Results 1 to 22 of 22

Thread: Sve je dobro što se dobro svrši...

Default Sve je dobro što se dobro svrši...

...ili porod baš onakav kakav nisam željela

Kad sam ostala trudna nisam znala da porod može proći bez epiziotomije, niti da se epiziotomija zove epiziotomija. Zapravo nisam znala gotovo ništa ni o porodu, ni o dojenju, ali sam znala da do poroda želim naučiti što više, kako me i porod i majčinstvo ne bi "zadesili" nespremnu.

Jedna od odluka koje sam trebala donijeti bila je i gdje ću roditi. Razmišljala sam da nakon prvih trudova krenem u Zagreb, ili možda u Rijeku, ali nakon članka na rodinom portalu o Zadarskom rodilištu i dva tečaja, razgovora s curama koje su rodile ovdje i s glavnom sestrom, odlučila sam se za najjednostavniju varijantu: roditi u Zadru.
    I tako je subota kad mi je bio termin poroda došla, i prošla, a ništa se nije dogodilo. Ja sam se super osjećala, mjesec dana prije termina sam bila otvorena 1 centimetar, i očekivala sam da će trudovi krenuti svaki čas, iako nisam osjetila nikakve promjene. Nakon termina sam se polako počela otvarati. U petak sam bila otvorena 4-5 cm, i moj doktor je rekao da u subotu ujutro odem u rađaonu. Znala sam da tako i tako moram u bolnicu na ctg, pa se nisam puno svađala, znala sam da je njegov moto "bolje dva sata prerano nego dva sata prekasno", ali sam se nadala da ću se u bolnici nakon pregleda dogovoriti da tu nesretnu indukciju ipak odgodimo. A ako i dođe do nje, pa ionako sam već napola otvorena, ne može to dugo trajati.

No, u bolnici kad su vidjeli koliko sam otvorena, poslali su me ravno u boks, nakon što su me dobro isplašili da što ću ako mi pukne vodenjak i ako mi pupčana vrpca propadne!!! To mi je bilo dovoljno da pristanem na stvari na koje trijezne glave možda i ne bi pristala.

Dežurni su bili doktor V. i doktor M. Doktor V, je privatnik koji ponekad dežura u bolnici, i mislim da nema osobe koja ga zna, a da ga ne bi poželjela na porodu. Ali meni to nije puno pomoglo. Na prvom pregledu u boksu, spomenuti doktor je zaključio da glavica još uvijek nije na mjestu, i "ako to pokrenemo, neću roditi do navečer". No, doktor M. je bio "bolnički" doktor, i njegovo mišljenje je bilo drugačije. Iako mlađi, on je bio šef. Nažalost. Uspjela sam odgoditi prokidanje vodenjaka (već je sestra izvadila iglu i stavila mi posudu ispod guze!), dobila sam "samo" nešto za "omekšavanje" grlića. Uskoro je stigao i MM. Jedva sam dočekala da dođe, bilo mi je nekako teško samoj slušati krikove drugih žena koje su rađale. Donio mi je i loptu, složenu u ruksaku, ali doktor M. je rekao da on "nema iskustava s loptom". Lopta je ostala u ruksaku. A što sam mogla, iščupati braunilu, ustati se i sjesti na loptu? Pa možda i jesam, ali u tom trenutku sam trebala doktora i nisam se htjela posvađati s njim.

U svakom slučaju, prvi trudovi su bili prilično ugodni. Bila sam dobre volje, zezali smo se s babicom, sve sam ih ispilila da ne želim epiziotomiju, nakon čega mi je svaki posebno objasnio zašto se ona radi i da ju ne rade uzalud, jer se ni njima ne da šivati ako ne moraju. Da, baš! Sve žene koje su rodile dok sam ja bila u boksu, a bilo ih je prilično, bile su rezane!

Nekoliko sati kasnije, otvorena sam i dalje bila 4-5 cm. Prokidanje vodenjaka više nisam mogla izbjeći, a onda je uslijedio i drip. Kroz glavu mi je prošla pomisao "Za koliko su mi posto sada manje šanse da izbjegnem epiziotomiju? Još 8% manje? Koliko mi je šansi uopće ostalo? 17%? Ili još manje?" Baš je sve teklo onako kako nisam željela, i bila sam toga svjesna. Ali znala sam da ću nakon poroda dobiti bebicu na prvi podoj. To ionako nikome ne odbiju. Trudovi su postajali sve jači, ali u pauzama me ništa nije boljelo. Prolazili su sati, a u rađaoni bez prozora ja više nisam znala da li je dan ili noć. Otvarala sam se sporo, bolovi su bili jaki. Dobila sam injekciju protiv bolova. Jesam li ju trebala odbiti? Ne znam, nakon dripa ionako to više nisu bili moji trudovi. U jednom trenu, upitala sam sestru do kad oni uopće rade, pa tu su već mnogo više od 8 radnih sati. "Još dva sata, ali vi ćete do tada roditi!" Ponadala sam se da stvarno hoću jer sam nekako vjerovala da ću uz njenu pomoć ipak izbjeći epiziotomiju.

Prošla su i ta dva sata. Injekcija protiv boli je djelovala. Nakon truda bih zaspala, a budio me je vrhunac slijedećeg truda. Boljelo je, jako, a malo srce na CTG-u je lupalo k'o ludo. MM me je mazio, masirao, hladio, držao za ruku, dodavao mi vodu, upozoravao me da pravilno dišem. Nakon truda, zaspala bih istog trena. Nisam pratila trudove, koja korist kad sam ionako bila u boksu.

Pojavile su se nove babice. Više nisam imala snage i njima objašnjavati da ne želim epiziotomiju. Pa možda ni one ne dočekaju moj porod. Reći ću im kad bude vrijeme.

Polako sam se otvarala. Svako malo su me ispitivali da li osjećam nagon za tiskanjem. Nisam osjećala ništa. Osim jako bolnih trudova. Ali između trudova nije me boljelo ništa. Samo sam se pomalo pribojavala slijedećeg truda. Mislila sam na Ria, njemu je sigurno bilo puno gore nego meni, a nitko ga nije pitao kako mu je.

U jednom trenutku, spomenuli su carski rez. Dali su mi još sat vremena. Prošlo mi je kroz glavu kako ću uopće izdržati još tih sat vremena? Ne znam da li se jačina trudova može tako mjeriti, ali kad bi CTG u susjednom boxu počeo lupati kao što je moj lupao već satima, žene su urlikale, i nakon dva truda rodile.

Doktor V. je predložio da me skinu s dripa. Doktor M. nije bio tog mišljenja, ali i ja sam navalila, pa je ipak popustio. Nakon nekog vremena, rekao mi je "ovo su sad vaši trudovi". Kiselo sam se nasmiješila. Da, nakon sati i sati dripa. Ni to mi nije pomoglo. Bila sam otvorena 8-9 cm, ali glavica se nikako nije mogla namjestiti. Donjeli su odluku da idem na carski. Ja nisam imala više snage za ništa. Samo sam ironično prokomentirala da sam na kraju ipak izbjegla epiziotomiju. Iako nisam planirala na ovakav način.

U operacijskoj sali sam imala osjećaj kao da su me oteli vanzemaljci. Ogromni reflektor iznad mene, a oko mene zamaskirani ljudi. Prekrivaju me. Ne znam zašto nisam tražila spinalnu. Samo sam pitala hoću li dobiti spinalnu ili opću. Doktor je rekao opću. Mene je prošao neki strah da ću se onesvijestiti ako vidim kako me režu (glupača!!! Ionako ne bih vidjela ništa od onih plahti!!!), pa nisam rekla više ništa. U 03:05 izvadili su Ria iz mene. Imao je 3840 g i 53 cm.

Nakon buđenja, u magli sam vidjela muža. Njemu su Ria već pokazali, ali samo nakratko. I meni su ga donjeli u sobu, isto nakratko jer sam još bila mamurna. Glas mi je bio promukao. Brinulo me je hoće li mi Rio prepoznati glas kad sam tako promukla. Gledao me je širom otvorenih očiju. Bio je tako mali, crveni, a oči su mu bile nekako kose.

Ujutro su mi ga donjeli nakon redovnog pregleda. Odmah je počeo sisati. Odnosili su ga samo na presvlačenje. Cijeli dan mi je bio na sisi, osim kad je spavao. Čak je i u snu ponekad sisao. Zbog toga me je toliko i šokiralo kad su mi treći dan rekli da gubi previše na kilaži. Kolostruma je uvijek bilo, ali njemu to nije bilo dovoljno. Podoji su bili 0. Mene to sve skupa nije zabrinjavalo, jer sam znala da je samo pitanje vremena kada će mi doći mlijeko. Ali brinuo me je pritisak nekih sestara da ga nadohrane. Srećom, imala sam punu podršku glavne sestre, koja je čak naglasila sestrama u dječjoj sobi da ja imam najbolju volju da dojim bebu i da ga ne nadohranjuju. A i neonatologica mi je nekoliko puta dolazila, i objašnjavala da iako gubi na težini, Rio dobro izgleda, i da se ne brinem. I još mi je rekla da uglavnom imaju problema sa ženama koje inzistiraju da im nahrane djecu. Na kraju, budući da je izgubio stvarno previše (440 g, odnosno 11,5%), pristala sam da mu daju dva puta po 10 i jednom 20 g na špricu. Znala sam da mu nisu dali više jer je Rio i nakon toga htio sisati, sve dok ne bi zaspao na sisi. Mlijeko mi je došlo 4. dan, tako da je moj mali miš u dan i pol do izlaska iz bolnice dobio 150 g! A na kontroli sa 2 mjeseca je imao 7320 g.

Prije poroda mislila sam da sam spremna na sve, ali na kraju sam ispala apsolutno nespremna. Meni je bio prvi put, a doktori svaki dan uvjeravaju žene da su njihovi postupci najbolji. Nisam im smjela dopustiti tu indukciju. Naravno da se je Rio nakon cijelog dana ležanja na leđima okrenuo glavom prema gore (a i posteljica je bila sprijeda). Nije ni čudo da tako okrenut nije mogao proći. Najgore od svega je to da se je moj carski možda i mogao izbjeći. Da je bila neka druga liječnička ekipa, ili da se je slušalo doktora V. Ili da su mi dopustili da skačem na lopti? Ili da sam otišla roditi npr. u Rijeku. Ili da sam rađala radnim danom kada su prisutni glavni doktor i glavna sestra? To me cijelo vrijeme progoni, a na kraju krajeva, ja sam tu najviše kriva. Mogla sam reći ne, ali se nisam usudila. Stvarno sam htjela roditi prirodno, a na kraju su me toliko isprepadali da se uopće nisam branila. Nakljukali su me sedativima. I oduzeli su mi moj porod. Ne mogu reći da sam rodila, Ria su oni izvadili.

Na kraju, Rio i ja smo se dobro oporavili od operacije, i zbog toga sam sretna. Naravno da mi je od svega najbitnije Riovo zdravlje. Sve se dobro završilo, moglo je i puno gore, i samo se mogu nadati da će moj slijedeći porod biti prirodniji od ovoga. Pa ipak, slijedeći put ću biti pametnija .

dijanam's Avatar

Draga Nina,
    bas me potresla tvoja prica, znam koliko si zeljela prirodan porod.

Dobro je sto ste oboje dobro i to je sad jedino vazno.
    A ti u sebi nosis ovu pricu i znas da si iz nje naucila nesto. A evo i mi skupa s tobom.

I hvala ti na prici, cekala sam je.

Joj, Nina, baš mi je žao zbog toga.
    Nadam se da će drugi put biti bolje.

Ljubi i mazi svoju mrvu,

Felix's Avatar

To me cijelo vrijeme progoni, a na kraju krajeva, ja sam tu najviše kriva
    nina, nisi kriva!!! nemoj tako razmisljati. vazno da se oporavljate, zajednicki, i dan za danom bit ce vam oboje sve bolje.

Cure, hvala I ja se nadam da će drugi put biti bolje, imam dobar razlog da što prije to sve skupa ponovimo
    I Felix, mislim da ja jesam kriva, jer sam bila dovoljno educirana da odbijem intervenciju, odnosno da ju odgodim dan-dva-tri-koliko-god-treba. Ali stvarno su me preplašili s tom pupčanom vrpcom da ne propadne, tako da je sva moja pamet nestala u trenu. Nisam mogla ni zamisliti da se mogu toliko namučiti i ne uspjeti normalno roditi nakon što sam već bila napola otvorena.

marta's Avatar

bit ce bolje drugi puta, vjeruj mi. imat ces vise snage, a manje straha.
    8)
    inace, iz nekog razloga kod nas doktori cesto vole plasiti prolapsom pupcane vrpce. meni je doktorica na porodjaju rekla, sansa vam je 90%. da je rekla neku pribliznu brojku, mozda bih se i zamislila, al stvarna brojka, prema knjizi klinike Mayo (i jos nekih drugih izvora, al nije ni vazno, ne da mi se sad traziti) je 1/300 odnosno 3,3 promila.

Arijana's Avatar

Quote Originally Posted by ninaXY
    mislim da ja jesam kriva, jer sam bila dovoljno educirana da odbijem intervenciju, odnosno da ju odgodim dan-dva-tri-koliko-god-treba.
    NinaXY nema smisla da se okrivljuješ. Sve i da si čekala svoje prirodne trudove i odbila drip, opet ne znači da bi se bebica namjestila kako treba i da bi izbjegla carski rez. Moja sestra je imala prirodne trudove i bila otvorena skroz, ali beba je bila malo ukoso i nije se dovoljno spustila, kad su otkucaji srca počeli opadati išla je na hitni carski.
    Mislim, razumijem ja što ti hoćeš reći, ali i kad se odbiju sve "nepotrebne" intervencije, opet puno toga može poči krivo zato nemoj sebe okrivljivat ni zašto.

mamma Juanita's Avatar

Draga Nina,
    potpuno razumijem tvoje osjećaje, ali nemoj se okrivljavati!
    Moj prvi porod je samo srećom završio bez carskog.
    No, u bolnici kad su vidjeli koliko sam otvorena, poslali su me ravno u boks, nakon što su me dobro isplašili da što ću ako mi pukne vodenjak i ako mi pupčana vrpca propadne!!!
    Erika Spirić, bivša predsjednica Udruge primalja mi je jednom rekla da prokidanje vodenjaka povećava rizik od prolapsa pupkovine, zbog naglog nabijanja djetetove glavice na zdjelicu.
    Moja sestra je imala prirodne trudove i bila otvorena skroz, ali beba je bila malo ukoso i nije se dovoljno spustila, kad su otkucaji srca počeli opadati išla je na hitni carski.
    Ne želim se praviti pametna, ali problem je što u ovim situacijama kod nas nikome ne pada na pamet staviti ženu da kleči na sve 4, a time se stvar može riješiti.

Jednom kad si u takvom (bolničkom)sistemu jako mu se teško odhrvat, pogotovo prvi put, pogotovo kad tako svi rade pritisak.
    Znat ćeš drugi put sve to, na žalost se na vlastiotoj koži najbolje nauči.
    Mazi bebu, ako možeš nosi ga u marami, to "carićima" pogotovo treba , digni glavu i pogledaj naprijed

Prolaps pupčane vrpce se može desiti kad glavica nije fiksirana u zdjelici a voda naglo iscuri. Pa sad ako je baš bila takva situacija, moguće da je šansa bila ipak neka značajna.

Nina, zao mi je sto nisi imala porod bas onakav kakav si zeljela. Ali nemoj se okrivljavati, za mnoge zene vrijeme poroda nije vrijeme u kojem se zele prepirati sa osobljem i to je sasvim normalno.

Ovo mi je tako poznato :
    I oduzeli su mi moj porod. Ne mogu reći da sam rodila, Ria su oni izvadili.
    Meni je trebalo jako puno vremena samo da izgovorim: ja sam rodila, stalno sam govorila: Marko je rodjen.
    I imala sam osjecaj da nisam zavrsila svoje putovanje koje je pocelo pozitivnim testom. Falio mi je uzasno taj osjecaj svjesnog poroda. To sto sam prespavala njegov prvi plac, sto nisam bila budna i nisam ga zagrlila i zagrijala svojim tijelom meni je bilo jako, jako bolno i tesko.

Vremenom sve dodje na svoje. Svog Ria imas za cijeli zivot i uzivaj u njemu!

ruby's Avatar

Ja sam baš danas razgovarala sa svojim prijateljem koji je doktor opće prakse i tako,malo sam ga ispitivala o svemu. Također želim potpuno prirodan porod,i svoje bolove,i svoje brijanje i svoje sve ostalo,ali on kaže da jednostavno se dogode situacije u kojima treba neke odluke prepustiti doktoru jer on ipak vidi ako nešto pođe krivo. I sad kad dođeš tamo kako znati da li je nešto uistinu kako oni kažu ili ne? Znam da majka osjeća,ali opet...

dijanam's Avatar

Ruby,
    dok porod tece normalno, on se ne smije smatrati patoloskom pojavom koja zahtjeva (ikakvu) medicinsku intervenciju. To jasno stoji u smjernicama za vodjenje normalnog poroda koje je izdala Svjetska zdravstvena organizacija (ima ih na Rodinom portalu).

Kada porod ima nekih naznaka patologije (a najcesce se to dogodi upravo zato jer se bespotrebno mijesamo u normalan tijek poroda), onda je naravno lijecnik taj koji je najkometentniji da odluci o intervenciji (ama) i pozeljno je da tada u njega imamo povjerenje. Ali cak i tada, dok je zena pri svjesti, lijecnicka etika mu nalaze da zeni njeno stanje objasni i ona treba dati svoj pristanak. Dok je pri svijesti, ona ima pravo odbiti medicinsku intervenciju.

Mislim da su kod nas najveci problem ove prijetnje. Ja sam imala priliku razgovarati s vrlo fleskibilnim i otvorenim perinatologom koji je i opet kao protuargument neobavljanju rutinske epiziotomije poceo prijetnjama "pucanja do cmara". A koliko je ono postotak rutinske epiziotomije kod prvorotkinja u Rijeckom rodilistu? 60% ako dobro pamtim. Drugdje je 100%

Ne mozemo is straha da se nesto ne dogodi raditi interventne mjere. Ne znam s cim bi to usporedila. Kao kad bismo svaki dan za svaki slucaj zvali vatrogasce da ne bi slucajno planuo pozar.

ruby's Avatar

Haha .dobra ti je ova s vatrogascima. Znači dok sve bude u redu,da zanemarim prijetnje? Pa tako sam i mislila napravit. Ali ko zna kako će to sve bit kad dođem tamo. Samo se nadam da neću bit previše uplašena,a već sam i MM pripremila na ono šta želim i kako mi može pomoć.

Cure, hvala vam svima na podrški! Mislim da je meni osobno najteže što na carskom nisam završila zbog nekog neizbježnog razloga kao što je npr. pad otkucaja ili placenta previa. Moj razlog je vrlo diskutabilan, drugačijom (pravovremenom) liječničkom odlukom moglo se sve završiti drugačije. Pa čak su dva prisutna liječnika imala suprotno mišljenje o indukciji mog poroda!

Da nisam bila toliko otvorena, vjerojatno bih odbila bilo kakvu indukcuju. Ovako se i meni činilo da to sve skupa mora biti brzo.

Dok sam u trudnoći čitala o porodu, uvijek sam preskakala "poglavlja" o carskom rezu. Ni na kraj pameti mi nije bilo da bih mogla završiti na carskom. Kad sam skidala lak s noktiju dan prije te indukcije, nisam to radila zbog carskog, nego zato što doktori ne vole da im dođeš na porod s nalakiranim noktima. Oni svaki porod gledaju sa mogučnošću da završi sa carskim rezom, a meni je carski bio nešto što se događa nekome drugome.

Voljela bih da ova moja priča nekome pomogne da skupi hrabrosti i odbije nepotrebno liječničko uplitanje. Ja sam lekciju definitivno naučila na vlastitoj koži. I najrađe bih sad odmah išla ponovo roditi, samo da dokažem da mogu roditi prirodno. Samo što ne znam kako bih izišla na kraj s dvoje zahtjevne male djece

Još samo da dodam, kad vidim Riov osmjeh, kad ga čujem kako guguče, kad ga dojim, kad ga vidim kako blaženo spava...ništa nije važno, iako bi mi bilo puno slađe da mu mogu jednog dana ispričati kako nas je gledao dok smo ga tata i ja tek rođenog privili uz sebe, mazili i ljubili.

draga nina xy, iskreno mi je žao što si tako prošla
    mene isto moj porod još 'prati', svjesno pokušavam obratiti pozornost na lijepe stvari iz cijele te priče, ali ne uspijevam se othrvati filingu da sam se tupo prepustila svim liječničkim intervencijama i ne tražeći pojašnjenja
    bila je gužva, bila sam sama (s pogledom na radijator), MMa su pustili tek pred kraj kad su našli boks za mene, dali su mi neki 'koktel' protiv bolova, drip, prokinuli vodenjak, rezali me - sve što nisam htjela sam 'dobila' ...
    nisu mi čak niti govorili što mi rade i bila sam jadna, ponižena, posramljena i sama
    plašili su me s 'sad više ni bebi nije dobro', na moju prestravljenu reakciju su me hladno ošinuli pogledom, gotovo izvrijeđali, ali mi nisu rekli o čemu se radi ... ni naknadno
    dali su mi moju djevojčicu na vrlo vrlo kratko, nisam ju podojila, nisam ju pošteno ni 'omirisala', MMa su potjerali van ...
    više puta sam od liječnika i sestara pokušala saznati zašto je prvi apgra bio osam, nisam saznala, odgovor je bio 'drugi je bio deset'
    posteljicu su mi vadili 'ručno', nisu mi ništa niti komentrali; na prvoj kontroli (mjesec dana nakon poroda) moja gin. je, vidjevši moje papire iz bolnice, rekla 'mogli ste ostati bez maternice' - o tome drugi put
    uglavnom, tretirali su me kao zadnje g..., uspjeli su me jako poniziti i preplašiti

Joj, Kejt, žao mi je, nisam znala. Ma ni meni nitko nije ništa rekao, sve sam "hvatala" u letu. Srećom, spomenuti dr. V. je jako pristojan, drag, ali eto njegovo mišljenje baš i nije bilo bitno. Meni nisu ni rekli koliki je Apgar, pročitala sam ga na otpusnom pismu (8/9), a tek mi je pedijatar objasnio da je to zbog anestezije. Drugi put ćemo biti hrabrije oduprijeti se

Quote Originally Posted by ninaXY
    Meni nisu ni rekli koliki je Apgar, pročitala sam ga na otpusnom pismu (8/9), a tek mi je pedijatar objasnio da je to zbog anestezije. Drugi put ćemo biti hrabrije oduprijeti se
    i ja sam ga isto pročitala sama, na 'temperaturnoj listi' na krevetu
    možeš mislit panike ... a pitam pa mi niš ne vele

mamma Juanita's Avatar

nina, Kejt, nešto za vas, nadam se da će vam biti inspiracija :

"Courage allows the successful woman to fail - and to learn powerful lessons from the failure - so that in the end, she didn't fail at all. "
    Maya Angelou

mamma Juanita,

mamma Juanita's Avatar

Nema na čemu, evo i za Ruby :

"-a plant in an inappropriate location is a weed

- a plant in an appropriate location is a flower

- an obstetric technique at an inappropriate time is an intervention

- an obstetric technique at an appropriate time is a godsend! "

Unknown

mamma Juanita, baš znaš reći pravu stvar u pravo vrijeme

mamma Juanita's Avatar

hvala