Čuj, ne znam (još) a nadam se da neću baš brzo ni doznati. Trenutno sam u sličnom sosu (loš patohistološki nalaz nakon kiretaže prije 2 mjeseca koja nije prva, ali prva nakon duuugo vremena).
Rečeno mi je da histerektomija dolazi u obzir ako ništa drugo ne bude dalo rezultate, te da se takva stanja (hiperplazija complex u mom slučaju) danas uspješno kontroliraju hormonskom terapijom. Dakako, sve ovisi o konkretnom nalazu.
Ponudili su mi alternative: Provera (injekcije ili oralno) i Mirena koja lokalno otpušta hormone. Baš se spremam po još jedno mišljenje dok čekam Mirenu, a vjerojatno ću morati ove godine na još jednu kiretažu, da se vidi što i kako dalje... Nažalost, jako loše podnosim hormone (povremeno sam ih uzimala od 32. godine, sada sam u 49. ) pa ne znam što me čeka.
Moja teta (danas 68.) je imala kompletnu histerektomiju prije desetak godina. Oporavak je bio manje zlo od problema koje je imala prije toga, ali vjerujem da je to individualno. Nije zanemariva ni psihološka komponenta.
Ako imaš volje čitati, nabavi (ima po knjižnicama) knjigu MUDROST MENOPAUZE http://www.profil.hr/knjiga/mudrost-menopauze/9497/
U toj knjizi (koja je nastavak knjige ŽENSKO TIJELO - ŽENSKA MUDROST) ima dobrih štoseva kako se nositi s ovakvim situacijama.
I sretno! I tebi i meni i svima kojima to treba...