Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
nije vam, nego nam - jer ju svi financiramo. onog trena kad je crkva ušla na bilo koji način, nepozvana, u moj život, imam ju pravo kritizirati.
ma i da nije. zašto se kc ne bi smjela kritizirati? reći da - ne valja. eto - ne valja.
ovo što stoji na naslovnici portala. zašto ne bi smjelo stajati?
smijemo kritizirati vladu, smijemo kritizirati sve institucije.
zašto se crkva ne bi smjela kritizirati?

a to što se ovo pitanje shvaća kao referendum protiv crkve, možda si i u pravu. vjerojatno najviše tako doživljaju oni koji se osjećaju katolici. a zašto je to tako, da nije možda razlog tomu činjenica da sve više građana (a riječ je o vjernicima) gubi povjerenje u kc?
pa svi financiramo i kojekakve udruge koje se bore necemu sto je protivno ljudskom zivotu i dostojanstvu osobe pa smo duzni prihvacat i to u ime demokracije.
Ne bih to shvacala nikakvim referendumom kontra KC da se ne spominju stvari koje sam vec navela.
takodjer sam navela da sam ZA iskreno izjasnjavenje svoje vjere ili nevjere te poticem ne samo ovako nego i u svojoj okolini sve koji se tako osjecaju. Ko sto rekoh- licemjerstvo van. ostane 10 katolika..neka...jos bolje. bar cemo se svi znat :D

Citiraj kajsa prvotno napisa Vidi poruku
novac je od poreznih obveznika

ima država gdje vjerske zajednice dobivaju novac samo od vjernika
pa se iz plaće oduzima 'vjerski porez'
baš me zanima koliko bi katolika u HR bilo kad bi vjerski porez iznosio recimo 2.500kn godišnje
mozda da stave 2.500 kn mjesecno.
lol
Ja i jesam za to. al onda zbilja bi regulirala zakon tako da ni jedna lipa od ''katolickog'' novca ubranog preko poreza ne ide u nesto sto se kosi sa mojom vjerom. Mozda drzava moze odvojit crkvu skroz..al ja jesam Crkva i ja sebe od sebe odvojit ne mogu. To sam, što jesam.

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
sad ispada kao da će zatajiti Krista
pa nije katolička vjera jedina kršćanska
Cubana, a možda da se preorjentiraš na grkokatolike?
grkokatolici su isto ko i rimokatolici samo sto imaju drugaciji obred. sve je isto..ne vidim kako bi se ''spasila'' tamo?

A ovo sta spominjete mpo mislim da je malo neumjesno i ak nista - offtopic. Banaliziranje s bilo koje strane oko mpo je za mene glupost. Nit je ispravan stav ''katolik manje,jedan glas za MPO vise'' nit je ispravan stav ''iskljucivo protiv MPO''..to je em duboko eticko pitanje na puno fronti, em svaki slucaj MPO je slucaj za sebe i fakat se ne moze trpat u jedan te isti koš...a i jos uvijek, PO MENI, medicinski ostavlja puno mjesta za napredak za bolje jednostavnije i s puno vise postovanja za svaki zivot...pa i onaj najmanji... Rjesenje moze proizac samo iz dijalog ai napretka, a ne pukog senzacionalizma i ponekad ekstremizma...al to sam samo ja i moje razmisljanje.

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
Mikki ovo što si gore izdvojila kao unutarcrkvena pitanja to jednostavno nisu. Ako ja moram plaćati porez crkvi, i ako se ona sa mnom može baviti u skoro svim segmentima mog života, onda se i ja mogu baviti crkvom.Kad meni crkva propisuje pravila po kojima mogu (ne)imati djecu, onda ona kao institucija mora biti podložna mojoj kritici. A crkva se nikad nije ustručavala "opalit" po ateistima, pa stvarno nevidim zašto ja kao ateist ne mogu govoriti o crkvi.
I financiranje crkve, i vjerski (katolički) odgoj u vrtićima i školama je po slovu zakona, a zakon je donesen temeljem broja vjernika sa zadnjeg popisa stanovništva, i zato ova akcija, ako se promjeni broj vjernika, može se mijenjati i zakon...
Nemam ni ja vremena...
ja mislim da vecina bas jesu unutarcrkvena pitanja...al nebino.
Poanta price jest da nitko nikog ne tjera da bude katolik. Za mene ateizam jest zlo samo po sebi jer odvodi covjeka od Boga...zao mi je sto nisu u mogucnosti osjecati ono sve dobro i lijepo sta je meni dano...medjutim ne drzim da su ateisti zli ili da si ti sad nesto bolji ili gori covjek od mene.
I ne propisuje ti crkva nego ljudi...svi po svojoj savjesti.

Medjutim dijalog, komunikacija to je ono sta prema van trebamo pruzat svijetu i to nikad ne smiju postat izlizane floskule koliko god se u danasnje vrijeme ti izrazi zloupotrebljavali.

Covjek treba bit u mogucnosti bit to sta jest....a ne da citav njegov opus cini bit ''protiv necega'', a mislim da je to u korijenu ove organizacije.