Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: sol?

Nora Fora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno sol?

Mene muči kada bih i bi li uopće trebala svojoj jednogodišnjoj curici uvoditi sol (koju sad izbjegavam ko samog vraga!) u prehranu? Ovo pitam jer ne znam je li pametno tako u potpunosti izbjegavati određenu namirnicu, koja možda u malim količinama i nije tako loša, možda je zapravo i potrebna, radi joda, recimo, i posljedično, problema sa štitnjačom, radi nedostatka istog.
    Zanima me kako vi to rješavate? Ja zasad ponekad ubacim u juhu neku algu, koja je bogata jodom.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Zašto misliš da uopće ne treba sol? Da li i ti jedeš potpuno neslano? Mi uvijek solimo malo, a bebi još manje, ali malo soli treba. Takvo je moje znanje o tome. Uostalom, trebaš pitati pedijatra, pa ćeš biti sigurna.

Nora Fora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

U svim pedijatrijskim čekaonicama u kojima sam ja bila (nije ih bilo tako puno, na sreću ) su bili izvješeni plakati o štetnosti soli i zabrani njene primjene u jelovnicima dojenčadi mlađe od godine dana. Dakle, to je službeni pedijatrijski stav, koliko zaključujem. Osim toga, i sama sam upoznata s činjenicom da je sol jedan od najnezdravijih začina na koji smo mi odrasli navikli i bez kojeg nam je hrana bljutava, ali djeci koja tek upoznaju okuse, prirodni okus hrane nije bljutav bez soli i to ne mora ni postati, ukoliko im mi soljenjem ne promjenimo percepciju.
    I ne, ja ne jedem potpuno neslano, jer su se moji roditelji potrudili da me naviknu na "nebljutavu" hranu , tako da sam ja, što se nesoljenja tiče, izgubljeni slučaj . Ali i dalje se pitam, je li ipak potrebno malčice posoliti, ali ne zbog okusa, već zbog joda koji se dodaje soli ili ima dovoljno joda u ostaloj hrani i kojoj?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja jedem potpuno neslano. Tj kuvam potpuno neslano, zivimo sa mojim roditeljima i mama ima zdravstveni problem pa jede neslano. Solim samo supu. E sad, MM obavezno dosoljava jelo, ja kako kad, a moji roditelji i dete uopste.
    Sto se joda tice, mi jedemo jako puno morske ribe, koja je po sebi malo slana. Mislim da nam je to dovoljno.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

to se i ja pitam. i kada uopće sol regularno ubaciti u prehranu zbog joda?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    Ja jedem potpuno neslano. Tj kuvam potpuno neslano, zivimo sa mojim roditeljima i mama ima zdravstveni problem pa jede neslano. Solim samo supu. E sad, MM obavezno dosoljava jelo, ja kako kad, a moji roditelji i dete uopste.
    Sto se joda tice, mi jedemo jako puno morske ribe, koja je po sebi malo slana. Mislim da nam je to dovoljno.
    ja i MM jedemo uglavnom neslanu hranu, tako jedu i moje cure koje imaju 11 mj. soli ima u nekim gotovim prehrambenim proizvodima, tako da nema potrebe uvoditi sol bar još par mjeseci.službeni pedijatrijski stav stvarno kaže da ne uvodimo sol prvih 12.mj.(pa ima soli u kruhu...i ostalim proizvodima, ali ono što ja kuham uglavnom je neslano ili ima vrlo malo soli)

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

mi smo sol uveli sa godinu dana, i to pomalo...... ni sada sa svoje 3 godine ne jede jako slano, zasolim jelo tek toliko da ima okusa, a ja i mm si dosolimo ako treba.

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Nora Fora prvotno napisa Vidi poruku
    U svim pedijatrijskim čekaonicama u kojima sam ja bila (nije ih bilo tako puno, na sreću ) su bili izvješeni plakati o štetnosti soli i zabrani njene primjene u jelovnicima dojenčadi mlađe od godine dana. Dakle, to je službeni pedijatrijski stav, koliko zaključujem. Osim toga, i sama sam upoznata s činjenicom da je sol jedan od najnezdravijih začina na koji smo mi odrasli navikli i bez kojeg nam je hrana bljutava, ali djeci koja tek upoznaju okuse, prirodni okus hrane nije bljutav bez soli i to ne mora ni postati, ukoliko im mi soljenjem ne promjenimo percepciju.
    I ne, ja ne jedem potpuno neslano, jer su se moji roditelji potrudili da me naviknu na "nebljutavu" hranu , tako da sam ja, što se nesoljenja tiče, izgubljeni slučaj . Ali i dalje se pitam, je li ipak potrebno malčice posoliti, ali ne zbog okusa, već zbog joda koji se dodaje soli ili ima dovoljno joda u ostaloj hrani i kojoj?
    moram citirati svoju pedijatricu ; " ako dijete neće jesti povrće , malo mu posolite , ili POVEGETITE" !! Eto .. i od onda nemamo problema, dakle trunčica soli ili vegete u vodu u kojoj kuham povrće/meso , mislim da nemože škoditi

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ona je žena koja je otvorila prvu privatnu pedijatrijsku polikliniku u rh , pa vjerujem da ima dovoljno iskustva

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja svojoj maloj ništ ne solim, ali ona ima tek 7 mjeseci.
    Inače soli upotrebljavamo jako malo i to uglavnom onu začinsku sol, a jelu finoću najviše dajem začinima raznoraznim.
    Nakon godinu dana se dijetetu smiju dodavati začini u hranu.
    A bez obzira kaj rekla pedijatrica, ja djetetu vegetu ne bih stavila u hranu prije godine dana nikako...
    Posljednje uređivanje od ana.m : 29.03.2011. at 12:59

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •