Stranica 11 od 16 PrviPrvi ... 910111213 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 501 do 550 od 773

Tema: Popis stanovništva i izjašnjavanje po pitanju vjere

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vitekova mamuška prvotno napisa Vidi poruku
    ..ja se neću izjasniti
    I ja sam to mislila... ali mislim da je tu problem sa statistikom što se onda iz toga može zaključiti da možda ti ljudi i jesu katolici ali se nisu htjeli izjasniti. A meni niti ta mogućnost, tj. zaključak nije prihvatljiv

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj vitekova mamuška prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo tako i ja mislim. Izjašnjavanje da si katolik, ubacuje te u pripadnost Crkvi kao instituciji, odnosno ako se izjasniš kao katolik, sutra će ta ista institucija mahati i s tvojim "glasom" u postotku onih koji podržavaju njezine službene stavove. Ja npr. jesam katolik, molim se Isusu, vjerujem u ono što je govorio, ali ne idem više u crkvu niti želim biti u postotku onih zbog kojih je vjeronauk u školama i da se djeca diskriminiraju i sto drugih stvari koje ne podržavam (rijetko uopće što podržavam što službeno crkva govori). I gdje ja sad spadam? Ateist nisam, agnostik nisam jer znam u koga vjerujem, druge vjeroispovijesti nisam...ja se neću izjasniti ( a molim da se ne izjašnjavaju na ovaj moj post ni oni koji misle da sam izgubljena jer ne pripadam nigdje )
    Ne brini, ima nas još izgubljenih.

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Znam... namjerno sam napisala nevjernik (jer ta negacija bolje opisuje ono što sam htjela reći nego riječ ateist), jer je pitanje bilo zašto se agnostik nebi klasificirao kao ateist. Agnostik je vjernik do neke vjere, zato ne može biti klasificiran kao onaj koji ne vjeruje u postojanje, i.e. ateist.

da
    upravo zbog toga sam ju htjela naglasiti, ne opisuje bolje, jer ta riječ je uvredjiva i opisuje upravo ovo gore što sam napisala
    onaj koji ne vjeruje u ono što tko očekuje da će vjerovati, onaj koji pripada tuđoj vjeri kad se shvaća kao kriva

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    I ja sam to mislila... ali mislim da je tu problem sa statistikom što se onda iz toga može zaključiti da možda ti ljudi i jesu katolici ali se nisu htjeli izjasniti. A meni niti ta mogućnost, tj. zaključak nije prihvatljiv
    Ne znam, ta opcija mi je jedina logična kad nisu dali drugu :/
    Dakle, da se izrazim jezikom nekih prošlih vremena ja sam neopredeljena :D

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam mislila ovako kao Pčelica Mara. I da se ispravim, ja i nisam ateist u smislu da znam da Boga nema. Na razumskom nivou mislim da je moguće da ga ima, ali ga ja ničim nisam spoznala niti imam vjeru da on postoji. I s takvim stavom nemam dileme da spadam u kategoriju "nije vjernica".
    isto ovako.

ateist ne negira postojanje boga tj. vjeruje da bog ne postoji nego jednostavno ne vjeruje da bog postoji. ovo prvo bi bilo antiteist, čini mi se.
    i ovako.

ali, ono što mene brka kod upute popisivačima da agnosticizam ide pod drugu vjeru, je to što da bi bio pripadnik bilo koje vjere, moraš imati neki sustav vrijednosti koji te povezuje s pripadnicima te druge vjere, ne?

a agnostici, kao uostalom i ateisti, imaju različite sustave vrijednosti, svaki za sebe.

dakle, agnostik nije isto što i ateist. ali ni nema ateista na popisu.

ma, u stvari, nemam pojma.
    odnosno, opet dolazimo do izjednačavanja pojma vjera i religija, što ovaj popis i radi. ja razumijem da ako netko vjeruje u neko više biće, onda ne može sebe svrstati pod - nije vjernik. a nema imena za tu njegovu vjeru. zato je trebalo stajati pitanje kojoj vjerskoj zajednici pripadate.

inače, kažu da je u ove dane pred popis, najguglaniji pojam - agnostik

i meni se sviđa skala, ja sam između 5 i 6.
    summer, ti si "gora" od dawkinsa

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

đizs, dok ja napišem kolko uleta

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dobra je ova skala od summer. Stvarno, prva rečenica zvuči logična.. tj. agnostici ispadaju kao oni "Marsijanci" iz reklame... ne bi se štel izjašnjavat (ni razmišljat) o tome, možda je, možda nije. A biće sam na forumu gdgjegdje svojedobno napisala da sam to, ko zna.

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    odnosno, opet dolazimo do izjednačavanja pojma vjera i religija, što ovaj popis i radi. ja razumijem da ako netko vjeruje u neko više biće, onda ne može sebe svrstati pod - nije vjernik. a nema imena za tu njegovu vjeru. zato je trebalo stajati pitanje kojoj vjerskoj zajednici pripadate.
    pa da... ovako će dobiti hrpu retardiranih odgovora tipa jedi (drage volje ću doprinijeti toj skupini odgovora jer ono... kakvo pitanje, takav odgovor.) umjesto da puknu popis registriranih vjerskih zajednica i daju ti da odabereš onu čiji si član. ali opet, mislim da to nekima ne bi išlo na ruku pa me ni ne čudi što je to pitanje došlo u ovom obliku.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ponukana ovim topikom otisla sam na stranice statistickog zavoda austrije:
    oni su zaista detaljni i precizni u podjeli:
    Katholisch
    römisch-katholisch
    griechisch-katholisch
    armenisch-katholisch
    bulgarisch-katholisch
    rumänisch-katholisch
    russisch-katholisch
    syrisch-katholisch
    ukrainisch-katholisch
    uniert (ohne nähere Angabe)

Ostkirchen
    Griechisch orientalisch (orthodox)
    orthodox (ohne nähere Angabe inkl.andere autokephale Kirchen)
    griechisch-orthodox
    bulgarisch-orthodox
    rumänisch-orthodox
    russisch-orthodox
    serbisch-orthodox
    ukrainisch-orthodox
    Altorientalisch
    syrisch-orthodox
    koptisch-orthodox
    armenisch-apostolisch
    äthiopisch-orthodox
    Evangelisch
    evangelisch (ohne nähere Angabe)
    evangelisch A.B.
    evangelisch H.B.
    Andere christliche und christlich orientiere Kirchen u. Gemeinschaften
    Im ökumenischen Rat vertreten
    altkatholisch
    anglikanisch
    methodistisch
    Sonstige christliche (christlich orientierte) Gemeinschaften
    baptistisch
    evangelikal
    freie Christengemeinden/Pfingstgemeind.
    mennonitisch
    Siebenten-Tags-Adventisten
    Christengem.-Bewegung f.rel.Erneuerung
    Zeugen Jehovas
    neuapostolisch
    Kirche Jesu Christi d.Heil.d.letzten Tage
    sonstige christliche (christ.orient.) Gemeinschaft
    Nicht-christliche Gemeinschaften
    israelitisch
    islamisch
    buddhistisch
    Baha'i
    hinduistisch
    Sikh
    shintoistisch
    Vereinigungskirche
    andere Gemeinschaften
    Konfessionslos; ohne Angabe
    ohne Bekenntnis
    ohne Angabe

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Koji je, btw, meni osobno bio poprilično koristan (a još uvijek čekam beti3 da mi odgovori možemo li ostaviti pisani obrazac popisivaču ako nas nema doma, tj. postoji li način da se informiramo kad će nam popisivač doći pa da ga čekamo )
    Stigla beti iz popisnog centra. Već drugi tjedan radim više od 8 sati dnevno, još uvijek samo volontiram, jer se kontrolorima ne plaća obuka, ni obučavanje drugih. No, o zaradi na popisu neću sada.

Možeš isprintati obrazac i ispuniti ga, popisivač će prepisati onim načinom i slovima kojima je učio. Bilo bi dobro da netko ipak bude tamo, da ne bi bilo poslije da nije dobro prepisano. Jer, netko mora popisivača pustiti u stan (ili na hodnik...)

Ako mene netko nazove u popisni centar, ja ću maksimalno nastojati izaći ljudima u susret i poslati popisivača u dogovoreno vrijeme. Ili ću pozvati osobu da dođe u popisni centar i popiše se. No, to nije obvezno i ne znam kako drugi razmišljaju. U manjim sredinama je to puno lakše nego u velikom gradu.

Tko se ne želi izjasniti o vjeri, ne mora. Jedino odbijanje davanja bilo kakvih podataka nije u redu.
    Po mom mišljenju dovoljno je da živiš u duhu katoličke vjere da napišeš da si katolik. Ili u duhu bilo koje druge vjere da napišeš tu vjeru. Ne radi se o "količini vjerovanja", to te nitko ne pita, Dovoljno je i "malo" određene vjere i možeš reći da si baš to. Ako želiš. I ako negdje u sebi ponekad pomisliš: možda Ga ipak ima. I ne želiš Njegovo ime spominjati uzalud. Za svaki slučaj...
    Razumijete što želim reći, zar ne?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    popisivači, jeli ovo boldano točno?
    Nena_Jabuka jeli pouzdan izvor?

ja sam shvatila da tu popisivač upisuje sve što ispitanik kaže, agnostik, jedi, baptist, marsijanac ....
    Nije točno. Popisivač nema nikakvu listu. Upisuje ono što ispitanik kaže, točno to i ništa drugo.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    a
    ja se nadam da ću progurati moj agnosticizam pod druge vjere umjesto pod ateizam, jer to ipak nije ateizam. vidit ćemo šta će barba popisivač reći.
    Hoćeš. Ako je barba ili teta popisivač dobro slušao na ,znat će da agnostik treba upisati pod druge vjere.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Malo mi je to previše rastegnuto.. mislim.. to da je agnosticizam vjera. Ali, valjda ovisi o gradaciji pa je onaj kojemu je više da vjernik, a onaj kojemu je više ne nevjernik?
    Posljednje uređivanje od ina33 : 31.03.2011. at 15:24

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

beti, što znači živjeti u duhu katoličke vjere?
    po rozinoj definiciji, da citiram: " I glavno da niko od vas "deklariranih" ateista nije licemjeran a redom vas masu slavi Božić, Uskrs itd. samo da ne bi bili drugačiji i da vam djeca ne bi patila jer im frendovi slave a oni ne :zbljuv:" znači da i licemjerni ateisti koji slave božić ipak žive u nekakvom duhu katoličke vjere, zar ne?
    gjde je sad tu granica: ako imaš sakramente a ne ideš u crkvu, što si onda? ili: ako ližeš oltare a ne živiš po božjim postulatima već si pokrao firmu ali uredno si i dalje na nedjeljnoj misi jer se nadaš da ćeš uskoro u sabor? karikiram, ali znate na šta mislim. teško je odrediti što je "život u duhu katoličke vjere".
    mm je npr. ateist, u crkvu je ušao par puta u životu, ali bome ako ćemo gledati onih 10 božjih, on je tu čišći i bolji od puno vjernika koje ja znam. bolji i od mene, koja sam religioznija od njega.
    kako bi to definirala? je li to život u duhu kv? jer, što ima važnije već se držati tih moralnih principa i truditi se biti dobar čovjek i pomagati svima oko sebe?
    sad će se naći netko drugi koji drugačije tumači "život u duhu kv". i zbog toga mi ta odredba nije jasna...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma, mislim da oni koji nisu vjernici znaju da to nisu, bez obzira što iz običaja slave razne običaje tipa kite bor ili farbaju jaja.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 31.03.2011. at 15:26

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Pinky, upravo tako. Imaš sakramente, živiš po 10 zapovijedi, dobar si i ideš u crkvu kad osjetiš potrebu da ideš (a ne kad ti netko naredi). Po meni je i to katolik. No, katolik je i ovaj drugi koji redovno ide u crkvu, "liže oltare" a ne živi po svim zapovijedima. I svatko tko o sebi smatra da je katolik.
    Mislim da nije kvantiteta vjere, ono što te određuje vjernikom.

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    thanks janis (već drugi put)
    Vidiš, vidiš, nisam ni primjetila... Pa kad pametno zboriš

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

da li netko na primjer tko nije krsten, te nema sakramente krscanske, odnosno neke druge vjerske zajednice se moze izjasniti kao katolik, ili musliman, ili zidov, odnosno da li su ti podatci koji se dobiju ovim popisom provjereni ili su odokativni?
    u smislu da svatko moze napisati sto zeli.
    Posljednje uređivanje od seni : 31.03.2011. at 15:36

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    da li netko na primjer tko nije krsten, te nema sakramente krscanske, odnosno neke druge vjerske zajednice se moze izjasniti kao katolik, ili musliman, ili zidov, odnosno da li su ti podatci koji se dobiju ovim popisom provjereni ili su odokativni?
    u smislu da svatko moze napisati sto zeli.
    svatko napiše što želi, kako se osjeća

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Pinky, upravo tako. Imaš sakramente, živiš po 10 zapovijedi, dobar si i ideš u crkvu kad osjetiš potrebu da ideš (a ne kad ti netko naredi). Po meni je i to katolik. No, katolik je i ovaj drugi koji redovno ide u crkvu, "liže oltare" a ne živi po svim zapovijedima. I svatko tko o sebi smatra da je katolik.
    Mislim da nije kvantiteta vjere, ono što te određuje vjernikom.
    tu se slažemo. ali mi je bila maglena ona izjava "život u duhu katoličke vjere" . sad si lipše napisala.
    seni, ako možeš biti jedi, možeš i katolik, a da nisi ni jedno ni drugo - što se izjasniš - to si.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    svatko napiše što želi, kako se osjeća
    sad vjerojatno malo padam s marsa, ali koji je smisao tog popisa?
    doduse ne znam da li se opcenito podatci provjeravaju, odnosno da li mozes i na druga pitanja, tipa broj djece, strucna sprema, ovo, ono, odgovoriti bilo sto.

ili se polazi od toga da 95 % ljudi daje tocne podatke, pa je onda udio netocnih zanemariv.
    Posljednje uređivanje od seni : 31.03.2011. at 15:49

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

seni, pujica je već bila to napisala, i na stranicama našeg DZS, nalaze se EU preporuke za popis stanovništva.

evo što preporuke kažu o vjeri:
    Vjera (izborno obilježje)

437. Vjera se općenito odnosi na skup vjerovanja i praksi koja u pravilu uključuju priznavanje
    božanskog ili višeg bića, sile ili zakona, prema kojemu ljudi uređuju svoje živote i ponašanje kako u
    praktičnom tako i u moralnom smislu.
    438. Zemlje koje su tradicionalno multireligijske, ili zemlje sa značajnom doseljeničkom
    populacijom s različitim vjerama, mogu prikupiti podatak o vjeri.
    439. Ovisno o specifičnim okolnostima i potrebnim informacijama, mogu se prikupiti sljedeći
    podaci o vjeri:
    (a) Formalno članstvo u nekoj Crkvi ili vjerskoj zajednici;
    (b) Identificiranje s određenom vjerom, vjerskom zajednicom ili vjeroispovijesti;
    (c) Vjersko uvjerenje;
    (d) Vjera u kojoj je osoba odrasla; ili
    (e) Prakticiranje vjere.
    440. U svim navedenim pristupima, ispitanicima se treba omogućiti odgovor “nijedna”. Iz
    razloga privatnosti, ova pitanja u nekim zemljama mogu biti dobrovoljna.
    441. Podaci se uvijek trebaju temeljiti na slobodnom samoizjašnjavanju osobe, a upitnici trebaju
    sadržavati otvorena pitanja kako bi se omogućilo prepoznavanje malih ili izdvojenih skupina i
    lokalnih vjeroispovijesti. Zemlje trebaju objasniti u popisnim uputama i popisnoj dokumentaciji
    kako se određuje vjera za djecu čiji roditelji pripadaju različitim vjerama.
    442. Zemlje trebaju objasniti u popisnim uputama, kao i za vrijeme prikupljanja podataka,
    odabrane koncepte i definicije, te dokumentirati načine klasifikacije vjerskih skupina.
    443. Klasifikacija treba biti sveobuhvatna. Na detaljnoj razini treba uključivati: vjerske skupine,
    vjere, vjerske podskupine, kao što su vjeroispovijesti, upravne i organizacijske grupacije, skupine
    96 Poglavlje IX. Etno-kulturalna obilježja
    crkava, crkve, i izdvojene skupine kao i sustave vjerovanja koji se općenito ne mogu smatrati
    vjerama.
    444. Kako bi se povećala dosljednost i usporedivost podataka, preporučuje se sljedeća općenita
    klasifikacija vjera:
    (1.0) Kršćanstvo
    (1.1) Katoličanstvo
    (1.2) Pravoslavlje
    (1.3) Protestantizam (uključuje Anglikansku, Baptističku, Brethrensku, Kalvinsku,
    Evangeličku, Luteransku, Metodističku, Pentekostnu, Pijetističku,
    Prezbiterijansku, Reformiranu i ostale Protestantske crkve)
    (1.4) Jehovini svjedoci
    (1.5) Orijentalno kršćanstvo
    (1.6) Ostale vrste kršćanstva
    (2.0) Islam
    (2.1) Alaviti (Nusairi)
    (2.2) Ismaili (sljedbenici sedam imama)
    (2.3) Ithna'ashari (sljedbenici dvanaest imama)
    (2.4) Šiiti
    (2.5) Sufi
    (2.6) Suniti
    (2.7) Zaidi (sljedbenici pet imama)
    (3.0) Judaizam
    (4.0) Budizam
    (5.0) Hinduizam
    (6.0) Sikizam
    (7.0) Ostale vjerske skupine
    (8.0) Nisu vjernici.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

dakle, u hrvatskoj se nisu odlučili za:
    a) formalno članstvo u nekoj Crkvi ili vjerskoj zajednici
    niti za
    b) prakticiranje vjere
    nego za miks slijedećeg:
    e) - c) - d)

pujice, jaaavii seee jel tako?
    a mogli su i za ovo drugo.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

hvala cvijeta.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    samo to nemoj reći svoj onoj kumčadi kojoj si bila na krštenju, a mi ćemo šutit
    Moje kumce ne zna, jel je premalo. Ali roditelji su mu jednako aljkavi (ne)vjernici kao ja.

Zapravo, vec rekoh da nemam potrebu preispitivati svoje stavove o (ne)vjeri. Ne znam ima li boga, vidjela ga nisam. Licemjerno ili ne, svidjaju mi se neke tradicije pa ih njegujemo. One koje nam nisu lijepe, njima se na bavimo. No ovo vrijedi za bilo koje tradicije ili vjere, ne samo katolicku.

Nego.

Vise me zanima treba li me uopce netko popisati? Jerbo me nema. Do daljnjeg. Zakrzljalo mi znanje s popisa od prije 10 godina.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

zašto bi te netko popisivao kaae? pa udala si se u juesofej, nisi više tu, zar ne? sad si dijaspora hehehe
    a btw., da si vidjela boga, onda bi znala, a ne vjerovala. tako bar kažu

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa ne znam trebam li se popisivati. Nisam nikad odjavila boraviste, a niti ne namjeravam. Imam valjanu osobnu, pasos, ovo... ono... stajaznam kako to sve ide.
    Posljednje uređivanje od Kaae : 31.03.2011. at 17:17

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

summer, ja nisam stigla dalje od big banga i evolucije . Kad pročitam do kraja, javit ću se.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

pročitala sam da je kazna 300-800kn za ne davanje podataka
    a šta je sa osobama koje su na putu po 3 mjeseca, hoće dobiti kaznu?

visnja08 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ama, meni je stvarno dosta!!!
    a to što je visnja izvrijeđala isveticu, koja svim svojim bićem vjeruje u to što vjeruje isto kao što visnja vjeruje u to što vjeruje??
    nikom ništa. ona ima pravo totalno nepozvana komentirati i poništavati nečiju vjeru, ako želi, kako je napisala.
    i provocirati ljude, da na kraju napišu i ono što ne žele. i što nije primjereno. i što nije tolerantno.

Stvarno mi je zabavno nakon radnog dana sjesti i čitati ovakve poruke, presmiješno i gotovo!
    Ja vrijeđam? a s čim točno i kako? kako se jedan ateist može naći uvrijeđenim kad ja branim svoju vjeru, a on je nema, pa je prema tome ni ne mogu poništiti, kakva glupa primitivna upotreba ovog izraza..
    I kako sam ja to odjedanput postala nepozvana?jel tako funkcionira ovaj forum?moram dobiti odobrenje da kažem svoje mišljenje?

evo iskreno..pa makar i meni zabranili pristup, ne miješajte se u nešto što vam nije jasno i što ne želite razumijeti, ili ne poštujete jer ste stvorili neku iskrivljenu sliku o katoličkoj vjeri!
    i da, sad jesam netolerantna i nije me briga, i nije mi tu namjera nikog preobraćivati jer dobro znate kako to nije moguće i nema smisla, a ako vam je izjava daddy cool-a u redu, svaka vam čast, puno ste rekli o sebi
    stvarajte sami sebi svoje bogove i klanjajte se nekoj svojoj bezimenoj (ne)vjeri! nikad nisam šutila na izjave, koje se često mogu ćuti u okolini, ili na ovakvom mjestu, o tome kako je Crkva sve samo ne dobra, kako je Bog sve samo ne dobar, jer vrijeđate itekako, ateisti, katoličku vjeru, i mislim da se teško vas može uvrijediti po pitanju vjere, kad ne vjerujete u ništa ili možda neke čudne sile ovog svemira, te priče nisu ni za malu djecu!
    eto, pa nastavite dalje razglabati o ovoj temi, hvalite se međusobno i šaljite si međusobno puse na tuđe izjave o vrijeđanju Boga! kad bi samo znali kako primitivno i plitko zvučite...

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

višnja, ovo nije topic na kojem bi ti trebala braniti svoju vjeru. ako ti ne paše, imaš stotine drugih topica.

p.s. zar misliš da ti ne zvučiš primitivno i plitko? začudila bi se...

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

resistance is futile, ili ipak ne? vidićemo uskoro.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

pa legitiman je i biskupski poziv neodlučnima, kao i onaj s početka teme. ne sviđa mi se upiranje prsta u "onu drugu" stranu što "želi zamutiti pogled građanima".
    valjda građani imaju dovoljno inteligencije da samostalno odluče žele li biti vjernici ili ne, bez obzira na raznorazne akcije. pa čak i bez obzira na to jesu li kršteni (ne znam što je s ostalim sakramentima, ne spominju ih u članku).

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj visnja08 prvotno napisa Vidi poruku
    Stvarno mi je zabavno nakon radnog dana sjesti i čitati ovakve poruke, presmiješno i gotovo!
    Ja vrijeđam? a s čim točno i kako? kako se jedan ateist može naći uvrijeđenim kad ja branim svoju vjeru, a on je nema, pa je prema tome ni ne mogu poništiti, kakva glupa primitivna upotreba ovog izraza..
    Analogno tome, kako se jedan vjernik može naći uvrijeđen ako neki tamo ateist brani svoju nevjeru?

Ateist ako nema vjerske osjećaje, ima valjda ljudske, i njih se isto tako može uvrijediti.

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Želim reći da mi na kraj pameti nije bilo otvoriti ovu temu kao provokaciju (mislim da je tako Vrijeska napisala) administratorima.

Jedostavno mi je bilo žao što je prijašnja tema zaključana i htjela sam da ponovno dobijemo mjesto gdje možemo izraziti svoje stavove, mišljenja,

dileme i sl.po pitanju popisa stanovništva i izjašnjavanja po pitanju vjere.

To je sve što sam htjela.

Nema nikakvih skrivenih a kamoli zlonamjernih razloga.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ukratko...vjernik sam, ali kada bude popis stanovništa izjasnit ću se ateist, upravo zbog ovoga što crkva radi i u što se crkva pretvorila.
    crkva sa svojim postupcima niti malo ne pokazuje da ima nekakve veze sa vjerom...

oni su meni sa ovim http://www.24sata.hr/news/bozanic-gr...bitelji-214573 i više nego dovoljno rekli...

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kako me zasvrbilo da napišem nekaj gdje se spominju one grube riječi i skokovi,al mi je tema prezanimljiva i ne da mi se baš danas dobit ban, pa ću zapjevat na ovu "kritiku ograničenog uma".... jeeeer mi smooooo tootaaaaaalno drukčiji od drugih...la-la-la-la-la...
    ( p.s. na opomenu spremna)

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

I kako sam ja to odjedanput postala nepozvana?jel tako funkcionira ovaj forum?moram dobiti odobrenje da kažem svoje mišljenje?

evo iskreno..pa makar i meni zabranili pristup, ne miješajte se u nešto što vam nije jasno i što ne želite razumijeti, ili ne poštujete jer ste stvorili neku iskrivljenu sliku o katoličkoj vjeri!
    i da, sad jesam netolerantna i nije me briga, i nije mi tu namjera nikog preobraćivati jer dobro znate kako to nije moguće i nema smisla, a ako vam je izjava daddy cool-a u redu, svaka vam čast, puno ste rekli o sebi
    stvarajte sami sebi svoje bogove i klanjajte se nekoj svojoj bezimenoj (ne)vjeri! nikad nisam šutila na izjave, koje se često mogu ćuti u okolini, ili na ovakvom mjestu, o tome kako je Crkva sve samo ne dobra, kako je Bog sve samo ne dobar, jer vrijeđate itekako, ateisti, katoličku vjeru, i mislim da se teško vas može uvrijediti po pitanju vjere, kad ne vjerujete u ništa ili možda neke čudne sile ovog svemira, te priče nisu ni za malu djecu!
    eto, pa nastavite dalje razglabati o ovoj temi, hvalite se međusobno i šaljite si međusobno puse na tuđe izjave o vrijeđanju Boga! kad bi samo znali kako primitivno i plitko zvučite...
    x ljudi ovdje je napisalo da izjava daddycoola nije posve u redu, ali tebe to ne zanima, i opet vrijeđaš moju vjeru, ovaj topić tebe ni ne zanima, tebe samo zanima provokacija, molim te da ako ne možeš konstruktivno sudjelovati, da ni ne pratiš ovu temu, jer je ovo što ti pišeš žalosno, s ljudske strane ovaj smajlić je za tebe...
    P.s. Hvala na dozvoli da imamo svoje bogove

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

dakle, u hrvatskoj se nisu odlučili za:
    a) formalno članstvo u nekoj Crkvi ili vjerskoj zajednici
    niti za
    b) prakticiranje vjere
    nego za miks slijedećeg:
    e) - c) - d)

pujice, jaaavii seee jel tako?
    a mogli su i za ovo drugo.
    tako je. i zato ce rezultati popisa po pitanju vjere biti nerelevantni i nece se moci koristiti u nikakve svrhe (npr. odluke o financiranju prema broju clanova) jer ce to pasti na svakom sudu.

nika, anchie - sluzbeno se kaze ireligiozan (umjesto nevjernik)

bas me zanima sto ce bit od ovog kupus popisa, a posebno kakava ce bit obrada podataka o vjeri na kraju. i btw. iako smatram legitimnim poziv biskupa da se katolici izjasne kao katolici, ne vidim zasto je bilo potrebno ujedno ih pozivat da se izjasne kao hrvati (kao da nema katolika drugih nacionalnosti ili kao da hrvati ne mogu biti drugih vjera). malo me sve ovo nazalost previse podsjeca na devedesete i hrvat=katolik brojanje krvnih zrnaca

visnja08 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    x ljudi ovdje je napisalo da izjava daddycoola nije posve u redu, ali tebe to ne zanima, i opet vrijeđaš moju vjeru, ovaj topić tebe ni ne zanima, tebe samo zanima provokacija, molim te da ako ne možeš konstruktivno sudjelovati, da ni ne pratiš ovu temu, jer je ovo što ti pišeš žalosno, s ljudske strane ovaj smajlić je za tebe...
    P.s. Hvala na dozvoli da imamo svoje bogove

opet se pokrenula lavina!

da, ne mogu konstruktivno sudjelovati, a o čemu se ono ovdje vodi rasprava? aahaaaa...o tome tko je Jedi, tko je neo pagan, tko je agnostik, tko je ateist?, je..skroz sam fulala topic...

bez suza molim, nije mi bila namjera ražalostiti vas svojim postovima, nastavite dalje kako ste i počeli, vidim da do zaključka ni ne možete doći, pa rješavajte testove i savjetujte jedni druge što ste po vjeri, daleko ćete dogurati!

P.S. stvarno, ali stvarno - nema na čemu!

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Daj se odi pomoli. Pliz.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

stara kletva glasi da bog da se doživtno preko indexa informiro
    zaista ne znam tko još uzima relevantnim onim što pišu na indexu. mislim....ok su oni, znaju dobro ožežat po vladi i tako, ali su jako senzacionalistički i često, gotovo uvijek jako pristrano i neobjektivno pišu.
    isto kao i 24 sata.
    dakle biskupi nisu spominjali da se izjašnjavate kao hrvati. mada bi isto tako i hrvati trebali napraviti nekakvu kampanju jer su već srbi napravili svojuprestrašno!
    no ako ćemo sad uspoređivati te dvije kampanje razumljivo mi je da su se biskupi oglasili jer se osjećaju napadnutim. za razliku od "nevjerničkog" ovi iz "vjerničkog" tabora bar nisu vrijeđali.
    no kako kažu
    Ne čude se što se 'u zadnje vrijeme na razne načine pripadnike Katoličke crkve pokušava otkloniti od izjašnjavanja da su katolici, zamutiti pogled i stvoriti drukčiju sliku o hrvatskome društvenom tkivu od onoga kakvo ono civilizacijski i kulturološki zapravo jest'
    možda se to tkivo mijenja i u svakom slučaju mene baš zanima što će ovaj popis reći. zato su mi te kampanje nepoželjne. želim vidjeti kakva je stvarna situacija.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ne znam trebam li se popisivati. Nisam nikad odjavila boraviste, a niti ne namjeravam. Imam valjanu osobnu, pasos, ovo... ono... stajaznam kako to sve ide.
    Ne znam može li ti ovo šta pomoći:

Popisom će biti obuhvaćeni hrvatski državljani, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, bez obzira nalaze li se u vrijeme popisa u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Popisivanje neće obuhvatiti osobe koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali su odsutne dulje od jedne godine. Neće biti obuhvaćeni ni oni koji imaju boravište u Hrvatskoj kraće od jedne godine i ne namjeravaju dulje od toga ostati, te studenti koji studiraju u inozemstvu. Neće biti obuhvaćeno niti diplomatsko osoblje stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava, kao ni predstavnici međunarodnih organizacija i tijela te članovi njihovih obitelji koji s njima borave u Hrvatskoj.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

biskupi jesu pozvali da se vjernici izjasne kao hrvati http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=130365

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

opet se pokrenula lavina!

da, ne mogu konstruktivno sudjelovati, a o čemu se ono ovdje vodi rasprava? aahaaaa...o tome tko je Jedi, tko je neo pagan, tko je agnostik, tko je ateist?, je..skroz sam fulala topic...

bez suza molim, nije mi bila namjera ražalostiti vas svojim postovima, nastavite dalje kako ste i počeli, vidim da do zaključka ni ne možete doći, pa rješavajte testove i savjetujte jedni druge što ste po vjeri, daleko ćete dogurati!

P.S. stvarno, ali stvarno - nema na čemu!
    I drugi put!

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam probala da opet imamo temu...

Ali, bojim se da je samo pitanje trenutka kada će se i ova zaključati.

No, popis je sutra, pa vam je to možda i svejedno - ne znam, samo se pitam naglas.

A ja sigurno imam neki feler - ne razumijem kako uvijek uspije ista fora: netko baci udicu, i odmah se netko zakači .

I onda počne baš to: kačenje (prepiranje, svađanje).

Ja mislila da ćemo tu razmijenjivati mišljenja, stavove - možda si čak međusobno i pomoći u riješavanju nedoumica.

Ako ima negdje koju ste školu privatno pohađali, sigurno pišem: Hlebinsku; titula, dipl. Generalićka

Piece, brothers and sisters

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Peace, brothers and sisters

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Netko iz naših redova forumskih je izdajica, garant nas je HBK-u cink'o
    Ne iznenađuje me njihova reakcija, na kraju konca i sami kažu da će "brojka" utjecati na odnose snaga, odn. kod donošenja raznih legislativa kao i dijeljenja milodara državnog, dakle sve ono što smo već prožvakali na ovoj temi

Stranica 11 od 16 PrviPrvi ... 910111213 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •