Cure koje ste išle na mpo izvan Hrvatske, da li ste išle zbog našeg zakona ili zato što mislite da su klinike vani bolje?
Cure koje ste išle na mpo izvan Hrvatske, da li ste išle zbog našeg zakona ili zato što mislite da su klinike vani bolje?
I mi smo isli van zbog zakona. Ne mogu ni zamisliti da od 12 JS koliko ih dobijem sa stimulacijom moraju odabrati samo 3 koje ce oploditi, a sve ostale da propadnu (vjerojatnost da bi mi uspjelo iz zamrznutih zamrznutih jajnih stanica je premala, da bih na zamrzavanje uopce pristala).
Istina je takodjer da sam na osnovi iskustva drugih mislila da su klinike vani (konkretno u Mariboru) bolje nego kod nas. Iz vlastitog iskustva medjutim to vise ne mislim.
Nas razlog za ponovni odlazak u inozemstvo na sljedeci stimulirani postupak ostaje tako iskljucivo zakonska ogranicenja u Hrvatskoj.
Ovo potpisujem velikim slovima. U MB smo išli isključivo i jedino zbog zakona, prije na to nismo ni pomišljali. Sada, nakon dva MB postupka, mislim da je to odlično mjesto za pacijentice koje dobro reagiraju na stimulaciju, odlaskom u inozemstvo izbjeći će besmisleno zamrzavanje i odmrzavanje js. A svi ostali, koji se se ne uspijevaju ugurati unjihove šablone, mislim da neće dobro proći. To je nažalost naše iskustvo.
Sretno svima!
Radi ZAKONA. Relativno dobro reagiram na stimulaciju. U zadnjem i dobitnom postupku sam dobila 9 js, od njih 7 zrelih. ICSI je bio na SVIH 7 js, dobila sam samo 3 embrija, ostale 4 js se nisu ni oplodile!!!! Kakve sam sreće, tu u Hrvatskoj eci-peci metodom bi mi izabrali baš između tih 4 js, famozne zakonske 3 koje smiju oploditi i ode još jedan postupak i još jedna godina.
Živjele zemlje s normalnim, ljudskim MPO zakonima !!!
I jednog i drugog!
Naravno najviše je prevagnuo novi zakon kad je donešen, ali pošto smo imali već postupke i po starom zakonu i nije mi se svidio odnos/način rada u nekim našim državnim bolnicama (u privatnim nisam bila) i to je bio jedan od razloga.
Vjerujem da bi čak i da nije donešen novi zakon ipak išli van.