ma i ja.
ali shvatila sam da su kućanski poslovi perpetuum mobile, pa sad imam malo ležerniji pristup dotičnoj problematici![]()
![]()
ne znam, kućanski poslovi su mi davno prestali biti na vrhu ljestvice,
volim da mi je čisto, ali da svaki dan radim sve što neki navode
stvarno ne bih imala vremena za važnije stvari u životu.
ja se mogu odmah na mjestu upucati - nema šanse da ja stignem u 15 min i usisati i još oprati podove.. možda samo u kuhinji, ali cijelu površinu prizemlja nema šanse.
niti sam u stanju oprati kupaonu za 10 min, a prosječno je velika. možda parcijalno - jedan dan špinu i lavabo, drugi kadu i špinu u njoj, treći wc, četvrti pod, ali to je opet ipak samo parcijala.
i kad sredim sve, tako i tako to traje cca sat-dva i opet ima dječjih stvari i igračaka, papira i crteža, bojica, ma svega posvuda.
općenito teško stižem sve imati pod kontrolom.. dok sredim vrt, pa travnjak i dio s cvijećem, kuća ode kvragu. onda se primim kuće i u par dana je oko nje kaos. nikako imati sve tip-top.
morat ću si nekog zgodnog i okretnog vrtlara naći za početak :D
ja glancam terasu do besvijesti gledajući njega kako se znoji i napreže po vrtu![]()
hmmm,čemu pranje podova svaki li svako drugi (pa i 3ći) dan? u čemu to hodate po kući,blatnim čizmama?
usisavam štapnim svaki dan, čim udjemo u kuću skidaju se cipele i oblače kućne papuče,doma smo kojih 4h dnevno dok ne podjemo spat,pa što se tu ima toliko šporkat da se pere močom tako često? naravno,u kuhinji kad vidim fleku predjem odma vlažnom maramicom ali nema potrebe tako često prat pod,pa voda mi nakon 10dn bude skoro čista...jedino pod u banji čistim često ali trulexom,ne volim vidit nijednu dlaku na podu...
naravno,kad sam imala puzača u kući to je druga priča....
Ja najcesce metem, recimo svaki drugi-treci dan, ali samo ulazni hodnik, blagavaonu i kuhinju. Za tih pet minuta posla mi je i obicna metla dovoljna. U kupaoni s malo papira pokupim kose s poda, spuzvicom preperem umivaonik od paste za zube - i to je sve od mog spremanja. Teta cistilica dodje 1x tjedno na 3h i obavi ostalo (usisavanje,pranje, prasinu, kupaonu, kuhinju). Neki vikend je bila bolesna pa je zapalo mene, bila sam gotova u dva sata ukljucivo sa pospremanjem igracki i stvari ali bez brisanja prasine i jos nekih sitnica koje sam preskocila jer mi se nije vise dalo
Nisam nista cesce pospremala ni kad su klinci puzali, mozda bi samo mrvu cesce omela.
Rucnike u teoriji mijenjam 1x tjedno ali mislim da je praksa cesto i dva tjedna (osim onog zajednickog za ruke), posteljinu mijenjam nekih svakih dva tjedna... meni se sve cini zadovoljavajuce cistim i urednim. Malo me samo muci tepih u db, moram ga dat na pranje, mislim da je usprkos usisavanju skupio prasine tokom godina.
Generalno kad dodjem s posla moram priznati da mi nista od poslova ciscenja ne padne na pamet, samo da rascistim stol dovoljno da mogu nesto pojesti. I navecer me uhvati ponekad panika sto cu sutra obuci pa pustim ves. Ili skuzim da nema vise vilica pa shvatim da bi i sudjericu trebalo pustiti.
ja usisam boravak (spojen sa kuhinjom- blago meni i mojih 50 m2) svaki dan,ili pometem. Jer je pod uz 2-godišnjaka uvijek pun mrvica i koječega a sad nam je i bebač od 3 mj stalno na podu pa da ne krene mali sa dohranom prije reda!! inače smo tepih u boravku zamijenili sa 4 tatamija koji su super za održavati. Šta ja pričam,to nije boravak već igraonica sa kaučem i tv-om!
2 kutije igračaka,da se sve brzinski pobaca u njih kad je igra gotova.ako ne stane ide na dvorošte ili tavan.pod operem svskih 10 -tak dana.mogla bi i češće. Kupaonu jednom tjedno,ručnike i posteljinu isto. Kako se linjam na najjače,ovo poslije poroda,dlake skupljam ručno kako naletim. Ugl,kako sam na porodiljnom čistim 10 puta više i bome me izluđuje! dok radim imam jedno spremanje tjedno,subota ujutro dva sata i mirna cijeli tjedan.
Uz troje djece ja moram pomesti svaki dan
Nakon svakog obroka mrvica je prepun pod
I ne samo ispod stola, nije mi jasno kako dospiju tu di dospiju
Isto tako kad operu zube ujutro i navecer, paste je pun umivaonik
Nije neki posao to oprati, rukavicu na ruku i za 5 min je gotovo
Ne ribam detaljno kupaonicu, to radi cistilica, ja samo odrzavam
A dok dijete puze obavezno mi je ocistiti pod svaki dan, ima prasine, mrvica, ma svega
Srecom, pa i ta faza dosta brzo prodje
Al naravno i pranje i servisiranje auta, tocenje goriva i ostale "gradske muske" zadatke dijelimo.
Al to je toliko malo da ni ne brojimo kao posao.
Posljednje uređivanje od Jelena : 24.05.2015. at 08:21
Mi dosta malo tog ionako radimo, a ovaj ostatak podijelimo ali ne po nekom striktnom rasporedu. Znaci - omete i on, slozi sudje u sudjericu, ili raspremi, poslozi ves iz masine itd. Kupaonu perem ja, to se nekako se izvukao (ili mozda vise sam ja tu nabrijanija na rezultat). Ali zato njemu pustim prasinu. On brine i o akvariju. Kad nismo imali spremacicu cistili smo zajedno.
Zna i skuhati, iako u zadnje vrijeme cesce nesto naruci, prije je vise kuhao...
Isto naravno vozim auto na tehnicki, majstoru na popravke, tankam, tocim ono za pranje stakla, vozim ga na ciscenje. Na viksi kosim travu, nosim stvari - ali priznajem da ne volim nista ni piliti ni busiti ni cavle zabijati, eventualno nasjeci trijesca i zapaliti vatru u peci, valjda jer se prva probudim pa mi je hladno![]()
Posljednje uređivanje od sillyme : 24.05.2015. at 08:40
MM kad je doma (15dana doma, 15 odsutan) kuha dosta, moram priznati da mu jako dobro ide, neka jela i bolje od mene. Ponekad usisa i to je to. Ostalo ne radi, ne zato jer neće, nego jer je meni "lakše" da ja to napravim. On preuzme maloga, a ja napravim što mogu. Kad su lijepa vremena kažem mu da uzme djecu i da idu prošetati ili nešto slično i ja u tih sat dva dok sam sama na miru, napravim brdo posla.
Kod nas zapravo ja radim veci nered. MM me zafrkava da ne radim ja nered, nego mi sve mora biti nadohvat ruke
Šalu na stranu - oboje se borimo za zajednicko slobodno vrijeme, tako da podjednako vremena radimo. Ja vise preko tjedna, al meni je puno blize posao pa opet imamo podjednako slobodnog vremena.
Ja volim čisto. Usto imam sve bijelo na čemu se jako dobro vidi jel čisto ili ne.
Iako ne hodamo u cipelama po stanu i nemam male djece pod je u roku 24 sata prljav.
Kose, mrvice, dlake...15 minuta posla i sve je opet čisto.
Kupaonu prebrišem poslije svakog korištenja što mi "oduzme" minutu- dvije.
Ne mogu si zamisliti drugačije.
Da ne perem pod i ne usisavam danima?
Užas, pa ulica bi bila čišća od mog stana.
Kupaonicu isto, štednjak i kuhinjske površine prebrišem svaki dan usput dok kuham i ne gubim ništa vremena za to.
Sve radim usput i čisto mi je.
Muž to ne mora raditi.
On će skočiti u dućan, otpeljat auto na tehnički, platiti račune... jer to ja ne radim.
Zapravo mi je neobicno da netko misli da je ok da na radnom mjestu trebamo imati jednake sanse, jednaku satnicu, a da doma vrijede druga pravila. Vecina ljudi oko mene je slicnije nama pa mi je zato neobicno toliko postova: ja mijenjam posteljinu jednom tjedno, ja tusiram kupaonicu, ja...
Pokvareni auto, servis i tehnicki unesu kratkorocno poremecaj doma, al tu se nitko ne naradi, nego je bitno tko u tom trenutku moze izaci s posla i dati drugom da radi za njega. Danas se auti bas i ne popravljaju doma, ako nisu old timeri.
Da me ne bi netko krivo shvatio - pretpostavljam da i u drugim domovima ima neka logika. Samo meni nije jasno.
Meni je muz odmah na pocetku ponudio da ce mi pomagati, a ja to nisam prihvatila, nego sam rekla da cu ja njemu pomagati.
pa tanči, ja usisavam svaki dan štapnim,to ide za čas,i baš zato pitam,čemu onda i pranje i usisavanje svakodnevno?
identično sve po malo svakodnevno odmah čistim pa nikad ni nema potrebe za neznam ni ja kojim generalnim ribanjem od 4h...
ja sam ove godine bome i auto vodila na tehnički/registraciju,MMa nije bilo doma u vrijeme kad je isticala...
čistim filtere na svim kućanskim aparatima, i bocu plina sam promijenila prije mjesec dana...
nisam mislila da ću naučit radit tako neke "muške" poslove ali eto,sila prilika te natjera...
ali zato kad je MM doma on radi apsolutno sve,bilo bi nepošteno da sjedi na rukama dok ja dodjem doma s posla....
doduše, kuhinju i banju moram (diskretno) popravljat iza njega,ima tendenciju preskočit očistit špine npr....nije mi jasno kako....
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 24.05.2015. at 09:46
ovo je OK ako je u funkciji podjele poslova radi boljeg funkcioniranja,dakle zna se što je čije zaduženje pa se onda ne zaboravi/preskoči....
ako ja mijenjam posteljinu to npr uvijek radim istim danom u tjednu,tako ne moram razmišljat ajme kad sam ono zadnji put promijenila nego napraviš neku rutinu i šibaš....
pa zasad skulirana, dakle i ti usisavaš svaki dan. Štapnim, ovakvim ili onakvim, ali usisavaš svaki dan.
Ja štapni nemam , niti trebam. Usisavam klasičnim usisavačem.
Ne ribam ništa 4 sata.
Kao što rekoh, sve radim usput.
I čisto mi je.
I imam dovoljno slobodnog vremena.
Ja kupaonicu moram redovno, makar umivaonik, jer kad cure peru zube boze dragi na sto lici, sve je od kalodonta i umivaonik, spine, dozator za tekuci sapun, cak i plocice pored umivaonika ponekad. Ali i kad generalno cistim ne oduzme mi vise od 10minuta..pospricam tus kabinu, wc skoljku i umivaonik, predem spuzvom, isperem i gotovo. To je wc u prizemlju koji koristimo najvise, a i gosti. Na katu isto ima wc, njega koristimo minimalno i njega mi je dosta prebrisati jednom tjedno jer se skupi prasina. Prozore perem kad se sjetim i kad stvarno imam nekakvu rupu za ne radit nista, a zadnjih pola godine je takvu rupu tesko naci, al prozori u prizemlju su cisti, oni na katu su vec druga prica, jos cekam da me ulovi proljetno ciscenje, cekam pa cekamevo i dok ovo piskaram jedan prozor vise se mogao blistati, al jbg...
Cistilica mi dodje svaki drugi tjedan. Izmedju njenih dolazaka ja radim ili nista ili vrlo malo. Vidim ja te mrvice po kuhinji, ali necu jer imam pametnija posla. Eto pometem jednom izmedju dolazaka tete cistilice. Posteljina svaka tri tjedna, rucnici jednom tjedno. Eventualno se kupatilom pozabavim dok zube perem, do 3 minute.
Kad malo razmislim, stan mi i nije nista prljaviji od onih koje posjecujem. Sad sam na porodiljnom pa se vise prlja, ali dok radim, doma smo par sati dnevno. Vikendom na vikendici, nema se kad zaprljati.
Sto se tice podjele posla, meni ima logike svaka podjela koja ima za cilj bolje funkcioniranje obitelji, a ne samo podjela eto da bi bili ravnopravni. Konkretno, moje radno vrijeme je do 15, nikad ne radim prekovremeno. Mm radi prekovremeno svaki dan. A i stres na poslu je neusporediv. Sasvim mi je logicno da ja skuham rucak jer sam ranije doma.
meni15 minuta treba samo da posklanjam sve što trebam posklanjati prije usisavanja,
možda i više.
stolci u blagovaoni mi imaju one jastučiće da ne grebu parket
pa svaki moram izvrnuti i skinuti mačkice koje su uhvate,
premjestiti u drugi dio prostorije, isto to s malim stolićem u dnevnom,
kod malog u sobi hrpu toga ispremještat,
sigurno mi treba 15 minuta.
pa dok usisam cijeli stan (ili muž, ili ja ili kćer), treba mi još ohoho vremena,
jer je to 9 različitih prostora, lažem 8, jer od male sobu usisava isključivo ona.
sve to raditi mi ne pada na pamet svaki dan, baš zato što traje,
ali, moguće da je problem u meni ili nama, kako god,
možda smo prespori... ili predetaljni.
a o brisanju svega toga neću ni govoriti, brisanje je jednom do dva puta tjedno i amen.
Ja ne poznajem nikoga tko tako misli.
Evo, moj, npr. i kuha.
Po potrebi, naravno.
Radimo svi sve, kako tko stigne.
Nemamo raspodjelu kućanskih poslova, a niti "zadatke" tipa tko što "mora" napraviti.
Možda je to krivo, ali tako smo navikli i tako funkcioniramo.
I opet nam je manje-više sve okej.
ja pod moram srediti svaki dan. jednostavno ne mogu gledati i hodati po mrvicama u kuhinji i dnevnom. pa djeca kad dodjemo izvana nanesu na hodnik kamencica i svacega, ako ne ocistim, raznesu po cijeloj kuci kad idu iz dnevnog preko tog hodnika u sobu.
ali sam zato od brisanja prasine odustala, obrisem kad se bas vidi.
Ja stolce mičem jedino kad perem podove, kad usisavam skinem onaj nastavak i samo sa štapom pičim između stolica. Isto imam tu zaštitu na stolicama da ne grebe parket i to me posebno izluđuje, tu se spetljaju mucice, kosa...Kad usisavam jedino što treba predhodno pospremati je soba sa igračkama. Imamo prostoriju viška dok braco ne odraste malo i tu je njihov raj, porazbacano uvijek ali neka je, tamo se opuštaju i igraju, makar mi svega toga nema po boravku, što mi dodatno olakšava svakodnevicu.
ah ravnopravnost....moj radi sve..ali ga treba podsjećati.ajde usisavati voli. a ja mrzim podsjećati stalno i pametovati pa si natovarim i više posla..to sam si sama kriva..a kako sam ja doma sad nekako se opet više tih kućanskih poslova svali na mene...ugavnom volim ga poslati sa djecom van dok ja spremam...nekad mi je to odmor, pospremanje u miru i tišini...ah
meni je presmiješno da se voženje auta na tehnički i servis računa pod neku raspodjelu poslova, i to onih svakodnevnih, jer to je "posao" koji se "radi" jednom godišnje!
ok, možda neki servis treba češće, ali brate mili - pa nije to kao suđe i veš koji se kote na dnevnoj bazi.
ili plaćanje računa - ravno 1x mjesečno..
meni ide na živce što moj kod svih drugih primjeti da li je kuća čista i uredna, vrt sređen i trava pokošena i kao iz časopisa, a kod nas doma je na takve stvari slijep - pun sudoper suđa ga neće omesti da samo preko toga natoči čašu vode i sjedne nazad za komp, razgrne hrpu dječjih papirića i stvari s kauča i sjedne ili baci prljavu robu u punu košaru. to ga nekako ne bode u oči, ali kad ja u garažu odložim nešto među njegov alat, e onda mu para krene na uši.
dok sam radila, kuhao je i sređivao kuhinju, to je bilo njegovo, sad kad sam doma, jedino vikendom zna baciti ribu ili meso na gradele, ništa drugo ga ne zanima (dok ga ja ne podsjetim)
Ma daj nemoj, baš sam htjela mužu reći - ja plaćam račune, pa ti onda peri prozore![]()
Potpis na bellu.
Pogotovo sto se i meni ne cini da mi je stan ista prljaviji od onih kojo ciste svaki dan.
Nama je najveci nered u blagavaoni jer tu je stol i sank po kojem se vjecno naslaguju racuni i sve sto se kao zeli odloziti, a ne zna se kamo bi s tim![]()
Razmisljam o nekoj ladici u koju bi sve trpali.![]()
Ja ne znam di bi stigla da svaki dan usisavam s tim cudom od usisavaca. Ono sto si stvarno sad zelim je taj stapni, radi ustede vremena. I bas to mozda bi onda pobrala te mrvice po hodniku koje se sada pravim da ih ne vidim![]()
Ja obicno dobijem komentare kako je sve uredno i cisto
Stan mi je konstantno u "pola sata do urednosti" modu - dijeli me od toga 15min na spremanju stvari, 5 min na metenju poda, 5 min na brisanje kupaone i 5 min na brisanje kuhinje i blagavaone. Tako da kad mi se netko najavi samo pazim da sam pol sata ranije doma.
Ne mislim da mi je stan znacajno prljaviji od tudjih, samo je organiziran na nacin da ne zahtijeva puno odrzavanja... Recimo spominjane mrvice - mi doma skoro i ne jedemo kruh, ni kekse, ni smoki, cips i sl, a jede se za blagavaonskim stolom ili u kuhinji - pa onda i nema nesto mrvica dok pojedemo. Stol i stolice samo prebrisem trulexicom, a stolnjak ne posjedujem niti jedan pa nema fleka. Cipele se izuvaju odmah po ulasku u stan i nista posebno se ne raznosi po stanu. Dlakavih kucnih ljubimaca nemamo. Ne znam sto bi jos bilo izvor tih silnih mrvica i smeca o cemu pricaju neki? s tim da je to sve skupa 56m2 tako da i da hocu ne mogu sad ne znam koliko vremena potrositi na ciscenje jednom kad odjecu, igracke i ostale nedefinirane "stvari" maknem - a na to mi ionako ode najvise vremena.
sillyme, ovako je i kod nas. Mislim da smo poprilično uredni, možda i pre. I još imamo psa. Dnevno potrošim pola sata na spremanje - mm i ja sve ravnopravno dijelimo. S tim da svakodnevno usisavam, obrišem prašinu, operem školjku, lavandin, kadu, prebrišem šparhet, palim mašinu i stavljam robu sušiti. Vikendom u dva, tri sata sve popeglam (a robetine imam kraj djeteta, psa i sportaša na izvoz). Kad dijete zaspi napravim nešto dodatno - npr. jučer sam popeglala dvije mašine uz film i pobrisala kuhinjske elemente, u petak sam posložila ladicu s čarapama. Stvari vraćamo na mjesto i nema ih pobacanih po stanu - tako je valjda nama lakše. I nemam potrebu za generalkama, osim kad me ulovi pms (sve rjeđe) i onda pobacam brdo stvari. Mislim da je ključ i u tome da nemamo puno stvari, điđa i sličnog što skuplja prašinu. I otkako se dijete rodilo draže mi je davanje imena kvartovskim puževima i beskonačne šetnje od biranja sredstava za čišćenje.
Ja svaki radni dan radim 8 sati vrlo odgovoran i dobro placen posao, plus putovanje 1 sat, to je 9. Spavam 8 sati da budem svjeza i vesela, a ne neka zivcana baba. Otrčim 5 km, imam pace 5min/km, istegnem se i za pol sata sam kod kuce, istusiram sebe pa kupaonicu, za to mi treba 15 min. Da bi bilo svima jasno da drzim do sebe, vjezbam jos 15 min anaerobne vjezbe za muskulaturu. Skuham LCHF rucak za sutra i spremim muzu i sebi u kutijicu. Procitam barem 20tak stranica dobre beletristike, ali pazim da citam na sva tri jezika koja govorim da ne zakrzljaju jer steta je kad sam tako dobra u stranim jezicima da to ne odrzavam. Imam 9 prostorija u stanu, svakoj posvetim 5 min i uvijek mi je sve cisto. Caskom pokosim travu u dvoristu sebi i prvom susjedu penzioneru, al on zato dok sam na godisnjem hrani nasu macku.
Jednom tjedno potrosim sat vremena na obavljanje dosadnih stvari tipa pregledi kod dr., odlazak u Mup, gruntovnicu, banku i sl. U ostale dane taj sat provedem s muzem u krevetu da ne zamre romantika izmedju nas. Osim toga dvaput tjedno plesemo navecer, u ostale dane gledamo dobre filmove, pretezno Bergmana, Bunuela i Truffauta, nikako americko smece. Imamo pretplatu na kazaliste i crvenu oktavu u Lisinskom. Prelistam domaci i strani tisak da vidim sto se dogadja. Ako ne odem jednom mjesecno na dobru izlozbu, osjecam da ne zivim.
Svaki dan obidjemo nase roditelje jer oni su se 18 godina brinuli o nama pa imam potrebu pokazati im zahvalnost da barem pol sata popricas sa svakim, zamijenis im zarulje i popravis sve sto su smrdali na kompu od jucer. Jednom mjesecno se nadjem s prijateljicama, a barem jednom tjedno se druzimo sa zajednickim prijateljima. Tete i ujake zovemo telefonom da znaju da ih volimo, a s rodbinom i prijateljima u inozemstvu skypamo prilicno cesto. Odlicne su mi te kamere jer mogu vidjeti kad renoviraju nesto i kako im djeca rastu.
Ipak najvise radosti mi donosi volontiranje u starackim domovima i tu stvarno dajem sve od sebe da tim ljudima pomognem da dostojanstveno zive u trecoj dobi.
Nedjelju posvetimo samo sebi i odmorimo da mozemo opet ispocetka. Malo me pobrkaju blagdani jer ne znam sto bih s viskom vremena.
:mgreen:
Jelena, ti si superzena a ja se idem pokriti mokrom krpom po glavi.
ocito sam debelo neorganizirana ili lijena
jelena jesi li ti gospođa s indexa ?
Jelena , pa ti si moja srodna dusa.
i ja sve kao ti.
ali zericu manje spavam jer moram ubaciti jos dvoje ( savrsene ) djecice u jednadzbu.![]()
Jelena, jesi li ti Andrija? :erste:
![]()
Jelena, LOL
Evo malo druge perspektive: otkad živim u Nairobiju, imam sluškinju. Pravu, živu, u uniformi i pregači - svaki dan. Dolazi svako jutro u 9, odlazi u 15. Pere suđe, veš, pegla, briše prašinu, usisava, pere podove, riba kupaonice. Četvrtkom posteljinu, petkom riba tepihe. Svaka dva tjedna pere prozore. Svakih mjesec dana zavjese.
U početku sam se čudila tome kao picek glisti, nenaviknuta na Kenijske standarde - SVI imaju sluškinje i vozače.
I znate što? Svejedno češće nego biste pomislile nekog vraga glancam i pospremam, svaki dan slažem igračke, knjige i robu, često je neuredno.
Mm-u je ovdje udobnije u tom smislu, on pere suđe samo navečer iza večere i ne posprema uopće više. U zg-u smo, naravno, sve dijelili.
Zaključak - red je misaona imenica kad imate veselu dječicu. MOŽDA kad bi ih 5-6 hodalo 0-24 i pospremalo, kao u Downton Abbey.
uživaj chris