Probaj sprej za staklo plus čarobna krpa ili papirnati ubrus.
Probaj sprej za staklo plus čarobna krpa ili papirnati ubrus.
Ne bi trebao sprej za staklo na medijapan nego onaj za drvene površine. U ovom za staklo ima nešto što s vremenom nagrize medijapan, ali ne sjećam se što točno.
Tupperware krpa za prozore.
Prvo vlažnom obrišeš, pa onda suhom.
(Krpe se prodaju u paru, na akciji 120-140kn. Vjerojatno ia takvih krpa i u dućanu, samo ja ne znam pročitati sastav... Inače uz te krpe ne koristim više prašak sa pranje prozora, samo voda)
Ja s tim čistim svoje. Ali pojma nemam kaj imam, je li medijapan ili iveral. Valjda ovo drugo, ima kantirane rubove. Uglavnom, tako se prilično lako dovede u red. Naravno, pod pretpostavkom koliko-tokiko redovitog odrzavanja![]()
Posljednje uređivanje od sillyme : 28.06.2021. at 23:16
Ma na ovom visokom sjaju se cak vidi i trag krpe. Zapravo mi nije problem oprat/ocistit nego posusit a da ne ostane trag.
Ups ja odgovarala marti, sad vidim jos postova. Idem citat dalje.![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 28.06.2021. at 23:27
Hmm da carobna krpa ili papirnati ubrus. S ubruaom sam vec znala posusit i to bi super izgledalo.
Hvalaa cure
Ma taj medijapan je teško održavati, stvarno se sve vidi. Meni je to najveća greška uz silgranit sudoper.
Ali fakat super izgleda -medijapan
Silgranit sudoper mi je ok za ciscenje.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 29.06.2021. at 07:30
Neki imaju ocat, a neki alkohol. Ni jedno od tih sredstava ne nagriza medijapan. Može se čistiti s tim i prilično je efikasno.
Meni je problem masnoća oko nape, a to ne ide s tim sprejem. Povremeno posegnem za onim sprejem za odmašćivanje, ali taj stvarno ne bi trebalo često koristiti za površine od medijapana. Prestala sam se opterećivati s tim kad je kuhinja bila nekakvih 7 godina stara (mislim da je imam od 2012) i kad su mi se već počeli pokazivati tragovi korištenja oko pećnice (malo se napuhnulo od vrućine) i oko mašine za suđe (ima tamnijih mjesta na letvi iznad vrata).
Prema raspoloženju, kuhinju čistim parnim vrčem (nezamjenjivo za napu, pločice i fuge) i krpom od mikrovlakana, a ostalo najčešće sprejem za staklo i povremeno sprejem za odmašćivanje, ako sprej za staklo ne daje rezultate. To je sve još ok, aliiii sudoper od silgranita nikad više neće u moju kuću. Imam antracit sivi. Ne vidi se jako kad je prljav, ali nakuplja masnoću, uffff... To čistim melaminskim spužvama, što mi redovito uništi ruke ako ne stavim rukavice. Ovo: https://www.dm.hr/profissimo-spuzvic...172270376.html
Postoji i namjensko sredstvo za te sudopere, ali je skupo ko vrag i kod mene ne daje rezultate jer je voda puna kamenca, pa to zalijevam vrućim octom (istovremeno tako čistim kuhalo za vodu).
Kako god bilo, u vikendici imam stari rostfrei sudoper i to je mila majka prema ovome... ufff...
Nemam problema sa čišćenjem silagranita. Samo sredstvo za suđe i krpice za suđe. Marka je Blanco, tamno sivi, skoro crni, duboki i veliki, poput kafiće je. Uvijek čist i bez mrlja.
Problem čišćenja nape sam riješila tako da nemam napu![]()
Imam prozor iznad ploče za kuhanje. Bude točkice masti na prozoru, ali to se lako opere.
Kuhinja mi je jako sjajna, siva, ali ja ne vidim otiske prstiju. Gornji ormarići maju mehanizam za otvaranje prema gore, donji imaju integrirane ručke, valjda zato.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 29.06.2021. at 09:00
Moji gornji imaju isto integrirani sustav za otvaranje, hvat s nutarnje strane aliiii...svakako se otvaraju
Ciscenje silgranit sudoper dosta ovisi o kvaliteti istoga. Beti ti imas top brand.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 29.06.2021. at 09:12
Pa u skoro svakom ducanu pobogu, krpa za pranje suakla fakat nije egzotika.
Ja isto imam Blanco sudoper, baš takav - antracit sivi, ovakav https://www.cee.hr/trgovina/sudoper-...anit-antracit/
Nabavili smo ga nakon što smo jedne godine na Krku u apartmanu vidjeli takav. Aliiiii zagrebačka voda je puna kamenca i očito se taj zalijepi za podlogu i onda hvata sve živo. Imala sam i namjensko sredstvo, dobro je ali ne i sjajno. Osim toga, rozeta od izljeva ima nezodne utore koji se ne operu kako treba ni u suđerici, pa uvijek s kefom ribam stražnji dio. Jest da se to ne vidi, ali me nervira...
Moje na poslu te krpe kupuju od tete koja prodaje tuperware .
Mislim da su 3 kom oko 150 kn ali nisam sigurna.
Ovako izgledaju
https://m.youtube.com/watch?v=0CH4wUjlyTk
Imam bijeli siligranit sudoper Franke. Uzasan je. Uzasan! Sve se vidi i nista se ne da oprati. Mrlje od vina, borovnica, paradajza… Ako ostavim cjediljku od caja, ostanu mrlje. Isto vrijedi i za prolijevanje kave iako se trudim ciljati direktno u odvod.
Na bijelom bi se manje vidjele mrlje od kamenca, ali sam sigurna da bi se jače vidjelo sve ostalo. Problem je u tome što se taj sudoper proizvodi od materijala koji nije kompaktan kao rostfrei, nego je to mješavina granitnog praha i epoksidne smjese, koja je ipak donekle porozna.
Evo, nemam iskustva sa svijetlim silgranitom, ali sam to isto zaključila.
Postoji namjensko sredstvo za čišćenje, ali nije to tako djelotvorno kao što oni tvrde. O ovome je riječ: https://www.sudoper.hr/blancoceracare.aspx
Moj je ovakav, kao kadica. https://www.kralj.hr/sudoper-blanco-.../4233/product/
Stvarno nikakav problem za očistiti.
Kod vas sigurno ima manje kamenca nego u ZG
upps da fakat kamenac manje vidljiv na bijelom, al sve ostalo se još vise vidi. To sam smetnula, u pravu ste Munkice i Peterlin.
Ja sam se isto pozdravila sa silgranitom i uzela veliki inox podgradni, pravokutni, ko korito, spasila se.
Sent from my iPhone using Tapatalk
To mi je i frendica rekla da nakon par godina bude koma sa silgranit sudoperima. A nista, mogu samo cekat...
Peterlin, ovo za sprej za staklo mi je rekla žena koja nam je prodavala kuhinju pa ne znam, držim se toga, a sad jel me slagala..![]()
Munkica me kuži za sudoper. Bijeli je, ma katastrofa. Danas u žurbi spustila žličicu s kojom sam kavu miješala. Koja greška, ribala ga kasnije sigurno 40ak minuta.
Ja imam inox sudoper. Obicno je flekav. Često ima i kamenca. Ali 1x mjesečno kad mi puhne da je nekim čudom sve sudje u sudjerici i na ocjedjivacu nema kojecega sredim ga u minuti da sjaji. Kakvih crnih 40min ribanja?
Htjela sam se samo pohvaliti da kako spremacica dolazi u petak sam jučer ubacila neku dm tabletu protiv kamenca u wc i jutros finishirala solnom, izgleda sasvim pristojno
Još moram srediti dvije kupaone do stadija da žena ne pobjegne glavom bez obzira
Ubija me kada, nekakva je debilna da se stvara jezerce u kutu i onda naslage kamenca koje su jos crvene, uzas![]()
Ma shvaćam ali ja bi takav sudioer, da sam ga kupila i shvatila da je koma za održavanje, jednostavno zamijenila. Ili živjela s flekama. Ne bi ribala 40min fleku od žličice kave , jednostavno ne bi. Mozda prvih mjesec-dva. Kasnije ne.
A eto, ne želim da bude uništen pa ribam.Definitivno bi bio uništen da ostane s tom smeđom flekom na bijeloj boji. Zamijenit ću ga sigurno, samo mi je trenutno još uvijek žao zbog cijene. Jednostavno mi ga je žao baciti. Do tad ću ribati.
![]()
Mi smo u podstanarin Rijesit cu ga se preseljenjemDo tada mogu samo dane na kalendaru krizati.
A onda razumijem jos si i odgovoran za stvari. Mene je u podstanarskom stanu izludjivala crna staklokeramicka ploča, pa struzi nekim nožićem, pa nekakve masne fleke koje nikako skroz oprati... nemam pojma, koma. Kad smo kasnije uređivati svoj stan uzela sam bijelu indukciju, to je bio preporod. Na zalost sad imam crnu indukciju, lakša za održavanje od staklokeramike ali ni do koljena bijeloj.
Riri, a da ti prolijes kavu po cijelom sudoperu? Dva, tri sloja i rijesila si se bijelog sudopera!
Carobna krpa kupljena, isprobana supeer
Sudoper se takodjer sjaji jer je posusen.
Molim vas savjet koje su vam vlazne maramice najbolje. Meni su one zaista korisne i kad sam na knap s vremenom samo s njima predjem te neke dijelove.
Prije ih nisam koristila,a bome u zadnje vrijeme ih znam koristit, preletim s njima po komodi, wc dasci, kvakama (ne istom maramicom naravno) ma svukuda.
Ne mogu se ja pomiriti s vlažnim maramicama. Na početku pandemije sam kupila paketić, ali odmah odustala. One su mi nužno zlo.
Mislim da će planeti biti bolje ako ih bar ja ne upotrebljavam
Sanytol u spreju i papirnati ručnici isto djeluju.
uh, dobro je
ja sam u zadnji tren odustala od siligranita u novoj kuhinji
da radna ploča dopušta, uzela bih podgradni inox sudoper, ovako sam uzela poravnati, bez ocjeđivača
inače, mislim da je ocjeđivač zlo.
ne vjerujem da postoji ijedan koji je imun na kamenac
iz mog iskustva, inox korito uopće nije problem čistiti, al inox ocjeđivač je najgora stvar na svijetu
Slazem se s Beti, mislim da sjajan sudoper ili bilo sto drugo, apsolutno nije vrijedno zagađenja koje proizvode jednokratne maramice, pa ih ne koristim nikad. Ima danas krpa za sta god hoces, operes, osusis i tako godinama.
I ja sam tu. Ne pamtim kad sam zadnji put kupila vlažne maramice.
Imama kupljenih krp, imam "krpa" od stare odjeće, u krajnjem slučaju i rola papira.
Al vlažne maramice ne idu u moju kuću.
U kaj nam se planeta pretvorila, tužno je za gledat.
Postoje i te maramice koje su biorazgradive, bar ih ja povremeno koristim na poslu: https://www.limes.hr/periferija/opre...ramice.D-5736/
Na početku korone dobro mi je došlo ovo - isto su biorazgradive: https://www.dm.hr/sanytol-visenamjen...206312257.html
Doma, imam otrovne maramice. Nema najboljih, svake su dobre. Trenutno sam u kvartovskoj trgovini kupila neke od ove firme, ali nisu za dezinfekciju, nego samo za čišćenje (malo drugačiji paket): https://www.svezakucuidom.com/blista...ve-40-kom.html
Držimo ih u plastičnoj kutiji, da se ne isuše prebrzo, a koristimo ih uglavnom za ovo:
- čišćenje bicikla (lanac i drugi jako zaprljani dijelovi)
- odmašćivanje površina prije farbanja (lani sam s tim počistila kompletnu unutarnju stolariju i limene farbane opšave balkonske ograde, pokazalo se odlično, jer je farba primila "ko pas ježa")
Za pvc stolariju mi nisu dobre, jer razgrađuju gumene brtve. Peć - paaa, ponekad, ali otkad imam melaminske spužve, rijetko posegnem za otrovnim maramicama. S druge strane, melaminske spužve isto nisu bezazlene ni za okoliš ni za naše zdravlje, pa i s tim treba oprezno. S druge strane, isto vrijedi i za otrovne maramice. One sadrže deionske surfaktante.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 30.06.2021. at 09:29