Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: domaće kozje mlijeko - prokuhati ili ne?

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno domaće kozje mlijeko - prokuhati ili ne?

kao što naslov kaže treba li prokuhati domaće kozje mlijeko, ima li neki stručnjak da objasni zašto da ili zašto ne, pliz.

jedna teta koja drži koze kaže da, druga ne.

planiramo nabavljati po pola litre za četverogodišnjaka, pa će stajati u frižideru 2-3 dana dok ne popije.

(stavila sam ovdje topic, ne znam gdje drugdje)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja sam samo jedamput kuhala i skiselilo mi se je ( tj pol pretvorilo u sir pol u neku sirutku), i mene zanima.
    Inače za tak male klince treba se razrediti s 30% vodom.

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ovi koji kažu da se prokuha savjetovali su i da mu razrijedim s vodom za početak, što mi je i logično jer nismo navikli na ta 'prava' mlijeka.

ja ću probati prokuhati, bojim se nečistoća, nekako vjerujem da će opet i tako biti bolje nego vindijino. osim ako se ne pretvori u nešto drugo, kao tebi

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ako se mlijeko skiselilo tj usirilo pri kuhanju znači da je već prije kuhanja "krenulo".

Mi mlijeko naših kozica pijemo nekuhano,ali malenoj ipak prokuhamo (no najviše zbog njenog osjetljivog zdravlja).
    Kozice su u stvarno dobrim uvjetima, zdrave, čiste, mlijeko se odmah po mužnji cijedi (kroz jako gusto cjedilo) i ide u frižider (koji je u sezoni samo za mlijeko) u zatvorenoj posudi, ipak nakon već dva dana mlijeko više nije isto nego pomalo zakiseli, tako da je 2-3 dana da stoji nekuhano mislim puno.
    Mi ga nikad nismo razrjeđivali, ne znam je li to ispravno, iskreno nikad čula.

Najkorisnije je ipak ako se pije sirovo, kažu "živo" mlijeko koje sadrži sve vitamine, enzime,....Evo jedan članak o sirovom i obrađenom mlijeku : http://www.akademijavjecnogproljeca....erizacija.html

Kada se Maši popravi zdravlje mislim da se svi vraćamo na nekuhano, naravno kad su kozice potpuno zdrave -imaju i one svoje loše dane kad kuhamo iz preventive, mada nikom nije do sad bar ništa bilo. Ali da nisu naše, malo je ljudi od čijih bi pila nekuhano , treba stvarno biti siguran u higijenu štale, mužnje itd.

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Masenka, koliko dugo se moze cuvati mljijeko ako ga skuhamo? naime mi nabavljamo mlijeko od amisa koji ga piju nekuhanog i kazu da ga mozemo cuvat i 10 dana. i u kakvim posudama ga cuvas ti?
    nase je iskustvo da moze stajat i do 10 dana kako su nam rekli ali jedne prilike sam pokvarila zeludac s mlijekom starim 5 dana pa se pitam dal je bilo frisko ili smo zeznuli s pranjem posuda.

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ne znam stvarno, to ovisi o temperaturi, pa o "stanovnicima" u mlijeku, stvarno relativno.

Higijena kod mužnje i rukovanja mlijekom je tu najvažnija jer vrlo rijetko da će u samom mlijeku biti mikroorganizama kojima tamo nije mjesto, nego ih mlijeko pokupi putem.
    Ja ga držim u nekom taperver vrču s poklopcem, kad ga je više onda u emajliranoj kanti za mlijeko. Znalo je i nama potrajati 5-7 dana da ne krene, ali kako ga imamo na raspolaganju 2x dnevno friško sve što se ne popije ili preradi u sir, jogurt, nakon dva dana psi omaste brk .

Bitno ga je dobro procijediti, odmah naglo ohladiti, i čuvati u čistoj i zatvorenoj posudi da ne skupi koješta iz frižidera. Mislim da bi nekakav inox bio najbolji, od njega se rade laktofrizi i druga kvalitetna oprema za mlijeko, sir,..

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hvala ti na odgovoru ))

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mi smo nabavljali mlijeko od jedne žene prošle godine, čula sam da je najbolje i najzdravije ako je sirovo (mi ga nismo razrjeđivali, nisam to znala ni čula), a sirovo se može piti taj prvi dan i eventualno sljedeći. taj drugi dan, max 24h nakon mužnje bih ga ja prokuhala i onda bi taj ostatak popio 2. ili 3. dan a onda je dolazila nova pošiljka.

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

meni bi bilo jako zanimljivo vidjeti razlike analize sastava kuhanog i NEkuhanog istog mlijeka

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ima puno na netu na temu "raw vs pasteurized milk", evo jedna usporedba http://www.realmilk.com/whichchoose.html

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ostala mi informacija, neki dan neko nesto pricao na tv-u, da se kuhati treba samo kravlje mljeko. Iako je meni osobno naaaajfinije mlijeko uvijek bilo frisko izdojeno kravlje, jos dok je toplo. To sam ko klinka pila kod jedne tete koja je imala krave i bas bi opet...

spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Moji roditelji drže koze i iako su u stvarno super uvjetima ne bih djetetu dala neprokuhano iako svi tvrde da se kuhanjem jako gubi na kvaliteti.
    Moj se mališa guši u pudingu od čokolade skuhanom na kozjem mlijeku-probajte puuuuno je bolji nego sa kravljim. I palačinke su isto super.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mi ga pijemo nekuhanog jer je tako zdravije, a i navikli smo. Budući da ga također imam svakodnevno dostupnog, ne trebam ga dugo čuvati u frižideru. No, također trebaš znati da stajanjem ono također postaje intenzivnijeg okusa i mirisa pa možda ne bi bilo loše da ako imaš priliku češće uzimaš svježe. 10 dana mi se čini puno da stoji u frižideru.

I potpuno se slažem sa spring da su palačinke bolje na kozje mlijeku.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •