ajme petarpan, nemoj da ne kažem bogohuliti - đelo ima najbolje emisije!
DA, točno, visnja. Slave je pod navodnim znakovima. Bilo ili ne pod navodnim znakovima, ako ga slave nisu ateisti i gotovo.
Pogotovo ako ne stavljaju simbole koje koriste i druge vjere na njihove vjerske praznike. Onaj tko slavi Božić je katolik. Ako je ateist ili nevjernik nema ga čemu slaviti, onda neka Djed Mraz donese djeci poklone, nevažno koji dan, valjda 1.1. A 25.12. neka bude samo državni praznik, kad se više i bolje jede, kao za 1.maj i slične praznike.
Tako se zna kako se izjasniti na popisu.![]()
Šta ste se napalili, kad vas licemjer, koji navodno živi vjeru čvrsto i strastveno, a iz svake mu rečenice pršti puka zloća,glupost i jal naziva licemjerima..Ma, ajde
ja se slažem s beti.
i još bih nadodala, da ateisti nemaju šta računat vrijeme po ovom kalendaru. jer je to licemjerno. šta oni imaju novu eru računat od krista na dalje. totalno licemjerje.
i zato, onaj kome je danas 3.4. godine 2011. ima da zaokruži katolik na popisu.
![]()
http://danas.net.hr/hrvatska/page/20...06.html?pos=n0
izgleda da ipak ne ide baš svuda glatko...
nije mi Pupovac neki izvor istinite informacije, ko i svi naši političar, bez obzira koje su nacionalnosti i vjeroispovijesti.
Nego, mene stvarno ozbiljno brine koliko je netolerancija i nedostatak ljubavi rašireniji među vjernicima, ili se barem tako ovdje čini.
U biti-ne brine me, ali nije dobar znak.
Posljednje uređivanje od krumpiric : 03.04.2011. at 15:56
nije ni meni pupovac nikakav izvor, ali čula sam da su se slične stvari događale i na prošlom popisu tako da me to nimalo ne čudi. žalosno.
Uopće me ne čudi što ima takvih popisivača.
kaj mislite, da bi neke forumske svetice drukčije "sugerirale" stanovnicima da rade kao popisivačice?
a u koje doba dana dolaze ppopisivači?
Naime, večina nas radi od 8 do 16 ili tu negdje.
Nadam se da neće doći u vrijeme kad sam na poslu i maltretirati djecu.
Nekad davno sam čula da se Božić počeo slaviti u Rimu u 4. stoljeću, na datum kad se slavilo rođenje boga sunca, pa je crkva željela potisnuti taj poganski blagdan i umjesto njega slaviti Kristovo rođenje. A običaj kićenja drvca, o tome nemam pojma, evo, sad samo pročitala u doroteinom postu.
cvijeto, post o računanju vremena ti je odličan.
Rozu ne razumijem, jer ako zna da Božić nije datum kada se Isus rodio, niti slavi taj dan, što je licemjerno ako ateisti okite bor? Je li uopće važno tko kiti bor, a tko ne, i koji su razlozi za to? Svašta.
A možda su popisivači shvatili doslovno. Znate, nisu ni oni svi pametni.Oni su vidjeli primjer i misle da to tako mora biti. Što tu imaju raditi neki "slobodni mislioci" i njihovi nazivi religija....
(samo je ljudska glupost neizmjerna).
I onda naprave novinski članak...
višnja, višnja
ne slušaš biskupe - to ti je grijeh propustom
u hrvatskoj je katolik svaki onaj koji je kršten :bozanić:
pa ako je za popis dovoljno da je kršten, zašto ne bi to isto bilo dovoljno i za božić?
a s druge strane, i da nije kršten pa kiti bor, što tebi to smeta?
nije da tebi netko nešto otima
ti uvijek možeš ići na polnoćku, slušati biskupsku poruku protiv konzumerizma, prejedati se, raditi 8 kila kolača i u svakom slučaju biti ogorčena kakva si i svaki drugi dan![]()
Posljednje uređivanje od daddycool : 03.04.2011. at 21:09 Razlog: vrijeđanje
MM-a se neki dan naljutio na tetu jer je ona djeci rekla da kažu mami da očisti kuću jer je čista srijeda pa se to mora (on kao vjernik zna da to nema veze, ja nisam ni znala, nit sam obraćala pažnju). Pa joj održao predavanje o sekularnoj državi. Mene je najviše zabavio sljedeći njegov komentar: "Čišćenje kuće nema nikakve veze s čistom srijedom, samo zaglupljujete djecu. Što mislite- da bojimo jaja jer su razapeli pile?"... i nastavio s objašnjavanjem porjekla običaja bojenja jaja - koji je također predkršćanski i ima veze s proljećem i rađanjem života - što naravno dobro paše na priču o uksrsnuću.
Posljednje uređivanje od tanjads : 03.04.2011. at 16:44
Sori, ovo ode off topic. No, sam popis me ne zabrinjava. Jedino me zabrinjava što je to još jedan spin - za zabavit masu, ko onaj bend što je svirao na Titaniku.
tanja, potpis na sve. čestitam i na odabiru muža![]()
Evo uzela si mi riječ iz usta, samo što ja tako ne bi okarakterizirala Višnju koja živi ono što vjeruje, nego one koji na TAJ JEDAN DAN odluče bit dobri, produhovljeni, puni oprosta i lijepih riječi, a ostatak godine su onakvi kakvi su svaki drugi dan, puni zavisti, ogorčeni, zli, dvolični, egoistični itd itd.
što je licemjerno u tome? I ja dubim bundeve za Noć vještica, djeca sa mnom umiru od sreće, trebam li za to izmolit Zdravomarije?
Joj, kako ti čitav svijet želiš iskrojit po svojoj mjeri. Nema veze ni kad većini ta mjera ne stoji. Jako me čudiš za nekog ko se kune u live and let live i kog jako jako smeta kad se spominje u kontekstu-licemjerja.
roza, gle, dok nitko nije nesretan radi mog bora, a meni čini veselje, a po tvome ionako ne mogu bit spasena taman da sam marija tereza.
e pa kad je već tako, bar ću se veselit u ovom životu što imam![]()
Cvijeta73, neki ljudi (vjernici) su stvarno nesretni ako netko kiti bor ili "slavi Božić" a ustvari mu to suštinski ništa ne znači.
Možda je riječ "nesretni" preteška - možda bi bilo bolje reći da im bude žao, da ih rastužuje.
Jer je vjernicima Božić kao i Uskrs tako svet da ih onako iskreno zaboli profanizacija tih blagdana.
Boli i mene, priznajem.
Ali, ovo će sad malo spetljano zvučati: shvaćam da netko ne shvaća da mene to boli.
I ne zamjeram - pa ne nanosi mi bol svjesno! Niti, ja tako mislim, uopće razmišlja da bi to nekog moglo zaboljeti.
Posljednje uređivanje od Teica : 03.04.2011. at 17:45
Bor ovdje nije nikakav faktor.
Krumpiric, za razliku od nekih, ja vjerujem u univerzalan moral, ne izmišljam svoju istinu sama kao mnogi - pa onda svi vjeruju da su upravu i da su dobri i super.
A Cvijeta apropo spasenja u Krščanskom smislu, nitko ne može znat tko jest a tko nije spašen.
sad bismo prvo trebali odrediti kako pravi vjernici slave Božić
i je li, npr., purica s mlincima vjernička hrana kojoj ateisti ne smiju primirisati
ili je purica apsolutno ireligiozna
tek kada to odredimo, možemo dalje vidjeti koliko prehrambenih i inih uvreda vjernici mogu podnijeti
meni više ide na živce to što božić nije božić. ovo u što se božić pretvorio nema veze s vezom. a za to nisu krivi samo oni koji kite bor a nisu vjernici, nego, još i više, vjernici, koji navodno čine većinu u hrvatskoj. u kojoj se svake godine sve više i više troši, u kojoj se silni novci bacaju na hranu i poklone, i kićenje borova, i stalno neke nove ukrase i gluposti. sve to nema nikakve veze s božićem. i kužim ako to radi netko kome je božić samo jedan praznik kao puno drugih, ali nije mi jasno kako netko tko je katolik može tako postupati.
u krajnoj liniji, koja je razlika u slavljenju božića između katolika i ne-katolika? ovi prvi idu na misu, pomole se (uglavnom) prije obroka.
sve je ostalo isto.
mislim da bi bilo puno ljepše i iskrenije da se taj blagdan slavi na skroz drugačiji način. di ne bi naglasak bio na tome da nam bude lijepo i ugodno (lijepo okićen stan, dobra hrana u ogromnim količinama, darovi u neograničenim količinama) nego na tome da budemo zahvalni i sretni, i da svoju sreću podijelimo s drugima, ne u obliku materijalnih darova, nego onih drugih, vrjednijih
Posljednje uređivanje od puntica : 03.04.2011. at 18:09