pojedine stavke ako ce bit potrebe .

I molim da se nitko ne svadja...poanta jest da se nesto nauci a ne da se kome skace za vrat.
    jedino unutarcrkveno pitanje od onih koje si ti citirala je da li se žene mogu zarediti ili ne. eto, i to da osuđeni pedofili drže misu. to mene osobno ne dira. a sve ostalo me dira. dakle - nije unutarcrkveno pitanje. pogotovo novac koji isisaju iz proračuna i zakoni na koje utječu. amen.

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ima ponešto u Bibliji o tome kad zatajiš svoju vjeru.

Btw, koliko sam shvatila pitanje neće biti kojoj Crkvi 'pripadaš', nego koje si vjere, pa ako si određene vjere ne bi se trebalo sramit toga, druga stvar je tvoj stav o crkvi koja je predstavlja.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Ripcord prvotno napisa Vidi poruku
    Ima ponešto u Bibliji o tome kad zatajiš svoju vjeru.

Btw, koliko sam shvatila pitanje neće biti kojoj Crkvi 'pripadaš', nego koje si vjere, pa ako si određene vjere ne bi se trebalo sramit toga, druga stvar je tvoj stav o crkvi koja je predstavlja.
    Jel vi znate kakav je zakon o potpomognutoj oplodnji na snazi u RH? Zašto? Jer je međuostalom i 88% katolika pa onda je i zakon katolički.
    Jel to normalno? Jel normalno da je vjerski nauk u državi iznad struke?
    Ako će moje nijekanje Boga uroditi jednim katolikom manje kojim će pravdati ovakve gluposti, ja sam bar nešto napravila.
    Ne sramim se ničeg (osim kad se u moje ime ograničavaju prava drugih) i ovo neizjašnjavanje nije moj sram nego moja akcija. Mala, ali meni važna.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Jel vi znate kakav je zakon o potpomognutoj oplodnji na snazi u RH? Zašto? Jer je međuostalom i 88% katolika pa onda je i zakon katolički.
    Da li misliš da netko pita ovih 88% katolika vezano za zakon o MPO ili bilo koji drugi zakon? Ja sam dio tih 88% ali ne podržavam zakon o MPO, i vjerujem da ga većina ne podržava.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne mogu. Bilo bi to protiv zdravog razuma.
    laž je u tvome slučaju jer se osjećaš katolkinjom....prvo prema tebi samoj.....u čije vjerske istine vjeruješ, katoličke, židovske, protestantske- pa ako vjeruješ u katoličke onda si katolik-jer univerzalna vjera za sad ne postoji. Ili si vjernik ili si ateist, treće opcije nema. Ili vjeruješ ili ne. Pošto ti kako kažeš vjeruješ, a vjeruješ u katoličke istine onda si katolik-koga briga ideš li u Crkvu-ti si katolik-ako nemaš sakramente nisi službeno katolik(ali ti ih imaš)-ali osjećaš se, pokušavaš živjeti i vjeruješ kao katolik-onda to i jesi- a to je pitanje u popisu stanovništva- a ne slažete li se s svim što KC radi. Pusa.
    Vjerujem da vjernici drugih vjeroispovjesti u drugim džavama gdje njihovo vodstvo dobiva novac od Države, kao npr.muslimani i židovi (i ako bi imali puno toga prigovoriti svojima) nemaju ovakvih nedoumica. Oni jesu ili nisu muslimani ili židovi, i ne zanima ih što negdje neke vjerske vojske vode ratove i što se ne slažu s nekim učenjima-oni jesu i žive po svojoj vjeri koliko mogu i zato jesu, protestanti,katolici, muslimani i židovi-drugačije se pod nikakvom izlikom neće izjasnit osim ako su ateisti.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    .......Vjerujem da vjernici drugih vjeroispovjesti u drugim džavama gdje njihovo vodstvo dobiva novac od Države, kao npr.muslimani i židovi (i ako bi imali puno toga prigovoriti svojima) nemaju ovakvih nedoumica. Oni jesu ili nisu muslimani ili židovi, i ne zanima ih što negdje neke vjerske vojske vode ratove i što se ne slažu s nekim učenjima-oni jesu i žive po svojoj vjeri koliko mogu i zato jesu, protestanti,katolici, muslimani i židovi-drugačije se pod nikakvom izlikom neće izjasnit osim ako su ateisti.
    novac je od poreznih obveznika

ima država gdje vjerske zajednice dobivaju novac samo od vjernika
    pa se iz plaće oduzima 'vjerski porez'
    baš me zanima koliko bi katolika u HR bilo kad bi vjerski porez iznosio recimo 2.500kn godišnje

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa Vidi poruku

baš me zanima koliko bi katolika u HR bilo kad bi vjerski porez iznosio recimo 2.500kn godišnje
    e to bi ja uvela
    da pokrenemo referendum?

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mikki ovo što si gore izdvojila kao unutarcrkvena pitanja to jednostavno nisu. Ako ja moram plaćati porez crkvi, i ako se ona sa mnom može baviti u skoro svim segmentima mog života, onda se i ja mogu baviti crkvom.Kad meni crkva propisuje pravila po kojima mogu (ne)imati djecu, onda ona kao institucija mora biti podložna mojoj kritici. A crkva se nikad nije ustručavala "opalit" po ateistima, pa stvarno nevidim zašto ja kao ateist ne mogu govoriti o crkvi.
    I financiranje crkve, i vjerski (katolički) odgoj u vrtićima i školama je po slovu zakona, a zakon je donesen temeljem broja vjernika sa zadnjeg popisa stanovništva, i zato ova akcija, ako se promjeni broj vjernika, može se mijenjati i zakon...
    Nemam ni ja vremena...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nijedan porez nije izražen u fiksnom iznosu nego u postotku od primanja.
    Dajem za Crkvu i davala bih i kada bi bio obvezan postotak primanja. Ali u tom slučaju digla bih svoj glas protiv toga da se iz moje plaće izdvaja za razne udruge čije je djelovanje protivno mojim kršćanskim načelima, da se iz moje plaće izdvaja za zdravstvo koje vrši pobačaje i tome slično.
    Dok je ovako kako jest, šutim na sve to i drim se one - sto ljudi, sto ćudi. Ali ako se nešto promijeni, neću više šutjeti...puno nas će dići glas...I možda to uopće ne bi bilo loše.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Dajem za Crkvu i davala bih i kada bi bio obvezan postotak primanja. Ali u tom slučaju digla bih svoj glas protiv toga da se iz moje plaće izdvaja za razne udruge čije je djelovanje protivno mojim kršćanskim načelima, da se iz moje plaće izdvaja za zdravstvo koje vrši pobačaje i tome slično.
    Dok je ovako kako jest, šutim na sve to i drim se one - sto ljudi, sto ćudi. Ali ako se nešto promijeni, neću više šutjeti...puno nas će dići glas...I možda to uopće ne bi bilo loše.
    nešto meni ovdje nije jasno.
    Dakle iz poreza jednog katolika se izdvaja za kojekakve udruge koje se bave nečim što vi ne podržavate. Ok ne podržavate, ali to se vašeg života ne tiče, tko kaže da vi morate sudjelovat u radu neke udruge, da se zakoni koje se donose recimo u vezi istospolnih zajednica tiču katolika.Tko katolika tjera na AB ili na MPO,nitko samo postoji mogućnost izbora za one koji se za to odluče.
    A ono o čemu se ovdje priča je su se donjeli zakoni koji su za SVE jednaki.
    Meni je to ipak drugi par rukavica.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dok je ovako kako jest, šutim na sve to i držim se one - sto ljudi, sto ćudi. Ali ako se nešto promijeni, neću više šutjeti...puno nas će dići glas...I možda to uopće ne bi bilo loše.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ima ih puno u fiksnom iznosu, npr. porez na CMV , ili na tvrtku... da ne nabrajam, trošarina na litru benzina, posebni porez na cigarete...zbilja mnogo

Dajem za Crkvu i davala bih i kada bi bio obvezan postotak primanja.
    Ja dajem, a nebi

Dok je ovako kako jest, šutim na sve to i držim se one - sto ljudi, sto ćudi.
    Ja se bunim

I mislim da je pomikaki bila u pravu, i da mi treba poći vama trolati temu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    ima ih puno u fiksnom iznosu, npr. porez na CMV , ili na tvrtku... da ne nabrajam, trošarina na litru benzina, posebni porez na cigarete...zbilja mnogo

Ja dajem, a nebi

Ja se bunim

I mislim da je pomikaki bila u pravu, i da mi treba poći vama trolati temu.
    Hm, jedan dio si ostavila bez komentara.

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

pujica, tek sam nakon postanja vidjela tvoj post...sorry neću više...

samo želim reći da ću ja sigurno na popisu reći da se neću izjasniti....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •