Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 61

Tema: Pomicanje vremena

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Pomicanje vremena

Nije baš filozofska tema, ali možda prođe.
    Zanima me kako podnosite ovo pomicanje sata i smatrate li to još uvijek potrebnim?
    Meni je osobno jako teško fizički se prilagoditi ljetnom računanju vremena, treba mi čak tjedan ili dva da dođem sebi i bez problema se počnem buditi sat vremena ranije.
    Osim toga, kažu kako su došli do novih spoznaja i da to pomicanje sata loše utječe na bioritam čovjeka što je sasvim razumljivo pa i da u pitanje dolazi ekonomska isplativost takvog poteza. Naime, danas su za razliku od prije u uporabi klima uređaji koji troše više struje nego rasvjeta. Čak sam čitala da umjesto uštede danas imamo veću potrošnju baš upravo iz navedenog razloga.
    Jedina prednost mi je što dan traje duže pa nam tijekom ljeta jedan period bude prirodnog svjetla do 21 sat. Baš slušam na vijestima da je Rusima ovo zadnje ljeto što mijenjaju sat. Nadam se da će i Europa konačno ukinuti ovo mučenje za one koji se ne vole buditi prerano.

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja ga ne primecujem

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Smatram da je pomicanje sata atak na moj bioritam

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Uh marti, baš sam se nasmijala sada. Kako ti je fino bebač u avataru zijevnuo, baš kao stvoren za ovu temu

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja i inače imam nesanice, nevezano za pomicanje vremena, pa mi ura više-manje ništa ne znači. A jedva čekam zadnji vikend u ožujku i da se dan produlji barem do sedam navečer, imam osjećaj da imam puno više od dana (radim do 16 pa zimi dođem doma praktički po mraku).
    I depresivan mi je već osmi mjesec kad se počinje ranije smrkavati, a da ne govorim kad se ura vrati natrag.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne smeta, jednostavno gledam na sat u "sadašnjem" vremenu i ne razmišljam dalje od toga

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Meni je to baš super. Ujutro mi je teško se probuditi u svako doba, a volim kada se dan produlji, pa možemo dulje biti vani. Super mi je i kad se skrati jer se zaželim noći i toga da sam više doma.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam jedino mrzela pomeranje na zimsko vreme (sat unazad) kad sam radila noćnu smenu. To bi onda bilo sat vremena duže na poslu.
    Inače mi ne smeta, ujutru teško ustajem i inače, a volim kad uveče ostanemo dugo napolju a još je dan.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja ne kužim ko je uopće došao na tako debilnu ideju, majkemi

niš se s tim ne dobiva, nema nikakve koristi za nikoga

ima lijepo pametnih zemalja di se niš ne pomić...e, tamo ću se preseliti u nekom drugom životu

priscila avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Meni je isto to totalno bezveze... Poremeti mi se bioritam narednih nekoliko dana, dok se ne priviknem.

Ugl, moje je mišljenje da je to pomicanje sata suvišno i nepotrebno

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni samo pada napamet da se sutra moram dignuti u 5 ujutro na posao, ne znam kako ću to izvesti. Sljedećih mjesec dana ću preračunavati koliko je sati po "normalnom" vremenu i općenito, smeta mi ,treba mi dugo da se prilagodim. Dok su mi djeca bila mala mrzila sam ovo doba jer bi to značilo da će sat kasnije ići leći. Meni bi pasalo da je čitava godina namještena po ljetnom vremenu i da se ne mijenja

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku

ima lijepo pametnih zemalja di se niš ne pomić...e, tamo ću se preseliti u nekom drugom životu
    nekada je bilo koristi kada se radilo u onim smjenama, industrija i to....pa kao da se štedi energija zbog rasvjete, no kako rekoh danas je sasvim drugačija situacija i neki smatraju da se tim pomicanjem sata zapravo radi više štete nego koristi.
    no moram priznati da mi je užitak kada se po zimi vraćamo na normalno vrijeme. onda pomaknem samo jedan sat u kući, a ostale satove ostavim na starom vremenu i cijeli dan uživam kada se svakim pogledom na sat iznova "iznenadim" kako mi je poklonjeno čitavih sat vremena ekstra

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

izgubljeni/dobiveni sat u jednoj noći ne osjetim, a duži dan mi puno znači

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem punticu od pocetka do kraja.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni jako smeta.
    A još sam sretna jer imam 15 minuta vožnje do posla. Pola mog Karlovca putuje u Zagreb na posao. Kako li je tek tim ljudima. Nitko ne misli na ljude koji, trbuhom za kruhom, putuju više sati dnevno i bude se nenormalno rano.
    (Maria 71, dobro nam došla)

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

meni odgovara. Super je kada dođemo doma a još je dan.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne volim pomicanje satova, osjećam da se ljeti lakše budim ranije, al mi ovaj umjetni sat ne odgovara

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ne razmišljam o tome, ionako je to uvijek sa subote na nedjelju pa mi ne smeta ni kada radim...
    Primjećujem da su klinci malo zbunjeni u početku, pogotovo najmanja koja ima svoj ritam, ali sve u svemu, brzo se ušaltaju na staro!

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja uopće ne doživljavam to pomicanje sata, bioritam mi se začas prebaci na novo vrijeme.
    Doduše,kužim ovo što je rekla ljiljan@, isto putujem na posao i dižem se nenormalno rano i vjerujem da bi me ubilo da sutra idem raditi pa da se moram dignuti u 3.30, umjesto u 4.30, ali do početka tjedna ću se valjda priviknuti na novo vrijeme.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

u mom snu ionako nema nikakvog reda, tako da mi ovo micanje sata ne predstavlja nista...

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    no moram priznati da mi je užitak kada se po zimi vraćamo na normalno vrijeme. onda pomaknem samo jedan sat u kući, a ostale satove ostavim na starom vremenu i cijeli dan uživam kada se svakim pogledom na sat iznova "iznenadim" kako mi je poklonjeno čitavih sat vremena ekstra
    To i ja radim, sat u spavacoj ne micem pa se sljedecih nekoliko tjedana pravim luda i svako jutro se veselim sto imam sat vremena vise za spavanje.
    Dok MM ne poludi i namjesti sat...

Inace me to pomicanje sata ne smeta pretjerano. Smetalo me, kako je netko vec gore napisao, kad sam radila nocnu smjenu i odradivala sat vremena duze a nocne ionako traju beskrajno dugo...

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Bas steta sto ce se pomaknuti i u Hrvatskoj jer mi sedam sati razlike odgovara puno manje nego sest.

Inace mi je to uzasno. Spava mi se vec dva tjedna i preokrece mi se zeludac svako jutro kad ustajem po mraku. Je simpaticno to sto ne pada mrak skoro do 20h, ali opet - bezveze.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Potpis.

Ne želim ni razmišljati kako ću se sljedećih dana buditi u 5 h :/
    Trebat će mi dva tjedna da dođem k sebi.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne smeta mi uopće, možda zato što si ja prešaltam u glavi skupa sa satom pa ne razmišljam da se ustajem u 5 i slično.

edit: vauuuu 4000. post i opomena, ovo je kao napredak u karijeri.
    Posljednje uređivanje od Tashunica : 27.03.2011. at 08:25

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni je žao učenika koji idu u školu samo ujutro, a tako funkcionira moja druga škola, idući tjedan će svi biti krepani.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

meni to ide sve na živce.
    al ja stvarno nisam relevantna.
    jer ne spavam dobro kad je južina
    kad je promjena vremena, od 15 na 0 u jednom danu
    kad je mladi mjesec
    kad je mjesec preblizu majčice zemlje
    kad vidim politzičare na dnevniku
    itd...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    To i ja radim, sat u spavacoj ne micem pa se sljedecih nekoliko tjedana pravim luda i svako jutro se veselim sto imam sat vremena vise za spavanje.
    Dok MM ne poludi i namjesti sat...
    .
    Mene polako užasavaju svi uređaji koji se sami automatski pomaknu na ljetno vrijeme... Prvi put mi je bio šok (sa stolnim satom, mislim kako on to sam zna bez ljudske pomoći) a sad je takvih naprava sve više... vjerojatno za par godina nećemo niti primjećivati da nam netko jednom godišnje oduzima ili dodaje 1h.

Tincha avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    blizu al opet dovoljno daleko od metropole

Početno

Meni jako smeta. Jedna sam od onih koja putuje na posao i nije mi isto probuditi se taj dan u 5 umjesto u 6 ujutro. Jer badava odem spavati ranije dan prije kad zaspim po starome. Još nekoliko tjedana iza pomicanja sata gledam kolko je to bilo po starome...
    Pametni Rusi. Sve ove uštede energije i ostale nebuloze - više to ne drži vodu - ne radimo više u tri smjene pa da se to imalo osjeti!

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Meni ne smeta, čak mi odgovara. Sad znam da stiže ljeto . Ali ovo je malo spooky: moja kćer (7 mjeseci) se budi svako jutro oko 7 i 30. Jutros u 6 i 30 po starom, dakle 7 i 30 po NOVOM ona širom otvorila oči i kaže "eeej" Prešaltalo se dijete samo

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Suvišno i nepotrebno, dan se ionako sam od sebe produži, ma totalno bezveze. I fali mi taj jedan (ali vrijedan) sat sna.....

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Janis prvotno napisa Vidi poruku
    Meni ne smeta, čak mi odgovara. Sad znam da stiže ljeto . Ali ovo je malo spooky: moja kćer (7 mjeseci) se budi svako jutro oko 7 i 30. Jutros u 6 i 30 po starom, dakle 7 i 30 po NOVOM ona širom otvorila oči i kaže "eeej" Prešaltalo se dijete samo
    Cura je za 5!
    I kompjuter se sam prešaltao.
    Meni je svejedno, mijenja li se ili ne sat. Začas ja to preokrenem u glavi. Kako je tek pomorcima koji znaju ponekad danima mijenjati po sat svaki dan ( npr. preko Pacifika), pa izgube ili dobiju ne samo sat, nego i dan.
    Ma, čovjek se navikne na sve.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Cura je za 5!
    I kompjuter se sam prešaltao.
    Meni je svejedno, mijenja li se ili ne sat. Začas ja to preokrenem u glavi. Kako je tek pomorcima koji znaju ponekad danima mijenjati po sat svaki dan ( npr. preko Pacifika), pa izgube ili dobiju ne samo sat, nego i dan.
    Ma, čovjek se navikne na sve.
    Baš znam pomorce kojima to nije baš nešto na šta se lako naviknu, al nemaju izbora...kao ni mi :/
    Posljednje uređivanje od makita : 27.03.2011. at 19:11

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    Smatram da je pomicanje sata atak na moj bioritam
    x
    na cijeli organizam

ja se uvijek nadam - ovo je zadnje
    pa tako i ove godine

nekoliko tjedana me osamuti
    ovaj put sam se polako pripremila, isla ranije u krevet i ustajala ranije

Hajdi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Koje je vreme po "suncu"?
    Verovatno ovo.

Letnja promena mi ne smeta, a zimska me depremira, jer ne volim zimu inače.

kad sam imala bebe, nervirala me promena. sad sam cool. ovu nisam ni osetila.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

zimsko računanje vremena je pravo vrijeme, ovo ljetno se uvelo prije 28 godina.
    i iznenađuje me koliko ljudi to uopće ni ne doživljava. ja sam živjela u uvjerenju da su svi ukomirani

no danas koma, evo djeca mi tek sada zaspala, popodne su spavali do 17:30, a inače spavaju od 13-14:30 ili kraće. zanima me kakvo će nam sutra dizanje biti

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nas ubije prebacivanje na zimsko vrijeme, treba nam po mjesec dana da se naviknemo. užas.

ali ovo ljetno uopće ne primijetimo.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

kako te ubije pomicanje na zimsko vrijeme? pa dobiješ cijelih sat vremena ekstra, možeš duže i komotnije spavati.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

kako te ubije pomicanje na zimsko vrijeme? pa dobiješ cijelih sat vremena ekstra, možeš duže i komotnije spavati.
    ali prije padne mrak, dan se drastično skrati. em što je sve kraći kako se približava zima, em ti oduzmu tih sat vremena na silu

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ugh, mene je konkretno ova promjena vremena isfrustrirala jer mi je skratila sasvim solidan izlazak za sat vremena. a baš je bila dobra muzika, grrrrrrr

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Hajdi prvotno napisa Vidi poruku
    Letnja promena mi ne smeta, a zimska me depremira, jer ne volim zimu inače.

.
    meni obratno, kao i dorotea, danima guštam kako imam jedan sat viška
    dobro, ja volim zimu i inače.
    a i volim se ustati ujutro po danu. a sad će tjedan/dva u šest i pol opet biti mrak
    ali, moram priznati da brat bratu praktički ne primjetim taj pomak. ne doživljavam ga previše. iako mi se isto čini da bezveze pomičemo sat na ljetno vrijeme

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Samo da potvrdim svoju jučerašnju tezu, koma sam :/

Hajdi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

da se samo nadovežem, ustala sam normalno u 7, i nemam nikakav osećaj da je to pre dva dana bilo 6.

samo što štede na grejanju, grrrrr

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Svrha ljetnog računanja vremena je ušteda danjeg svjetla i energije za grijanje. Ideja iz 18. stoljeća potječe od Benjamina Franklina, kasnije su je razradili i drugi znanstvenici.

Za umjereni pojas (gdje nema polarnog svjetla ili nije ljeto cijele godine) to je i te kako opravdano. Točne podatke o uštedama ne bih znala navesti, ali vjerojatno ih ima.

Više o tome: http://www.webexhibits.org/daylightsaving/c.html

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ali prije padne mrak, dan se drastično skrati. em što je sve kraći kako se približava zima, em ti oduzmu tih sat vremena na silu
    nitko ti ništa ne oduzme jer je to onako kako je bilo prije no što se sat počeo pomicati.
    to je stvarno vrijeme.
    ovo prekjučerašnje je "uvedeno". tzv. "ljetno vrijeme".

ili ja griješim?

kako god, ni ne primijetim da se nešto promijenilo.
    da danas nije tmuran dan, ne bi se ni osjetila razlika u količini svjetlosti.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Više volim ovo umjetno uvedeno ljetno vrijeme.
    Ne volim zimu, mrzim mrak kad ustanem i idem na posao i mrzim ako padne mrak čim dođem s posla.
    Treba mi vremena da se prilagodim na obje promjene, ali ovu ljetnu s veseljem čekam.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

puntica jel se to meni čini ili si pobrkala lončiće
    dakle kada se zimi mijenja vrijeme onda spavaš sat vremena duže, odnosno dobiješ jedan sat više i to zimsko vrijeme je pravo vrijeme. ljeti ti oduzmu jedan sat i to vrijeme nije pravo.

peterlin nisam čitala cijeli tvoj link jer nemam vremena pošto sam neispava i nervozna zbog pomicanja sataali vidim da se tamo spominje električna energija za korištenje rasvjete. a što je sa korištenjem klime. dakle zbog pomicanja sata prije će se paliti klima uređaji i tako potrošiti znatno više nego što će se uštedjeti na rasvjeti

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

puntica jel se to meni čini ili si pobrkala lončiće
    dakle kada se zimi mijenja vrijeme onda spavaš sat vremena duže, odnosno dobiješ jedan sat više i to zimsko vrijeme je pravo vrijeme. ljeti ti oduzmu jedan sat i to vrijeme nije pravo.

peterlin nisam čitala cijeli tvoj link jer nemam vremena pošto sam neispava i nervozna zbog pomicanja sataali vidim da se tamo spominje električna energija za korištenje rasvjete. a što je sa korištenjem klime. dakle zbog pomicanja sata prije će se paliti klima uređaji i tako potrošiti znatno više nego što će se uštedjeti na rasvjeti
    Treba voditi računa da je to pomicanje vremena poteklo iz 18. stoljeća kad je to stvarno imalo drugačiju težinu.

Ja imam 25 godina staža, a klimu na poslu unatrag 2 ili 3 godine.

KOliko su podaci danas stvarni i potrebni, ne znam. Moj kolega uključi rasvjetu istog trena kad uđe u ured, ne gledajući da li je to potrebno ili nije.

Ljetno računanje vremena potječe iz doba kad se nije tako "gospodarilo" kao danas.

A klima uređaji u nekim klimatskim podnebljima rade 24 sata.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mrzim pomicanje, em nisam spavala 3 noći em se moram dignut uru ranije UŽAS - ne razumjem koji je vrag s tim, i dan koji traje od 05 do 21 je preeeeeeeeeeeeeedug!!! Nikad doć vrijeme za ić leć! Da ne govorim da mi koji se dižemo u 05 i tad doručkujemo, moramo uvest dodatan obrok, jer ako sam budna 18-19 sati dnevno, moram jest bar 4 puta!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Evo, ja stvaaaarno uopće ne kužim da se vrijeme promjenilo! Ništa! U subotu smo malo ranije legli, u nedjelju smo se digli kad smo se naspavali. Cijeli dan proveli na zraku, navečer rekli kad i uvijek i opet sve po starom...

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Mje jadno dijete je prvi put u svoje 2 i pol. god. reklo da hoće još spavati i kad sam ga ja otkrila on je ponovno vukao svoj poplun na sebe.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •