Stranica 4 od 16 PrviPrvi ... 2345614 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 773

Tema: Popis stanovništva i izjašnjavanje po pitanju vjere

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja mislim da kad bismo se mi sreli s npr. prvim kršćanima, da bismo jedni druge sablaznili koliko nam je vjera različita.

kad bismo se našli u vremenu inkvizicije koja je, doslovno, ljude ubijala, jer su tako išćitali iz Biblije, vjerujem da ne bismo u vjerovanjima koja su vladala u ono vrijeme, mogli prepoznati katoličku vjeru kakvom je danas znamo.

a opet, sve je to dio povijesti katoličke crkve

sve je relativno, sve se da interpretirati na razne načine.
    po meni je najvažniji temelj katoličke vjere opća težnja dobrome, a sad, kako se to dobro tumači je isto različito, ali ipak...

Pa mujice, jako ti je slobodan prijevod Prve zapovijedi:

1. Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene!

, ali to je tvoje.
    Dijana, kako znaš da prijevod Biblije koji mi čitamo nema na tom mjestu isto tako slobodan prijevod? Ko ti može garantirati da u nekoj Bibliji od prije tisuću ili više godina nije stajalo baš onako kako Mujica kaže? a da je sadašnja verzija 'slobodna interpretacija'?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ajme gdje ode ova temau božje zapovijedi i dokazivanje tko je bolji čovjek
    kad smo već otišli daleko da kažem kako se i ja slažem s onim dijelom da je crkva danas previše materijalna. zeznuli su se kada su odlučili da će se financirati iz državnog proračuna ili da se figurativno izrazim zaslijepilo ih bještavilo nofca. crkva bi se trebala oslanjati na božju riječ, a ne na porez građana. ta bi ih odluka u konačnici mogla jako skupo koštati ako nastave ovako.i još par stvarčica im zamjeram no ne da mi se sad pisati o tome. uglavnom one primjedbe koje većina spominjete.
    i sad ide onaj ali.....i tu potpisujem ronon koja tako lijepo i s ljubavlju piše.

no još jedna opaska. koliko sam ja informirana za tu palaču od oniksa, njezina izgradnja se financira od donacije talijanske biskupske konferencije i bila je planu prije recesije 2004., a financiranje također. . kada te netko donira onda ne možeš taj novac uzeti i potrošiti ga na nešto drugo npr. dati siromašnima. moje mišljenje je da je unatoč tome crkva mogla izabrati skromniji projekat jer ovako ispada licemjerna. prvotan nacrt zgrade je bio minimalističan, ali se netko očito počeo poigravati i utjerivati lukuz u sve, samo naravno ne zna se tko. no ajd ima i koja pozitivna stavka u tome, bar se nešto gradi i radi. no bez obzira na izvor novaca to im zaista nije trebalo.

i još nešto. to što se crkveni vrh pomamio za novcima ne znači da je kompletna crkva takva. ima brdo svećenika koji shvaćaju da je bogatsvo crkve u ljudima, a ne zgradama i novcu, koji su nenavezani na luksuz ovog svijeta i koji svoj život posvećuju ljudima i bogu. ja uglavnom na takve nalijećem, a ovi "televizijski", nadam se da će kad tad progledati.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Dijana, kako znaš da prijevod Biblije koji mi čitamo nema na tom mjestu isto tako slobodan prijevod? Ko ti može garantirati da u nekoj Bibliji od prije tisuću ili više godina nije stajalo baš onako kako Mujica kaže? a da je sadašnja verzija 'slobodna interpretacija'?
    Ne znam da nema, a nisam dosad ni znala nikog tko bi ovako tumačio Prvu Zapovijed, kao mujica. Ne osporavam njemu njegovu interpretaciju u svakom slučaju.

kad bismo se našli u vremenu inkvizicije koja je, doslovno, ljude ubijala, jer su tako išćitali iz Biblije, vjerujem da ne bismo u vjerovanjima koja su vladala u ono vrijeme, mogli prepoznati katoličku vjeru kakvom je danas znamo
    .

Pa eto, krivo su iščitali, nisu trebali otići dalje od Ne ubij.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    to što se crkveni vrh pomamio za novcima ne znači da je kompletna crkva takva. ima brdo svećenika koji shvaćaju da je bogatsvo crkve u ljudima, a ne zgradama i novcu, koji su nenavezani na luksuz ovog svijeta i koji svoj život posvećuju ljudima i bogu. ja uglavnom na takve nalijećem, a ovi "televizijski", nadam se da će kad tad progledati.
    Slažem se, dorotea, drago mi je da nailaziš na takve, i ja poznajem nekoliko divnih svećenika. A i imala sam čast čuti od jednog svećenika da ću trunuti u paklu jer sam propustila misu. Bilo mi je 16 godina. Zgodno, zar ne?
    Posljednje uređivanje od n.grace : 27.03.2011. at 23:28

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam da nema, a nisam dosad ni znala nikog tko bi ovako tumačio Prvu Zapovijed, kao mujica. .
    Stvrarno nisi??? Ideš! Možda imam šansu osnovati neku reformiranu Crkvu i postaviti se za biskupa?

A sad ozbiljno. Kako ti tumačiš prvu Zapovijed? "Ne smiješ imati pet, petnaest, trideset bogova kao grci i vikinzi"? Misliš da je to značenje prve Yapovijedi?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ima brdo svećenika koji shvaćaju da je bogatsvo crkve u ljudima, a ne zgradama i novcu, koji su nenavezani na luksuz ovog svijeta i koji svoj život posvećuju ljudima i bogu. .
    Samo takve sam i ja upoznao.
    Posljednje uređivanje od mujica : 27.03.2011. at 23:37

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pa eto, krivo su iščitali, nisu trebali otići dalje od Ne ubij.

ne ubij nego muči

stvar je u tome da inkvizicija, npr. nije smišljena da bi ljude mučila, ili ubijala, nego da bi ih SPASILA. dakle, progonili su heretike, koji nisu vjerovali u Boga, da ih spase. da im ukažu da krivo vjeruju. između ostalog i da odvoje žito od kukolja, da pokažu ostalima što će im se dogoditi ako ne budu vjerovali u Boga
    i sve to na temelju onoga što su pročitali u Bibliji

Biblija je super knjiga, ali je stvarno podložna svakakvim interpretacijama.
    i svatko je interpretira na svoj način. pa i svi svečenici ne shvaćaju isto ono što piše u Bibliji. da je Biblija zamišljena kao knjiga sa samo jednom mogućom interpretacijom, ona bi bila tako i napisana

mene te razne interpretacije zapravo baš vesele

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Samo da napišem dorotei24 da je ne pišem uopće o tome tko je bolji čovjek, niti se smatram boljim čovjekom od bilo kog npr. ovdje. Imam ja svog putra na glavi i svjesna sam toga i svojih grijeha, samo ih predajem Bogu, njemu ionako ništa nisam sakrila.
    Svjesna sam kad sam bahata, zločesta, zavidna, bezobrazna, lijena i sve to ja jesam. I mogu biti bolja, ali samo uz Božju pomoć. Ne želim biti bahata, i misliti da se kod mene nema što popraviti, ima, ima, i to bojim se do kraja života će tu biti materijala.
    Ja ne znam kako to izvesti bez da vjerujem u postojanje Boga, pa bila ja najveći čovjekoljubac na planeti. Ako vi znate za sebe ili ste pak lišeni mana, super za vas.

Znate ono, sami se rađamo i sami umiremo, nitko nam tada ne pravi društvo. Pa valjda i to ima svoj razlog, i vjerujem da ćemo jednog dana doznati cijelu istinu zašto smo uopće bili tu.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a kako tumačiš prvu Zapovijed?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

vjerujem da ćemo jednog dana doznati cijelu istinu zašto smo uopće bili tu.
    u tome se skroz slažem s tobom.
    strpljen spašen

Znate ono, sami se rađamo i sami umiremo, nitko nam tada ne pravi društvo.
    ovdje se ne slažem, bar ne s prvom polovicom rečenice. Mislim da se još nikad nitko nije rodio sam

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Stvrarno nisi??? Ideš! Možda imam šansu osnovati neku reformiranu Crkvu i postaviti se za biskupa?

A sad ozbiljno. Kako ti tumačiš prvu Zapovijed? "Ne smiješ imati pet, petnaest, trideset bogova kao grci i vikinzi"? Misliš da je to značenje prve Yapovijedi?

Tako je, nema mnogoboštva. Bog je jedan, jedini koji postoji, za sve ljude. I prvi je, i od njega je sve. Što naravno ne znači da se to nama mora sviđati.
    Naravno, ako si to pokušate predočiti našim ljudskim razumom da ćete posprdno odmahnuti rukom. Ja eto ne odmahujem.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

O, pa to je jasno.
    Ja sam si nekako umislio da prva Zapovijed ima širi smisao od toga da je Bog jedan (umjesto da imamo nekoliko bogova - za svaku prigodu drugoga).
    Ali čak i tumačenje poput tvojega ne znači da oni koji Ga zovu drugim imenom ili nisu upoznati s naukom Crkve ne mogu biti i nisu Bogu jednako dragi i ugodni kao najveći krščanski sveci. Ili znači?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

dijana nisam se ja referirala na tebe isključivo niti sam to napisala u negativnom kontekstu insinuirajući da bilo tko sebe smatra boljim čovjekom, nego kao čuđenje gdje ode tema. vidiš, recimo puntica je sada krenula sa inkvizicijom, netko je spomenuo križarske ratove, a uskoro na scenu stupaju pohotni pedofili.

mujice ako osnuješ svoju crkvu onda budi skoman pa nemoj odmah biti biskup ili papa. možeš biti i kapelanvidiš gdje vodi želja za moći. c c c odmah u startu griješiš.

n.grace pa vjerujem da si sa 16 godina i puno gorih stvari čula i vidjela od te prijetnje paklom iako još tada nije bilo interneta

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ljudi, jel vam se čini da i ova tema ode malo previše u off?

Ne bih htjela da je ključaju zbog toga skrećem pažnju na to

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ali čak i tumačenje poput tvojega ne znači da oni koji Ga zovu drugim imenom ili nisu upoznati s naukom Crkve ne mogu biti i nisu Bogu jednako dragi i ugodni kao najveći krščanski sveci. Ili znači?
    pa to se podrazumijeva, zar netko misli drugačije?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

A gdje su onda šintoisti (Japan) ? Ima ih i danas, a to je također jedna od politeističkih religija. Nisu baš sve izumrle. Nije valjda da i njih treba spašavati ?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

O, pa to je jasno.
    Ja sam si nekako umislio da prva Zapovijed ima širi smisao od toga da je Bog jedan (umjesto da imamo nekoliko bogova - za svaku prigodu drugoga).
    Ne znači naravno. Vjernik je vjernik bio on katolik ili musliman ili pravoslavac ili nešto drugo. Kako tko prakticira svoju vjeru, što ne jede ili jede, ja mislim da su to kulturološke razlike. Ali Deset zapovijedi su univerzalne. Ali avaj uključuju i da vjeruješ da Boga jednostavno ima i da smrt nije kraj i da sve što smo rekli i napravili za života nosi svoje. A o nama ne ovisi uopće jel ga ima ili nema, na nama je da vjerujemo ili ne, dakle u nekoj smo ovisničkoj poziciji.
    Meni je više srce nego razum reklo da ga ima, i teško da bih ikad mogla postati ateist.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa Vidi poruku
    A gdje su onda šintoisti (Japan) ? Ima ih i danas, a to je također jedna od politeističkih religija. Nisu baš sve izumrle. Nije valjda da i njih treba spašavati ?

Uistinu ne znam, ali ima jako puno toga što ja ne znam. Ono što vjerujem je da je Bog svakome dao slobodnu volju i da sasvim sigurno u zemaljskoj križaljci nikog nije oštetio.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

dijana nisam se ja referirala na tebe isključivo niti sam to napisala u negativnom kontekstu insinuirajući da bilo tko sebe smatra boljim čovjekom, nego kao čuđenje gdje ode tema. vidiš, recimo puntica je sada krenula sa inkvizicijom, netko je spomenuo križarske ratove, a uskoro na scenu stupaju pohotni pedofili.
    ja sam spomenula inkviziciju kao primjer da se Biblija može tumačiti na razne načine i koristiti u razne svrhe. samo to.
    i htjela sam reći, a očito nisam uspjela, da se Biblija treba čitati, i interpretirati, ali i da ako naše interpretacije nisu jednake onima koje nam pruža svećenik na nedjeljnoj misi, nema ništa loše u tome. zapravo, u tome je čar
    možda će se neki dijelovi iz Biblije za par sto godina interpretirati baš onako kako ih ja sad interpretiram, ili Mujica

pa to se podrazumijeva, zar netko misli drugačije?
    čak je i službeni stav katoličke crkve takav...prema tome, nema dileme

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

n.grace pa vjerujem da si sa 16 godina i puno gorih stvari čula i vidjela od te prijetnje paklom iako još tada nije bilo interneta
    Pravo zboriš :D
    Što ono bješe tema?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

E, Dijana... ali ja mislim da i oni koji ne zna ju da Bog postoji i misle da nema života poslije smrti imaju dobre šanse živjeti poslije smrti tamo gore, a ne dole.
    Jer čak i ako ne znaju za prvu Zapovijed, mogu ju poštivati.
    Inaće, bojim se da moje tumačenje prve Zapovijedi i nije toliko revolucionarno pa ništa od reformirane crkve i mog biskupovanja
    http://www.jutarnji.hr/zabune-oko-pr...vijedi/822270/
    Posljednje uređivanje od mujica : 28.03.2011. at 00:17

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja htjedoh samo reći da sam oduvijek si prvu zapovijed tumačila (a i čula sa oltara) onako kako je tumačio i "biskup" mujica.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

naravno da ne treba, zašto bi? samo zato što nisu katolici?
    znate li da u katoličkoj crkvi postoji nešto što se naziva 'anonimni kršćanin'?
    našla sam nešto o tomena ovoj stranici http://www.katolici.org/duhovnost.ph...c_vidi&id=8907
    pa malo citiram
    Da bi to pokazao, Rahner je već odavno uporabio naziv «anonimni kršćani» koji ne pridaje samo vjernicima drugih vjera, nego i ateistima ako žive po svome uvjerenju a na dobrobit čovječanstva («mistika služenja»). Koliko se je on možda tim izrazom i nespretno izrazio (Balthasar), toliko ipak zahvaljujemo njemu za današnja jasnija tumačenja vjerovanja da Bog sam želi da se svi ljudi spase. Cilj je, dakle, postavljen, jednak za sve, samo su putevi mnogostruki, jer su različite kulture. Svako je iskustvo Boga dostojno velikoga respekta, pa i onda kad za kršćane neko iskustvo može biti primitivno.
    a o prvoj zapovijedi se puno toga može reći, ali najvažnija poruka koju ona nosi, ma kako god je interpretirali, jest ta da čovjek nije najviša stepenica, da iznad njega postoji Bog. dakle, ne možeš raditi štogod te volja jer ćeš jednog dana odgovarati za svoje postupke, ne možeš se ponašati ko da si 'šef' svijeta jer to nisi itd.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Teica prvotno napisa Vidi poruku
    Ljudi, jel vam se čini da i ova tema ode malo previše u off?

Ne bih htjela da je ključaju zbog toga skrećem pažnju na to
    Sad sam išla na prvu stranu da se uopće sjetim šta je ono tema bila
    Mislim, ne da se tu izbjeć skretanje u razne smjerove. No bitno da je su svi pod istom kapom (nebeskom).

Dakle, on topic (proći će nezamjećeno ,garant ), on topic nikad nije in.
    Ja sam ateista, mislim da sam to bila oduvijek iako sam odgajana u katoličkoj obitelji od koje je dio strogokatolički hercegovački dio. Išla sam u crkvu i kada to nije baš bilo poželjno, na vjeronauk. Krštena sam, imam prvu pričest, krizmu nemam jer sam do tada spoznala kako se ja u tome ne pronalazim, ne vjerujem da postoji Bog i tamo negdje od sredine devedesetih osjećam snažnu odbojnost prema kc.Vjerovanje poštujem kao tradiciju našeg naroda. Moj muž se smatra vjernikom i mi međusobno oko toga problema nemamo iako će njega, na ovom popisu stanovništva, zasmetati ako ja kažem da je naša dijete ateist ili bilo što drugo osim rimokatolik. On, kao podosta naših sunarodnjaka ne gleda "širu sliku" kod izjašnjavanja. Po njemu je to tako. Ili jesi ili nisi.
    Ono što bih ja "htjela" je upoznati dijete sa tradicijom naših obitelji, upoznati ga sa religijama i kulturama i ostaviti njemu na biranje hoće li jednog dana sam sebe deklarirati kao a), b) ili c)
    Problem sa kojim se ja pritom susrećem je slijedeći: nitko nije spreman na sve to bez raznih utjecaja. Pri tom mislim na "ako ti je baba bila katolkinja i ti si.Nema vrdanja."
    To je ujedno i kako ja dijelom vidim ovu kampanju.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Odgovor Dijani (ne prihvaća mi quote):
    Ne i slobodnu volju vjerovanja - bar kako kaže Prva zapovijed. Zar ne ?
    Posljednje uređivanje od la_mama : 28.03.2011. at 00:23

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    čak je i službeni stav katoličke crkve takav...prema tome, nema dileme
    Kak nema dileme?

Ja sam shvatio iz Dijaninih postova, a i nekih drugih forumašica na drugim temama, da nema raja ako ne vjeruješ u jednog Boga svjesno i deklarirano.
    Daklem, šintoisti nula bodova.
    Ateisti, nula bodova.
    Pripadnici afričkih plemena, nula bodova.
    Svima je mjesto u paklu. Ni krivima ni dužnima.

Koja tema? Zar nije ovo Odgoj odraslih u duhu vjere?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ali ne slobodnu volju vjerovanja - bar kako kaže Prva zapovijed. Zar ne ?
    prva zapovijed kaže da ne treba imati drugih bogova osim Njega
    dakle, ne može ti bog biti npr. novac, slava, ništa zemaljsko, samo on, nebeski, koji sve vidi i zna

eto, to je jedna od tradicionalnih interpretacija prve zapovijedi

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kak nema dileme?

Ja sam shvatio iz Dijaninih postova, a i nekih drugih forumašica na drugim temama, da nema raja ako ne vjeruješ u jednog Boga svjesno i deklarirano.
    Daklem, šintoisti nula bodova.
    Ateisti, nula bodova.
    Pripadnici afričkih plemena, nula bodova.
    Svima je mjesto u paklu. Ni krivima ni dužnima.

Koja tema? Zar nije ovo Odgoj odraslih u duhu vjere?
    na naslov teme

a ovo drugo je možda stav nekih vjernika ili nekih forumašica, ali sigurno nije stav katoličke crkve. i to barem od drugog vatikanskog koncila nadalje, dakle, već prilično dugo
    Posljednje uređivanje od puntica : 28.03.2011. at 00:28

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa ja mislim da svatko tijekom života dobije informaciju o Bogu, na ovaj ili onaj način (osim onih koji umru kao mali,
    ali mislim da za njih opet postoji logično rješenje), pa se sam smisli što će s tim. I ovdje pola foruma zna za tamo nekakvog Boga u kojeg neki vjeruju, ali smatraju to laži/gluposti/izmišljotinom ili jednostavno se ne osjećaju dobro s tom mišlju. I odabiru drugi put. Duhovni, dakako, nema veze s tim što su dobri roditelji itd.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    prva zapovijed kaže da ne treba imati drugih bogova osim Njega
    dakle, ne može ti bog biti npr. novac, slava, ništa zemaljsko, samo on, nebeski, koji sve vidi i zna

eto, to je jedna od tradicionalnih interpretacija prve zapovijedi
    A neki drugi Bog ? Ili božanstva ? Jer oni također nisu zemaljski.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ana i mamino zlato prvotno napisa Vidi poruku
    Ja htjedoh samo reći da sam oduvijek si prvu zapovijed tumačila (a i čula sa oltara) onako kako je tumačio i "biskup" mujica.

Take me, uh huh.
    Take me, uh huh uh huh.
    Take me to the church of the KLF!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=_NtqH...eature=related

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Take me, uh huh.
    Take me, uh huh uh huh.
    Take me to the church of the KLF!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=_NtqH...eature=related
    Mu mu land. Bah

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Najjasnije tumačenje situacije u kojoj je ta zapovijed nastala, meni bi bilo baš ovo-mujičino. RAdilo se o situaciji u kojoj su zbog neadekvatne Božje intervencije ljudi ekspresno prihvatili drugog "Boga"-u vidu zlatnog teleta. Em je bilo idol, em je bilo zlatno, em su se Boga "odrekli" čim su naišli na prvi problem-u teletu ničeg duhovnog nije bilo-čega ima u budističkom prosvjeljenju, hinduističkim božanskim inkarnacijama, dakle-Bogu je smetalo što su odabrali apsolutno neduhovan put.
    Tako to ja doživljavam.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A neki drugi Bog ? Ili božanstva ? Jer oni također nisu zemaljski.
    ma point je u tome da ti ne možeš biti centar svemira, jer ako jesi onda se ruši cijeli koncept društva kavog poznajemo. ne možeš živjeti tako da samo sebi ugađaš i da te baš briga za druge?!

moraš vjerovati da postoji netko 'jači' od tebe, netko kome ćeš jednog dana polagati račune, a to ne može biti npr. novac, ili slava, ili nešto takvo.

zapravo, kad malo razmislim, i može. ako odlučiš da će ti npr. kamen biti 'bog' i štuješ taj kamen, i u njegovo ime činiš dobro ljudima jer znaš da će ti kamen jednom suditi. prema nauku katoličke crkve nećeš zbog toga sigurno u pakao

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Puntica, jako mi se sviđa onaj citat koji si pronašla o anonimnim krščanima.

To je upravo ono što sam htio reći kroz svoje postove, ali mi nije uspijevalo.

Znači, ne bumo osnovali reformiranu crkvicu?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

još niko reformiro nije, a da nije sebe stavio ko šefa, dakle

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

puntice, ti si se ovim zadnjim postom, približila dijaninom tumačenju, kako se meni čini
    zašto moraš činiti dobro zato što znaš da će ti netko suditi? ili činiti dobro u nečije ime?
    dakle, ako činiš dobro samo zato jer si dobar opet ne valja? moraš bar kamen imat

niš više ne razumijem i idem spavat.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

kamen može, tele ne može

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni se većim čini raditi dobro bez straha od suda, nego zbog njega.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a kak da se onda izjasnim na popisu (gle me, on topic!) ?

Kao katolik?

Kao anonimni katolik?

I imam li uopće pravo izjasniti se tako ako samo znam teoriju, a griješim?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    eh tebi, al nećeš ti sudit

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bi citirala HP

Gosopodo majstori tarota i
    lokalni dileri zagrobnog života
    znam da bit će mi žao što nisam klečao
    ali sve do tog sudnjeg dana

maknite ruke s mog volana
    maknite dupe sa mog sica
    ja putujem bez gpsa
    gpsa sa nebesa

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

X
    to sam ja odavno htio reći, ali sam se bojao da me ne umlate tvrdolinijaši - koji bi ovo mogli shvatiti kao uvredu u smislu "oni žive po zapovijedima zbog straha"

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    puntice, ti si se ovim zadnjim postom, približila dijaninom tumačenju, kako se meni čini
    zašto moraš činiti dobro zato što znaš da će ti netko suditi? ili činiti dobro u nečije ime?
    dakle, ako činiš dobro samo zato jer si dobar opet ne valja? moraš bar kamen imat

niš više ne razumijem i idem spavat.
    ma nisam se ja približila, nego pokušavam objasniti način na koji se ta zapovijed može tumačiti, i zašto je nastala. i onda promišljam da je u biti potpuno svejedno u što vjeruješ, pa čak i u kamen ili bilo što drugo, ili ništa

ja mislim slično kao krumposica tj
    trudiš se činiti dobro, ne samo sebi nego i drugima. i to je to. istovremeno najjednostavnije i najteže

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja se iskreno bojim ljudi koji su "dobri" zbog straha od suda božjeg. iskreno se nadam da su takvi u manjini.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne buš ti s tim avatarom lako u raj........
    Nekak mi hinduistički zgledi
    Posljednje uređivanje od mujica : 28.03.2011. at 00:59

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

a kak da se onda izjasnim na popisu (gle me, on topic!) ?

Kao katolik?

Kao anonimni katolik?

I imam li uopće pravo izjasniti se tako ako samo znam teoriju, a griješim?

ja znam kako ću se ja izjasniti. kao katolkinja. jer to jesam i nemam potrebe lagati o tome. to što se ne slažem s nekim mišljenjima i postupcima katoličke crkve, to je druga priča. ali o tome me nitko neće pitati na popisu stanovništva

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

neće te ni pitati kako se ti osjećaš i u što vjeruješ-pitat će te upravo ovo drugo, što osjećaš prema postupcima KC? Zapravo to pitanje to znači.
    to je poanta postojanja popisa stanovništva, briga njih za tvoj duhovni život

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ne buš ti s tim avatarom lako u raj........
    Nekak mi hinduistički zgledi
    ionako kažu da je u paklu ekipa

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aha. to se tako samo tješe ovi sa čudnim avatarima, okultisti, mistici i slični.......

Ali istina je još utješnija.
    Nema pakla. (nadam se )
    Posljednje uređivanje od mujica : 28.03.2011. at 01:11

Stranica 4 od 16 PrviPrvi ... 2345614 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •